33.7 C
Nicosia
Παρασκευή 14 Ιούνιος 2024 | 22:36

ΔΗΣΥ: 3 υποψήφιοι για θέση Aν. Προέδρου, 7 για Αντιπρόεδρου και 66 για το ΠΓ

Διαμορφώνεται σιγά-σιγά η νέα ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού.
Λίγο μετά την 1 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις θέσεις Αναπληρωτή Προέδρου, Αντιπροέδρων, Προέδρου ΓΟΔΗΣΥ και μελών του Πολιτικού Γραφείου ενόψει της 8ης Παγκύπριας Εκλογικής Συνέλευσης της 6ης Μάϊου 2023.
Τρεις είναι οι διεκδικητές της μίας και μοναδικής θέσης του Αναπληρωτή Προέδρου.  Μιχάλης Σοφοκλέους, Ευθύμιος Δίπλαρος και Μιχάλης Σαμφών, θα ριχθούν στην μάχη.
Την ίδια ώρα τις τρεις θέσεις των Αντιπροέδρων διεκδικούν οι Σάβια Ορφανίδου, Φωτεινή Τσιρίδου, Γιώργος Κάρουλας, Ξένια Κωνσταντίνου, Μάριος Πελεκάνους, Μιχάλης Μιχαήλ και Ονησίφορος Ιορδάνους.

Για την θέση της Προέδρου της ΓΟΔΗΣΥ επανεξελέγη άνευ ανθυποψηφίας η νυν Πρόεδρος, Ουρανία Σχίζα.

Ενόψει της 8ης Παγκύπριας Εκλογικής Συνέλευσης της 6ης Μαΐου κατατέθηκαν για τις 25 θέσεις των εκλελεγμένων Μελών του Πολιτικού Γραφείου εξήντα έξι υποψηφιότητες. Η υποβολή υποψηφιοτήτων άρχισε στις 9 το πρωί και ολοκληρώθηκε στη 13.00, ενώ οι υποψήφιοι θα εκλεγούν απευθείας από τη βάση του ΔΗΣΥ στις 6 Μαΐου.

Για ακόμη μια φορά σήμερα ο ΔΗΣΥ αναδεικνύει την Δημοκρατία σε πράξη κι ενωμένοι προσχωρούμε μπροστά μαζί με την Πρόεδρο και την υπόλοιπη ηγεσία, ανέφερε ο Βουλευτής, Ευθύμιος Δίπλαρος, καταθέτοντας την υποψηφιότητά του.

Συλλογικά με σοβαρότητα, υπευθυνότητα θα εργαστούμε σκληρά για την παράταξη, για τον τόπο μας, με ευθύνη απέναντι στην κοινωνία των πολιτών, με συνέπεια σε λόγια και πράξεις, πρόσθεσε. Καταθέτει την υποψηφιότητά του για την θέση του Αναπληρωτή Προέδρου, ανέφερε, με πλήρη επίγνωση των καθηκόντων, εάν τα μέλη, οι φίλοι και τα στελέχη του ΔΗΣΥ  τον τιμήσουν με την ψήφο τους. Ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όλους τους συναγωνιστές καλή επιτυχία στον ΔΗΣΥ, «στην μεγάλη μας οικογένεια».

Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης, Μιχάλης Σοφοκλέους δήλωσε ότι υπέβαλε την υποψηφιότητά του με μεγάλο αίσθημα ευθύνης και την πεποίθηση ότι μπορεί να ανταποκριθεί στα υψηλά καθήκοντα της θέσης του Αναπληρωτή Προέδρου, λέγοντας ότι με την εκλογή της Αννίτας Δημητρίου ο ΔΗΣΥ έχει μπει σε μια νέα εποχή, ριζικά ανανεωμένος.

Ο κόσμος, είπε, περιμένει να επαναφερουν στο προσκήνιο τον ΔΗΣΥ ως την σύγχρονη, φιλελεύθερη, πατριωτική παράταξη του τόπου. Η δική του φιλοδοξία, συνέχισε, είναι να συνδράμει σε έναν μεγάλο, σοβαρό και αυθεντικό ΔΗΣΥ «για να έχουμε ξανά προμετωπίδα τις αρχές και τις αξίες μας. Αυτό είναι το νήμα που μας ενώνει και μόνο πάνω σ’ αυτό μπορεί να χτιστεί η ενότητα του κόμματος».

