«Θυελλώδης» ήταν η σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον απόηχο και των επεισοδίων του περασμένου Σαββάτου, στην παρουσία της Υπουργού Δικαιοσύνης, Έμιλυς Γιολίτη και του Αρχηγού Αστυνομίας, Στέλιου Παπαθεοδώρου. Η συνεδρία ήταν προγραμματισμένη προκειμένου να συζητηθεί το θέμα που προέκυψε με το parody account που δημιουργήθηκε στο Twitter στο όνομα της Έμιλυς Γιολίτη.
Το θέμα ενώπιον της Επιτροπής ενέγραψαν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ, Ελένη Μαύρου, Σκεύη Κουκουμά, Ειρήνη Χαραλαμπίδου και των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης. Υπενθυμίζεται ότι το ένταλμα έρευνας στην οικία της γυναίκας στη Λάρνακα ακυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο.
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά τόνισε ότι μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου η Υπουργός Δικαιοσύνης δεν θα έπρεπε να ήταν σήμερα ενώπιον της Βουλής. Η κα. Κουκουμά απαίτησε την παραίτηση της Υπουργού για βία εκ μέρους της Αστυνομίας σε βάρος των διαδηλωτών. Από την πλευρά της Αστυνομίας, τόνισε, έγινε απρόκλητη και αδικαιολόγητη χρήση βίας για την οποία η Υπουργός Δικαιοσύνης θα πρέπει να λογοδοτήσει και να αναλάβει την ευθύνη. Σημείωσε ακόμη πως η παραίτηση της Υπουργού είναι μονόδρομος.
Σε ό,τι αφορά στο parody account, η κα. Κουκουμά σημείωσε ότι αρκετοί πολιτικοί έχουν δεχθεί αναφορά ωστόσο στην περίπτωση της Υπουργού Δικαιοσύνης φαίνεται πως η ίδια αξιοποίησε και καταχράστηκε τη θέση της. Διερωτήθηκε μάλιστα κατά πόσο η Υπουργός έκανε προσωπικά καταγγελία και εάν υπάρχει καταχωρημένη καταγγελία. Την ίδια ώρα, κα. Κουκουμά ρώτησε την Υπουργό Δικαιοσύνης εάν απέσυρε την καταγγελία εξαιτίας της δημόσιας κατακραυγής.
Σημείωσε ακόμη πως στο ένταλμα που εκδόθηκε σε βάρος πολίτη γίνεται αναφορά για πλαστό λογαριασμό, διερωτώμενη αν ήταν ο ενδεδειγμένος τρόπος για να γίνει καταγγελία.
Σε έντονους τόνους η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου στη δική της τοποθέτηση αναφέρθηκε στα επεισόδια του περασμένου Σαββάτου, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να δεχθεί πως ο Αρχηγός της Αστυνομίας προσέφυγε στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας και η Υπουργός ζήτησε έκθεση γεγονότων. «Αν δεν γνωρίζουν τι γίνεται στο σπίτι τους πρέπει να παραιτηθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά στο parody account, σημείωσε πως είναι ανεπίτρεπτο να αφήνονται σκιές πάνω από πολίτες, παραβιάζοντας το τεκμήριο της αθωότητας. Τόνισε ακόμη πως ενώ διακηρύττει η Υπουργός Δικαιοσύνης πως δεν έχουν θέση οι ακραίες συμπεριφορές, την ίδια ώρα μπαίνει στα σπίτια για έρευνα. «Δεν αισθανόμαστε πλέον ασφαλείς. Η Αστυνομία δεν είναι υπηρέτης των πολίτικων προϊσταμένων», ανέφερε η κα. Χαραλαμπίδου.
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ελένη Μαύρου αναφερόμενη στα επεισόδια του περασμένου Σαββάτου, ρώτησε την Υπουργό Δικαιοσύνης αν κοιμήθηκε καλά το Σάββατο το βράδυ. Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν ήταν τρομακτικές και από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα, είπε. «Μια γυναίκα κινδυνεύει να χάσει το μάτι της, ενώ κανείς δεν ανέλαβε ακόμη την πολιτική ευθύνη για την υπέρμετρη βία που ασκήθηκε», τόνισε, σημειώνοντας ότι ήταν προαποφασισμένο να προχωρήσει η Αστυνομία σε αυτές τις ενέργειες. «Ποιος έδωσε τις οδηγίες; Ποιων τις διαταγές εκτελούν οι αστυνομικοί; Για την κυβέρνηση πλέον η πανδημία είναι πρόσχημα για να μην αντιδρά ο κόσμος. Δεν ξέρω αν έχετε σκοπό να παραιτηθείτε, αλλά κάποιος πρέπει να σώσει τα στοιχειώδη», τόνισε.
