Ο νέος Κώδικας Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, παρουσιάστηκε σήμερα από την Πρόεδρο της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας Ελλη Κοτζαμάνη, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνάντησης AIPCE (Alliance of Independent Press Councils of Europe), που πραγματοποιούνται για πρώτη φορά στην Κύπρο.
Σε γραπτή ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρεται ότι «οι προκλήσεις της ψηφιακής εποχής, οι απειλές στην ανεξαρτησία των δημοσιογράφων, η εμπιστοσύνη των πολιτών στα μέσα μαζικής ενημέρωσης καθώς και η ευρωπαϊκή πράξη για την ελευθερία του Τύπου, είναι μεταξύ των θεμάτων στην ημερήσια διάταξη της ετήσιας Συνάντησης των ανεξάρτητων συμβουλίων μέσων ενημέρωσης της Ευρώπης, AIPCE, που φιλοξενεί για πρώτη φορά στην Κύπρο η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας».
Προστίθεται ότι «στη συνάντηση που άρχισε σήμερα Πέμπτη 20 Οκτωβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο της μαρίνας Αγίας Νάπας, η Πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, Έλλη Κοτζαμάνη, παρουσίασε τον νέο Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, ο οποίος έχει τύχει εκσυγχρονισμού και εκ βάθρων ανανέωσης, για πρώτη φορά από τη σύσταση της ΕΔΔ, το 1997. Ο νέος Κώδικας επικυρώθηκε από τους Φορείς που αποτελούν την Επιτροπή, δηλαδή την Ένωση Συντακτών Κύπρου, τον Σύνδεσμο Εκδοτών Κύπρου, τους Ιδιοκτήτες Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Οργανισμών, το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και τον Κυπριακό Οργανισμό Εκδοτών Διαδικτύου».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «οι τροποποιήσεις κρίθηκαν αναγκαίες, ώστε ο Κώδικας να συνάδει με τις διεθνείς εξελίξεις στη Δημοσιογραφία, με τα ισχύοντα σε άλλες Επιτροπές μέλη της AIPCE (Alliance of Independent Press Councils of Europe), αλλά και με τις απαιτήσεις της κοινωνίας. Κυρίως δε με την ανάγκη προστασίας της ελευθεροτυπίας και της ανεξαρτησίας των ΜΜΕ, ιδιαίτερα σε μια εποχή αμφισβήτησης, αλλά και με την ανάγκη ενίσχυσης της ποιότητας του δημοσιογραφικού περιεχομένου, ως απάντηση στην κριτική».
Ο Κώδικας «έτυχε επεξεργασίας από δημοσιογράφους, εμπειρογνώμονες, ακαδημαϊκούς, νομικούς και άλλους επαγγελματίες, προς επίτευξη των στόχων της ΕΔΔ, και κυρίως της αρχής της αυτορρύθμισης, πάνω στην οποία εδράζει τη λειτουργία της η Επιτροπή. Οι βασικές πρόνοιες του Κώδικα διατηρήθηκαν και προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα».
Ταυτόχρονα, αναφέρεται στην ανακοίνωση «ενισχύθηκαν πρόνοιες για το δημοσιογραφικό περιεχόμενο, με αφορμή τις διεθνείς συζητήσεις για θέματα όπως οι ψευδείς ειδήσεις και η παραπληροφόρηση. Παράλληλα, ο Κώδικας ενισχύθηκε με πρόνοιες για θέματα που απασχολούν την κοινωνία (διακρίσεις, παιδιά, φύλο, υγεία, σεξουαλικά εγκλήματα, αυτοκτονίες) σε συνεννόηση με αρμόδιους φορείς».