27.6 C
Nicosia
Παρασκευή 24 Μάιος 2024 | 12:49

Στις 22 Αυγούστου το Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων Διασποράς

Αρχίζουν στις 22 Αυγούστου οι εργασίες του φετινού Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς σε συνεργασία με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ), την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και τη Νεολαία Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ), οι οποίες θα διεξαχθούν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης, στην Αγλαντζιά – Λευκωσία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το ΓΤΠ, την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. Η τελετή θα μεταδίδεται τηλεοπτικά από το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και μέσω live streaming από την ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Κυπρίων Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων της Προεδρίας www.commissionertothepresidency.gov.cy.

Στο συνέδριο συμμετέχουν κάθε χρόνο, απόδημοι Κύπριοι από όλα τα μέρη του κόσμου και από όλο το φάσμα της κοινωνικής, οικονομικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και μεγάλος αριθμός συμπατριωτών μας που διαμένουν στην Κύπρο, καθιστώντας το ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στον τόπο, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι εργασίες του Συνεδρίου προβάλλονται εκτενώς τόσο από τα κυπριακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όσο και από τα Μέσα Μαζικής Δικτύωσης των κυπριακών παροικιών ανά τον κόσμο.

Παράλληλα, μεταξύ άλλων, φέτος θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες του 21ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς ΠΟΜΑΚ – ΠΣΕΚΑ, καθώς και παρουσίαση του διεθνούς ετήσιου Συνεδρίου ΑΧΕΠΑ 2024 που για πρώτη φορά θα διεξαχθεί στην Κύπρο.

Πέραν των εργασιών του Συνεδρίου, θα υπάρξουν διάφορες εκδηλώσεις κατά τις οποίες θα τιμηθούν οι απόδημοί μας για τη διαχρονική τους προσφορά προς την Κύπρο.

Το Συνέδριο θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Αυγούστου 2023 και αναμένεται να είναι το μεγαλύτερο αριθμητικά σε συμμετοχές συνέδριο αποδήμων που φιλοξενεί η Κύπρος τα τελευταία χρόνια.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου, περιλαμβάνεται ενημέρωση των συνέδρων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, από τον Υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο για θέματα εξωτερικής πολιτικής ευρύτερα, καθώς και από τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργο Παπαναστασίου για τα θέματα υδρογονανθράκων και ενεργειακής πολιτικής. Επιπρόσθετα, θα γίνει ενημέρωση των συνέδρων από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη αναφορικά με την προώθηση του εθνικού μας θέματος στα διεθνή ΜΜΕ.

Οι σύνεδροι θα τύχουν, μεταξύ άλλων, ενημέρωσης από την Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων Άννα Αριστοτέλους, από την Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Αθηνά Μιχαηλίδου για θέματα νεολαίας, από τον Υπουργό Άμυνας Μιχάλη Γιωργάλλα για θέματα άμυνας, καθώς και από την Υπουργό Υγείας Δρα Πόπη Κανάρη για το ΓεΣΥ.

Στο περιθώριο του Παγκόσμιου Συνεδρίου, οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε χωριστές συζητήσεις με αρχηγούς και εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, καθώς και με εκπροσώπους ξένων διπλωματικών αποστολών στην Κύπρο. Επιπρόσθετα, θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Πρώτη Κυρία σε δεξίωση, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των εργασιών θα διεξάγεται, παράλληλα, η εγγραφή όλων των συνέδρων στη νέα Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς.

Περαιτέρω, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, όπως η φωτογραφική έκθεση από τον Αναστάσιο Δημητριάδη στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης, η Συναυλία με τίτλο «Κύπρος Νυν και Αεί» με τον Μίλτο Πασχαλίδη, ερμηνευτές από Ελλάδα και Κύπρο, καθώς και τη Χορωδία της Αδούλωτης Κερύνειας υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του στιχουργού-ποιητή Πόλυ Κυριάκου, στο Σκαλί Αγλαντζιάς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Σε συνεδρία ΔΣ ΟΑΥ την επόμενη Πέμπτη ο Υπουργός Υγείας για καινοτόμα φάρμακα

Σε επαφές με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και με τις Φαρμακευτικές Εταιρείες βρίσκεται ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός με στόχο την επίλυση του...

Νόμιμος ο διορισμός Λουκίας Χριστοδούλου ως Προέδρου της ΕΠΑ για δεύτερη θητεία

Νόμιμο ενέκρινε το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο τον διορισμό της Λουκίας Χριστοδούλου στη θέση της Προέδρου της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού για δεύτερη θητεία. Συγκεκριμένα, όπως...

Μείωση αφίξεων μεταναστών – Ανάκληση καθεστώτος συμπληρωματικής προστασίας από 29 Σύρους

Σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα είναι οι αφίξεις μεταναστών σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, η εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου,...

Πυρκαγιά κοντά σε σπίτια στον Άγιο Αθανάσιο

Πυρκαγιά πλησίον κατοικημένης περιοχής πάρα τη περιοχή Αγίου Αθανασίου Λεμεσού(Σφαλαγγιώτισσα) ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής (24/5). Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέα...

Παγκύπρια διαμαρτυρία έξω από τη Νομική Υπηρεσία για την υπόθεση του Θανάση Νικολάου

Παγκύπρια διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της Νομικής Υπηρεσίας, σχετικά με την υπόθεση του Θανάση Νικολάου διοργανώνει η Παγκύπρια Επιτροπή Μητέρων - Συγγενών Εθνοφρουρών,...

G7: Στο επίκεντρο οι διαφορετικές οικονομικές επιδόσεις

Στη σκιά μιας ανάπτυξης δύο ταχυτήτων στην παγκόσμια οικονομία συνεδριάζει η G7 στη Στρέσα της Ιταλίας, καθώς οι αξιωματούχοι αντιμετωπίζουν την προοπτική ασυγχρόνιστων νομισματικών πολιτικών. Οι υπουργοί...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!