13.8 C
Nicosia
Παρασκευή 23 Φεβρουάριος 2024 | 10:10

Στην τελική ευθεία των Προεδρικών – Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο σήμερα

Στην τελική ευθεία για τις Προεδρικές Εκλογές μπήκε η Κύπρος.

Σήμερα το πρωί παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο των Προεδρικών Εκλογών. Μετά τον χθεσινό έλεγχο από τα επιτελεία και την υποβολή ενστάσεων, ο Γενικός Έφορος Προεδρικών Εκλογών, Κώστας Κωνσταντίνου, έδωσε στη δημοσιότητα το δείγμα του ψηφοδελτίου, το οποίο θα οδηγηθεί προς εκτύπωση στο κυβερνητικό τυπογραφείο.

Με βάση τον νόμο, η σειρά εμφάνισης των υποψηφίων έχει διαμορφωθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο, καθώς προηγούνται οι υποψήφιοι κομμάτων και ακολούθως οι ανεξάρτητοι και παρουσιάζονται με αλφαβητική σειρά. Ως εκ τούτου, θα είναι η ακόλουθη:

 1. Αβέρωφ Νεοφύτου
 2. Χρίστος Χρίστου
 3. Ιουλία Χόβρινα Κομνηνός
 4. Χαράλαμπος Αριστοτέλους
 5. Αχιλλέας Δημητριάδης
 6. Ανδρέας Ευστρατόυ
 7. Ανδρόνικος Ζερβίδης
 8. Γιώργος Κολοκασίδης
 9. Ανδρέας Μαυρογιάννης
 10. Τσελεστίνα ντε Πέτρο
 11. Αλέξιος Σαββίδης
 12. Λουκάς Σταύρου
 13. Νίκος Χριστοδουλίδης
 14. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης

Σε δηλώσεις του κατά την παρουσίαση, ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την ετοιμασία του ψηφοδελτίου για τις επερχόμενες Προεδρικές Εκλογές που θα γίνουν την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου και αν χρειαστεί, οι επαναληπτικές εκλογές στις 12 του ίδιου μήνα.

Οσον αφορά το ψηφοδέλτιο για την Α΄ Κυριακή, ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνου, «μετά από μια προεργασία που έγινε από το Κυβερνητικό Τυπογραφείο, καταλήξαμε στο τελικό δείγμα, το οποίο τελικό δείγμα επιθεώρησαν οι εκπρόσωποι των υποψηφίων, έγιναν κάποιες υποδείξεις για κάποιες λεπτομέρειες, έγιναν οι διορθώσεις και πλέον έχουμε το τελικό δείγμα του ψηφοδελτίου».

Όπως είπε ο κ. Κωνσταντίνου, έχει ήδη δοθεί εντολή στο Κυβερνητικό Τυπογραφείο να προχωρήσει με τη διαδικασία εκτύπωσης.

Το ψηφοδέλτιο έχει 14 υποψηφίους, το μήκος του είναι το ίδιο όπως προηγούμενες φορές λόγω των τεχνολογικών περιορισμών, λόγω του μεγέθους του χαρτιού αλλά και του τρόπου που μπορούν οι μηχανές του τυπογραφείου να λειτουργήσουν.

Διευκρίνισε πως για να μπορέσουν να χωρέσουν όλοι οι υποψήφιοι, το πλάτος της στήλης του κάθε υποψηφίου έχει μειωθεί και είναι περίπου στα 4 εκατοστά. Ωστόσο, σημείωσε, αυτό έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εμφανείς οι υποψήφιοι.

Περαιτέρω, έγινε ρύθμιση ούτως ώστε να αριθμηθούν οι υποψήφιοι με τρόπο που να μπορεί εύκολα να αναγνωρίζεται η σειρά τους και με τον αριθμό κατάταξης τους.

Σημείωσε ο Γενικός Έφορος Εκλογών ότι η σειρά με την οποία έχουν τοποθετηθεί οι υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο είναι αυτή που καθορίζει η νομοθεσία. Εξήγησε πως στην αρχή τοποθετήθηκαν οι κομματικοί υποψήφιοι ή αυτοί που αντιπροσωπεύουν κομματικούς συνδυασμούς κατά αλφαβητική σειρά των κομμάτων ή των συνδυασμών που εκπροσωπούν, στη συνέχεια ακολουθούν οι ανεξάρτητοι κατά αλφαβητική σειρά του επιθέτου του κάθε υποψήφιου.

Απαντώντας σε ερώτηση για την εκτύπωση του ψηφοδελτίου, είπε πως είτε σήμερα είτε αύριο θα ξεκινήσει η διαδικασία. Τα ψηφοδέλτια, εξήγησε, αφού τυπωθούν θα τοποθετηθούν σε ασφαλές χώρο για να διασφαλιστεί πλήρως η εκλογική διαδικασία και στη συνέχεια θα κατανεμηθούν στα επιμέρους εκλογικά κέντρα, ούτως ώστε να δοθούν στους εφόρους για να τοποθετηθούν στις κάλπες στον κατάλληλο χρόνο, δηλαδή την τελευταία βδομάδα πριν τις εκλογές.

