33.9 C
Nicosia
Τρίτη 18 Ιούνιος 2024 | 17:51

Παράδοση Υπουργείου Εργασίας από Κούσιο στον Παναγιώτου

Πρόθεση να επιλυθούν σύντομα τα θέματα που εκκρεμούν προς χειρισμό στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων εξέφρασε ο νέος Υπουργός Γιάννης Παναγιώτου, κατά την παραλαβή του χαρτοφυλακίου του από τον απερχόμενο Υπουργό Κυριάκο Κούσιο.

Με το ζήτημα της ΑΤΑ, της εργοδότησης εργαζομένων από τρίτες χώρες και του κατώτατου μισθού να βρίσκονται στη διελκυστίνδα του κοινωνικού διαλόγου ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους, ο κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η διαφύλαξη της εργατικής ειρήνης, που είναι απαραίτητη για την οικονομική σταθερότητα, ενώ τόνισε ότι στο κέντρο της διακυβέρνησης θα είναι ο άνθρωπος.

Ο κ. Παναγιώτου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη που του επέδειξε «μεταφέροντας μέσα από την ανάληψη των αρμοδιοτήτων μου τις ελπίδες και τις προσδοκίες που η κοινωνία εναπόθεσε στον ίδιο, σε σχέση με τη διαχείριση αυτού του σημαντικού χαρτοφυλακίου», ανέφερε.

Το Υπουργείο Εργασίας είναι συνδεδεμένο με σημαντικές ιστορικές κατακτήσεις για τους εργαζόμενους, ανέφερε ο νέος Υπουργός, με πιο πρόσφατη τη θεσμοθέτηση του εθνικού κατώτατου μισθού, με την εισαγωγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και πηγαίνοντας πιο πίσω, από την ίδρυση της Δημοκρατίας, τη θεσμοθέτηση του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

«Οπότε, αναλαμβάνοντας αυτή την ιστορική ευθύνη, πολλά σημαντικά έχουμε να πράξουμε, με προεξάρχον τη διαχείριση μιας άλλης σημαντικής κοινωνικής κατάκτησης, της ΑΤΑ, που στο προσεχές διάστημα, σε συνεργασία και συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους, θα την προσεγγίσουμε έτσι ώστε να διασφαλιστεί εκείνο το οποίο είναι η πρώτη μας προτεραιότητα: η διαφύλαξη της εργατικής ειρήνης, που είναι απαραίτητη για την οικονομική σταθερότητα, η αναβάθμιση του κοινωνικού διαλόγου, ο οποίος είναι απαραίτητος για τη διαφύλαξη της εργατικής ειρήνης».

Παράλληλα, ανέδειξε ως προτεραιότητες τη διασφάλιση της ασφαλούς και αξιοπρεπούς εργασίας, τη διασφάλιση δίκαιων απολαβών για τους εργαζόμενους, τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και της ανταγωνιστικότητας της οικονομία.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι ήδη βρίσκεται σε επικοινωνία με τους κοινωνικούς εταίρους. «Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει η επιθυμία από όλες τις πλευρές, έτσι ώστε μέσα από την εξέλιξη του κοινωνικού διαλόγου να υπάρχει πρόοδος σε αυτό το ζήτημα για να διασφαλιστεί η εργατική ειρήνη».

Σχετικά με τυχόν υποχωρήσεις στις θέσεις των κοινωνικών εταίρων, ο κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι η οποιαδήποτε ένδειξη καλής διάθεσης είναι καλοδεχούμενη. Η πρόθεση είναι «οποιαδήποτε ζητήματα αυτή τη στιγμή δημιουργούν οποιαδήποτε εντύπωση εκκρεμότητας, πολύ σύντομα να ρυθμιστούν, ούτως ώστε άλλα, πολύ σημαντικά επερχόμενα ζητήματα να τεθούν ως προτεραιότητες και να δρομολογηθεί η λύση τους», είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα την πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία επίκειται και θα επηρεάσει σημαντικά, όπως είπε, τόσο τους πολίτες, όσο και τις επιχειρήσεις.

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της Κυβέρνησης σε σχέση με την απόφασή της για τη στρατηγική εργοδότησης εργαζομένων από τρίτες χώρες, ο Υπουργός είπε ότι «έχουμε δει ότι υπάρχουν επισημάνσεις ή αντιδράσεις σε σχέση με αυτή, τις οποίες θα συζητήσουμε και αν κριθεί ότι χρειάζεται οποιαδήποτε πτυχή να συζητηθεί περαιτέρω, αυτό θα πράξουμε».

Για το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι αξιοποιώντας και αξιολογώντας τα δεδομένα, θα μπορεί να συζητηθεί, μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους, ο τρόπος με τον οποίο αυτός ο θεσμός θα είναι ακόμα πιο επωφελής για τους εργαζόμενους απ’ ό,τι είναι σήμερα, στα πλαίσια των δυνατοτήτων της οικονομίας.

