18.8 C
Nicosia
Σάββατο 25 Νοέμβριος 2023 | 21:43

Πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων ζητά ο Δ. Παπαδάκης

Την άμεση αντίδραση πολιτικών κομμάτων, Βουλής, Γενικού Εισαγγελέα αλλά και του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων ζήτησε την Τρίτη ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης.

Κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου που έλαβε χώρα στο πολιτικό γραφείο του Ευρωβουλευτή στη Λευκωσία, ο κ. Παπαδάκης είπε με αφορμή τις αποκαλύψεις για παρακολούθηση τηλεφώνων στην Ελλάδα ότι προκύπτει συσχέτιση της Κύπρου με το εν λόγω σκάνδαλο, καθώς η εταιρεία που έκανε χρήση του λογισμικού Predator έχει ως έδρα το νησί και σχετίζεται άμεσα με το κατασκοπευτικό βαν που εντοπίστηκε στη χώρα πριν λίγα χρόνια.

Δεδομένου πως πρόκειται για ένα ζήτημα προστασίας ανθρώπινων και ατομικών δικαιωμάτων, καθώς και παραβίασης του Συντάγματος και των κανόνων του κράτους δικαίου, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής ζήτησε απαντήσεις για το ποια πρόσωπα ήταν θύματα των παρακολουθήσεων για τις οποίες έχουν προκύψει στοιχεία, ποιους έχει προμηθεύσει με συστήματα παρακολουθήσεων η εν λόγω εταιρεία και αν ισχύουν οι φήμες πως πολιτικά κόμματα έχουν αγοράσει τέτοια συστήματα παρακολουθήσεων.

«Είναι αδιανόητο σε ένα ευρωπαϊκό κράτος, όπως η Κύπρος, ένα τέτοιο θέμα ύψιστης δημοκρατικής και έννομης τάξης, που συνδέεται με παραβίαση κανόνων του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού να αντιμετωπίζεται επιπόλαια, αδιάφορα και πιθανότητα εγκληματικά ύποπτα», είπε.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο ο ίδιο ένιωσε ποτέ να παρακολουθείται και αν διαθέτει κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο για χρήση λογισμικού από κόμματα, ο κ. Παπαδάκης απάντησε πως τέτοιες πληροφορίες έχουν ακουστεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν, ενώ παρέπεμψε και σε δηλώσεις του Βουλευτή της ΕΔΕΚ Κωστή Ευσταθίου ότι κόμματα πιθανόν να έχουν, μηχανισμούς παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων

«Δεν έχω συγκεκριμένες πληροφορίες, αλλά αυτά πρέπει να ελέγξουν οι κυπριακές αρχές, η κυπριακή αστυνομία. Δεν πρόκειται εμείς να υποκαταστήσουμε τη δουλειά της Αστυνομίας. Είναι δουλειά της ίδιας της Αστυνομίας να δώσει απαντήσεις για αυτά τα ζητήματα. Εμείς θέτουμε τα ερωτήματα. Προφανώς έχουμε κάποιες υπόνοιες ότι έχουμε τύχει παρακολούθησης σε προσωπικό επίπεδο», προσέθεσε.

Σε ερώτηση για χθεσινές δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού περί θωράκισης του νομικού πλαισίου όσον αφορά τις νόμιμες επισυνδέσεις με πολιτικά πρόσωπα και πόσο νόμιμο μπορεί να είναι κάτι τέτοιο, ο κ. Παπαδάκης είπε πως, χωρίς να υπεισέρχεται στα εσωτερικά της χώρας, η Ελλάδα διαθέτει κάποιο νομικό πλαίσιο, σε αντίθεση με την Κύπρο όπου μπορούσε να πωληθεί τέτοιου είδος λογισμικό στον οποιοδήποτε χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο.

«Από το 2019 που έχει βγει στην επιφάνεια η υπόθεση του βαν έχουν προχωρήσει να δημιουργήσουν συγκεκριμένο πρωτόκολλο; Δηλαδή για να υποβάλλω το ερώτημα θα μπορούσε οποιοσδήποτε να αγοράσει αυτό το λογισμικό εν είδη σούπερ μάρκετ;», διερωτήθηκε, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση κατά κύριο λόγο σε συνεργασία με τα κόμματα έπρεπε να προχωρήσουν σε προτάσεις νόμου.

Ερωτηθείς αν η Κύπρος κινδυνεύει ακόμα και με κυρώσεις σε περίπτωση που δεν υπάρξουν οι απαραίτητες απαντήσεις προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής είπε πως «δυστυχώς έχουμε μάθει πάντοτε να έχουμε κάποιον από πάνω μας για να αλλάξουμε πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Το ζήτημα είναι βαθύτερο, έχει να κάνει με την δημοκρατική λειτουργία του κράτους μας. Έτσι πρέπει να αντιμετωπισθεί και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται επιπόλαια και να πρέπει να μας ταρακουνήσει κάποιος για να δημιουργήσουμε εκείνες τις διαδικασίες οι οποίες προστατεύουν τους πολίτες από παραβίαση των ατομικών τους δικαιωμάτων».

«Πιθανόν να υπάρξουν συγκεκριμένες κυρώσεις και οδηγίες, αλλά αυτή τη στιγμή είναι το πιο σημαντικό είναι να δημιουργήσουμε εκείνον το πλαίσιο για να μην αναγκαζόμαστε σε κάθε περίπτωση να μετρούμε το τι κυρώσεις θα έχουμε από κινήσεις τις οποίες θα έπρεπε να είχαμε κάνει. Μιλάμε για μία βαρύτατη κατηγορία η οποία συνοδεύεται με παραβίαση ατομικών δικαιωμάτων», ανέφερε.

