26.9 C
Nicosia
Τρίτη 16 Ιούλιος 2024 | 2:56

Ο Τατάρ επικαλείται την Ένωση για να δικαιολογήσει την εισβολή

Με την τουρκική «επιχείρηση ειρήνης» στις 20 Ιουλίου 1974, ο τουρκοκυπριακός «λαός» οδηγήθηκε στο φως, στην ελευθερία και στην ανεξαρτησία, υποστήριξε ο Ερσίν Τατάρ, στο μήνυμά του για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο που μεταδόθηκε το μεσημέρι από τον παράνομο «Μπαϊράκ».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε και πάλι ότι ο κύριος υπεύθυνος για το Κυπριακό είναι το δίδυμο Ελληνοκύπριοι – Ελλάδα, που επιδιώκει το όνειρο της ένωσης από το 1821 και μετέτρεψε την Κύπρο σε λίμνη αίματος.

«Αν δεν είχε πραγματοποιηθεί η ειρηνευτική επιχείρηση της 20ης Ιουλίου, θα βιωνόταν στην Κύπρο μια δεύτερη τραγωδία όμοια με της Κρήτης, δεν θα έμενε ζωντανός ούτε και ένας Τούρκος στην Κύπρο και η Κύπρος θα μετατρεπόταν σε ελληνικό νησί όπως η Κρήτη» είπε. Θα δολοφονούνταν εκ μέρους των πραξικοπηματιών όλοι οι Ελληνοκύπριοι που αντιτίθεντο στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, δεν θα κατέρρεε η χούντα στην Αθήνα και δεν θα ερχόταν η Δημοκρατία στην Ελλάδα, πρόσθεσε.

Το μεγαλύτερο κέρδος τους από την εισβολή, συνέχισε, είναι η «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, λέγοντας ότι δεν ήταν εύκολο να αποκτήσουν «χωριστή πατρίδα και χωριστό κράτος».

«Όταν ο λαός μας αποκλείστηκε με την βία των όπλων από την Κυπριακή Δημοκρατία στην οποία είναι ιδρυτικός εταίρος, υπήρξε η επιθυμία να μετατραπεί σε μειονότητα, στερούμενος και όλων των διοικητικών του λειτουργιών» είπε, ενώ συνέχισε, λέγοντας ότι «ο ενός αιώνα αγώνας μας για ελευθερία επιστεγάστηκε με την ανακήρυξη της τδβκ στις 15 Νοεμβρίου 1983. Και όλα αυτά τα οφείλουμε στην επική αντίσταση του λαού μας, την μητέρα πατρίδα Τουρκία και την ειρηνευτική επιχείρηση».

Αναφερόμενος στα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο κ. Τατάρ είπε ότι για να μπορέσουν να τα ξεπεράσουν αυτά και να επιτύχουν σταθερότητα, πρέπει να εργαστούν περισσότερο με πνεύμα αλληλεγγύης, να παράγουν περισσότερο και να στηρίξουν το «κράτος» τους πιο πολύ από κάθε άλλη φορά, διότι δεν πρέπει να ξεχνούν ότι «λαοί οι οποίοι δεν έχουν κράτος και κυριαρχία χάνουν την ελευθερία και την ανεξαρτησίας τους και γίνονται σκλάβοι άλλων λαών».

Το ψήφισμα 186 του ΣΑ και η ΕΕ

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι ενώ το δίδυμο Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα προσπαθούσε να κάνει τον τουρκοκυπριακό «λαό» μειονότητα, αρνούμενο την κυριαρχική του ισότητα στις διαπραγματεύσεις για λύση στη βάση της ομοσπονδίας, ένας άλλος στόχος του ήταν ο αφανισμός του ψευδοκράτους, της κυριαρχίας με την επιβολή του ‘μηδέν στρατός-μηδέν εγγυήσεις’.

«Όταν δούμε τις δηλώσεις της ελληνοκυπριακής ηγεσίας ότι ‘οι Τουρκοκύπριοι που είναι μειονότητα δεν μπορούν να συμμετάσχουν με ίσο τρόπο στη διοίκηση, οι μειονότητες δεν έχουν κυριαρχικό δικαίωμα’, και όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ουκρανία, βλέπουμε για άλλη μια φορά πόσο σημαντικές είναι οι εγγυήσεις της μητέρας πατρίδας Τουρκίας και η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο» είπε.

Ο κ. Τατάρ θεωρεί ότι ένας από τους κύριους λόγους για το γεγονός ότι συνεχίζεται ακόμα το Κυπριακό είναι ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το άδικο και πολιτικό – όπως είπε – ψήφισμα 186 στις 4 Μαρτίου 1964, υιοθέτησε ως την μοναδική νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου την συνεταιρική Κυπριακή Δημοκρατία που μετατράπηκε σε ελληνοκυπριακό κράτος, όπως είπε. «Ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά παίρνει δύναμη από αυτή την άδικη και πολιτική απόφαση, συνεχίζει την αδιαλλαξία της και παίζει με τον χρόνο. Την ώρα που αυτή η απόφαση αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο μπροστά στην λύση, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα προσεγγίσει καμία απολύτως λύση ενόσω δεν αίρεται η ανισορροπία που δημιούργησε αυτό το ψήφισμα».

