26.9 C
Nicosia
Σάββατο 27 Ιούλιος 2024 | 5:42

Ο Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με Νετανιάχου – Ζήτησε αποκλιμάκωση της κρίσης

Μηνύματα για την ανάγκη αποκλιμάκωσης της κρίσης που επηρεάζει την περιοχή μας και συνέχισης της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, μετέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κατά την επίσκεψή του Ισραήλ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου και τον Πρόεδρο της χώρας Ισαάκ Χέρτζογκ.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, που είχε εκδοθεί πριν από την επίσκεψη στο Ισραήλ, ο Πρόεδρος επρόκειτο να τονίσει για άλλη μια φορά την ανάγκη να αποφευχθούν οι απώλειες αμάχων από όλες τις πλευρές και την έναρξη πολιτικού διαλόγου που θα οδηγήσει στη δημιουργία ορίζοντα επίλυσης του Μεσανατολικού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετείχε το Σάββατο στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αίγυπτο.

Σύμφωνα με τη δήλωση του Εκπροσώπου, κατά την παρέμβασή του στη Διάσκεψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει στη Διάσκεψη ως γειτονική χώρα και ως Κράτος μέλος της ΕΕ εγγύτερα στην περιοχή, το οποίο διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τα γειτονικά κράτη, και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή το αφορούν και το επηρεάζουν άμεσα. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης πρόσθεσε ότι η δεδηλωμένη πρόθεση και βούληση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να συμβάλει με κάθε δυνατό τρόπο στην αποκλιμάκωση της κρίσης και στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος τη Δημοκρατίας τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων στις πολύπλοκες και συνεχείς προκλήσεις που η περιοχή μας αντιμετωπίζει. Τόνισε επίσης ότι η τρομοκρατία αποτελεί κοινή απειλή για όλες τις χώρες της περιοχής και η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταδικάσει απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Επεσήμανε ότι η Χαμάς δεν εκπροσωπεί το σύνολο του Παλαιστινιακού λαού ούτε των επιδιώξεων της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης πρόσθεσε ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα το οποίο πρέπει να ασκείται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Είναι επιτακτικής σημασίας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να επιτευχθεί η μόνιμη αποκλιμάκωση της κρίσης. Απαραίτητα συστατικά αυτής είναι η προστασία όλων των αμάχων, η άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων και η διασφάλιση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε την ανάγκη επαναβεβαίωσης της αναγκαιότητας επίλυσης του Μεσανατολικού στη βάση των λύσης δύο κρατών, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ότι είναι σαφές από τις τελευταίες εξελίξεις ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας που θα οδηγήσει στην μόνιμη ειρήνη.

Στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη συμμετείχαν ηγέτες χωρών και Οργανισμών από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, της Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου, της Αφρικής και άλλου, καθώς και ο ΓΓ ΟΗΕ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στη Λευκωσία την ερχόμενη βδομάδα τα συνέδρια της Διασποράς

Η 30η Συνεδρία του Κεντρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων – Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ) και το 12ο Παγκόσμιο...

Μικρές απώλειες την Παρασκευή το Χρηματιστήριο

Μικρές απώλειες παρουσίασε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), διατηρώντας, ωστόσο, αμελητέα εβδομαδιαία κέρδη της τάξης του 0,04%. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε την...

Αποχώρησαν θεατές από την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων λόγω έντονης βροχής

H έντονη βροχόπτωση έχει επηρεάσει την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, καθώς ο κόσμος που είχε εφοδιαστεί με αδιάβροχα έχει αρχίσει να...

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Άναψε η Φλόγα – Όλα όσα έγιναν στην εντυπωσιακή τελετή έναρξης

Σε ρυθμούς Ολυμπιακών Αγώνων 2024 βρίσκεται η Γαλλία, με την ολοκλήρωση της εντυπωσιακής τελετή έναρξης στο Παρίσι, που διήρκησε 4 ώρες και είχε αρκετές...

Περήφανος ο Νίκος Χριστοδουλίδης για την κυπριακή ομάδα στους Ολυμπιακούς

Την περηφάνια του για την ολυμπιακή κυπριακή ομάδα, εξέφρασε με ανάρτησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χρστοδουλίδης. Στο σύντομο σχόλιο του, το οποίο συνοδεύεται...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ενθουσιασμός στη βάρκα της ελληνικής ομάδας και αστεία από Αντετοκούνμπο

Κλίμα ενθουσιασμού επικρατεί στην βάρκα της ελληνικής ολυμπιακής ομάδας, με τα όσα διαδραματίζονται αλλά και τους διαλόγους μεταξύ των αθλητών να γίνονται γνωστά μέσω...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!