13.8 C
Nicosia
Παρασκευή 23 Φεβρουάριος 2024 | 9:47

Νουρής: Από τον Ιούνιο του 2024 το νέο μοντέλο Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ανεξαρτήτως των όποιων δυσκολιών τον Ιούνιο του 2024 η χώρα μας θα πορεύεται με το νέο μοντέλο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δήλωσε από την Λάρνακα ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής γιατί, όπως σημείωσε, «το χρωστάμε στους πολίτες».

Μέχρι στιγμής, ανέφερε ο κ. Νουρής «το μοναδικό πρόβλημα το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα, αφορά στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και τη δυστοκία ανάληψης της θέσης του επικεφαλής των συντονιστικών οργάνων όπως και ποια θα είναι η έδρα κατά τη μεταβατική περίοδο». «Γνωστή η ιδιαιτερότητα στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, αφού ο μητροπολιτικός δήμος είναι ο κατεχόμενος Δήμος Αμμοχώστου που δεν είναι μέρος της μεταρρύθμισης» πρόσθεσε.

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής στην περιφερειακή συνάντηση στη Λάρνακα για την πορεία υλοποίησης της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανέφερε πως «η σημερινή συνάντηση, εντάσσεται στο πλαίσιο μίας σειράς επαρχιακών συναντήσεων σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου, με θέμα την πορεία προς την υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Οι συναντήσεις αυτές, ανέφερε ο κ. Νουρής «είναι συναντήσεις επίλυσης θεμάτων και προβλημάτων αφού ήδη μπήκαμε στη διαδικασία της μετάβασης στη νέα εποχή, υιοθετώντας αυτά που η νέα νομοθεσία επιτάσσει».

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως «Το νέο νομοθετικό πλαίσιο έχει επεξηγηθεί στην Παγκύπρια διάσκεψη του περασμένου Μαΐου. Είναι ένα ογκωδέστατο νομοθέτημα, και πρέπει να γίνει βίωμα μας για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην εφαρμοστική διαδικασία». «Οι βασικές διατάξεις και ο οδικός χάρτης των νέων νομοθεσιών, όπως και οι ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, θα αναλυθούν στη συνέχεια από τους συνεργάτες μου», σημείωσε.

Κάθε νέο προκαλεί αντίδραση ανέφερε ο κ. Νουρής και είπε πως «η συγκεκριμένη διαδικασία διέπεται από ένα εξαιρετικά πιεστικό χρονοδιάγραμμα, αφού με τις καθυστερήσεις που προέκυψαν στο επίπεδο της Βουλής, ουσιαστικά μας έχουν απομείνει λιγότερο από δυο χρόνια. Όμως δεν έχουμε επιλογή. Τον Ιούνιο του 2024, θα έχουμε ενώπιον των πολιτών, το νέο σχήμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με όλα τα προβλήματα λυμένα».

Για να ενισχύσουμε αυτή την προσπάθεια, είπε, «αναλάβαμε ως Υπουργείο Εσωτερικών, ανάμεσα σε άλλα, την κατάρτιση τόσο των αιρετών όσο και του προσωπικού των τοπικών αρχών, ώστε να δοθούν τα αναγκαία εφόδια για την ομαλή και εύρυθμη μετάβαση στο νέο πλαίσιο λειτουργίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόγραμμα επιμόρφωσης αναμένεται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα με συνολική διάρκεια υλοποίησης 30 μήνες, και θα υλοποιηθεί από το Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης για την Καλή Διακυβέρνηση του Συμβουλίου της Ευρώπης, με τη συνεργασία των Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων, καθώς και της Ακαδημίας Δημόσιας Διοίκησης.

Πρόσθετα και παράλληλα με το επιμορφωτικό πρόγραμμα, «συστάθηκε και συνεδριάζει σε τακτά διαστήματα η Κεντρική Συμβουλευτική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, αλλά και τους δικούς σας εκπροσώπους – τις Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων».

