8.9 C
Nicosia
Παρασκευή 23 Φεβρουάριος 2024 | 8:27

Νουρής: Ο Αβέρωφ είναι ο άνθρωπος των λύσεων – Μεγάλη στήριξη σε κοινότητες και αυτοδιοίκηση

Ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής κάλεσε τους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ να εργαστούν ώστε να αναδειχθεί στην Προεδρία ο Αβέρωφ Νεοφύτου τον οποίο χαρακτήρισε άνθρωπο των λύσεων και των συναινέσεων, που υλοποιεί καινοτόμες εισηγήσεις και δημιουργεί συνεργασίες.

Σε χαιρετισμό το Σάββατο στην εκδήλωση που διοργάνωσε στην Χοιροκοιτία η  διεύθυνση τοπικής αυτοδιοίκησης του ΔΗΣΥ, ο  Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη και του Δημοκρατικού Συναγερμού αναγνωρίζουν ότι οι κοινότητες και οι δήμοι μας είναι το κύτταρο αυτού τους κράτους και η προσοχή σε αυτές είναι πάρα πολύ μεγάλη”.

“Ουδέποτε στο παρελθόν υπήρξε κυβέρνηση που είχε τέτοια ενασχόληση με την τοπική αυτοδιοίκηση από το πρωτοβάθμιο. στο δευτεροβάθμιο επίπεδο” , ανέφερε.

Ο ΥΠΕΣ είπε ότι αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη έργα 297 εκατομμυρίων ευρώ από τον Εθνικό Προϋπολογισμό για τις αγροτικές περιοχές και άλλα 28 εκατομμύρια είναι από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου.

“Έχουμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό δράσεων από την Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων όπου 194 από τις 250 δράσεις που είναι κοστολογημένες στο σύνολο τους 367 εκατομμύρια είναι ήδη σε διαδικασία υλοποίησης και βεβαίως φέτος μόνο το πρώτο εξάμηνο το Υπουργείο Εσωτερικών διέθεσαι επιπρόσθετα από τον προϋπολογισμό του 5 εκατομμύρια για μικρά ώριμα έργα για τα οποία οι Κοινοτάρχες ζητούν από το Υπουργείο να τα υλοποιήσουμε ακριβώς επειδή υπάρχει αυτή η ανάγκη”, ανέφερε.

Ο κ. Νουρής είπε ότι φέτος ολοκληρώθηκε  το έργο αντικατάστασης όλων των λαμπτήρων στις κοινότητες με ένα κόστος 22 εκατομμύρια, το οποίο θα μειώσει την λειτουργική δαπάνη κατά 65% στον φωτισμό. Από φέτος, πρόσθεσε, επαναφέρουμε την κρατική χορηγία στα επίπεδα του 2013 για τις κοινότητες η οποία από 75 θα φτάσει στις 98 χιλιάδες.

Ο ΥΠΕΣ είπε εξάλλου ότι έχει αυξηθεί η χορηγία στην Ένωση Κατεχόμενων Κοινοτήτων Λευκωσίας στις 25 χιλιάδες ευρώ και στην Ένωση Εκτοπισμένων Κοινοτήτων Αμμοχώστου κατά 10 χιλιάδες ευρώ για να ανέλθει στις 20 χιλιάδες ,με την δέσμευση ότι το 2023 έχει ήδη προυπολογιστεί και θα φτάσει και αυτή στις 25 χιλιάδες ευρώ.

Όσον δε αφορά τις  μηνιαίες αποζημιώσεις και την καταβολή του 13ου μισθού των Κοινοταρχών των κατεχόμενων κοινοτήτων ανέφερε πως από το 2019 παραχωρείται μια συγκεκριμένη αποζημιώσει ίση με το 50%  της αποζημίωσης που λαμβάνουν οι κοινοτάρχες στις ελεύθερες περιοχές.

“Είμαι σε θέση να σας ενημερώσω σήμερα ότι έχει ετοιμαστεί πρόταση την οποία και θα προωθήσω στο Υπουργικό Συμβούλιο μόλις έχω και την σύμφωνο γνώμη του Υπουργού Οικονομικών, η οποία κινείται στην ίδια λογική δηλαδή της παραχώρησης μιας συνταξιοδοτικής αποζημίωσης στην βάση της ποσοστιαίας φόρμουλας που υπάρχει και ισχύει για την Ένωση Δήμων, δηλαδή παραχώρηση του 50% της σύνταξης όπως απολαμβάνουν και οι Δήμαρχοι στις κατεχόμενες περιοχές”, ανέφερε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε ότι ο τρόπος που λειτουργεί η Κυβέρνηση “δίνει ξεκάθαρα το μήνυμα ότι η επιλογή για όλους εμάς είναι μονόδρομος όσον αφορά την εμπιστοσύνη προς μια κυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού”.

“Εμείς δεν είμαστε στα ευχολόγια, είμαστε οι άνθρωποι των έργων και των πράξεων. Το αποδεικνύουν καθημερινά όλα τούτα τα οποία έχουν επιτελεστεί και βεβαίως πολύ περισσότερο αυτά τα οποία γίνονται καθημερινά και θα συνεχίζουν να γίνονται”, ανέφερε ο Υπουργός.

Ο κ. Νουρής μίλησε για ψευτοδιλήμματα και πρόσθεσε πως η  διαχείριση της διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη με την αποκλειστική στήριξη του Δημοκρατικού Συναγερμού τα τελευταία πέντε χρόνια, “έδειξε περίτρανα ότι έγινε κατορθωτή ( η διαχείριση) λόγω της παρουσίας του Αβέρωφ στο τιμόνι του ΔΗΣΥ και υποστηρικτή των πολιτικών της κυβέρνησης”.

“Σας καλώ λοιπόν να εργαστούμε όπως εμείς ξέρουμε οι Συναγερμικοί για να αναδείξουμε τον Αβέρωφ στην Προεδρία της Δημοκρατίας, για να μπορέσει ο κυπριακός λαός να συνεχίσει να απολαμβάνει όλα τούτα τα οποία απολαμβάνει σήμερα”, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Αυτό είναι το σχέδιο του Νετανιάχου για τον έλεγχο της Γάζας μετά τον πόλεμο

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου παρουσίασε στο συμβούλιο ασφαλείας της Κυβέρνησής του το σχέδιό του, σε αδρές γραμμές, για τον έλεγχο στη Λωρίδα της...

Σύννεφα και άνοδος της θερμοκρασίας στο μενού του καιρού

Ασθενής ψηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Σήμερα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ωστόσο σταδιακά θα παρατηρηθούν τοπικά αυξημένες νεφώσεις. Κατά διαστήματα θα εμφανίζονται και...

Πρόταση Νόμου Αννίτας για Επιστολική Ψήφο

Πρόταση Νόμου για Επιστολική Ψήφο, κατέθεσε η Αννίτα Δημητρίου, με σκοπό την ψήφιση εξ αποστάσεως. Η Πρόεδρος της Βουλής αναφέρει ότι στον σύγχρονο κόσμο του...

Europol: Συλλήψεις για ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα λαθρεμπορίας μεταναστών

Η γερμανική Αστυνομία με τη βοήθεια των γαλλικών και των βελγικών αρχών πιστεύεται ότι κατάφερε σημαντικό πλήγα για ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα λαθρεμπορίας μεταναστών...

Βουλή: Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της ΡΑΕΚ – Βουλευτές ζήτησαν φορολόγηση υπερκερδών εταιρειών ενέργειας

Το ζήτημα της φορολόγησης των απροσδόκητων κερδών των εταιρειών ενέργειας, επανέφεραν βουλευτές, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του προϋπολογισμού της Ρυθμιστικής Αρχής...

Ανοδικά κινήθηκε το ΧΑΚ

Με άνοδο έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου την Πέμπτη. Ο Γενικός του Δείκτης διαμορφώθηκε στις 142,35 μονάδες, με κέρδη 0,10%. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!