Ερωτηθείς σχετικά με τις ενστάσεις, σημείωσε πως η νομοθεσία δεν προβλέπει διαδικασία ένστασης. Η νομοθεσία προβλέπει πως κάθε υποψήφιος δύναται να έχει το όνομα του, τη φωτογραφία του και έμβλημα, το οποίο υποβάλλεται μαζί με την υποψηφιότητα.

Από τη στιγμή που επικυρωθούν οι υποψηφιότητες, επικυρώνεται η φωτογραφία και το έμβλημα και αυτά δεν μπορούν να αλλάξουν, είπε.

Αυτό που έγινε χθες, διευκρίνισε, είναι κάποιες παραστάσεις από κάποιο υποψήφιο, του εξηγήθηκαν οι πρόνοιες της νομοθεσίας ότι δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής του εμβλήματος και επιπρόσθετα έγινε τέτοια προσαρμογή του χρώματος του εμβλήματος που έχει δώσει ο συγκεκριμένος υποψήφιος ώστε να μην  υπάρχει περίπτωση να μπερδευτεί με το έμβλημα κάποιου άλλου υποψηφίου.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΙΔΗΣΗ

Παρουσιάζεται σήμερα και επίσημα το ψηφοδέλτιο για τις Προεδρικές Εκλογές από τον Γενικό Έφορο Εκλογών.

Το ψηφοδέλτιο είναι ήδη έτοιμο. Το προκαταρκτικό δείγμα του παρουσιάστηκε χθες στους εκπροσώπους των επιτελείων των υποψηφίων και κατατέθηκε μία ένσταση, από το επιτελείο Γιώργου Κολοκασίδη, το οποίο ζητά διόρθωση, επειδή ο υποψήφιος Αλέξιος Σαββίδης χρησιμοποίησε ως λογότυπο ένα από τα σύμβολα επιλογής στις εκλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο για τις Προεδρικές εκλογές

Με βάση τον νόμο, η σειρά εμφάνισης των υποψηφίων έχει διαμορφωθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο, καθώς προηγούνται οι υποψήφιοι κομμάτων και ακολούθως οι ανεξάρτητοι και παρουσιάζονται με αλφαβητική σειρά. Ως εκ τούτου, θα είναι η ακόλουθη:

 1. Αβέρωφ Νεοφύτου
 2. Χρίστος Χρίστου
 3. Ιουλία Χόβρινα Κομνηνός
 4. Χαράλαμπος Αριστοτέλους
 5. Αχιλλέας Δημητριάδης
 6. Ανδρέας Ευστρατόυ
 7. Ανδρόνικος Ζερβίδης
 8. Γιώργος Κολοκασίδης
 9. Ανδρέας Μαυρογιάννης
 10. Τσελεστίνα ντε Πέτρο
 11. Αλέξιος Σαββίδης
 12. Λουκάς Σταύρου
 13. Νίκος Χριστοδουλίδης
 14. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης

Πέραν των ονομάτων, στο ψηφοδέλτιο υπάρχουν και οι φωτογραφίες των υποψηφίων, καθώς και το λογότυπό τους. Η μοναδική υποψήφια που δεν υπέβαλε λογότυπο είναι η Τσελεστίνα ντε Πέτρο. Στις περιπτώσεις κομματικών υποψηφίων, χρησιμοποιήθηκαν τα λογότυπα των κομμάτων τους.

Δείτε το δείγμα πιο κάτω:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

“Άστεγα” τα όνειρα των Ευρωπαίων – Βαθαίνει η στεγαστική κρίση

Μεταξύ 2010 και 2022, τα ενοίκια σε όλη την Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 19% και οι τιμές των κατοικιών κατά 50%, σύμφωνα με τη ΜΚΟ κοινωνικής στέγασης...

Ο Κύπριος που μπήκε στο Γκίνες με το μακρύτερο κομπολόι στον κόσμο, μήκους 318 μέτρων

Μια θέση στο Guinness World Records κατάφερε να κερδίσει ο Άγγελος Ιωάννου για το μακρύτερο κομπολόι στον κόσμο. Έχει μήκος 318 μέτρα και έχει...

Η UNRWA υπό «διάλυση» προειδοποιεί ο επικεφαλής της υπηρεσίας

Το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) πλέον οδεύει σε «διάλυση», προειδοποίησε, την Πέμπτη, ο...

Λαβρόφ: Προσπάθεια «ουκρανοποίησης» της G20

Στη Βραζιλία βρίσκεται ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, από όπου επιτέθηκε στη Δύση λέγοντας πως διατυπώνει «ανυπόστατες κατηγορίες» εναντίον της Μόσχας και ότι προσπάθησει να...

Mastercard Fintech Forum: Μεγάλος νικητής η καινοτομία για μία ακόμη χρονιά

Η Mastercard στέκεται αρωγός στην ανάδειξη των νεοφυών επιχειρήσεων στον χρηματοοικονομικό κλάδο, υλοποιώντας για ακόμα μία φορά την επιτυχημένη εκδήλωση για το οικοσύστημα του...

ΗΠΑ: Ανακοινώνει μεγάλο πακέτο κυρώσεων κατά της πολεμικής μηχανής της Ρωσίας

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ανακοινώσει σήμερα νέες κυρώσεις σε βάρος 500 και πλέον οντοτήτων που συνδέονται με «την πολεμική μηχανή της Ρωσίας», δήλωσε χθες...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!