17 C
Nicosia
Κυριακή 7 Μαρτίου 2021 | 19:52

Ο Πρόεδρος της Βουλής θα απαντήσει στον IΝTOSAI για Ελεγκτική Υπηρεσία

Απαντητική επιστολή στον Διεθνή Οργανισμό Ανώτατων Ελεγκτικών Υπηρεσιών (INTOSAI) θα αποστείλει τελικά ο Πρόεδρος της Βουλής, Αδάμος Αδάμου, για το θέμα διαφύλαξης της ανεξαρτησίας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ως προέκυψε μετά την καταγγελία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Κύπρου, εξαιτίας της άρνησης της Κυβέρνησης να δώσει αντίγραφα των φακέλων των πολιτογραφήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο INTOSAI ζήτησε τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από την Βουλή απόψεις για το θέμα, αφού αποτάθηκε στον ίδιο ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας.

Όπως αποφασίστηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος είναι παραλήπτης της επιστολής του INTOSAI, θα αποστείλει επιστολή με απαντήσεις στα ερωτήματα του Διεθνούς Οργανισμού, στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται αυτούσια και η επιστολή της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής.

Κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου εκφράστηκαν επιφυλάξεις από πλευράς βουλευτών, σε σχέση με το χειρισμό του θέματος. Ο ΔΗΣΥ θεωρεί ότι το θέμα θα πρέπει να τύχει χειρισμού σε ανώτατο επίπεδο, δηλαδή από την Προεδρία της Βουλής, ενώ το ΑΚΕΛ θεωρεί πως η απαντητική επιστολή της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου θα πρέπει να σταλεί ξεχωριστά.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαχαρίας Κουλίας, ανέφερε πως σήμερα μετά από διαβούλευση που είχε με τον κ. Αδάμου υπήρξε συνεννόηση όπως σταλεί η επιστολή τους στον Πρόεδρο της Βουλής, ώστε να απαντήσει ο ίδιος και εκ μέρους τους.

«Υπήρξαν κάποιες παρατηρήσεις για να περιληφθεί η επιστολή της αρμόδιας Επιτροπής αυτούσια. Αν θα περιληφθεί αυτούσια δεν θα υπάρχει ένσταση. Στάλθηκε η επιστολή στον κ. Αδάμου και αναμένουμε. Έχω εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο ότι το περιεχόμενο της επιστολής θα περιληφθεί αυτούσιο», είπε.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, είπε πως το κόμμα της θεωρεί ότι «το θέμα θα πρέπει να τύχει να χειρισμού σε ανώτατο επίπεδο, από την προεδρία της Βουλής, νοουμένου ότι και η αποστολή της επιστολής απευθυνόταν προς τον Πρόεδρο της Βουλής, αφού πρόκειται για ένα διεθνή οργανισμό και θα πρέπει η απάντηση μας να είναι επίσημη και αυτού του επιπέδου».

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, είπε ότι το κόμμα της θεωρεί ότι «δεν μπορεί η Επιτροπή Ελέγχου να μην έχει άποψη», για να σημειώσει ότι «η επιστολή έχει σταλεί κατευθείαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «είναι πολύ σεβαστή η παράκληση του Προέδρου, γι’ αυτό το λόγο θα δώσουμε κάποιες μέρες για διαβούλευση, να το συζητήσουν μεταξύ τους και στη σύσκεψη αρχηγών, για να υπάρξει μια κατάληξη στο συγκεκριμένο ζήτημα».

«Από τη στιγμή όμως που ήρθε ξεχωριστά η Επιστολή στον Πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου εμείς θεωρούμε πως πρέπει να απαντηθεί ξεχωριστά και από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου», ανέφερε.

Η κ. Χαραλαμπίδου πρόσθεσε πως «σίγουρα δεν θεωρούμε ότι θα πρέπει να εξαφανιστεί η άποψης της Επιτροπής Ελέγχου, η οποία είναι η καθ’ ύλην αρμόδια επιτροπή, για θέματα που αφορούν στην Ελεγκτική Υπηρεσία και έχουμε τακτικότατη συνεργασία με τον Γενικό Ελεγκτή».

«Αν καταλήξουμε να συζητάμε σε επίπεδο όλων των κομμάτων, δεδομένης και των δημοσίων δηλώσεων από διάφορα κόμματα δεν πρόκειται να υπάρξει μια κατάληξη και συνεννόηση. Δεν μπορεί σε ένα ανεξάρτητο και δη αυτής της εμβέλειας οργανισμό να κάνεις μια απαντητική επιστολή αυτού του είδους και ύφους», είπε.

Αγορά κτηρίου για στέγαση του Υφυπουργείου Ναυτιλίας στη Λεμεσό

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Ελέγχου συζητήθηκαν και οι διαδικασίες που ακολουθούνται σε σχέση με την αγορά κτηρίου για στέγαση του Υφυπουργείου Ναυτιλίας στη Λεμεσό.

Τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλή εξέφρασαν επιφυλάξεις στο θέμα της αγοράς του συγκεκριμένου κτηρίου, αφού όπως είπαν, είναι συχνό φαινόμενο το κράτος να ενοικιάζει ή να αγοράζει ακατάλληλα κτήρια με παλιές εγκαταστάσεις και να υποχρεώνεται στη συνέχεια να καταβάλει αρκετές χιλιάδες ευρώ για επιδιορθώσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας έγιναν εισηγήσεις για προσπάθεια ανέγερσης κτηρίου σε κρατική γη στην Λεμεσό στην περιοχή κοντά στο λιμάνι της πόλης, ωστόσο ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε ότι η αγορά κτιρίων από το δημόσιο πρέπει να είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.

Η Επιτροπή Ελέγχου κάλεσε τα αρμόδια Υπουργεία να συντονίσουν τις προσπάθειες τους, ώστε να εξευρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στην Αθήνα ο Νουρής για διήμερη επίσκεψη εργασίας για το μεταναστευτικό

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, μεταβαίνει τη Δευτέρα στην Αθήνα για διήμερη επίσκεψη εργασίας, κατόπιν πρόσκλησης του Έλληνα Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη. Σύμφωνα...

Στους 50 οι νοσηλευόμενοι ασθενείς στο Νοσοκομείο Αναφοράς

Αυξήθηκαν στους 50 οι ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονται σήμερα, Κυριακή, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το οποίο λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς. Από τους 50 ασθενείς,...

Νταβούτογλου : Όποιος θελήσει να στριμώξει την Τουρκία στην Αττάλεια θα αντιδράσουμε

«Όποιος σκεφθεί πως θα μπορέσει να στριμώξει την Τουρκία στον κόλπο της Αττάλειας, τότε να ξέρει πως θα αντιδράσουμε έντονα» απειλεί ο Αχμέτ Νταβούτογλου, πρόεδρος του...

Μιανμάρ: Οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους παρά την αιματηρή καταστολή

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν και πάλι στους δρόμους σήμερα Κυριακή για να διαδηλώσουν εναντίον του καθεστώτος που επιβλήθηκε με το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης...

Στην Ρόδο για τον εορτασμό της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου η Κ. Σακελλαροπούλου

Με τον μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου που βρίσκεται στο νησί της Ρόδου για...

Αυστρία: Στο 6,6% η συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2020

Μέσα στο 2020, τη χρονιά της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, η οικονομία της Αυστρίας συρρικνώθηκε κατά κάτι λιγότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν και, σύμφωνα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!