Η Επιτροπή «εξέδωσε ήδη εγκυκλίους τόσο προς τα συμβούλια διαχείρισης κοινών υποθέσεων των δήμων, όσο και προς τα προσωρινά συντονιστικά συμβούλια που αφορούν τους επαρχιακούς οργανισμούς, γιατί εκεί εκτιμούμε ότι θα χρειαστεί η μεγαλύτερη προσπάθεια αφού μιλούμε για ένα εντελώς νέο θεσμό».

Την ίδια ώρα, είπε, «έχουν συσταθεί και ξεκίνησαν δουλειά και οι ομάδες εργασίας της Κεντρικής Συμβουλευτικής Επιτροπής στις διάφορες θεματικές όπως τα θέματα προσωπικού, τα πληροφοριακά συστήματα, η αδειοδότηση της ανάπτυξης ενώ το επόμενο διάστημα θα συνέλθουν και οι ομάδες για τα θέματα εκπαίδευσης και προϋπολογισμού».

Ανέφερε πως πέραν των δικών μας προσπαθειών, λόγω της αναγνωρισμένης έλλειψης προηγούμενης εμπειρίας στο θέμα, «απευθυνθήκαμε και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητώντας βοήθεια και στήριξη, κυρίως σε θέματα εμπειρογνωμοσύνης και τεχνοκρατικής προσέγγισης».

«Είναι σε αυτά τα πλαίσια που εντάσσεται η συνεργασία που επετεύχθει με το ελληνικό Υπουργείο Εσωτερικών,  μετά από μια σειρά επαφών και συναντήσεων. Η συμφωνία που επετεύχθει θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου στην επόμενή του συνεδρία του ώστε να υπογραφεί η διακρατική συμφωνία για την ανάθεση στον κύριο Γιάννη Καραγιάννη, τον Διευθυντή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ο ρόλος του συντονιστή για τα θέματα που αφορούν την μεταρρύθμιση», είπε.

Ο κ. Νουρής ανέφερε πως «ο κ. Καραγιάννης θα πλαισιωθεί από μια σειρά από εμπειρογνώμονες και τεχνοκράτες του Υπουργείου Εσωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας για να μας συνδράμουν σε θέματα οργανογραμμάτων, προσωπικού, αλλά κατάρτισης προϋπολογισμών στηριζόμενοι στη δική τους εμπειρία από την εφαρμογή ανάλογων σχεδίων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα, όπως αυτό του προγράμματος «Καλλικράτης». Αυτή η βοήθεια παρέχεται χάρις στην ανταπόκριση του φίλου Υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη τον οποίο και δημόσια θερμά ευχαριστώ, ανέφερε».

Μέχρι στιγμής, ανέφερε ο Νίκος Νουρης «το μοναδικό πρόβλημα το οποίο παραμένει σαν εκκρεμότητα, αφορά στην Ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και τη δυστοκία ανάληψης της θέσης του επικεφαλή των συντονιστικών οργάνων όπως και ποια θα είναι η έδρα κατά τη μεταβατική περίοδο.Γνωστή η ιδιαιτερότητα στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, αφού ο μητροπολιτικός δήμος είναι ο κατεχόμενος Δήμος Αμμοχώστου που δεν είναι μέρος της μεταρρύθμισης».

Το Υπουργείο Εσωτερικών, είπε, «αφού εξάντλησε όλες τις δυνατότητες μέσα από διάλογο με όλες τις εμπλεκόμενες τοπικές αρχές στην Αμμόχωστο, και επειδή δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει ομοφωνία για την επίλυση του θέματος γι ᾽αυτή την μεταβατική περίοδο των δυο ετών, υποχρεωθήκαμε να προωθήσουμε σχετικό τροποποιητικό νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων με το οποίο το Υπουργείο εισηγείται το αυτονόητο, πάντα για την μεταβατική περίοδο. Σαν έδρα να οριστεί το Παραλίμνι και του προσωρινού σώματος να προεδρεύει ο Δήμαρχος του μεγαλύτερου Δήμου δηλαδή του Δήμου Παραλιμνίου».

