8 C
Nicosia
Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021 | 1:37

Μαύρου: Ήταν καλοδεχούμενες οι αιτήσεις για το ΚΕΠ

Δεν είχαν εμφανιστεί προβλήματα στο κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα, και ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε παρατηρήσεις σχετικά, ανέφερε η πρώην Υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου, ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τις κατ’ εξαιρέσεις πολιτογραφήσεις.

Η κ. Μαύρου, η οποία διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών από τον Μάρτιο του 2012 μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2013, στην κατάθεση της ανέφερε ότι έγιναν 45-50 κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις, εκείνη την περίοδο. Απαντώντας σε ερώτηση είπε πως η διαδικασία στο Υπουργικό Συμβούλιο παρουσιαζόταν σημείωμα, το οποίο ετοίμαζε το Υπουργείο Εσωτερικών με τα προσωπικά στοιχεία του επενδυτή και ότι πληρούσε τις προϋποθέσεις.

Όπως είπε, «το Υπουργείο Εσωτερικών προωθούσε τον οικονομικό φάκελο της αίτησης στο Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να επιβεβαιωθούμε ότι ικανοποιούσε τα κριτήρια, ταυτόχρονα ο φάκελος προωθείτουν στην Αστυνομία, η οποία έκαμε την επαφή με την Interpol, και εφτάναν κοντά μας πληροφορίες από τις 2 βασικά τούτες κατευθύνσεις, η λειτουργός ετοίμαζε την έκθεση, έχω την εντύπωση ότι στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων ήταν θετική η εισήγηση, αν υπήρξαν κάποιες εξαιρέσεις που είχαν κυρίως να κάμουν με τα οικονομικά κριτήρια και στη βάση τούτης της έκθεσης του φακέλου ετοιμαζόταν η εισήγηση για το Υπουργικό Συμβούλιο».

Ανέφερε επίσης ότι υπήρχε επικοινωνία των λειτουργών των Υπουργείων με τον παροχέα καθώς χρειάζονταν διευκρινήσεις.

Σε άλλη ερώτηση εξήγησε πως «η ανάγκη και η συζήτηση για υπηρεσίες due diligence προέκυψε γύρω στο 2018, όταν άρχισαν να πληθαίνουν και τα δημοσιεύματα και οι εκθέσεις για την όλη διαδικασία».

Δεν υπήρχε κριτήριο για ΠΕΠ

Σε ερώτηση αναφορικά με πολιτογραφήσεις που έγιναν από άτομα , τα οποία θεωρούνταν ως υψηλού κινδύνου, η κ. Μαύρου Αντιλαμβάνεστε ότι κατά την περίοδο που αναφέρομαι εγώ τουλάχιστον, δεν υπήρχε κριτήριο που να αποκλείει πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, άρα ένας μεγάλος αριθμός εκείνων των ατόμων ικανοποιούσε τα τότε κριτήρια, τα θέματα που έχουν να κάμουν με καταδίκες, συλλήψεις, κατηγορίες, όλα τούτα δεν τα εξέταζε το Υπουργείο Εσωτερικών, ερχόταν έκθεση από την Αστυνομία, η οποία αντιλαμβάνομαι επικοινωνούσε με την Ιντερπόλ για να δώσει αυτές τις πληροφορίες».

Όπως είπε η διαδικασία ήταν αρκετά γρήγορη και δεν ζητήθηκε επίσπευση κάποιας αίτησης. Ωστόσο επανέλαβε ότι «το Υπουργείο Εσωτερικών ουσιαστικά διεκπεραίωνε τις εκθέσεις που έρχονταν από το Υπουργείο Οικονομικών και την Αστυνομία, άρα αν καθυστερούσαν οι άλλοι συνεργάτες μας, δεν μπορούσε να επισπεύσει τη διαδικασία το Υπουργείο Εσωτερικών έτσι και αλλιώς».

Καλοδεχούμενες οι αιτήσεις

Απαντώντας σε ερωτήσεις του κ. Παύλου Ιωάννου, αναφορικά με το δημόσιο συμφέρον μίας αίτησης είπε ότι η «ότι όλες τούτες οι επενδύσεις είναι και καλοδεχούμενες και αναγκαίες για το συμφέρον του τόπου και αυτό είναι που επεξηγείται. Τίποτε περισσότερο».

