13.8 C
Nicosia
Παρασκευή 23 Φεβρουάριος 2024 | 10:04

Πρόεδρος: Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για επανέναρξη των συνομιλιών

Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για επανέναρξη των συνομιλιών, δήλωσε το Σάββατο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος σημείωσε ότι υπάρχουν δεδομένα, τα οποία αξιοποιούνται μέσα από τις προσπάθειες, ώστε να οδηγήσουν προς την κατεύθυνση του σπασίματος του αδιεξόδου και την επανέναρξη των συνομιλιών.

Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο του 55ου Παγκυπρίου Συνεδρίου της ΕΤΥΚ, και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ενώ υπήρχε αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα, με διακοπή υπερπτήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο, έρχεται η κάθοδος του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «όντως, ειδικότερα μετά τους σεισμούς στην Τουρκία και ενδεχομένως λόγω των εκλογών που υπήρχαν στη χώρα, είδαμε μια διαφορετική προσέγγιση από πλευράς Τουρκίας, είδαμε να δημιουργείται και ένα νέο κλίμα στις σχέσεις Αθηνών – Άγκυρας».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι εκλογές στην Τουρκία έχουν ολοκληρωθεί, για να σημειώσει ότι αναφορικά με το Κυπριακό εκείνο που προσδοκεί η ε/κ πλευρά «είναι να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλιών και εκεί επικεντρώνεται η προσπάθεια μας».

Σημείωσε ότι «μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας στην Τουρκία είμαστε σε επαφή με ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με αρχηγούς κρατών μελών της ΕΕ, όπως και με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, για να δούμε πώς αυτή η πρόταση, η καινούρια προσέγγιση, που έχουμε θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων για την ανάγκη η ΕΕ να έχει ένα ενεργότερο, πρωταγωνιστικό ρόλο – γιατί θεωρούμε ότι η ΕΕ έχει όλα εκείνα τα κίνητρα για να δημιουργήσει ή να οδηγήσει σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων μέσα από τη λύση του Κυπριακού- πώς μπορεί να προχωρήσει».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε ορόσημα, λέγοντας ότι έπεται το  Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τέλος Ιουνίου, προσθέτοντας πως υπάρχει προηγουμένως η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, όπου θα υπάρξουν συζητήσεις στο περιθώριο, και θα γίνει στη Λιθουανία πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Εκείνο που προσδοκούμε είναι να δημιουργηθούν δεδομένα, που θα οδηγήσουν στο σπάσιμο του αδιεξόδου και στην επανέναρξη των συνομιλιών. Όλοι θα κριθούμε μέσα από τις εξελίξεις, μέσα από συγκεκριμένες πράξεις», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει απόψεις αναλυτών, οι οποίοι αναφέρουν πως υπάρχει ισχυρή Κυβέρνηση στην Τουρκία, αναμένεται ισχυρή Κυβέρνηση στην Ελλάδα, ενώ υπάρχει ισχυρή Κυβέρνηση στην Κύπρο, άρα υπάρχουν πιθανότητες επίλυσης του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι τρία σημαντικά δεδομένα και την ίδια στιγμή υπάρχει και ένα άλλο δεδομένο, είναι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι αποσταθεροποιητικές τάσεις που δημιουργούνται, η αντίδραση της ΕΕ στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

Είπε πως «υπάρχουν δεδομένα ακριβώς -και είναι μερικά από αυτά που και εμείς αξιοποιούμε στις προσπάθειες μας- που, ναι, πρέπει να οδηγήσουν σε αποτέλεσμα – και ελπίζουμε να έχει αποτέλεσμα, από το αποτέλεσμα θα κριθούν όλα – προς την κατεύθυνση σπασίματος του αδιεξόδου και επανέναρξης των συνομιλιών».

«Εμείς είμαστε έτοιμοι», είπε ο Πρόεδρος, για να προσθέσει ότι «μπορώ να το πω με απόλυτη βεβαιότητα, με απόλυτη συναίσθηση του τι λέω, με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις που μοιραστήκαμε σε κάποιο βαθμό με κράτη μέλη της ΕΕ από τα οποία ζητήσαμε να μεσολαβήσουν ή να έχουν ένα πρωταγωνιστικό ρόλο προς την κατεύθυνση της ΕΕ».

Κληθείς να αναφερθεί σε κοινή άσκηση Τουρκίας- Πολωνίας – Ισπανίας και ψευδοκράτους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχουν γίνει σχετικά διαβήματα από το Υπουργείο Εξωτερικών».

Είπε ότι από την πρώτη ενημέρωση που είχε, ήταν άσκηση της Τουρκίας που συμμετείχαν οι εν λόγω χώρες και η Τουρκία είχε προσκαλέσει και το ψευδοκράτος.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται. Είναι για αυτό τον λόγο που ζητούμε από τα κράτη που προσκαλούνται να συμμετέχουν σε ασκήσεις της Τουρκίας, ασκήσεις που διοργανώνει κάποιες φορές μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά και να διερευνούν προηγουμένως ποιοι άλλοι θα συμμετέχουν, διότι είναι από τις προσπάθειες που κάνει η Τουρκία για δήθεν αναβάθμιση του στάτους του ψευδοκράτους», κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

“Άστεγα” τα όνειρα των Ευρωπαίων – Βαθαίνει η στεγαστική κρίση

Μεταξύ 2010 και 2022, τα ενοίκια σε όλη την Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 19% και οι τιμές των κατοικιών κατά 50%, σύμφωνα με τη ΜΚΟ κοινωνικής στέγασης...

Ο Κύπριος που μπήκε στο Γκίνες με το μακρύτερο κομπολόι στον κόσμο, μήκους 318 μέτρων

Μια θέση στο Guinness World Records κατάφερε να κερδίσει ο Άγγελος Ιωάννου για το μακρύτερο κομπολόι στον κόσμο. Έχει μήκος 318 μέτρα και έχει...

Η UNRWA υπό «διάλυση» προειδοποιεί ο επικεφαλής της υπηρεσίας

Το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) πλέον οδεύει σε «διάλυση», προειδοποίησε, την Πέμπτη, ο...

Λαβρόφ: Προσπάθεια «ουκρανοποίησης» της G20

Στη Βραζιλία βρίσκεται ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, από όπου επιτέθηκε στη Δύση λέγοντας πως διατυπώνει «ανυπόστατες κατηγορίες» εναντίον της Μόσχας και ότι προσπάθησει να...

Mastercard Fintech Forum: Μεγάλος νικητής η καινοτομία για μία ακόμη χρονιά

Η Mastercard στέκεται αρωγός στην ανάδειξη των νεοφυών επιχειρήσεων στον χρηματοοικονομικό κλάδο, υλοποιώντας για ακόμα μία φορά την επιτυχημένη εκδήλωση για το οικοσύστημα του...

ΗΠΑ: Ανακοινώνει μεγάλο πακέτο κυρώσεων κατά της πολεμικής μηχανής της Ρωσίας

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ανακοινώσει σήμερα νέες κυρώσεις σε βάρος 500 και πλέον οντοτήτων που συνδέονται με «την πολεμική μηχανή της Ρωσίας», δήλωσε χθες...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!