Ο Υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε την ελπίδα «ότι πολύ σύντομα θα οριστικοποιηθεί και αυτή η μοναδική  εκκρεμότητα που παρουσιάστηκε ώστε να μην καταγραφεί πρόσθετη καθυστέρηση».

Τόνισε πως «Τα προβλήματα και οι προκλήσεις που συναντούμε και θα συναντήσουμε είναι πολλά αλλά με καλή διάθεση είμαι βέβαιος ότι θα επιλυθούν. Γι αυτό άλλωστε είμαστε σήμερα εδώ. Για να απαντήσουμε στους προβληματισμούς σε θέματα πολιτικής όσο και τεχνοκρατικής φύσης που ενδεχόμενα σας απασχολούν».

Ανέφερε πως «Στην προσπάθεια αυτή εμείς δεν είμαστε δογματικοί. Οι πρωτοβουλίες όλων σας είναι καλοδεχούμενες, φτάνει όμως αυτές να είναι στα πλαίσια της νομιμότητας και χωρίς να υπάρχει εκτροπή από τις πρόνοιες της νομοθεσίας».

Υπενθύμισε «ότι τέτοιο καιρό πέρυσι κάποιοι μας χλεύαζαν, όταν μαζί με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τις Ενώσεις σας αυτοδεσμευόμαστε ότι μέχρι το τέλος της περυσινής χρονιάς η μεταρρύθμιση θα ψηφιζόταν, παρά τις διαφωνίες που καταγράφονταν τότε».

«Το ίδιο θα ισχυριστώ και τώρα και προσωπικά θα δεσμευτώ ότι ανεξαρτήτως των όποιων δυσκολιών τον Ιούνιο του 2024, η χώρα μας θα πορεύεται με το νέο μοντέλο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Γιατί απλά το χρωστάμε στους πολίτες», είπε.

ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η UNRWA υπό «διάλυση» προειδοποιεί ο επικεφαλής της υπηρεσίας

Το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) πλέον οδεύει σε «διάλυση», προειδοποίησε, την Πέμπτη, ο...

Λαβρόφ: Προσπάθεια «ουκρανοποίησης» της G20

Στη Βραζιλία βρίσκεται ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, από όπου επιτέθηκε στη Δύση λέγοντας πως διατυπώνει «ανυπόστατες κατηγορίες» εναντίον της Μόσχας και ότι προσπάθησει να...

Mastercard Fintech Forum: Μεγάλος νικητής η καινοτομία για μία ακόμη χρονιά

Η Mastercard στέκεται αρωγός στην ανάδειξη των νεοφυών επιχειρήσεων στον χρηματοοικονομικό κλάδο, υλοποιώντας για ακόμα μία φορά την επιτυχημένη εκδήλωση για το οικοσύστημα του...

ΗΠΑ: Ανακοινώνει μεγάλο πακέτο κυρώσεων κατά της πολεμικής μηχανής της Ρωσίας

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ανακοινώσει σήμερα νέες κυρώσεις σε βάρος 500 και πλέον οντοτήτων που συνδέονται με «την πολεμική μηχανή της Ρωσίας», δήλωσε χθες...

Ελληνική Τράπεζα: Κέρδη 365 εκατ. το 2023

Κέρδη 365,4 εκατομμυρίων ευρώ παρουσίασε η Ελληνική Τράπεζα για το 2023, έναντι κερδών 21,8 εκατομμυρίων ευρώ για το 2022. Η απόδοση των ενσώματων ιδίων...

Χειροπέδες σε 43χρονο για εμπορία ναρκωτικών και απειλές για φόνο

Εντοπίστηκε και συνελήφθη άντρας ηλικίας 43 ετών, ο οποίος καταζητείτο σχετικά με διερευνώμενες υποθέσεις εμπορίας ναρκωτικών, και γραπτών απειλών για φόνο, ανακοίνωσε η Αστυνομία...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!