Σε σχέση με το parody account, η κα. Μαύρου ανέφερε πως τόσες εβδομάδες η Υπουργός δεν έχει αντιληφθεί τι έκανε. Σημείωσε πως «δεν αντιλήφθηκε το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργήθηκε με τη δική της πράξη». Είναι ανεπίτρεπτο, σημείωσε να μπαίνεις στο σπίτι κάποιου πολίτη για σάτιρα που ενόχλησε, τονίζοντας πως είναι «καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεσμικός εκφοβισμός». Κατηγόρησε επίσης την Υπουργό Δικαιοσύνης πως είναι επικίνδυνη για την Κυπριακή Δημοκρατία.
Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου σημείωσε πως θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις από την Αστυνομία για την υπέρμετρη βία που ασκήθηκε από πλευράς Αστυνομίας στην διαμαρτυρία του περασμένου Σαββάτου. Σε ό,τι αφορά το θέμα του parody αccount, η κα. Δημητρίου σημείωσε πως είναι δικαίωμα να προσφύγει κάποιος στη δικαιοσύνη. Διερωτήθηκε όμως αν δικαιολογείται η έφοδος της Αστυνομίας στο σπίτι πολίτη και εάν ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία σε άλλες περιπτώσεις.
Σχολιάζοντας το ζήτημα του parody account η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ευανθία Σάββα σημείωσε πως η ίδια έχει δεχθεί το 2016 απειλές κατά της ζωής των παιδιών της μέσω διαδικτύου χωρίς η Αστυνομία να φθάσει στα πρόσωπα που εκτόξευσαν τις απειλές.
Σωρεία ερωτημάτων παρόμοιες φύσεως υπέβαλαν προς την Υπουργό Δικαιοσύνης όλα τα μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Στην τοποθέτηση, της η κα. Γιολίτη, σημείωσε πως σε πρόσφατη περίπτωση, σε κεντρικό σημείο της Λεμεσού έχουν προβεί σε απειλές κατά της ζωής της και η Αστυνομία δεν εξασφάλισε ούτε μαρτυρία, ούτε ενδείξεις για το ποιος κρύβεται πίσω από αυτές. Τόνισε πως θα πρέπει να υπάρχει η ωριμότητα για να ορίζουμε το πλαίσιο της ελευθερίας χωρίς να αγγίζει πτυχές που δεν έχουν τεθεί σε δημόσια θέα.
Διερωτήθηκε ακόμη πόσοι συμφωνούν ότι πρέπει να είμαστε ανεκτικοί όταν η σάτιρα πάει σε συγγενικά πρόσωπα. Τόνισε πως αυτό που έγινε με το parody account δεν είναι σάτιρα.
Η κα. Γιολίτη τόνισε πως κατέθεσε το παράπονο της στην Αστυνομία και εξέφρασε την πεποίθηση πως πρέπει ο κάθε πολίτης να μπορεί να ασχοληθεί με τα κοινά χωρίς όμως την εμπλοκή συγγενικών προσώπων, τα οποία δεν γίνεται να αποτελούν βορά στις δημόσιες συζητήσεις. Σημείωσε ακόμη πως οι φωτογραφίες κατέβηκαν μετά το παράπονο της υπό την ιδιότητα του πολίτη. Ξεκαθάρισε τέλος πως δεν επιθυμεί τη δίωξη του ατόμου που βρίσκεται πίσω από το λογαριασμό, σημειώνοντας πως δεν ενεπλάκη στη διαδικασία που ακολούθησε στη διερεύνηση.
Στην συνεδρίαση παρόντες ήταν ο Αρχηγός Αστυνομίας, ο Αχιλλέας Δημητριάδης εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου, ο υπεύθυνος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ανδρέας Αναστασιάδης και οι Επίτροποι Προσωπικών Δεδομένων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Παρούσα στη συνεδρίαση ήταν επίσης η πρωταγωνίστρια στην υπόθεση του λογαριασμού παρωδία Νίκη Ζαρού.