Στην ολομέλεια της Βουλής στις 11 Μαρτίου οδηγείται πρόταση ψηφίσματος, που κατέθεσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος αναφορικά με την εμπλοκή μελών της κυπριακής Βουλής στη διαρροή εγγράφων στο ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera. Όπως αποφάσισε την Τετάρτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, το σχέδιο θα παραπεμφθεί στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων, οι οποίες θα τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.
Με το σχέδιο ψηφίσματος της ΕΔΕΚ, η Βουλή θα καλεί τους βουλευτές «που είναι κάτοχοι εγγράφων πολιτογράφησης να τα παραδώσουν στις Αστυνομικές Αρχές στο πλαίσιο της υποβοήθησης του ανακριτικού έργου για εντοπισμό της πηγής διαρροής, καθώς και της σκοπιμότητας ή των λόγων της εν λόγω διαρροής».
Το ψήφισμα αναφέρεται επίσης στην κατάσταση που «έχει διαμορφωθεί με όσα το δίκτυο Al Jazeera έχει αποκαλύψει σχετικά με το Επενδυτικό Πρόγραμμα πολιτογραφήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη διαφαινόμενη εμπλοκή μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων».
Παράλληλα στην Ολομέλεια θα οδηγηθεί και τροποποιητικό ψήφισμα από τον βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Γιώργο Περδίκη σύμφωνα με το οποίο η Βουλή θα «καλεί την Αστυνομία να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες της για εντοπισμό της πηγής της διαρροής των απόρρητων εγγράφων». Επίσης «καλεί την Αστυνομία να αξιοποιήσει το νομικό πλαίσιο και να παραλάβει όλα τα απαιτούμενα έγγραφα και πληροφορίες από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και από όλα τα μέλη του Σώματος, που είναι κάτοχοι τέτοιων εγγράφων στο πλαίσιο της υποβοήθησης του ανακριτικού έργου για εντοπισμό της πηγής της διαρροής».
«H διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων είναι αδίκημα»
Μιλώντας στην Επιτροπή ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι το θέμα των πολιτογραφήσεων έχει τρεις πτυχές που θα πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος. Η πρώτη, όπως είπε, έχει να κάνει με τις όποιες πειθαρχικές, ποινικές και πολιτικές ευθύνες έχουν όσοι εμπλέκονται στην υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος. Για το θέμα αυτό, όπως είπε θα μπορούσε να κληθεί και από το εξωτερικό ειδική ομάδα ανακριτών. Η δεύτερη πτυχή, πρόσθεσε, έχει να κάνει με την απώλεια εσόδων για την Κυπριακή Δημοκρατία και τον τρόπο που εφαρμόστηκε το πρόγραμμα, κάτι που είναι ευθύνη της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Η τρίτη πτυχή, όπως εξήγησε, αφορά τη διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων στο Al Jazeera που έχουν εκθέσει την κυπριακή Βουλή
Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι οι υπηρεσίες της Βουλής δεν ενήργησαν με την ενδεδειγμένη προσοχή, αφού εμπιστευτικά ή απόρρητα έγγραφα θα πρέπει να παραλαμβάνονται με συγκεκριμένο αριθμό και σφραγίδα. Υπήρχε, όπως είπε, παραλαβή από 18 μέλη του Κοινοβουλίου αυτών των εγγράφων. Ο κ. Σιζόπουλος δεν απέκλεισε χρηματισμό, παγίδευση ή άλλες πιθανές αιτίες για τις οποίες παραχωρήθηκαν. Είπε επίσης ότι η διαρροή μπορεί να έγινε είτε από υπηρεσιακούς παράγοντες της Βουλής είτε και από βουλευτές, παρά την έρευνα που έγινε από τη Βουλή που έδειξε ότι δεν εμπλέκονται υπηρεσιακοί παράγοντες. Αυτό, όπως είπε ο κ. Σιζόπουλος θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από την Αστυνομία.
