Οι βασικές πρόνοιες της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης έχουν ήδη ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία της Κύπρου, παρέχοντας έτσι ένα ισχυρό επίπεδο πρόληψης, προστασίας και καταστολής περιστατικών βίας κατά των γυναικών, ανέφερε, στο πλαίσιο των εργασιών του Τρίτου Μέρους της Συνόδου 2021 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας, Νίκος Τορναρίτης.
Σε ομιλία του που κατέθεσε στην Ολομέλεια του Σώματος, με θέμα την αξιολόγηση της δεκάχρονης πορείας εφαρμογής της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, ο κ. Τορναρίτης είπε, σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, πως οι πρόνοιες αυτές αφορούν, μεταξύ άλλων, σε αυστηρότερες ποινές για παρενοχλητική παρακολούθηση, απόπειρα βιασμού, αλλά και τη θεσμοθέτηση οικονομικής αποζημίωσης στις γυναίκες θύματα.
Ο κ. Τορναρίτης σημείωσε επίσης την ίδρυση του «Σπιτιού της Γυναίκας» και του «Σπιτιού του Παιδιού», τα οποία πέραν του ρόλου τους ως καταφύγια, λειτουργούν και ως διεπιστημονικά κέντρα παροχής ψυχολογικής και νομικής υποστήριξης σε γυναίκες και παιδιά, προσφέροντας ολοκληρωμένες και συντονισμένες υπηρεσίες όλων των συναρμόδιων φορέων.
Ο Κύπριος βουλευτής επεσήμανε ότι η πανδημία Covid-19 επηρέασε δυσανάλογα τις γυναίκες. Υπογράμμισε δε ότι καταγράφονται αυξημένα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας, την ίδια στιγμή που οι γυναίκες επωμίζονται δυσβάστακτα βάρη στην καθημερινή ζωή, όπως η αυξημένη οικιακή εργασία, η φροντίδα ηλικιωμένων και η ευθύνη της εξ αποστάσεως φοίτησης και φροντίδας των παιδιών τους.
Η έκτακτη αυτή κατάσταση, ανέφερε ο κ. Τορναρίτης, εκθέτει τις γυναίκες σε πολλαπλά ρίσκα, καθιστώντας τις ιδιαίτερα ευάλωτες στον κίνδυνο της ανεργίας και της οικονομικής επισφάλειας.
Ο κ. Τορναρίτης στηλίτευσε, εξάλλου, την πρόσφατη αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, επισημαίνοντας ότι η ενέργεια αυτή δημιουργεί πολύ αρνητικό προηγούμενο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