15.9 C
Nicosia
Σάββατο 20 Απρίλιος 2024 | 10:51

Στεφάνου: Το Κυπριακό βρίσκεται ίσως στην κρισιμότερη φάση της ιστορίας του

Το Κυπριακό βρίσκεται ίσως στην κρισιμότερη φάση της ιστορίας του, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, προειδοποιώντας ότι «ο χρόνος στην κλεψύδρα αδειάζει».

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση ε/κ και τ/κ κομμάτων για αποχαιρετισμό της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, στο Σπίτι της Συνεργασίας στη Λευκωσία, ο κ. Στεφάνου, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, είπε πως μακάρι να αποχαιρετούσαμε την κ. Σπέχαρ τιμώντας την παρουσία και την δουλειά της στην Κύπρο και γιορτάζοντας ταυτόχρονα τη λύση του κυπριακού προβλήματος.

«Δυστυχώς τα πράγματα κάθε άλλο παρά έτσι είναι. Το Κυπριακό βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη φάση, ίσως την κρισιμότερη της ιστορίας του», είπε ο ηγέτης του ΑΚΕΛ, για να προσθέσει πως «ο χρόνος στην κλεψύδρα αδειάζει. Ο εφιάλτης της διχοτόμησης απειλεί την ίδια της ύπαρξη της Κύπρου όπως την ξέρουμε, το μέλλον του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αυτή καθαυτή την ταυτότητα του».

Όπως ανέφερε, το αδιέξοδο και το διαπραγματευτικό κενό δημιουργούν χώρο για τετελεσμένα που δύσκολα ανατρέπονται. «Είναι ιστορικά διαπιστωμένο ότι κάθε φορά που δεν υπάρχουν συνομιλίες και πρόοδος στο Κυπριακό, σημειώνονται σοβαρά πισωγυρίσματα που λειτουργούσε σε βάρος του στόχου της λύσης και της επανένωσης», συμπλήρωσε.

Ο κ. Στεφάνου είπε πως το ΑΚΕΛ έχοντας όλα αυτά υπόψιν επιμένει να αναπτύσσει πρωτοβουλίες εντός και εκτός Κύπρου έτσι ώστε να βοηθήσει, να σπρώξει τα πράγματα μπροστά για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντανά.

«Όλες μας οι πρωτοβουλίες εδράζονται στην διαχρονική πολιτική μας για το Κυπριακό, για την εξεύρεση λύσης μέσα από ένα κυπριακής ιδιοκτησίας διάλογο, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, των Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του διαπραγματευτικού κεκτημένου», είπε, σημειώνοντας ότι σε αυτό το πνεύμα είναι βασισμένη και η πρόταση μας για επανέναρξη των συνομιλιών.

«Πρόκειται για μια πρόταση που δίνει περιεχόμενο σε αυτό που εισηγείται ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για να γίνει το φυσικό αέριο παράγοντας- καταλύτης για τη λύση του Κυπριακού», πρόσθεσε.

Ευχόμενος στην κ. Σπέχαρ κάθε επιτυχία στα επόμενα καθήκοντά της, ο κ. Στεφάνου είπε ότι η Καναδή διπλωμάτης του ΟΗΕ εργάστηκε σκληρά και με αφοσίωση για να υλοποιήσει τους όρους εντολής της και αυτό την καθιέρωσε ως μια πολύτιμη φίλη και συνεργάτιδα. «Μια πολύτιμη φίλη όχι μόνο για όσους συνεργάστηκαν μαζί της, μα και μια πολύτιμη φίλη της Κύπρου, ολόκληρης της Κύπρου», είπε.

Η κ. Σπέχαρ αντικαθίσταται από τον επίσης Καναδό Κόλιν Στιούαρτ, ο οποίος πέραν της θέσης του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα επιτελεί και το ρόλο του Αναπληρωτή Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

S&P: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της Ελλάδας, διατηρώντας το ΒΒΒ-

Στην αναβάθμιση των προοπτικών του ελληνικού αξιόχρεου από σταθερές σε θετικές, διατηρώντας το στην επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ-, προχώρησε το βράδυ της Παρασκευής ο οίκος...

Ζημιές την Παρασκευή στο ΧΑΚ που εβδομαδιαία έχασε 0.94%

Ζημιές κατέγραψε στη σημερινή τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καταγράφοντας και σε εβδομαδιαία βάση απώλειες σε ποσοστό 0,94% ή 1,37...

Άνοιξε τις πύλες της η Travel Expo Cyprus με 45 εκθέτες- Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό

Την αισιοδοξία του ότι παρά τις γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή οι επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις φέτος θα ανέλθουν στα αντίστοιχα επίπεδα με την περσινή...

Η απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων το1961

Αποτυχημένη εισβολή, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου 1961 στον Κόλπο των Χοίρων (Bahia de los Cochinos), στις νοτιοδυτικές ακτές της Κούβας, από περίπου 1.500 εξόριστους κουβανούς...

Σουηδία: Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες – Η αστυνομία πυροβόλησε έναν άνδρα για το περιστατικό

Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες στην πόλη Βεστερός της Σουηδίας, με την αστυνομία να ανοίγει πυρ σε βάρος ενός άνδρα που σχετίζεται με το περιστατικό. Στο...

Νάπολη: Πλοίο προσέκρουσε στο λιμάνι – 30 ελαφρά τραυματίες, σε σοβαρότερη κατάσταση μία γυναίκα

Σε προβλήτα στο λιμάνι της Νάπολης, στην Ιταλία, προσέκρουσε φέρι μποτ προερχόμενο από νησί του Κάπρι, σήμερα, Παρασκευή, το μεσημέρι. Βάσει των έως τώρα πληροφοριών, περίπου 30...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!