27.3 C
Nicosia
Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021 | 16:29

Ο Σιζόπουλος καλεί τον Ομήρου σε δημόσια συζήτηση για την ΕΔΕΚ

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, απαντώντας στις δηλώσεις του τέως Προέδρου του κόμματος Γιαννάκη Ομήρου για τα τεκταινόμενα στην ΕΔΕΚ.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Θα συμφωνήσω με τον τ. Πρόεδρο, Γ. Ομήρου, ότι σε αυτή τη δύσκολη και κρίσιμη ώρα για το μέλλον της ΕΔΕΚ τα στελέχη, τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος οφείλουν να διαφυλάξουν την ενότητα και την προοπτική του.

Είναι γι’ αυτόν εξάλλου τον λόγο που με αίσθημα ευθύνης έναντι της ιστορίας του τιμημένου μας κόμματος, του ιδρυτή μας του αείμνηστου Βάσου Λυσσαρίδη, αλλά και της πατρίδας μας η οποία διέρχεται μία από τις πλέον κρίσιμες περιόδους στη σύγχρονη ιστορία της, αποφάσισα να διεκδικήσω την επανεκλογή μου στη θέση του Προέδρου για 2η και τελευταία θητεία.

Σε ότι αφορά τις δημόσιες μου δηλώσεις αλλά και τα όσα έχω πει στη συνέντευξή μου στον Reporter αλλά και αλλού, είμαι έτοιμος να παραθέσω σε δημόσια συζήτηση μαζί με τον κ. Ομήρου όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που βεβαιώνουν όσα έχω αναφέρει.

Ο κ. Ομήρου είναι έτοιμος να συμμετάσχει σε αυτή τη δημόσια συζήτηση;

Δηλώσεις Γ.Ομήρου

Για «οχετό ψεύδους» εκ μέρους του νυν Προέδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, κάνει λόγο σε γραπτή του δήλωση ο τέως Πρόεδρος του κόμματος και Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου που αναφέρει ότι με θλίψη διακόπτει τη σιωπή του για τα τεκταινόμενα στην ΕΔΕΚ. Λέει εξάλλου ότι ο κ. Σιζόπουλος, παρέλαβε ένα κόμμα με αξιοπιστία και κύρος και το οδήγησε «στη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας του».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη συνέντευξη του κ. Σιζόπουλου στην ηλεκτρονική εφημερίδα Reporter ο κ.Ομήρρου αναφέρεται σε «εξωφρενικούς ισχυρισμούς» του Προέδρου της ΕΔΕΚ ότι παρέλαβε ένα διαλυμένο Κόμμα «όταν είναι παγκοίνως γνωστό ότι η ΕΔΕΚ σε δύο συνεχείς Βουλευτικές Εκλογές, το 2006 και το 2011, επί προεδρίας μου, ανέβασε θεαματικά τα ποσοστά της στο 9% εκλέγοντας πέντε βουλευτές». Ποσοστά, προσθέτει, τα οποία «κατακρημνίστηκαν επί προεδρίας του κατά 2,5% ποσοστιαίες μονάδες».

Αναφορικά με τα οικονομικά της ΕΔΕΚ και τον επαναλαμβανόμενο ισχυρισμό, όπως γράφει ο Γιαννάκης Ομήρου, περί χρέους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ λέει ότι “ο κ. Σιζόπουλος συνεχίζει να ψεύδεται ασύστολα”.

Σύμφωνα με τον κ. Ομήρου, το κόμμα είχε πλήρως εξυπηρετούμενες υποχρεώσεις, πλήρως εγγυημένες με την ετήσια κρατική χορηγία. Αυθαίρετα και παραπλανητικά, συνεχίζει, προσθέτει στις οικονομικές υποχρεώσεις του Κόμματος, χρέη των οργανώσεων της «Νεολαίας» και της «ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ», οι οποίες είναι οικονομικά ανεξάρτητες και αυτόνομες και λαμβάνουν ετήσια κρατική χορηγία. Επιμελώς δε ξεχνά ότι κατά την περίοδο αυτή, ο ίδιος ήταν αναπληρωτής Πρόεδρος του Κόμματος.

