Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Σπίτι της Ευρώπης, όπου υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων για τον θάνατο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασσόλι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ο εκλιπών «υπήρξε ένας Ευρωπαίος οραματιστής, ένας πραγματικά προασπιστής της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άφησε τη σφραγίδα του ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Είμαι βέβαιος ότι η όλη πορεία του αποτελεί πηγή έμπνευσης για τον κάθε Ευρωπαίο πολίτη, αλλά και τον κάθε πολίτη που σέβεται τις δημοκρατικές αρχές και αξίες. Αιωνία του η μνήμη».
Ερωτηθείς για το επικείμενο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Πρόεδρος είπε ότι «θέλω να ελπίζω ότι το ψήφισμα θα απεικονίζει όσα έχουν παραληφθεί από την έκθεση του ΓΓ. Πρώτον, τη βάση λύσης του Κυπριακού και δεύτερον, τις ενέργειες που επιβάλλεται και πρέπει να αναληφθούν, τις πρωτοβουλίες που πρέπει και επιβάλλεται να αναληφθούν, προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που να μας επιτρέψουν να επανέλθουμε σε ένα δημιουργικό διάλογο».
Ερωτηθείς αν συμμερίζεται τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη ότι «ο EastMed πάντοτε αποτελούσε εργαλείο πρόκλησης προβλημάτων», ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν νομίζω να είναι αυτό που εννοούσε ο κ. Κασουλίδης, ούτε και είναι θέμα σχολιασμού των ενδεχόμενα προσωπικών απόψεων που κάποια στιγμή εξέφρασε ο κ. Κασουλίδης.
Αυτό που θέλω να υπενθυμίσω προς όλους είναι ότι ήταν κοινή απόφαση τριών Κυβερνήσεων. Εάν κάποιοι στην Κύπρο αποδίδουν ευθύνη ή τάχα θριαμβολογίες στην Κυβέρνηση της Κύπρου, τους ευχαριστώ που αναγνωρίζουν τη μεγάλη επιρροή που έχει η Κύπρος και πάνω στις γειτονικές χώρες και ιδιαίτερα στην ΕΕ. Εμείς, δηλαδή, συμπαρασύραμε την ΕΕ να το θεωρήσει κοινής ωφελείας έργο, εμείς συμπαρασύραμε το Ισραήλ, εμείς συμπαρασύραμε την Ελλάδα και ενδεχομένως και την Αίγυπτο.
Είναι καιρός να σοβαρευτούμε. Πάντοτε, σε κάθε έργο, προαπαιτούμενο είναι και η μελέτη βιωσιμότητας. Λαμβάνεται η απόφαση, γίνονται οι μελέτες και αν είναι υλοποιήσιμο ένα έργο, υλοποιείται. Αν όχι, βρίσκονται οι εναλλακτικές λύσεις που θα συμβάλουν στη μεταφορά του φυσικού πλούτου της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου προς την ΕΕ, ένα ζωτικής σημασίας θέμα για την ΕΕ, θέμα ασφάλειας, επάρκειας προμηθειών κλπ».