Ένα άλλο εμπόδιο μπροστά στη λύση, πρόσθεσε, είναι η μονομερής – κατά την έκφρασή του – στάση και συμπεριφορά της ΕΕ, που επιδεικνύει μια παράνομη στάση διακρίσεων στο Κυπριακό και η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει την αδιάλλακτη στάση της παίρνοντας δύναμη και θάρρος απ’ αυτό.

Παρά τα «εμπάργκο» και την «απομόνωση», είναι μια «πραγματικότητα η τδβκ,», υποστήριξε αναφερόμενος στο ψευδοκράτος και πρόσθεσε ότι το ψευδοκράτος υπάρχει είτε αναγνωρίζεται είτε όχι και θα συνεχίσει να υπάρχει. «Το καθήκον που αναλογεί σε όλους μας είναι να αγκαλιάσουμε πιο σφικτά την μητέρα πατρίδα Τουρκία και να ενισχύσουμε πιο πολύ τους δεσμούς αίματος, ψυχής και καρδιάς».

Απηύθυνε έκκληση προς τις τουρκόφωνες χώρες για βήματα προς την κατεύθυνση «της αναμενόμενης συνεργασίας σε κάθε τομέα με την τδβκ ως τον εκπρόσωπο του τουρκικού κόσμου στην Ανατολική Μεσόγειο».

Υποστήριξε ακόμη ότι ένας άλλος στόχος του διδύμου Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα και κάποιων κύκλων είναι η αποκοπή των δεσμών τους με την «μητέρα πατρίδα Τουρκία», η απομόνωση του «λαού» και η αποδοχή της μορφής λύσης που επιβάλλουν.

Βαρώσι

Για το Βαρώσι υπενθύμισε ότι πέρυσι πέρασαν στο δεύτερο στάδιο του ανοίγματος με τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής 3,5% στην περιφραγμένη από στρατιωτική ζώνη, επανέλαβε ότι το Βαρώσι είναι «μέρος της τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, και υποστήριξε ότι είναι «ένα εξαιρετικά σημαντικό άνοιγμα που θα καταστήσει δυνατή την επιστροφή των παλιών κατοίκων οι οποίοι δεν μπορούσαν να πάνε στις περιουσίες τους εδώ και χρόνια και των περιουσιών των δικαιούχων. Σκοπός μας είναι να ξεπεραστούν οι αδικίες».

Υποστηρίζοντας ότι παρ’ όλα τα εμπόδια που παρεμβάλλει η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», κατά την έκφρασή του, και τις πιέσεις που ασκεί, πέραν των 400 Ελληνοκυπρίων αποτάθηκαν στην «Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας» και πέραν των 500 χιλιάδων ατόμων επισκέφτηκαν το Βαρώσι, παρά τις συνθήκες πανδημίας που επικρατούν.

«Ενώ όλα αυτά δείχνουν πόσο σωστό και εύστοχο ήταν το άνοιγμα του κλειστού Βαρωσιού, θα συνεχίσει το άνοιγμά μας στο Βαρώσι».

Ανατολική Μεσόγειος

Η Ανατολική Μεσόγειος, συνέχισε, δεν ανήκει στην ελληνοκυπριακή πλευρά η οποία μετέτρεψε την Κυπριακή Δημοκρατία σε ελληνοκυπριακό κράτος με την βία των όπλων.

«Ενώ συνεχίζει τις δραστηριότητες έρευνας και γεωτρήσεων σε συνεργασία με κάποιες χώρες οι οποίες δεν έχουν καν ακτές στην Ανατολική Μεσόγειο, προσπαθεί να αποκλείσει την μητέρα πατρίδα Τουρκία και την τδβκ, να τις ωθήσει εκτός εξίσωσης και να διεκδικήσει μόνη της τους φυσικούς πόρους. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν απάντησε καν στις προτάσεις μας για κοινή έρευνα και αξιοποίηση μέσω μιας επιτροπής που θα σχηματιστεί με την συμμετοχή των δύο πλευρών που έχουν ίσα δικαιώματα στους υδρογονάνθρακες που βρίσκονται στις θάλασσες γύρω από την Κύπρο. Βεβαίως δεν πρόκειται να μείνουμε θεατές στα επικυριαρχικά τετελεσμένα της ελληνοκυπριακής πλευράς. Έναντι αυτών των άδικων ενεργειών είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε μαζί με την Τουρκία τους φυσικούς πόρους στους οποίους έχουμε ίσα δικαιώματα. Η γαλάζια πατρίδα, την οποία τονίζουμε συνεχώς, είναι ένα πολύ σημαντικό γεωστρατηγικό μας κέρδος στην προστασία των εθνικών συμφερόντων μας και στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων και του δικαίου μας στην Ανατολική Μεσόγειο που ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ μας».

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, πρόσθεσε, πρέπει να γνωρίζει και να αντιληφθεί ότι θα συνεχίσουν με αποφασιστικότητα να υπερασπίζονται και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και τα δικαιώματά τους στην Κύπρο μαζί με την Τουρκία. «Δεν εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα κανενός, όμως δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικά μας δικαιώματα».

