29.1 C
Nicosia
Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021 | 19:05

ΠτΔ: Ανάγκη υιοθέτησης του περί δημοσίας υπηρεσίας νόμου από τη Βουλή

Εάν η Βουλή υιοθετούσε τον περί δημοσίας υπηρεσίας μεταρρυθμιστικό νόμο θα έκανε ακόμα αυστηρότερο το πλαίσιο, πιο αξιοκρατικό, έτσι ώστε να μην υπάρχει κανείς που να αμφιβάλλει για την ακεραιότητα, αλλά και το αξιόλογο έργο που η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ) επιτελεί, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας το πρωί κατά την τελετή παραλαβής της ετήσιας έκθεσης της ΕΔΥ για το έτος 2020, την τελευταία με την παρούσα σύνθεση της Επιτροπής.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής για το έργο που έχουν επιτελέσει καθ` όλη τη διάρκεια της θητείας τους και εξέφρασε ικανοποίηση γιατί ελάχιστες, όπως είπε, ήσαν οι κάποιες διαμαρτυρίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, “ενδεχόμενα μη γνωρίζοντας και τα πραγματικά γεγονότα που σας οδήγησαν στο να υιοθετήσετε κάποιες θέσεις”.

Πρόσθεσε πως “εάν η Βουλή υιοθετούσε τον περί δημοσίας υπηρεσίας μεταρρυθμιστικό νόμο θα έκανε ακόμα αυστηρότερο το πλαίσιο, πιο αξιοκρατικό, έτσι ώστε να μην υπάρχει κανείς που να αμφιβάλλει για την ακεραιότητα αλλά και το αξιόλογο έργο που η Επιτροπή επιτελεί”.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχάρη την Επιτροπή και είπε πως στις συναντήσεις που είχε με τους έξι ηγέτες των αντιπολιτευομένων κομμάτων στη Βουλή αυτό που διαβεβαιώνουν είναι ότι “σε κλίμα συναίνεσης θα συνεργαστούμε έτσι ώστε βασικές μεταρρυθμίσεις μεταξύ των οποίων βεβαίως και ο περί δημοσίας υπηρεσίας νόμος να υιοθετηθούν, έτσι ώστε με τις μεταρρυθμίσεις που θα επιτύχουμε να γίνει κατορθωτό να έχουμε ακόμα πιο αυστηρό πλαίσιο και κριτήρια έτσι ώστε να αφαιρεθεί και η τελευταία υπόνοια εις όσους την διατηρούν ότι η ΕΔΥ μεροληπτεί υπέρ οποιουδήποτε”.

Πρόσθεσε πως “ανάλογο φαινόμενο είχαμε με τις εξετάσεις, που στην αρχή υπήρχαν οι αμφιβολίες. Αργότερα με το πέρασμα του χρόνου διεφάνη ότι υπήρξε και υπάρχει ακεραιότητα και εντιμότητα στη βαθμολογία, αφού κανείς δεν γνωρίζει ποιος είναι ο διαγωνιζόμενος, το αποδέχονται όλοι και έχουμε έναν κατάλογο με τα στοιχεία που καθοδηγούν την Επιτροπή πως να αξιολογήσει και ποιους να προσλάβει όσον αφορά τους πρωτοδιοριζόμενους”.

Σημείωσε πως “με την έγκριση του νομοσχεδίου μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας θα υπάρχει πλέον αντί το οι πάντες άριστοι, θα είναι ανάλογα με τη βαθμολογία το κριτήριο, που θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη η Επιτροπή”.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως στο τέλος του μηνός θα ληφθούν οι αποφάσεις για τη νέα Επιτροπή.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΥ, Γεώργιος Παπαγεωργίου, είπε πως μαζί με την έκθεση ετοίμασαν και επισυνάπτουν “και μιαν επιτομή των πεπραγμένων μας αυτά τα χρόνια”.

Πρόσθεσε πως «παρά τις δυσκολίες λόγω της πανδημίας καταφέραμε, λόγω του ότι το Γραφείο έγκαιρα μπήκε στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και του ψηφιακού μετασχηματισμού, να λειτουργήσουμε χωρίς σημαντικές απώλειες χρόνου. Αυτό οφείλεται και στους εξαίρετους συνεργάτες τους οποίους και ευχαριστώ, όπως και το προσωπικό».

Αυτό οφείλεται και στους εξαίρετους συνεργάτες, που έχω, τους οποίους θα ήθελα να ευχαριστήσω, καθώς και όλο το προσωπικό του γραφείου, που μας στήριξε όλα αυτά τα χρόνια, ανέφερε.

Επεσήμανε πως ένα σημαντικό στοιχείο στην έκθεση είναι ότι η επιτροπή GRECO, που ήλθε να μελετήσει τη διαφθορά στην Κύπρο, είχε και συνάντηση μαζί τους και μελέτησε το υπόβαθρο και τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής.

“Και υπάρχει μια παράγραφος που συνοψίζει αυτό το οποίο βρήκε. Έχει πει ότι το νομικό πλαίσιο λειτουργίας της Επιτροπής και ο τρόπος λειτουργίας της παρέχουν όλα τα εχέγγυα για αντικειμενική, αξιοκρατική και αμερόληπτη κρίση τόσο στις προσλήψεις όσο και στις προαγωγές”, ανέφερε.

Είπε πως φεύγει “με ένα παράπονο όχι από την Κυβέρνηση, από το γεγονός ότι δεν ψηφίστηκαν οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες πραγματικά θα μας επέτρεπαν να πετύχουμε πολύ περισσότερα”.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Φορολογική πολιτική και ανάπτυξη οικονομίας

Η στήλη έχει γράψει πολλές φορές για την ανάγκη μιας νέας φορολογικής μεταρρύθμισης. Επικαλούμενοι την πλήρη διαφοροποίηση των οικονομικών δεδομένων και την εξάντληση των...

Διασωληνωμένος με κορωνοϊό ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης

Διασωληνωμένος σε ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» βρίσκεται ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων και πρώην βουλευτής Βασίλης Λεβέντης, καθώς έχει νοσήσει με κορωνοϊό. Σύμφωνα με πληροφορίες,...

Η Γερμανία αποφασίζει: Ποιος θα διαδεχθεί τη Μέρκελ

Ποιος θα αναλάβει την εξουσία στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την μακροχρόνια καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ; Σε αυτό το ερώτημα καλούνται να απαντήσουν...

Λήξη συναγερμού στο «Ελ. Βενιζέλος»- Προσγειώθηκε το αεροσκάφος

Με ασφάλεια προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το αεροσκάφος που νωρίτερα παρουσίασε βλάβη στα φρένα, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση. Στο αεροδρόμιο βρίσκονταν ισχυρές δυνάμεις...

FITCH: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση στο ΒΒΒ- για Κύπρο

Ο οίκος αξιολόγησης Ftich επιβεβαίωσε την μακροχρόνια πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου στο ΒΒΒ- διατηρώντας σταθερή προοπτική.Σύμφωνα με τον Fitch, τα ατού της Κύπρου, όπως...

Συνάντηση Προέδρου με ExxonMobil για γεωτρήσεις – Αποφάσεις στη Ν. Υόρκη

Τα επόμενα βήματα για το ερευνητικό πρόγραμμα της κοινοπραξίας ExxonMobil - Qatar Petroleum στην ΑΟΖ της Κύπρου, που επαναρχίζει τέλη του έτους με γεώτρηση...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!