Ο κ. Σιζόπουλος, αναφέρει ο κ. Ομήρου, «αντί να απαντήσει για την εκποίηση του ιστορικού οικήματος της ΕΔΕΚ Πάφου και την αδιαφανή συμφωνία διαχείρισης- ενοικίασης της πολυκατοικίας Λυσσαρίδη, ερήμην των συλλογικών οργάνων και αντί να εξηγήσει γιατί απεγνωσμένα προσπάθησε να δικαιολογήσει και να συγκαλύψει την χρησιμοποίηση χρημάτων του κομματικού ταμείου για επιχειρηματικές δραστηριότητές, επιδίδεται σε αστήρικτους και έωλους ισχυρισμούς, όπως αναφέρει».

«Ο θλιβερός κατήφορος του κ. Σιζόπουλου δεν έχει τέλος. Παρέλαβε ένα Κόμμα με αξιοπιστία στο εσωτερικό και κύρος στο εξωτερικό και το οδήγησε στις δικαστικές αίθουσες, σε αστυνομικές έρευνες και στη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας του. Διχασμός, διαγραφές, αδρανοποίηση και περιθωριοποίηση ιστορικών στελεχών και χάλκευση του μητρώου μελών», λέει ο κ. Ομήρου.

Δυστυχώς, προσθέτει, οδηγεί ένα Κόμμα με περγαμηνές αγώνων και θυσιών στην «απαξίωση, το διασυρμό και την χλεύη της κοινωνίας».

Καταλήγει δε εκφράζοντας βεβαιότητα ότι σε αυτή τη δύσκολη και κρίσιμη ώρα για το μέλλον της ΕΔΕΚ τα στελέχη, τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος θα διαφυλάξουν την ενότητα και την προοπτική του.

Πώς απαντά η ΕΔΕΚ στους 607 ΕΔΕΚίτες

Το κόμμα εξέδωσε επίσης ανακοίνωση με την οποία απαντά στους 607 ΕΔΕΚίτες, οι οποίοι ζητούν την αναβολή του τακτικού εκλογικού συνεδρίου.

Η ανακοίνωση:

Έχοντας ως βασική αρχή την «διαφάνεια, την συλλογικότητα, τον σεβασμό της διαφορετικής άποψης, του σεβασμού του καταστατικού και της ενότητας» την οποία επικαλείται η λεγόμενη «Ομάδα Πρωτοβουλίας για τη σωτηρία της ΕΔΕΚ», το Κ.Σ. ΕΔΕΚ προχώρησε σε όλες τις διαδικασίες που σχετίζονται με το Εκλογικό Συνέδριο στη βάση όσων προνοούνται στο καταστατικό του κόμματος και όσων έχουν συμφωνηθεί στα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ.

Ως εκ τούτου, από μία πρώτη ανάγνωση του καταλόγου των ονομάτων μελών του κόμματος που μέσω της εν λόγω «Πρωτοβουλίας» ζητούν την αναβολή του τακτικού εκλογικού συνεδρίου παρατηρείται πως:

1. Το αίτημα για αναβολή του Εκλογικού Συνεδρίου είναι αντίθετο τόσο με το Καταστατικό όσο και με την ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της 30ης Ιουνίου 2021 για την σύγκλησή του.

2. Κάποια από τα άτομα που υπογράφουν το αίτημα για αναβολή του Συνεδρίου και είναι μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, όχι μόνο δεν διαφώνησαν αλλά αντίθετα ψήφισαν υπέρ της πρότασης για σύγκληση του Συνεδρίου. Τι μεσολάβησε από τις 30 Ιουνίου μέχρι σήμερα για να αναθεωρήσουν την απόφασή τους και να διαφωνήσουν με την ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής;

3. Σημαντικός αριθμός από τους υπογράφοντες απουσιάζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα από τις δραστηριότητες του κόμματος. Κάποιοι μάλιστα κατά την προεκλογική περίοδο υπονόμευσαν δημόσια το κόμμα με διάφορους τρόπους.

