Την ανησυχία «ότι σε μια περίοδο όπου η Τουρκία απροκάλυπτα μιλά πλέον για μια λύση δυο κρατών, που αποτελεί και τη δεδηλωμένη επίσημη θέση του κ. Τατάρ, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο να προσέλθουμε σε μια διάσκεψη», εξέφρασε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Σύσκεψης Αρχηγών στο Προεδρικό.
«Λάβαμε σήμερα την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα επόμενα βήματα σε ότι αφορά την προτιθέμενη πρόθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, για να καλέσει μια Άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.
Εμείς, σημείωσε, «έχουμε εκφράσει την ανησυχία μας ότι σε μια περίοδο όπου η Τουρκία απροκάλυπτα μιλά πλέον για μια λύση δυο κρατών, που αποτελεί και τη δεδηλωμένη επίσημη θέση του κ. Τατάρ, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο να προσέλθουμε σε μια διάσκεψη έστω και εάν αυτή είναι άτυπη, η οποία θα αποκαλείται πενταμερής καθώς εγείρεται εύλογα το ερώτημα: εάν οι τρείς που θα πάνε θα είναι οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις -η Ελλάδα, η Αγγλία και η Τουρκία- ποιά θα είναι τα άλλα δυο μέρη που θα πάνε; Ενόψει φυσικά και των δημόσιων τοποθετήσεων της τουρκικής πλευράς».
Είναι γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, συνέχισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, «που εμείς έχουμε ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλίες, έτσι ώστε ο ΓΓ του ΟΗΕ να ξεκαθαρίσει, με ποια ιδιότητα προσκαλείται η Κυπριακή Δημοκρατία ή και εάν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία που θα προσκληθεί σε αυτή τη διάσκεψη».
«Γιατί είναι πλέον ξεκάθαρο ότι μέσω της διαδικασίας η Τουρκία, αμφισβητεί ως “εκλιπούσα” την ΚΔ. Επομένως δεν πρέπει για χάρη της διαδικασίας εμείς να θυσιάσουμε την ουσία και να επιτρέψουμε στην Τουρκία, με αυτό τον τρόπο, να αμφισβητήσει για ακόμη μία φορά την κρατική μας υπόσταση», σημείωσε.
Από κει και πέρα, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, «ναι, είμαστε κι εμείς σύμφωνοι ότι μόνο με τη μέθοδο και τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων έχουμε τις όποιες ελπίδες για την επίλυση του Κυπριακού».
«Όμως οφείλουμε να εκφράσουμε την ανησυχία μας ότι κάποιοι θέλουν οδηγήσουν τα πράγματα, έτσι ώστε αυτές οι διαπραγματεύσεις να διεξάγονται ενόσω η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ μας, ενόσω δημιουργεί νέα τετελεσμένα επί του εδάφους στην πράσινη γραμμή και ενόσω προχωρεί με τις απαράδεκτες πράξεις και ενέργειες που αφορούν τον εποικισμό της Αμμοχώστου», συμπλήρωσε.
Επομένως, κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος, «και για αυτά τα ζητήματα έχουμε ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει πρωτοβουλίες έτσι ώστε αυτές οι απαράδεκτες πράξεις και ενέργειες να τερματιστούν γιατί όλα αυτά δεν συμβάλουν σε ένα εποικοδομητικό κλίμα σε ότι αφορά την έναρξη των διαπραγματεύσεων, αντίθετα διαμορφώνουν μια κατάσταση όπου η Τουρκία θέλει να πάει και να διαπραγματευτεί ως κατακτητής, με εμάς ως το αδύναμο μέρος αυτής τη διαπραγμάτευσης».