Μίλησε για «ξεροκεφαλη επιθυμία» για λύση του Κυπριακού, αποστολή προαγωγής της ελληνικής ταυτότητας, συνεχή αγωνία για μια ελεύθερη και ισχυρή οικονομία, μια Κύπρο εξωστρεφή που διασφαλίζει την ευημερία στο σύνολο των ανθρώπων της, την υπεράσπιση της ελευθερίας και αξιοπρέπειας του κάθε ατόμου. Αυτές, ανέφερε, είναι οι αρχές του Γλαύκου Κληρίδη που πρέπει να διαφυλάξουν.

Η παράταξής μας είναι καταδικασμένη να ηγείται και όχι να άγεται, είπε ο κ. Σοφοκλέους και μίλησε για την επόμενη πενταετία όπου πρέπει να είναι η υπεύθυνη αντιπολίτευση, οι εγγυητές της σταθερότητας της χώρας, να στηρίξουν με σθένος κάθε θετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, αλλά κα να αντισταθούν αποφασιστικά σε ό,τι παίρνει την Κύπρο πίσω, ακόμα και στην αδράνεια.

Αναφέρθηκε στο πόσο μπορεί να προσφέρει και απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε έτοιμος για ντιμπέιτ με τους ανθυποψηφίους του για συζήτηση προβάλλοντας ο καθένας τις θέσεις του.

Με την βοήθεια του Θεού και με απόλυτη προσήλωση στις ιδρυτικές αρχές, αξίες και ιδανικά του ΔΗΣΥ, με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία του κόμματο αλλά και στην ιστορία του ονόματος που φέρει, ο τέως Βουλευτής, Σωτήρης Σαμψών ανέφερε ότι υπέβαλε την υποψηφιότητά του, διεκδικώντας την θέση του Αναπληρωτή Προέδρου.

Ο Συναγερμικός είναι περήφανος και αυτή την περηφάνια οφείλουμε να επαναφέρουμε στην παράταξη, πρόσθεσε λέγοντας ότι η υποψηφιότητά του εγγυάται τις αρχές, αξίες και τα ιδανικά του κόμματος, όπως καθορίζονται στο καταστατικό και την ιδρυτική πράξη του 1976, πάντοτε με το βλέμμα στο μέλλον. Η παράταξη μπορεί, αναβαπτιζόμενη, μέσα από τις αρχές της να μεγαλουργήσει και πάλι, πρόσθεσε.

«Είναι ξεκάθαρη πλέον η απόλυτη ανάγκη για εκσυγχρονισμό της παράταξης, αλλά αυτή η ανανέωση, ο εκσυγχρονισμός και η ενότητα δεν είναι έννοιες αφηρημένες. Έχουν κατεύθυνση και δεν μπορεί να είναι άλλη από τις αρχές, αξίες και τα ιδανικά του κόμματος, όπως αυτά καθορίζονται στην ιδρυτική πράξη» ανέφερε.

Επιβάλλεται, είπε, η επανασύνδεση της βάσης με την ηγεσία του κόμματος, την επανασύσταση των τοπικών, κλαδικών, επιστημονικών και επαγγελματικών επιτροπών. Μίλησε για ανάγκη καταστατικής αλλαγής για ν’ αφουγκράζεται ο ΔΗΣΥ τις εισηγήσεις και σκέψεις της βάσης του.

Σήμερα είναι ακόμη μια όμορφη μέρα για τον ΔΗΣΥ, δήλωσε η Βουλευτής, Σάβια Ορφανίδου υποβάλλοντας «με πολύ μεγάλη υπερηφάνεια» την υποψηφιότητά της για μια εκ των τριών θέσεων του Αντιπροέδρου. «Θεωρώ ότι η ενότηα της παράταξης γίνεται πράξη και συνεχίζουμε δυναμικά για την παράταξη που θέλουμε και για την Κύπρο μας που τόσο μα τόσο αγαπούμε».

Είναι μια σημαντική μέρα για τον ΔΗΣΥ, δήλωσε ο Μιχάλης Μιχαήλ, τέως Πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ. Οι εμπειρίες, οι γνώσεις τόσων χρόνων δεν μπορούν να πάνε χαμένες, ανέφερε λέγοντας ότι έχει τον χρόνο και την θέληση και μπορεί να βοηθήσει την παράταξη, την νέα Πρόεδρο και τον τόπο γενικότερα.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλοι θα συμβάλλουν στην προσπάθεια για ανασυγκρότηση, ανανέωση «και να επαναφέρουμε τον ΔΗΣΥ στα σημαντικά επίπεδα που χρειάζεται ο τόπος. Σε αυτή την προσπάθεια θα είμαι αρωγός».