4. Αφού κάποια μέλη θέλουν την αναβολή του Συνεδρίου προκύπτει το ερώτημα γιατί έθεσαν τον εαυτό τους ως υποψήφιο στις Επαρχιακές Συνδιασκέψεις που αποτελούν μέρος της διαδικασίας του Συνεδρίου το οποίο τώρα επιθυμούν να αναβάλουν;

5. Μεγάλος αριθμός μελών που φέρονται να έχουν υπογράψει, επικοινώνησαν με τα γραφεία του Κόμματος και δήλωσαν πως ουδέποτε έχουν συμμετάσχει στην εν λόγω πρωτοβουλία ή έχουν υπογράψει την διακήρυξή της.

Είναι προφανές πως η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί μέρος μίας προσπάθειας να πληγεί η ενότητα του κόμματος και να αποδυναμωθεί ο πολιτικός ρόλος της ΕΔΕΚ σε μια περίοδο όπου η πατρίδα μας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα που αφορούν τη διαχείριση του Κυπριακού αλλά και τα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα που ταλαιπωρούν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Καλούνται τα μέλη της ΕΔΕΚ να δώσουν ενωμένα αυτή την μάχη που όπως προκύπτει κρίνει το μέλλον της ΕΔΕΚ, να ενημερώνονται με επιχειρήματα και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα συμμετέχοντας σε αυτή τη γιορτή της Δημοκρατίας.

Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τους δημοκρατικούς θεσμούς και να πορεύεται με βάση τα όσα προνοεί το καταστατικό του κόμματος και οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Περιορισμένες οι ποσότητες καυσίμων στα κατεχόμενα και σήμερα

Συνεχίζεται η υπό περιορισμό διοχέτευση καυσίμων στην αγορά στα κατεχόμενα, αλλά σήμερα πωλείται και βενζίνη 95 οκτανίων που τις προηγούμενες δύο ημέρες δεν υπήρχε. Ο...

Ελλάδα και Κύπρος διαχειρίστηκαν αποτελεσματικά την υγειονομική κρίση, δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ

Ελλάδα και Κύπρος έχουν διαχειριστεί αποτελεσματικά μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Χρήστος Σταϊκούρας. Ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος μιλούσε κατά...

Διπλάσιος ο κίνδυνος θανάτου για τους διαβητικούς με νυχτερινή υπέρταση

Οι ενήλικες με διαβήτη τύπου 1 ή 2, των οποίων η αρτηριακή πίεση αυξάνεται τη νύχτα, έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο θανάτου, σε σχέση με τους...

Ανεμβολίαστοι δύο στους τρεις νέους που νοσηλεύθηκαν στην Αγγλία λόγω COVID

Το 66% των 300 κατοίκων της Αγγλίας ηλικίας από 18 έως 29 ετών που χρειάστηκε να νοσηλευθούν στην Αγγλία λόγω κορωνοϊού τις τελευταίες εβδομάδες...

Τη στήριξη της Τράπεζας Κύπρου στην «Αροδαφνούσα» εξέφρασε ο Πρόεδρος ΔΣ Τράπεζας Κύπρου

Το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου θα συνεχίσει να στηρίζει τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο και την Αροδαφνούσα με οικονομική και άλλη υποστήριξη, όπως πράττει τα τελευταία...

Mainstream προβλέψεις ανόδου του bitcoin στα 100.000 δολάρια

Για τους «γκουρού» της παγκόσμιας αγοράς το ερώτημα για το bitcoin δεν είναι πια εάν θα γράψει απλώς το επόμενο ρεκόρ - το ερώτημα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!