24.8 C
Nicosia
Παρασκευή 27 Σεπτέμβριος 2024 | 23:19

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Αναστασιάδη – Λουτ

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατία Νίκου Αναστασιάδη με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς, Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος και ο Επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, Κυριάκος Κούρος.

Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν η προετοιμασία μιας άτυπους πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, ενώ η επίσκεψη της κ. Λουτ στην Κύπρο, η οποία αργότερα σήμερα θα συναντηθεί με τον Τ/κ ηγέτη, εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για την προετοιμασία σύγκλησης άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό με σύνθεση 5+1.

Σημειώνεται ότι η κ. Λουτ θα έχει συνάντηση στις 14.30 με τον Τ/.κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ είχε ξανά συναντήσεις με τους δύο ηγέτες τον Δεκέμβριο του 2020 ενώ είχε επαφές και με τις τρεις εγγυήτριες χώρες.
Επίσης η κυρία Λουτ, στο πλαίσιο της προετοιμασία της άτυπης διάσκεψης η οποία εκτός απροόπτου θα φιλοξενηθεί το πρώτο δεκαήμερο στην Ελβετία βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με Αθήνα και Άγκυρα.

Με τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών να επικεντρώνονται κυρίως προς την τουρκική πλευρά ώστε να επιτευχθεί η μίνιμουμ συναντίληψη στην υιοθέτηση κοινού δεσμευτικού κειμένου, το οποίο θα καθορίζει τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευση.

Η Άγκυρα και ο εγκάθετος της στα κατεχόμενα ωστόσο εξακολουθούν διακηρύττουν σε κάθε ευκαιρία την επιδίωξη ανοίγματος της συζήτησης για λύση εκτός παραμέτρων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ενώ, οι Βρυξέλλες δηλώνουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να ανάψει το πράσινο φως σε λύση δυο κρατών. Αυτό διεμήνυσε σύμφωνα με πληροφορίες και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ στην τηλεδιάσκεψη που είχε χθες με την Πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ο οποίος ενημέρωσε τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη για τα αποτελέσματα της συζήτησης με τον τούρκο πρόεδρο, με ανάρτηση στο twitter εξέφρασε την ικανοποίηση του.

Συγκεκριμένα, ο κύριος Μπορέλ είπε ότι είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για διάλογο με την Τουρκία. Ανυπομονώ να καλωσορίσω τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες για να συνεχίσουμε επί της εντολής που λάβαμε από τους ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Δεκέμβριο.

Αντιθέτως, ακολουθώντας την προσφιλή τακτική του μονίμως ανικανοποίητου και αδικημένου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής Προεδρίας, φωτογράφισε στους συνομιλητές του Ελλάδα, Κύπρο και Γαλλία ως τις χώρες που δημιουργούν τα προβλήματα στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

«Από τα καπρίτσια κάποιων μελών της Ε.Ε αλλά και λόγω των τεχνητών προβλημάτων τα οποία δημιούργησαν, το 2020 δεν το εκμεταλλευτήκαμε θετικά για τις σχέσεις μας με την Ε.Ε.», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε αποθαρρυντικά τα όσα δημοσίως Τουρκία και Τατάρ διακηρύττουν, τα οποία σημειώνει δεν επιτρέπουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για το αποτέλεσμα της διάσκεψης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Το Ισραήλ βομβάρδισε το στρατηγείο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό (βίντεο)

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι ανακοίνωσε ότι η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έπληξε το κεντρικό αρχηγείο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, πρωτεύουσα του Λιβάνου, μόλις λίγα...

Maggie Smith: Πέθανε η βραβευμένη ηθοποιός των ταινιών «Χάρι Πότερ»

Σε ηλικία 89 ετών άφησε την τελευταία της αναπνοή η αγαπημένη Βρετανίδα ηθοποιός Μάγκι Σμιθ (Maggie Smith), όπως ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή (27/9), η οικογένειά...

Κεφαλογιάννη: Αντιμετωπίζω κρίση στον γάμο μου – Κύριο μέλημα τα παιδιά μου

Η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, προχώρησε σε δήλωση, κάνοντας λόγο για κρίση στον γάμο της με τον Μίνωα Μάτσα. Όπως αναφέρει η ίδια, βιώνει δύσκολες στιγμές...

ΧΑΚ: Μηνιαία κέρδη 5,7% και ο γενικός δείκτης στις 191.02 μονάδες

Κέρδη και στην τελευταία εβδομάδα Σεπτεμβρίου κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, το οποίο βρίσκεται ενώπιον σημαντικών μηνιαίων κερδών της τάξης του 5,7%, μία χρηματιστηριακή...

Συμφωνία Γερμανίας-Τουρκίας για το μεταναστευτικό

Σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών ΜΜΕ -τα οποία και φαίνεται πως επιβεβαιώνει η κυβέρνηση του Βερολίνου- επήλθε συμφωνία Γερμανίας-Τουρκίας για το μεταναστευτικό. Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις...

Η έρευνα για τα τουρκικά μπαξίσια στον δήμαρχο Νέας Υόρκης επεκτείνεται σε 6 χώρες: Ο ρόλος της Turkish Airlines και το τουρκικό προξενείο στο...

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως σχετικά με τα «μπαξίσια», που έλαβε επί σειρά ετών ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης από αξιωματούχους της Τουρκίας. Οι ομοσπονδιακές...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!