18 C
Nicosia
Πέμπτη 18 Απρίλιος 2024 | 8:04

Προεδρικές: Άρχισε η υποβολή υποψηφιοτήτων – Τι δηλώνουν οι υποψήφιοι -Ποιοι τους υποστηρίζουν

Άρχισε σήμερα το πρωί από τις 08:00 μέχρι τις 12:00 στο Συνεδριακό Κέντρο «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ» η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις επικείμενες Προεδρικές Εκλογές.

Tα βλέμματα θα είναι στραμμένα στους υποψηφίους, αλλά και στο ποια άτομα θα συνοδεύσουν τον κάθε ενδιαφερόμενο καθώς επίσης και η λίστα με τα 100 ονόματα με τις υπογραφές υποστηρικτών για τον κάθε υποψήφιο.

Θυμίζουμε ότι τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου,  θα προτείνει η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, με τον Συναγερμικό υποψήφιο να φθάνει στο Συνεδριακό στις 10:45.

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος, Νίκος Χριστοδουλίδης, θα προταθεί λίγο πριν τις 12:00 από την 18χρονη κόρη του, Ιωάννα, ενώ ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θα προταθεί από τον γνωστό νομικό Χαράλαμπο Προύντζο στις 10:00.

Εξάλλου, γνωστή έγινε εδώ και καιρό η στήριξη της υποψηφιότητας του Γιώργου Κολοκασίδη από τον Βουλευτή της ΕΔΕΚ, Κωστή Ευσταθίου, ο οποίος και θα προτείνει η ώρα 10:30 την εν λόγω υποψηφιότητα. Από την άλλη, η υποψηφιότητα του ανεξάρτητου υποψήφιου Αχιλλέα Δημητριάδη θα προταθεί  από την Τιτίνα Λοϊζίδου η ώρα 09:30.

Τον υποψήφιο για την Προεδρία Κωνσταντίνο Χριστοφίδη, , θα προτείνει ο ζωγράφος Ανδρέας Λαδόμματος στις 11:15.

Το πρόγραμμα για τη διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων

 

Α/Α

 

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ

 

ΩΡΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ  

08:00 – 08:15 π.μ.

ΛΟΥΚΑΣ ΣΤΑΥΡΟΥ  

08:30 – 08:45 π.μ.

ΤΣΕΛΕΣΤΙΝΑ ΝΤΕ ΠΕΤΡΟ  

08:45 – 09:00 π.μ.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ  

09:00 – 09:15 π.μ.

ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ ΖΕΡΒΙΔΗΣ  

09:15 – 09:30 π.μ.

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ  

09:30 – 09:45 π.μ.

ΑΛΕΞΙΟΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ  

09:45 – 10:00 π.μ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ  

10:00 – 10:15 π.μ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΟΚΑΣΙΔΗΣ  

10:30 – 10:45 π.μ.

ΑΒΕΡΩΦ ΝΕΟΦΥΤΟΥ  

10:45 – 11:00 π.μ.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ  

11:00 – 11:15 π.μ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ  

11:15 – 11:30 π.μ.

ΙΟΥΛΙΑ ΧΟΒΡΙΝΑ ΚΟΜΝΗΝΟΣ  

11:30 – 11:45 π.μ.

ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ  

11:45 – 12:00 μ.

 

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο υποψήφιος πρέπει:

> Να είναι πολίτης/δα Δημοκρατίας.

> Να έχει συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας του/της.

> Να μην έχει καταδικασθεί για αδίκημα ατιμωτικό ή ηθικής αισχρότητας ή να έχει στερηθεί της εκλογιμότητας μετά από απόφαση του δικαστηρίου λόγω εκλογικού αδικήματος.

> Να μην πάσχει από διανοητική νόσο που τον/την καθιστά ανίκανο/η να ασκήσει τα καθήκοντα του/της Προέδρου της Δημοκρατίας.

> Να μην έχει υπηρετήσει συνεχόμενα στο αξίωμα του/της Προέδρου της Δημοκρατίας τις αμέσως δύο προηγούμενες θητείες.

Κάθε υποψήφιος πρέπει να παραδώσει:

> Την πρόταση υποψηφιότητάς του.

> Επίσημη δήλωση για τα προσόντα του που γίνεται και προσυπογράφεται από τον υποψήφιο.