Κάνοντας αναφορά στην τραγωδία με το σιδηροδρομικό ατύχημα στην Ελλάδα, αλλά και στους σεισμούς στη Συρία και την Τουρκία, είπε ότι «μας υπενθυμίζουν ότι ό,τι και να συμβαίνει, όπου και να είμαστε, όποιοι και να είμαστε, είμαστε άνθρωποι. Και ως άνθρωποι πρέπει να λειτουργούμε, ανθρωποκεντρικά θα λειτουργεί η νέα Κυβέρνηση και, παρόλο που στην ελεύθερη οικονομία, φυσιολογικά και σωστά, η επιχειρηματικότητα είναι στο επίκεντρο ώστε να μπορούμε να ζούμε σε μια κοινωνία με ευημερία, πρέπει να μην ξεχνούμε ποτέ, ότι στο επίκεντρο είναι οι άνθρωποι, είτε ως εργοδότες, είτε ως εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι πολίτες αυτής της χώρας και εκείνοι είναι που πρέπει να ευημερούν».

Ο νέος Υπουργός είπε ότι θα βρίσκεται σε επικοινωνία με τον απερχόμενο Υπουργό για να διασφαλιστεί η ομαλότητα. «Αυτό που μοιραζόμαστε με τον κ. Κούσιο είναι την ίδια αντίληψη για τη σημασία της ευθύνης που αναλαμβάνουμε ως πολιτικοί προϊστάμενοι του Υπουργείου Εργασίας», είπε, σημειώνοντας ότι ο κ. Κούσιος φρόντισε να επεξεργαστεί και τα υλικά και τις ενέργειες που χρειαζόταν να δρομολογηθούν, έτσι ώστε ο διάδοχός του να μπορεί να αναλάβει μέσα από μια οργανωμένη διαδικασία ώστε να μπορεί να υπάρχει μια ομαλή συνέχεια. «Έτσι, διδασκόμενος και από τη σωστή αυτή πρακτική κι εγώ, αναλόγως θα λειτουργήσω στην πορεία και θα πράξω», είπε.

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κυριάκος Κούσιος, καλωσόρισε τον νέο Υπουργό και του ευχήθηκε καλή επιτυχία, σημειώνοντας τις πολλές προκλήσεις που θα έχει να διαχειριστεί. «Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα μπορέσετε με τη συνεργασία των Υπουργών του Υπουργείου να τα αντιμετωπίσετε με μεγάλη επιτυχία», σημείσε.

«Έχετε να αντιμετωπίσετε και να διαχειριστείτε το θέμα της ΑΤΑ, έχετε να διαχειριστείτε το θέμα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού και πολλά άλλα θέματα τα οποία ήδη γνωρίζετε. Να επαναλάβω τη βεβαιότητά μου, γνωρίζοντάς σας, αλλά γνωρίζοντας και τους λειτουργούς του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ότι θα τα διαχειριστείτε με κάθε επιτυχία» πρόσθεσε.

Ο κ. Κούσιος ευχαρίστησε τη διεύθυνση και τους λειτουργούς του Υπουργείου Εργασία για την αγαστή συνεργασία και την πολύτιμη συνεισφορά τους. Τέλος, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη που του εμπιστεύθηκε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Υπόθεση Λύτρα: Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητεί διεξαγωγή της κύριας ανάκρισης κατ’ απόλυτη προτεραιότητα

Την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της κύριας ανάκρισης στην υπόθεση του Απόστολου Λύτρα διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Η κ. Αδειλίνη, η οποία χθες από κοινού με...

Με τη σουηδική Έλφσμποργκ κληρώθηκε η Πάφος

Ιστορικής σημασίας είναι η σημερινή κλήρωση της Πάφου, η οποία βρέθηκε για πρώτη φορά σε κλήρωση ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Οι κυπελλούχοι Κύπρου έμαθαν τον αντίπαλο τους...

Επανέρχεται ο καύσωνας με τα 40αρια – Κίτρινη προειδοποίηση

Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα μερικών εικοσιτετράωρων, η θερμοκρασία θα εκτοξευθεί την Τετάρτη ξανά στους 40 βαθμούς. Σύμφωνα με την κίτρινη προειδοποίηση που εξέδωσε η...

Αυτοί είναι οι πιθανοί αντίπαλοι του ΑΠΟΕΛ στην Ευρώπη

Τα υποψήφια ζευγάρια από τα οποία μπορεί να αντιμετωπίσει ο ΑΠΟΕΛ, έμαθε από την κλήρωση που έγινε στη Νιόν, για τον 1ο προκριματικό γύρω...

Η PwC Κύπρου ενδυναμώνεται με νέους συνεταίρους

Καθώς η PwC Κύπρου συνεχίζει την επιτυχημένη επανεφεύρεσή της και μεταστροφή της προς ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο, κατάλληλο και σχετικό με τις νέες συνθήκες...

Σημαντικό το λογιστικό επάγγελμα για μετατροπή της Κύπρου σε κέντρο παροχής υπηρεσιών

Τη σημασία του λογιστικού και του χρηματοοικονομικού επαγγέλματος στη μετατροπή της Κύπρου σε ευρωπαϊκό και διεθνές κέντρο παροχής υπηρεσιών, καθώς και στην αντιμετώπιση των...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!