Με σεμνότητα υποβάλλει την υποψηφιότητά του για μια εκ των θέσεων των Αντιπροέδρων, δήλωσε ο ακαδημαϊκός Ονησίφορος Ιορδάνους σημειώνοντας την πάνω από 30 χρόνια προσφορά του στον ΔΗΣΥ από την νεολαία του κόμματος, στο Ανώτατο Συμβούλιο, στην Εκτελεστική Γραμματεία της Λεμεσού, στο ΔΣ της Σχολής Πολιτικής Επιμόρφωσης, στο Πολιτικό Γραφείο, αλλά και την ακαδημαϊκή του καριέρα 26 και πλέον χρόνων.

Η εργασιακή του πείρα και η κοινωνική του εμπλοκή στα διάφορα δρώμενα, του δίνουν την δυνατότητα να είναι δύναμη ενότητας, αξιοπιστίας και γνώσης  και μπορεί να υπερασπιστεί τις αρχές κι αξίες του ΔΗΣΥ και του τόπου, πρόσθεσε.

Θα αγωνιστεί σθεναρά, είπε, για εθνική δικαίωση, μια καλύτερη κοινωνία και για ένα καλύτερο αύριο για την νεολαία ώστε να έχει προοπτική και μέλλον.

Με σεβασμό στα μέλη του ΔΗΣΥ και με οδηγό τις αρχές κι αξίες της παράταξης δήλωσε ο Βουλευτής, Γιώργος Κάρουλλας ότι υπέβαλε την υποψηφιότητά του για θέση Αντιπροέδρου. Διεκδικεί, είπε, αυτό το βήμα προσφοράς με γνώση κι εμπειρία και πρωτίστως με όραμα «για να ενδυναμώνουμε μαζί το πολιτικό αποτύπωμα του ισχυρού, πρωταγωνιστή ΔΗΣΥ στην κοινωνία της Κύπρου. Είμαι σίγουρος ότι μαζί ναι, ενωμένοι, μπορούμε να πάρουμε την Κύπρο ακόμα πιο μπροστά».

Με εφόδια την πολιτική της πορεία και εμπειρία από όλες τις τάξεις και σώματα του ΔΗΣΥ, κυρίως με εφόδιο την αγάπη για την παράταξη και τον κόσμο του ΔΗΣΥ, δήλωσε η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του ΔΗΣΥ, Ξένια Κωνσταντίνου ότι θέτει στην κρίση των μελών την υποψηφιότητά της για μια εκ των τριών θέσεων Αντιπροέδρων.

Στόχο έχει να εργαστεί συλλογικά με την νέα Πρόεδρο και την υπόλοιπη ηγεσία, με όρεξη και σοβαρότητα για την ενότητα της παράταξης θέτοντας νέους, μεγάλους πολίτικούς στόχους που υπηρετούν την πατρίδα και την κοινωνία, πρόσθεσε. Προσδοκώ να συμβάλλω ουσιαστικά με την νέα ηγεσία, σημείωσε.

Ακολουθώντας τις καταστατικές διαδικασίες της παράταξης σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα στον ΔΗΣΥ, ανέφερε ο τέως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος υποβάλλοντας την δική του υποψηφιότητα. Δυνατός ΔΗΣΥ σημαίνει δυνατή Κύπρος, είπε.

«Δεν θα μπορούσα να απέχω από αυτή την προσπάθεια ανασύνταξης δυνάμεων. Καταθέτω την υποψηφιότητά μου ως μια δοκιμασμένη λύση με εχέγγυο την εξειδίκευσή μου σε θέματα οικονομίας, αλλά και τις εμπειρίες και γνώσεις που έχω αποκτήσει από την όποια εμπλοκή μου με τα κοινά, είμαι έτοιμος να συμβάλλω θετικά σε αυτή την νέα προσπάθεια» είπε.

Με ταπεινότητα και σεβασμό στην ιστορία της παράταξης, αλλά και με πάθος για σκληρή δουλειά δήλωσε η Βουλευτής, Φωτεινή Τσιρίδου ότι κατέθεσε την υποψηφιότητά της για την θέση Αντιπροέδρου, «ώστε να φέρουν τον ΔΗΣΥ εκεί που του αξίζει, στη θέση του πρωταγωνιστή». Έχουν καταθέσει υποψηφιότητα αξιόλογες και αξιόλογοι συναγωνίστριες και συναγωνιστές, είπε, κάτι που αποδεικνύει την δυναμική και την προοπτική  που έχει ο ΔΗΣΥ.