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, μιλώντας στην Επιτροπή ανέφερε ότι η ουσία από αυτή τη διαρροή είναι ότι αποκαλύφθηκε μέγιστη διαφθορά και χαρακτήρισε μετατόπιση του θέματος από την ουσία, που είναι η διαφθορά των εμπλεκομένων για τα διαβατήρια, την αναζήτηση της πηγής της διαρροής. Είπε επίσης ότι ο κάθε βουλευτής έχει ευθύνη αν έρθει κάτι στα χέρια του που δείχνει διαφθορά να το αποκαλύπτει.
Ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης μιλώντας στην Επιτροπή είπε ότι υπό άλλες συνθήκες θα συμφωνούσε με την κα. Χαραλαμπίδου, ωστόσο ανέφερε ότι υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους υποστηρίζει το ψήφισμα. Ο πρώτος, όπως είπε, διότι ο προηγούμενος πρόεδρος της Βουλής διέταξε μια έρευνα φιάσκο και φρόντισε να διαρρεύσουν στοιχεία, ενοχοποιώντας τον ίδιο, αφού διερευνούσε το θέμα για χρόνια. Ο δεύτερος λόγος, όπως είπε, είναι για να συνεχιστεί η έρευνα με νόμιμο τρόπο από την Αστυνομία και σύμφωνα με τις εισηγήσεις των νομικών συμβούλων της Βουλής για το θέμα.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς είπε ότι ο ίδιος τάσσεται υπέρ της διαφάνειας για όλους και για όλα και αν υπάρχει ένα σκοτεινό σημείο για τις διαρροές να φανεί.
Απαντώντας στην κα. Χαραλαμπίδου ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι δεν υπάρχει πρόθεση να μετατοπιστεί το θέμα από την ουσία του. Πρόσθεσε παράλληλα ότι η διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων είναι αδίκημα. Παράλληλα ανέφερε ότι κάποιες από τις προτάσεις του διαμορφωμένου ψηφίσματος από τους Οικολόγους, παρεμποδίζουν τη διαδικασία, αφού η Αστυνομία πρέπει να άρει την ασυλία βουλευτών για να μπορέσει να προχωρήσει στην παραλαβή όλων αυτών των στοιχείων. Εμείς, πρόσθεσε, αυτό που θέλουμε είναι να βοηθήσουμε και να συμβάλουμε στην πλήρη διαλεύκανση και των τριών πτυχών της υπόθεσης. Είπε επίσης ότι κάποιοι βουλευτές ασχολούνται μόνο με τη πτυχή της παράδοσης των εγγράφων στον Γενικό Ελεγκτή για να διαπιστώσει αν υπήρξε διαρροή εσόδων για το κράτος.
Συμπλήρωσε ότι η βασική ουσία είναι κατά πόσο υπήρξαν ποινικές, πειθαρχικές και πολιτικές ευθύνες και το δεύτερο κατά πόσο έγινε η διαρροή από τη Βουλή σε ένα συγκεκριμένο φιλοτουρκικό δίκτυο γνωστό για το ρόλο του σε υποθέσεις που αφορούν την Κύπρο και την Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος είχε κάνει δήλωση από τον Νοέμβριο του 2014 για παράτυπες παραχωρήσεις διαβατηρίων και από το 2016 η ΕΔΕΚ ζήτησε ενημέρωση από τις κρατικές αρχές για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Η κα. Χαραλαμπιδου πρόσθεσε ότι η Αστυνομία θα μπορούσε να ζητήσει τα έγγραφα από το Υπουργείο Εσωτερικών και είπε ότι η ουσία είναι ότι ο κ. Συλλούρης και ο κ. Τζοβάννης, ειδικά ο κ. Συλλούρης, όπως είπε, απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα με αυτοκίνητα, γραμματέα «και εμείς ασχολούμαστε με τη διαρροή». Είπε ότι η ίδια αρνείται να αποπροσανατολίσει
Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι η διαρροή εγγράφων είχε τη σφραγίδα της Βουλής, οπότε η Αστυνομία δεν μπορεί να πάρει τα έγγραφα από το ΥΠΕΣ.
Τελικά ο Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου ανέφερε ότι τα συγκεκριμένα ψηφίσματα θα πάνε στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων και το θέμα θα τεθεί στην Ολομέλεια την Πέμπτη 11 Μαρτίου, στην οποία θα τοποθετηθούν τα κόμματα.