> Το έμβλημα του κόμματος ή του συνασπισμού κομμάτων από το οποίο προέρχεται ο υποψήφιος, αν τούτο επιθυμεί.

> Το ποσό των €2.000.

Η διαδικασία ήδη άρχισε:

 – Υπέβαλε υποψηφιότητα ο Αλέξιος Σαββίδης

Υπέβαλε την υποψηφιότητα του ο εκπαιδευτικός και ανεξάρτητος υποψήφιος Αλέξιος Σαββίδης. Ο κ. Σαββίδης μίλησε για τις θέσεις του, για το ζήτημα του κορωνοϊού και την παράνομη όπως τη χαρακτήρισε μετανάστευση.

 – Με σκυλάκι στο Συνεδριακό ο Αχιλλέας Δημητριάδης 

Κρατώντας τον «Σκάι», το σκυλάκι του Άδωνι Γιάγκου έφτασε στο Συνεδριακό Κέντρο «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ» ο Αχιλλέας Δημητριάδης. Στις δηλώσεις του ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι η ανεξάρτητη του υποψηφιότητα στόχο έχει να δώσει φωνή. Ευχαρίστησε την Τιτίνα Λοϊζίδου, την Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή και όσους βρίσκονταν μαζί του. Ανέφερε ότι πρέπει να δοθεί τέρμα στη διαφθορά, ενώ θέλει να υπηρετήσει τη χώρα του, μια Κύπρο πράσινη και ενωμένη. «Οι εκλογές δεν είναι το τέλος του δρόμου, είναι η αφετηρία. Είμαι εδώ για να μείνω στη πολιτική ζωή», κατέληξε. Η Τιτίνα Λοϊζίδου δήλωσε ότι «ο Αχιλλέας έχει το θάρρος της γνώμης του αλλά έχει και συναίσθημα. Ανεπιφύλακτα τον υποστηρίζω»

 Υπέβαλε υποψηφιότητα ο Ανδρόνικος Ζερβίδης

Την υποψηφιότητά του υπέβαλε ο Ανδρόνικος Ζερβίδης. Σε δηλώσεις του είπε ότι είναι μεγάλο προνόμιο για αυτόν η υποβολή της υποψηφιότητας του. Θέση του όπως δήλωσε είναι να υπογραφεί μία λύση με τους Τούρκους για το Κυπριακό, κάνοντας λόγο για μανιφέστο που έγραψε για το «πως θα βρεθούν λύσεις για τα πολλά προβλήματα». Ευχαρίστησε παράλληλα τον Μάρκο Κωμοδρόμου και την μικρή ομάδα του.

Με την οικογένειά του υπέβαλε υποψηφιότητα ο Χρίστου

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου κατά την υποβολή της υποψηφιότητάς του ανέφερε οτι το ΕΛΑΜ αποτελεί το ισχυρότερο ανάχωμα για τη μη αποδοχή λύσης τουρκικών ρποδιαγραφών όπως η λύση ΔΔΟ. Τόνισε παράλληλα οτι ο ίδιος έχει σαφές πρόγραμμα για την πάταξη των μεταναστευτικών ροών. Είπε ακόμα πως η παράταξη του βρίσκεται μακριά από σκάνδαλα διαφθοράς ενώ παράλληλα βρίσκεται κοντά στους συμπολίτες του προασπίζοντας τον παραδοσιακό θεσμό της οικογένειας.

 Επισήμως υποψήφια η Τσελεστινα Ντι Πέτρο

Η κ. Ντε Πέτρο ανέφερε ότι περίμενε μέχρι τελευταία στιγμή για να υποβάλει την υποψηφιότητά της και τελικά τα κατάφερε. Ανέφερε επίσης ότι αγαπάει πολύ τον κόσμο με την προσπάθεια της να συνεχίζεται.

