Με την ευκαιρία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας.η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, Μαριέλλα Αριστείδου συμμετείχε χθες σε διαδικτυακή Διακοινοβουλευτική Συνάντηση, που διοργάνωσε η Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ),
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, τη Συνάντηση προσφώνησαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΕΚ, David Sassoli, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, καθώς και η Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για την ισότητα, Helena Dalli.
Σε παρέμβασή της σε συζήτηση με θέμα «Γυναίκες στην πρώτη γραμμή: διδάγματα από τη διαχείριση κρίσεων», η κ. Αριστείδου επεσήμανε ότι η κρίση της πανδημίας Covid-19 είχε διαφορετικό αντίκτυπο στα δύο φύλα, επιδείνωσε τις προϋπάρχουσες κοινωνικοοικονομικές ανισότητες και έπληξε εντονότερα τις γυναίκες και τα κορίτσια. Η πανδημία και ο εγκλεισμός, πρόσθεσε, οδήγησαν σε δραματική αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας. Αναφερόμενη στην περίπτωση της Κύπρου, η κα Αριστείδου υπογράμμισε ότι η πρόληψη και η εξάλειψη της έμφυλης βίας, καθώς και η πλήρης συμμόρφωση και η εναρμόνιση με τις πρόνοιες της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, συγκαταλέγονται στις ύψιστες προτεραιότητες, που έθεσε η κυπριακή Κυβέρνηση στο στρατηγικό της σχέδιο για την ισότητα των φύλων 2019-2023.
Η Κύπρια Βουλευτής, αναφέρεται στην ανακοίνωση, σημείωσε ως καλή πρακτική της Κύπρου, τη λειτουργία του «Σπιτιού της γυναίκας», η οποία, όπως ανέφερε, αποτελεί μια αξιόλογη πρωτοβουλία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας.
Το «Σπίτι της γυναίκας», πρόσθεσε η κ. Αριστείδου, αποτελεί ένα διεπιστημονικό κέντρο που συστεγάζει και συντονίζει όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες στο χειρισμό περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, με σκοπό την παροχή προστασίας και εξειδικευμένης στήριξης στα θύματα βίας και στις οικογένειές τους. Υπογράμμισε δε την ανάγκη οι προσπάθειες να επικεντρωθούν στην αύξηση της ευαισθητοποίησης και της πρόληψης για τα θέματα της έμφυλης βίας.
Πρέπει, κατέληξε, τα θέματα ισότητας να τεθούν στον πυρήνα των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ανάκαμψη θα είναι δίκαιη, βιώσιμη, χωρίς αποκλεισμούς και αμοιβαία επωφελής.