Ερωτώμενος κατά πόσο η Κύπρος αντιμετωπίζεται στην Ευρώπη ως βάση εξαγωγής κυκλωμάτων παρακολούθησης, ο κ. Παπαδάκης είπε πως το γεγονός και μόνο ότι υπήρχε συγκεκριμένη αναφορά για την Κύπρο ότι εύκολα κάποιος θα μπορούσε να προμηθευτεί τέτοιου είδους λογισμικά φέρνει τη χώρα σε δύσκολη θέση. Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν ενδείξεις για άλλες κατασκοπευτικές εταιρείες που εδράζονται στην Κύπρο και αναπτύσσουν και εξάγουν παρόμοια λογισμικά, ο κ. Παπαδάκης απάντησε πως παρότι υπάρχουν σχετικές πληροφορίες είναι δουλειά των κρατικών αρχών να διερευνήσουν και να αποφανθούν αν υπάρχουν τέτοιες εταιρείες και εντός ποιου πλαισίου λειτουργούν, προσθέτοντας πως το δικαστήριο που ασχολήθηκε στο παρελθόν με την υπόθεση κάλυψε ένα μόνο μέρος της και δεν έχουν δοθεί απαντήσεις στα ερωτήματα τα οποία ο ίδιος έθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με παραδοχή της Υπουργού Δικαιοσύνης ότι η Κύπρος διαθέτει σύστημα με δυνατότητες παρακολούθησης, ο Ευρωβουλευτής απάντησε πως όλα τα κράτη διαθέτουν συστήματα παρακολούθησης για λόγους εθνικούς συμφέροντος.

«Το ζήτημα είναι να υπάρχει ένα πλαίσιο και ένας φραγμός, πού ξεκινούμε και πού σταματούμε, διαδικασίες. Και αυτός είναι ο πυρήνας των ερωτημάτων που θέτω. Υπάρχουν αυτά τα πλαίσια στην Κύπρο ή ο καθένας μπορούσε να αποταθεί σε μία τέτοια εταιρεία, να αγοράσει ανάλογο λογισμικό και να παρακολουθεί τον οποιοδήποτε;», είπε, συμπληρώνοντας πως για τον λόγο αυτό αναμένονται απαντήσεις.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο αισθάνεται πως οι παρακολουθήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν νόμιμες, δεδομένης και της φιλικής  σχέσης που διατηρεί με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπαδάκης είπε πως η αντίδρασή του δεν σχετίζεται με την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος ανήκει και στην ίδια πολιτική ομάδα, αλλά είχε κατ’επανάληψη επισημάνει το γεγονός των δραστηριοτήτων και των μη απαντήσεων σε ό,τι αφορά τη δράση του συγκεκριμένου βαν στην Κύπρο.

«Είναι ζήτημα δημοκρατίας και όσοι συμμετέχουμε στα κοινά οφείλουμε να αντιδράσουμε, να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και του τελευταίου πολίτη», τόνισε, προσθέτοντας πως ο καθένας μπορεί να κρίνει αν θεωρείται νόμιμο να παρακολουθείται ένας πολιτικός αρχηγός και πώς μπορεί να είναι κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια.

Σε ερώτηση για το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για τα εν λόγω ζητήματα, ο κ. Παπαδάκης είπε πως έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για τη σύσταση ad hoc επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα εξετάσει όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των όσων αφορούν την Ελλάδα και την Κύπρο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Αυτή είναι η νέα στολή παραλλαγής στις Ένοπλες Δυνάμεις Ελλάδας – Τα χαρακτηριστικά της

Την υιοθέτηση νέας στολής παραλλαγής για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Η μετάβαση στον νέο τύπο στολής...

ΣΥΡΙΖΑ: Με βολές κατά Κασσελάκη 50 αποχωρήσεις πανεπιστημιακών

Με βολές κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη 50 πανεπιστημιακοί από την Οργάνωση Μελών Πανεπιστημιακών ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους. «Ο Στέφανος Κασσελάκης,...

Ο γιος της Λαγκάρντ έχασε “σχεδόν όλες” τις επενδύσεις του σε κρυπτονομίσματα – Εγώ του τα έλεγα λέει η μητέρα του

Ουδείς προφήτης στον τόπο του, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία παραδέχθηκε την Παρασκευή ότι ο γιος της έχασε...

Θεσσαλονίκη: Ήχησε το 112 για θυελλώδεις ανέμους

Για θυελλώδεις ανέμους που θα επικρατήσουν στη Θεσσαλονίκη κάνει λόγο το προειδοποιητικό μήνυμα του 112 που ήχησε στα κινητά όσων βρίσκονται στην πόλη, καθώς...

Αμερικανός αξιωματούχος: Επίθεση με ιρανικό drone σε ισραηλινό πλοίο

Πλοίο που ανήκει σε Ισραηλινό δέχθηκε επίθεση την Παρασκευή από ιρανικής κατασκευής drone στον Ινδικό Ωεκανό, ανακοίνωσε σήμερα Αμερικανός αξιωματούχος του στρατού. “Έχουμε ενημερωθεί για...

Αβέρωφ: Οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι για το Εθνικό θέμα

Του Αβέρωφ Νεοφύτου, πρώην Προέδρου ΔΗΣΥ Ο πόλεμος στην Ουκρανία πέρασε, ήδη, σε δεύτερη μοίρα, καθώς στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος είναι, πλέον, ο πόλεμος...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW