21.7 C
Nicosia
Σάββατο 30 Σεπτέμβριος 2023 | 8:41

Ν. Αναστασιάδης: Έγιναν λάθη αλλά αισθάνομαι εξαιρετικά υπερήφανος

Η επανένωση της Κύπρου στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις καθορισμένες παραμέτρους του ΟΗΕ, είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός, δήλωσε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας πριν από το αποχαιρετιστήριο γεύμα που παρατέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν των Πρέσβεων και Υπάτων Αρμοστών που εδρεύουν στην Κύπρο, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της θητείας του.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκίνησε την ομιλία του εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων των πρόσφατων καταστροφικών σεισμών στη Συρία και την Τουρκία και ιδιαίτερα στις οικογένειες των Τουρκοκυπρίων που έχασαν τη ζωή τους.

Πρόσθεσε ότι για το σκοπό αυτό η Κυβέρνηση αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να παράσχει μισό εκατομμύριο ευρώ για να στηρίξει τις διεθνείς προσπάθειες βοήθειας και συμπαράστασης προς τους επιζώντες στην Τουρκία και τη Συρία και εξήρε τη σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια που προσέφερε ο κυπριακός λαός.

Ενόψει της συμπλήρωσης της δεκαετούς θητείας του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε στους πρέσβεις και τις κυβερνήσεις τους τη βαθύτατη εκτίμησή του και τις ειλικρινείς ευχαριστίες του «για τη στενή και γόνιμη συνεργασία που αναπτύξαμε όλα αυτά τα χρόνια προς όφελος των χωρών και των λαών μας, τόσο σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο όσο και σε διεθνή φόρα, όπως τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Την τελευταία δεκαετία, η Κυπριακή Δημοκρατία διήλθε από μια σειρά οικονομικών και άλλων κρίσεων, συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση έλαβε δύσκολες αποφάσεις ευθύνης που οδήγησαν στην επιτυχή διαχείριση της κρίσης.

Πρόσθεσε ότι η εφαρμογή της σωστής δημοσιονομικής πολιτικής είχε ως αποτέλεσμα να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της κυπριακής οικονομίας και να προχωρήσουν οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις που διοχετεύονται σε νέα έργα, καθώς και σε έργα που ήταν αδρανή για δεκαετίες, επιτρέποντας στο κράτος να είναι ένα από τα κορυφαία παγκοσμίως ως προς την επιτυχή αντιμετώπιση τόσο των οικονομικών, όσο και των υγειονομικών επιπτώσεων της πανδημίας που έπληξε την ανθρωπότητα το 2020.

Δυστυχώς, συνέχισε, την παγκόσμια υγειονομική δοκιμασία ακολούθησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία έφτασε πλέον στον πρώτο της χρόνο, με αποτέλεσμα, εκτός από τις πληθωριστικές τάσεις που προκάλεσε η πανδημία, να πρέπει να αντιμετωπιστούν και οι αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις από τις κυρώσεις που δικαίως επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλές άλλες χώρες κατά της Ρωσίας, οι οποίες με τη σειρά τους επέφεραν την ενεργειακή κρίση και τις συνακόλουθες αρνητικές επιπτώσεις σε πολλούς άλλους τομείς της οικονομίας, με τις προβλέψεις να υποδεικνύουν ύφεση αντί για ανάπτυξη.

Παρ’ όλα αυτά, και παρά τις αρνητικές οικονομικές συνέπειες που καταγράφονται σε παγκόσμια κλίμακα, η μικρή μας χώρα κατάφερε να τις διαχειριστεί αποτελεσματικά, σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης έφτασε το 2022 στο 5,8%, δηλαδή διπλάσιος από το μέσο όρο της ΕΕ, ενώ για το 2023, που θεωρείται έτος ύφεσης για τις περισσότερες χώρες, η ανάπτυξη στην Κύπρο αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 3-3,5%.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι, αν και έχει πλήρη επίγνωση ότι κατά τη διάρκεια της δεκαετούς θητείας του έγιναν λάθη, αισθάνεται εξαιρετικά υπερήφανος που στο τέλος της θητείας του, όπως αναγνωρίζεται από διεθνείς ανεξάρτητους φορείς και παγκόσμιους οικονομικούς οργανισμούς, θα παραδώσει ένα κράτος οικονομικά εύρωστο, αποτελεσματικό στη διαχείριση και προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, ένα κράτος με δικό του σύστημα υγείας για όλους τους πολίτες του χωρίς αποκλεισμούς, ένα κράτος που μέσα από σημαντικές μεταρρυθμίσεις έχει αναμορφώσει τη διοικητική του δομή, ένα κράτος με πολυεπίπεδη και αξιόπιστη εξωτερική πολιτική που καθιστά την Κύπρο πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή και όχι μόνο.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, εξάλλου, στην κληρονομιά του εθνικού σχεδίου «Η Κύπρος – Το Αύριο», ένα σχέδιο που προβλέπει την υλοποίηση ακόμη 58 μεταρρυθμίσεων και 75 επενδύσεων, με οικονομικό αντίκτυπο πέραν των 4,4 δισεκατομμυρίων ευρώ και την επακόλουθη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε στη συνέχεια πως παρά τις άοκνες προσπάθειές του, θα αποχωρήσει από την Προεδρία με τη χώρα ακόμη διαιρεμένη λόγω της επί δεκαετίες αδιάλλακτης στάσης της Τουρκίας, ανεξάρτητα από τους συμβιβασμούς και τις εποικοδομητικές προτάσεις που υποβλήθηκαν.