Όπως είπε, κατά την περίοδο που διετέλεσε υπουργός δεν γινόταν συζήτηση για ειδική νομοθεσία ή κανονισμούς και πως το πρόγραμμα ξεκίνησε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Είπε επίσης ότι με βάση τις εκθέσεις που είχε ενώπιον της, οι προτάσεις που πήγαν στο Υπουργικό Συμβούλιο ικανοποιούσαν τα κριτήρια και δεν τέθηκε ποτέ θέμα εξαίρεσης από αυτά αλλά και ούτε έλαβε ένσταση για κάποια αίτηση κατ’ εξαίρεση πολιτογράφησης.

Δεν είχαν εμφανιστεί προβλήματα

Στην κατάθεση της, η κ. Μαύρου ανέφερε ότι δεν είχαν διαφανεί τότε σοβαρά προβλήματα αλλά και ούτε υπήρχαν παρατηρήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ίδια όπως είπε είχε δώσει στους λειτουργούς του Υπουργείου,  ότι δεν πρέπει να δέχονται καμιά παρέμβαση, όχι μόνο για αυτό το  θέμα και για άλλα.

Σε ερώτηση αν  κατά τη διάρκεια της θητείας της έγιναν κάποια λάθη στη λειτουργία του προγράμματος, η κ. Μαύρου είπε ότι «Ενόσω ήταν σε εξέλιξη οι διαδικασίες, θα έλεγα ότι δεν έγιναν λάθη με την έννοια ότι ακολουθείτο μια διαδικασία δοκιμασμένη τα προηγούμενα χρόνια χωρίς εξαιρέσεις, εκ των υστέρων είμαι σίγουρη ότι έγιναν αυτά, δεν έχω κάτι συγκεκριμένο υπόψη μου. Την περίοδο εκείνη, αν με ρωτούσατε, θα έλεγα όχι, γιατί να γίνει λάθος; Αφού οι διαδικασίες που ακολουθούνται είναι για όλους οι ίδιες».

Όπως είπε, εκείνη την περίοδο δεν είχε γίνει έλεγχος από την Ελεγκτική Υπηρεσία ή την Νομική Υπηρεσία αναφορικά με το ΚΕΠ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Νεαρή Αφγανή έγκυος αυτοπυρπολήθηκε στο Καρά Τεπέ- Νοσηλεύεται εκτός κινδύνου

Μία 26χρονη Αφγανή πρόσφυγας, έγκυος στον όγδοο μήνα της κύησης της, μητέρα άλλων δυο παιδιών, αυτοπυρπολήθηκε την περασμένη Κυριακή μέσα στη σκηνή που διέμενε,...

Moody’s: Επί τα χείρω οι προβλέψεις για την Ευρώπη

Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's αναθεώρησε σήμερα ανοδικά τις οικονομικές του προβλέψεις για το έτος για τις ΗΠΑ και τις αναδυόμενες αγορές, αλλά...

Η Apple αγοράζει μια εταιρεία κάθε τρεις με τέσσερις εβδομάδες

Η Apple έχει αποκτήσει περίπου 100 εταιρείες τα τελευταία έξι χρόνια, αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τιμ Κουκ. Αυτό «μεταφράζεται» σε αγορά μιας εταιρείας...

ΙΑΤΑ: Ταξιδιωτικό πάσο για τον κορωνοϊό

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει ένα «ταξιδιωτικό πάσο» (travel pass) για την COVID-19 στα τέλη Μαρτίου. Η Ένωση θέτεισε εφαρμογή ένα ψηφιακό...

Υπόθεση Λιγνάδη: Αίτημα ακυρότητας της διαδικασίας κατέθεσε ο Αλ. Κούγιας

Ένσταση ακυρότητας της προδικασίας που οδήγησε στη σύλληψη του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη κατέθεσε στην ανακρίτρια λίγες ώρες πριν την...

Αυτά είναι τα αυριανά σημεία για rapid test

Συνεχίζονται τα προγράμματα δωρεάν ελέγχου με rapid test αντιγόνου του γενικού πληθυσμού και των εργαζομένων, με γνώμονα τη διαρκή επιτήρηση της κοινότητας και των...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!