 Υπέβαλε υποψηφιότητα ο Λουκάς Σταύρου

Ελλάς – Κύπρος – Ένωσις φώναξε ο Λουκάς Σταύρου κατά την είσοδο του στο Συνεδριακό. Στις δηλώσεις του ο κ. Σταύρου ανέφερε ότι καταθέτει ολοκληρωμένη πρόταση για ένταξη της ΚΔ στην Ελληνική Δημοκρατία, με άμεση ενσωμάτωση της ΕΦ στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας. Απορρίπτει την ΔΔΟ και το Ενιαίο Κράτος στη βάση του Συντάγματος της Ζυρίχης. Σκοπός του είναι η απελευθέρωση χωρίς να αποκλείει ωστόσο την ένοπλη σύγκρουση, ενώ παράλληλα απαιτεί την αναθέρμανση των σχέσεων της Κύπρου με τη Ρωσία. Τόνισε ότι δεν δόθηκε βήμα για να αναπτυχθούν οι θέσεις του ΕΚΑΝ, κάνοντας αναφορά και στην Ελλάδα για τη φυλάκιση του Γιάννη Λαγού και του Ηλία Κασιδιάρη. Παράλληλα, ανέπτυξε τις θέσεις του θέτοντας την κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, την ακύρωση των εκποιήσεων και την κατάργηση της καπιταλιστικής οικονομίας με επιστροφή στον κοινοτισμό.

Έφτασε ο πρώτος υποψήφιος, Ανδρέας Ευστρατίου

Και επίσημα υποψήφιος για τις Προεδρικές Εκλογές είναι ο Ανδρέας Ευστρατίου ο οποίος έφτασε πρώτος στο Συνεδριακό Κέντρο «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ» για την υποβολή της υποψηφιότητάς του. Στις δηλώσεις του είπε ότι βρίσκεται και πάλι επί των επάλξεων για μια καλύτερη λύση και ζωή στην Κύπρο. Ευχήθηκε να ελευθερωθεί ο τόπος, τονίζοντας ότι θα αγωνιστεί και πάλι για την επιβίωση των ανθρώπων του. Ως πολύτεκνος, διαβεβαίωσε ότι θα αγωνιστεί για τους συνανθρώπους του, τους πολύτεκνους και τους ανάπηρους. Τέλος, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Γενικό Έφορο για την άψογη συνεργασία.

Στο συνεδριακό ο Αριστοτέλους

Κατέθεσε και επίσημα την υποψηφιότητά του ο Χαράλαμπος Αριστοτέλους. Στο πλευρό του ανεξάρτητου υποψήφιου βρέθηκαν φίλοι και οικογένεια. Στις δηλώσεις του ο κ. Αριστοτέλους ευχαρίστησε «τους εργαζόμενους και την εργατική τάξη που στήριξε την προσπάθεια του από τον Μάιο του 2022 όπου και ξεκίνησε». «Είναι μια προσπάθεια που θέλει να προκρίνει τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, το βραχυπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο. Να απαλυνθούν τα προβλήματα που απασχολούν τις κοινωνικές ομάδες και τη νέα γενιά». «Αυτή η υποψηφιότητα αγκαλιάστηκε από τη νέα γενιά όπου το 90% είναι νέοι άνθρωποι», είπε και ευχαρίστησε τον λογοτέχνη Μιχάλη Μαυροθέρη.

Σύσσωμη η Κυβέρνηση  – Υπέβαλε υποψηφιότητα ο Αβέρωφ

Με την Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου αλλά και με μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου έφτασε στο «Φιλοξενία» ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος υπέβαλε την υποψηφιότητά του. Στο Συνεδριακό ακούστηκαν συνθήματα όπως «Μόνο με Αβέρωφ». «Τα επόμενα χρόνια θα είναι κρίσιμα για τη χώρα μας, για κάθε Κύπρια και κάθε Κύπριο. Η οικονομία της χώρας μας είναι σήμερα δυνατή όμως δεν είναι δεδομένη», είπε. Πρόσθεσε ότι «στον ΔΗΣΥ, αποδείξαμε ότι είμαστε το κόμμα της ευθύνης. Αρκεί να συγκρίνουμε τι παραλάβαμε και πως είναι σήμερα. Η δουλειά ενός ηγέτη να φέρνει αποτέλεσμα». Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «όποιος έχει σκέψεις διάσπασης για τον ΔΗΣΥ θα πάρει την απάντηση στην τενέκκα».