Τόνισε ότι ο μόνος δρόμος που υπάρχει μπροστά μας είναι «η επανένωση της Κύπρου στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το διεθνές δίκαιο και τις αξίες και αρχές της ΕΕ», προσθέτοντας ότι οτιδήποτε εκτός αυτού του πλαισίου, όπως η θέση της Τουρκίας για λύση «δύο κρατών», θα ήταν επιζήμιο όχι μόνο για την Κύπρο και για όλους τους Κύπριους, αλλά και για τη σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής και θα είχε παγκόσμιες επιπτώσεις.

Είπε ότι από αυτή την άποψη η βοήθεια από ξένες κυβερνήσεις και τους πρέσβεις τους στην Κύπρο για την αντιστροφή της σημερινής κατάστασης είναι και παραμένει ανεκτίμητη και ζήτησε από όλους να μην χάσουν από τα μάτια τους το Κυπριακό και να συνεργαστούν στενά και εποικοδομητικά με τον νέο Πρόεδρο για μια λύση που να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις παραμέτρους που έχουν θεσπιστεί από τον ΟΗΕ.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε όλους τους πρέσβεις για τη συνεργασία και τη στήριξή τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία και η στήριξη αυτή θα συνεχιστεί και με τον εκλελεγμένο Πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος έχει διατελέσει Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Υπουργός Εξωτερικών αντίστοιχα.

Εξάλλου, ο Πρέσβης της Παλαιστίνης Αμπντάλλα Αττάρι, ο οποίος ήταν, επίσης, καλεσμένος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λόγω πένθους για τους 10 Παλαιστινίους που σκοτώθηκαν χθες κατά την επιδρομή του ισραηλινού στρατού στο κέντρο της παλαιστινιακής πόλης Ναμπλούς στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, δεν παρέστη στο γεύμα, μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου συνάντησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον αποχαιρέτησε, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για τη στήριξη. Σύμφωνα με τον κ. Αττάρι, ο Πρόεδρος του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μητσοτάκης σε Μακρόν: Συνεπής στην πολιτική φύλαξης των συνόρων η Ελλάδα

Kοινό βηματισμό εν όψει των δύο ευρωπαϊκών «ραντεβού» της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκουν Ελλάδα και Γαλλία, όπως διαφάνηκε από τη συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με...

Σεισμός 3,2 Ρίχτερ στην ανατολική Αττική

Σεισμός μεγέθους 3,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην ανατολική Αττική, σύμφωνα με εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.  Η δόνηση έγινε αισθητή κυρίως σε περιοχές της ανατολικής...

Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για το νέο κτήριο της Νομικής Υπηρεσίας

Στην ακύρωση του διαγωνισμού για το νέο κτήριο της Νομικής Υπηρεσίας προχώρησε το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. Σε ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρεται ότι «στο...

Με οριακή πτώση αποχαιρετά τον Σεπτέμβριο το ΧΑΚ

Με αμελητέες ζημιές ολοκλήρωσε τον Σεπτέμβριο το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να παρουσιάζει πτώση 0,04% κλείνοντας στις 130.93 μονάδες. Ο Δείκτης FTSE/CysE υποχώρησε στο...

Στις 6 – 8 Οκτωβρίου το 50ο Ράλλυ Κύπρος

Είκοσι έξι πληρώματα θα συμμετάσχουν στο 50ο Ράλλυ Κύπρος, που θα διεξαχθεί το τριήμερο 6-8 Οκτωβρίου 2023 και το οποίο διοργανώνεται από τον Κυπριακό Σύνδεσμο...

Στελέχωση όλων των Υπουργείων και Υφυπουργείων με επαγγελματίες λογιστές

Τη διαδικασία στελέχωσης όλων των Υπουργείων και Υφυπουργείων με επαγγελματίες λογιστές, οι οποίοι ασκούν τον ρόλο του Προϊσταμένου Χρηματοοικονομικής Διαχείρισης και ηγούνται ομάδας από...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW