29.8 C
Nicosia
Τρίτη 16 Απρίλιος 2024 | 17:24

Παραίτηση Αναστασιάδη για Pandora Papers ζητούν τα κόμματα

Έντονες αντιδράσεις στα κόμματα προκάλεσε η συμπερίληψη του του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη σε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για ενδελεχείς έρευνες όσον αφορά τις αποκαλύψεις των Pandora Papers. ΑΚΕΛ και Κίνημα Οικολόγων ζητουν την παραίτηση του Προέδρου, ενώ το ΔΗΚΟ θεωρεί πως πρέπει άμεσα να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση του ονόματος και της εικόνας της Κύπρου με ριζικές μεταρρυθμίσεις που θα στέλνουν το μήνυμα της πάταξης της διαφθοράς. Από την άλλη το ΔΗΣΥ κάνει λόγο για απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης της χθεσινής απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από κόμματα στο εσωτερικό της χώρας και υπενθυμίζει ότι είναι ο Δημοκρατικός Συναγερμός που ενέγραψε το θέμα των Pandora Papers για συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών.

ΑΚΕΛ: Ο Νίκος Αναστασιάδης έπρεπε να είχε ήδη παραιτηθεί.

Το ΑΚΕΛ με ανακοίνωση του αναφέρει μεταξύ άλλων «Ο Νίκος Αναστασιάδης έπρεπε να είχε ήδη παραιτηθεί. Η ονομαστική αναφορά στον κ. Αναστασιάδη από το χθεσινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου ήρθε να προστεθεί σε όλες τις υποθέσεις διαπλοκής και σύγκρουσης συμφέροντος που τον βαραίνουν όλα αυτά τα χρόνια».

Αυτούσια η ανακοίνωση ΑΚΕΛ

Ο Νίκος Αναστασιάδης έπρεπε να είχε ήδη παραιτηθεί.

Η ονομαστική αναφορά στον κ. Αναστασιάδη από το χθεσινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου ήρθε να προστεθεί σε όλες τις υποθέσεις διαπλοκής και σύγκρουσης συμφέροντος που τον βαραίνουν όλα αυτά τα χρόνια.

Η Ευρώπη βοά. Η κυβέρνηση Συναγερμού αντί να είναι ο υπερασπιστής της χώρας στο εξωτερικό, έγινε η ντροπή της.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός και ο Αβέρωφ Νεοφύτου έγιναν συνεργοί στον διασυρμό της χώρας προσπαθώντας μάταια να μπλοκάρουν τη συζήτηση. Οι ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ απομονώθηκαν απόλυτα και εξευτελιστικά χθες, αφού ήταν οι μόνοι, ακόμα και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που αποτόλμησαν να καταψηφίσουν το Ψήφισμα για τα Pandora Papers.

Το ΑΚΕΛ αναλαμβάνει πρωτοβουλία για κινητοποίηση της κοινωνίας, των πολιτών και των οργανωμένων συνόλων για να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια της χώρας μας και το κράτος δικαίου.

Οικολόγοι: Για λόγους ευθιξίας ο Πρόεδρος πρέπει να παραιτηθεί

Για λόγους ευθιξίας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να παραιτηθεί, επισημαίνει το Κίνημα Οικολόγων, τον΄΄ιζοντας πως για πολλοστή φορά η χώρα μας ρεζιλεύεται και διασύρεται διεθνώς.

Η ανακοίνωση 

Για πολλοστή φορά στα οκτώ χρόνια διακυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη, τον καλούμε σε άμεση παραίτηση και άμεση κήρυξη προεδρικών εκλογών. Για πολλοστή φορά η χώρα μας ρεζιλεύεται και διασύρεται διεθνώς.

Αύτη τη φορά καλούμε τον Πρόεδρο σε παραίτηση με αφορμή τις νέες αποκαλύψεις των «Pandora Papers» και το χθεσινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το θέμα. Γίνονται πολλές προσπάθειες από πλευράς της Κυβέρνησης να παρουσιάσουν το θέμα ως μη σοβαρό, αλλά είναι φως φανάρι ότι υπάρχει ξεκάθαρη σύγκρουση συμφέροντος και διαπλοκή του ιδίου του Προέδρου και της διακυβέρνησης του με το θέμα των παράνομων πολιτογραφήσεων ξένων μεγιστάνων.