Η προσπάθεια του ΔΗΣΥ, πρόσθεσε, θα πρέπει να συνεχιστεί και η νέα Πρόεδρος θα πρέπει να πλαισωθεί από την νέα ηγεσία και να εργαστεί σκληρά για τους ανθρώπους «που περιμένουν πάρα πολλά από εμάς  και για την νέα γενιά που ασφυκτιά».

Σε αυτή την μάχη στήριξης της παράταξης, συνέχισε, φέρει ως εφόδια την πολύχρονη εμπειρία της στην αγορά, την μάχιμη δικηγορία, την βουλευτική δράση και την κοινωνική της προσφορά. «Θεωρώ ότι όλα αυτά με έχουν μάθει να αγαπάω την ευθύνη και να εργάζομαι πολύ σκληρά. Όλοι μαζί για το ΔΗΣΥ, για την επόμενή του μέρα, για να τον κάνουμε ξανά πρωταγωνιστή».

Επίσης κατατέθηκαν για τις 25 θέσεις των εκλελεγμένων Μελών του Πολιτικού Γραφείου εξήντα έξι υποψηφιότητες.

Υποψήφιοι είναι οι Αδάμου Σωτήρης ΔΗΣΥ Κερύνειας, Άδωνη Σάββας ΔΗΣΥ Λευκωσίας, Βωνιάτης Κούλλης ΔΗΣΥ Λεμεσού, Γαβριηλίδης Κώστας ΔΗΣΥ Λευκωσίας, Γαβριηλίδης Μάριος ΔΗΣΥ Λεμεσού, Γέρου Κυριάκος ΔΗΣΥ Κερύνειας, Γρηγορίου Γρηγόρης ΔΗΣΥ Λεμεσού, Γρηγορίου Κωνσταντίνος ΔΗΣΥ Λευκωσίας, Δημητρίου Λούης ΔΗΣΥ Λάρνακας, Δημοσθένους Ρένα ΔΗΣΥ Λευκωσίας, Δουκανάρης Ανδρέας ΔΗΣΥ Λάρνακας, Ελευθερίου Λούκας ΔΗΣΥ Λευκωσίας, Ζαμπάς Νεόφυτος ΔΗΣΥ Λευκωσίας, Ζίττη Άντρια ΔΗΣΥ Λεμεσού, Ηλία Μάριος ΔΗΣΥ Λάρνακας, Ιωακείμ Σίμος ΔΗΣΥ Αμμοχώστου, Ιωακείμ Σωκράτης ΔΗΣΥ Λευκωσίας, Ιωάννου Σάββας ΔΗΣΥ Λεμεσού, Καραμανίδης Κλεάνθης ΔΗΣΥ Λεμεσού, Κασουλίδη Αννούλα ΔΗΣΥ Λάρνακας, Κοσμά Άννα ΔΗΣΥ Λάρνακας, Κουντούρη Άντρεα ΔΗΣΥ Λευκωσίας, Κουρουσίδης Πόλυς ΔΗΣΥ Κερύνειας, Κούσιου Έλενα ΔΗΣΥ Λευκωσίας, Κουτσόφτας Κλεάνθης ΔΗΣΥ Αμμοχώστου, Κυριακίδου Λένια ΔΗΣΥ Λευκωσίας, Κωνσταντή Ειρηναίος ΔΗΣΥ Αμμοχώστου, Λαζάρου Χριστίνα ΔΗΣΥ Πάφου, Λουκά Γεώργιος ΔΗΣΥ Λευκωσίας, Λυσανδρίδης Γιώργος ΔΗΣΥ Αμμοχώστου, Μαππουρίδης Ανδρέας ΔΗΣΥ Λευκωσίας, Μεγάλεμος Νικόλαος ΔΗΣΥ Λευκωσίας, Μιχαηλίδης Λοΐζος ΔΗΣΥ Λευκωσίας, Μουζάλα Έλενα ΔΗΣΥ Λευκωσίας, Μουλαζίμη Μαρία ΔΗΣΥ Αμμοχώστου, Νικηφόρου Μιχάλης ΔΗΣΥ Λευκωσίας, Νικολάου Νικολίνα ΔΗΣΥ Λάρνακας, Νικολέττος Γιώργος ΔΗΣΥ Αμμοχώστου, Ξενοφώντος Νίκκη ΔΗΣΥ Λευκωσίας, Ξενοφώντος Χριστιάνα ΔΗΣΥ Κερύνειας, Πάλλης Χρίστος ΔΗΣΥ Λευκωσίας, Παμπαρή Γιώργος ΔΗΣΥ Λάρνακας, Παναγή Πανίκκος ΔΗΣΥ Λεμεσού, Παντελίδου Κατερίνα ΔΗΣΥ Κερύνειας, Παπαγεωργίου Σάββας ΔΗΣΥ Λάρνακας, Πατέρα Γιωργούλλα ΔΗΣΥ Αμμοχώστου, Πέτρου Μαρία ΔΗΣΥ Αμμοχώστου, Πηλείδου Μαρία ΔΗΣΥ Λάρνακας, Πιτταράς Κώστας ΔΗΣΥ Λευκωσίας, Πολυδώρου Πόλυς ΔΗΣΥ Πάφου, Σκουλιάς Χρίστος ΔΗΣΥ Λευκωσίας, Σουρμελή Στέλλα ΔΗΣΥ Λευκωσίας, Στεφάνου Στέφανος ΔΗΣΥ Λευκωσίας, Στυλιανού Χαράλαμπος ΔΗΣΥ Πάφου, Σωτηρίου Μάριος ΔΗΣΥ Λευκωσίας, Τσιέλεπος Γεώργιος ΔΗΣΥ Πάφου, Τσολάκκης Αντώνης ΔΗΣΥ Λεμεσού, Τταουξιής Ανδρέας ΔΗΣΥ Λάρνακας, Χαπούπη Δέσποινα ΔΗΣΥ Αμμοχώστου, Χαραλάμπους Μάριος ΔΗΣΥ Λευκωσίας, Χατζηγιάγκου Λούκας ΔΗΣΥ Λευκωσίας, Χατζηλιασής Κυριάκος ΔΗΣΥ Αμμοχώστου, Χατζημηνάς Σάββας ΔΗΣΥ Λευκωσίας, Χατζηνικολάου Λεωνίδας ΔΗΣΥ Λευκωσίας, Χατζηστυλλής Ανδρέας ΔΗΣΥ Λευκωσίας και Χρίστου Νίκος ΔΗΣΥ Αμμοχώστου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ένοπλη συμπλοκή με ένα νεκρό, σε πολυσύχναστο μέρος, στον Πειραιά