Στο συνεδριακό ο Γιώργος Κολοκασιδης

Υπέβαλε την υποψηφιότητα του ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γιώργος Κολοκασίδης. Από το βήμα του Συνεδριακού ανέφερε ότι οι πολίτες είναι αγανακτισμένοι απαιτώντας αλλαγές στην ποιότητα της δημοκρατίας μας και στο Κυπριακό όπου οι διαδοχικές κυβερνήσεις επιδιώκουν λύσεις στη βάση του Σχεδίου Ανάν. Όλα αυτά εις βάρος της πλειοψηφίας του κυπριακού λαού όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. «Ως ανεξάρτητος πολίτης σήμερα καταθέτω την υποψηφιότητα μου για την Προεδρία της ΚΔ. Τάσσομαι δίπλα στους πολίτες, μάχομαι εναντίον της κομματοκρατίας και αρνούμαι να παζαρέψω την υποψηφιότητα μου. Οι θέσεις μου με θέτουν αντιμέτωπο και με τους τρεις βασικούς υποψηφίους, που επευλογούνται από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο οποίος φέρει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα», είπε ο κ. Κολοκασίδης. Τέλος κάλεσε τον κόσμο να ψηφίσει και να κάνει την «Ειρηνική Επανάσταση».

Υπέβαλε υποψηφιότητα ο Ανδρέας Μαυρογιάννης – Ποιοι βρέθηκαν στον πλάι του 

Στο Συνεδριακό έφτασε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης συνοδευόμενος, μεταξύ άλλων, από την κόρη του Αθηνά, τον Στέφανο Στεφάνου, τον Τσαρλς Έλληνα, τον Άριστο Δαμιανού, τον Χαράλαμπο Προύντζο, τον Σταύρο Μαλά, τον Ανδρέα Βύρα και την Δέσποινα Μπεμπεδέλη.  Ο κ. Μαυρογιάννης ευχαρίστησε τους 100 που στήριξαν την υποψηφιότητά του αλλά και τους χιλιάδες ανθρώπους που τον στηρίζουν. Μίλησε για την προοδευτική αλλαγή που εκπροσωπεί και το όραμα του. «Ο λαός έχει δύο επιλογές. Είτε θα μείνουμε στην ίδια πορεία είτε θα φέρουμε την προοδευτική αλλαγή», είπε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του. Δήλωσε ταυτόχρονα ότι είναι ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας που φλερτάρουμε με λύση δύο κρατών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πρόγραμμα για στήριξη τ/κ επιχειρήσεων από ΕΕ ανακοίνωσε η Κομισιόν

Πρόγραμμα για στήριξη της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και ώθηση στο εμπόριο μέσω της Πράσινης Γραμμής εγκαινιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε...

Υπουργός Εσωτερικών: Οι παράτυπες μετακινήσεις εκλογέων θα καταγγελθούν

Σε περιπτώσεις που μετά τον έλεγχο αποδειχθεί ότι έγιναν παράτυπα πιστοποιήσεις των στοιχείων πολιτών για τη μετακίνηση των εκλογικών τους δικαιωμάτων σε άλλους Δήμους ή Κοινότητες,...

Ιράν: «Το ιρανικό Πολεμικό Ναυτικό συνοδεύει ιρανικά εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα»

Το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν συνοδεύει ιρανικά εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός του, ο ναύαρχος Σαχράμ Ιρανί, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο...

Χεζμπολάχ: 18 Ισραηλινοί τραυματίες, ένας σε κρίσιμη κατάσταση από επίθεση με drone και πυραύλους (βίντεο)

Δεκαοκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο έπληξε κοινοτικό κέντρο στο χωριό Arab al-Aramshe, δήλωσαν οι γιατροί και ο...

Πληροφορία για θετικό δείγμα ντόπινγκ Έλληνα διεθνή ποδοσφαιριστή

Μια «κακή» πληροφορία για το ελληνικό ποδόσφαιρο μετέφερε η ιστοσελίδα dikisports, που επικαλείται το International Testing Agency (Λωζάνη). Σύμφωνα με αυτή, Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής που...

SKY express: Αύξηση 15% στην επιβατική κίνηση και 26% στα έσοδα της το πρώτο τρίμηνο

Συνολική αύξηση επιβατικής κίνησης 15% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 κατέγραψε η SKY express. Η αύξηση της επιβατικής κίνησης του εσωτερικού άγγιξε το...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!