Δεν είναι εφικτή η λύση ομοσπονδίας

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο Ερσίν Τατάρ επανέλαβε την θέση ότι «άρχισε μια νέα περίοδος», μετά την κατάρρευση της διαδικασίας που άρχισε το 1977 και διήρκεσε επί μακρόν με ορισμένα διαλείμματα.

«Ειδικά το δημοψήφισμα του Σχεδίου Ανάν και όσα συνέβησαν στο Κραν Μοντάνα το 2017 έδειξαν άλλη μια φορά ότι δεν είναι εφικτή μια λύση στη βάση της ομοσπονδίας. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως πάντα, απορρίπτοντας την κεκτημένη ισότητά μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και στις συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα, είχε απαιτήσει επίμονα ‘μηδέν στρατό, μηδέν εγγυήσεις’ και μια μορφή λύσης που θα μετεξελισσόταν σε ενιαίο κράτος υπό ελληνοκυπριακή επικυριαρχία. Δεν ήταν ποτέ δυνατόν να αποδεχτούμε αυτή την επιβολή» είπε.

Υποστήριξε δε ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» εκλέγοντάς τον το 2020 εστερνίστηκε το δικό του όραμα για την μορφή λύσης, την οποία υπέβαλλε στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη στην Γενεύη και αυτό αποτέλεσε την αρχή μιας νέας περιόδου. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, αντί να απαντήσει θετικά στην πρότασή του για λύση, συνέχισε τις «μονομερείς ενέργειες που κλιμακώνουν την ένταση και τους εξοπλισμούς», πρόσθεσε.

«Ιδού σε αυτό το σημείο, αυτό που περιμένουμε από τις άλλες χώρες και κυρίως από τα ΗΕ και την ΕΕ, είναι να προειδοποιήσουν την ελληνοκυπριακή πλευρά και να την αναγκάσουν για λύση», πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει μια συμφωνία δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη μέσω διαπραγματεύσεων και ότι γι’ αυτό χρειάζεται να γίνει αποδεχτή η κυριαρχική ισότητα των δύο πλευρών και το ίσο διεθνές καθεστώς τους».

Ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι δεν θα κάνει βήμα πίσω ούτε θα παραιτηθεί από την πρότασή του για λύση στην βάση των κεκτημένων κυριαρχικών ίσων δικαιωμάτων «όποιο και αν είναι το τίμημα». Υποστήριξε ότι η ε/κ πλευρά προτείνει ΜΟΕ που έχουν στόχο τη συνέχιση του υφιστάμενου στάτους κβο «με σκοπό την εξάπλωση της εξουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στον βορρά και νομίζει ότι θα μας κάνει να πέσουμε στην παγίδα. Αυτό το παιχνίδι τέλειωσε πια».

Υπενθύμισε τις έξι προτάσεις συνεργασίας τις οποίες υπέβαλε προς την ελληνοκυπριακή πλευρά στην 1η Ιουλίου και στις 8 Ιουλίου 2022 μέσω του ΓΓ του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι ακόμα δεν έλαβε απάντηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Τουρκία: Πυρκαγιά στο Τσεσμέ – Τρεις νεκροί (βίντεο)

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Τσεσμέ της Σμύρνης. Στο σημείο επιχειρούν, 2 αεροσκάφη, 4 ελικόπτερα,...

Σεισμός τώρα 4,1 Ρίχτερ ανάμεσα σε Μήλο και Κύθηρα

Σεισμός μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στη Μήλο και τα Κύθηρα, σύμφωνα με  εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το...

Φωτιά στην Άνω Άκρια Ηρακλείου Κρήτης – Εκκενώνονται οικισμοί – Πυρκαγιές και σε άλλες περιοχές

Συναγερμός έχει σημάνει στις πυροσβεστικές αρχές για ακόμη μία πυρκαγιά στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, στην Κρήτη. Το νέο μέτωπο εκδηλώθηκε στην Άνω Άκρια Ηρακλείου. Μέσω μηνύματος από το 112,...

Μπαίνει στα βαθιά το θέμα του πέναλτι για πρόωρη σύνταξη – Αύριο νέα σύσκεψη – Το Υπ. Εργασίας θα παρουσιάσει νέα στοιχεία

Τεχνικές πληροφορίες αναμένεται να παρουσιαστούν αύριο, Τρίτη στη συνεδρίαση του Συμβουλίου του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σχετικά με την πρόταση που παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή...

Υπό κράτηση ο 63χρονος για την υπόθεση Metamax

Διάταγμα κράτησης για περίοδο οκτώ ημερών εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού εναντίον του 63χρονου, ο οποίος καταζητείτο για την υπόθεση της πυραμίδας Metamax και...

Μικρή άνοδος στο ΧΑΚ

Με μικρά κέρδη ξεκίνησε τη βδομάδα το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει τη Δευτέρα στις 164.25 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο 0,14%. Οριακά μεγαλύτερη άνοδο,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!