Είναι άξιον απορίας το γεγονός ότι, ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει ότι δεν γνωρίζει τους πελάτες που πολιτογραφήθηκαν από το δικηγορικό γραφείο των δύο θυγατέρων του, παραδέχεται ότι τον Ιούλιο του 2013 ταξίδεψε με το ιδιωτικό τζετ του Ρώσου μεγιστάνα και αναφέρει ο ίδιος πως είχαν στενές φιλικές σχέσεις. Πως γίνεται να είχε στενές φιλικές σχέσεις με ένα μεγιστάνα εάν όντως δεν έχει καμία σχέση με το γραφείο του από το 1997 και μετά; Εξάλλου, το γεγονός ότι το γραφείο του από το 2007 μέχρι και πρόσφατα έχει προχωρήσει σε πολλές πολιτογραφήσεις ξένων επενδυτών είναι προβληματικό αφού ανήκει σε Πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα. Γιατί αν οι θυγατέρες του Προέδρου του μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος του τόπου και μετέπειτα προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι Πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, τότε ποιος είναι;

Ξεκάθαρη είναι και η σύγκρουση συμφέροντος μελών του Υπουργικού της κυβέρνησης, καθώς εγκρίνονταν πολιτογραφήσεις από δικηγορικά γραφεία συνδεδεμένα με συγγενείς 1ου βαθμού. Συγκεκριμένα ο Μάριος Δημητριάδης, πρώην Υπουργός Συγκοινωνιών συμμετείχε με δικαίωμα ψήφου στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου από τις 14/3/14 μέχρι 28/2/2018 εγκρίνοντας 137 πολιτογραφήσεις επενδυτών, οι οποίες προωθούνταν από το δικηγορικό γραφείο του πατέρα του.

Αν είμασταν σε μια κανονική χώρα που παραμένει πιστή στις αρχές του κράτους δικαίου, μετά από τις αποκαλύψεις των Panama Papers, των Paradise Papers, μετά και από όλες τις αποκαλύψεις με το επίμαχο βίντεο του Al Jazeera – την έρευνα που αποδεικνύει ότι το 53% των πολιτογραφήσεων έγιναν εκτός του νομικού πλαισίου άρα παράνομα- και τώρα με τα «Pandora Papers», η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, αλλά και προσωπικά ο ίδιος, για λόγους ευθιξίας θα πρέπει άμεσα να παραιτηθεί και όσοι ευθύνονται να πάρουν το δρόμο της δικαιοσύνης.

Η κοινωνία ζητά δικαιοσύνη. Η δική μας αγανάκτηση, και η αγανάκτηση των πολίτων, έφτασε στα ύψη.

ΔΗΚΟ: Πρέπει άμεσα να αναληφθούν πρωτοβουλίες 

Ως Δημοκρατικό Κόμμα θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση του ονόματος και της εικόνας της Κύπρου με ριζικές μεταρρυθμίσεις που θα στέλνουν το μήνυμα της πάταξης της διαφθοράς, αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΔΗΚΟ

Η συμπερίληψη του ονόματος του Προέδρου Αναστασιάδη, στο ψήφισμα που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητώντας σε βάθος έρευνα από τα κράτη-μέλη για τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στα “Pandora Papers” και ταυτόχρονα η εξέταση του ενδεχομένου λήψης νομικών μέτρων εναντίον της Κύπρου, αποτελεί μια μελανή σελίδα για την χώρα μας.

Δυστυχώς, μαζί με το όνομα του Προέδρου Αναστασιάδη, που περιλαμβάνεται τόσο στα Pandora Papers και τώρα σε ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, διασύρεται ολόκληρη η χώρα μας.

Από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επί της τροπολογίας για τις επίμαχες ονομαστικές αναφορές, φαίνεται ότι υπέρ της συμπερίληψης των ονομάτων του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τσέχου Πρωθυπουργού, τάχθηκαν και ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Ως Δημοκρατικό Κόμμα θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση του ονόματος και της εικόνας της Κύπρου με ριζικές μεταρρυθμίσεις που θα στέλνουν το μήνυμα της πάταξης της διαφθοράς.