Ένοπλη συμπλοκή, έξω από μεγάλο σούπερ μάρκετ  στην ακτή Μουτσοπούλου, στον Πειραιά, μεταξύ τριών Κούρδων τουρκικής υπηκοότητας, την ώρα που κόσμος έκανε τα ψώνια...

Ορκίστηκαν τα νέα μέλη της κυβέρνησης

Ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά την την ανακοίνωση του ανασχηματισμού το πρωί...

Πήγε να αγοράσει αυτοκίνητο 178,500 ευρώ και έπεσε θύμα ηλεκτρονικής απάτης

Νέα υπόθεση ηλεκτρονικής απάτης διερευνά η Αστυνομία, με θύμα αυτή τη φορά 48χρονο κάτοικο Λεμεσού Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο 48χρονος, το προηγούμενο χρονικό διάστημα...

Νέα κίτρινη προειδοποίηση για υψηλές θερμοκρασίες

Νέα κίτρινη προειδοποίηση προχώρησε το Τμήμα Μετεωρολογίας για πολύ υψηλές θερμοκρασίες, μάλιστα η προειδοποίηση τίθεται σε ισχύ στη μία ξημερώματα.

Σε επίπεδο κόκκινου συναγερμού ο κίνδυνος για πυρκαγιές – Δείτε ποινές για άναμμα φωτιάς χωρίς άδεια

Σε επίπεδο κόκκινου συναγερμού θα παραμείνει και το Σάββατο ο κίνδυνος έκρηξης και επέκτασης δασικών πυρκαγιών, όπως αναφέρει το Τμήμα Δασών. Τονίζεται ότι απαγορεύεται το...

Εβδομαδιαία κέρδη 1,8% σημείωσε το ΧΑΚ – Απώλειες 0,37% την Παρασκευή

Εβδομαδιαία κέρδη 1,8% παρουσίασε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, παρά το αρνητικό κλίμα που επικράτησε την περασμένη εβδομάδα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την προκήρυξη πρόωρων...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!