ΔΗΣΥ: Προκαλεί θλίψη η απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Δημοκρατικός Συναγερμός σχετικά με την χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για έρευνα αναφορικά με την υπόθεση των Pandora Papers. Το κόμμα κάνει λόγο για «απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης από κόμματα στο εσωτερικό της χώρας, της χτεσινής απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» και υπενθυμίζει ότι είναι ο Δημοκρατικός Συναγερμός που ενέγραψε το θέμα των Pandora Papers για συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών.

Αυτούσια η ανακοίνωση

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός και ως μέλος της μεγαλύτερης ομάδας της Ευρωβουλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, συντάσσεται με κάθε πολιτική που σκοπό έχει την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και εν γένει το σύνολο των διαστάσεων που αφορούν την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος. Το έχουμε αποδείξει με τις πράξεις μας και τις πολιτικές μας σε συνεργασία και με την κυβέρνηση.

Σε αυτό το πλαίσιο σημειώνουμε ότι προκαλεί θλίψη η απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης από κόμματα στο εσωτερικό της χώρας, της χτεσινής απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για έρευνα αναφορικά με την υπόθεση των Pandora Papers.

Με μοναδικό σκοπό και πάλι την επίθεση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συμψηφίζουν την ονομαστική αναφορά προς το πρόσωπό του με άλλους πολιτικούς που ίδρυσαν υπεράκτιες εταιρείες για τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων. Όταν μάλιστα οι συγγραφείς της έρευνας δεν εμπλέκουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε τέτοιες υποθέσεις, κάτι που τονίζει και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σε ανακοίνωσή του.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι είναι ο Δημοκρατικός Συναγερμός που ενέγραψε το θέμα των Pandora Papers για συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών, πριν την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου.

Ως εκ τούτου κάθε αντιπολιτευτική απόπειρα που βασίζεται στη σωρευτική λογική και που σκοπό έχει μόνον να πλήξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όχι μόνο μας βρίσκει αντίθετους αλλά είναι και αντίθετη με το γράμμα και το πνεύμα της τεκμηρίωσης που απαιτεί η χτεσινή απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Χωρίς ρεύμα περιοχές στη Λάρνακα λόγω βλάβης (πίνακας)

Χωρίς ρεύμα έμειναν περιοχές στην Επαρχία Λάρνακας το απόγευμα της Τρίτης, 16 Απριλίου, λόγω βλάβης που σημειώθηκε στο δίκτυο μέσης τάσης της ΑΗΚ. Σύμφωνα με...

Νέα συνεδρίαση του Πολεμικού Συμβουλίου-«Χτυπάμε τους εχθρούς μας χωρίς έλεος και θα νικήσουμε»

Xτυπάμε τους εχθρούς μας χωρίς έλεος, και θα νικήσουμε, ήταν το μήνυμα του Μπέντζαμιν Νετανιάχου την Τρίτη λίγο πριν τη νέα συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου για την...

Υπ.Εργασίας: Βιώσιμο μέχρι το 2080 το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Τη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων μέχρι του 2080 επιβεβαίωσε η τελευταία Αναλογιστική Μελέτη του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ΔΟΕ) η οποία παρουσιάστηκε σήμερα στο...

Νέο Deli μενού στα Caffè Nero

Κάθε μέρα, οι επισκέπτες των Caffè Nero απολαμβάνουν μια ξεχωριστή εμπειρία καφέ με το άρωμα του αυθεντικού ιταλικού espresso, signature ροφήματα και αρτοσκευάσματα από...

Δυο drones με εκρηκτικά από τον Λίβανο χτύπησαν το βόρειο Ισραήλ

Δύο drones με εκρηκτικά από τον Λίβανο έπληξαν περιοχές κοντά στη βόρεια κοινότητα Beit Hillel, κοντά στην Kiryat Shmona, σύμφωνα με τον Ισραηλινό Στρατό  Σύμφωνα...

Οργή στην Αργεντινή: Βίντεο δείχνει άντρες να κάνουν σχοινάκι με έναν τεράστιο βόα

Οργή έχει προκαλέσει στην Αργεντινή βίντεο που δείχνει τρεις άντρες να κάνουν σχοινάκι χρησιμοποιώντας εναν βόα! Οι δύο από τους άνδρες φαίνονται να κρατούν τον τεράστιο βόα από...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!