25 C
Nicosia
Τρίτη 20 Απριλίου 2021 | 10:05

Μήνυμα Αναστασιάδη για την ημέρα της γυναίκας

«Όλα τα επιτεύγματα και κατακτήσεις σας, το πλούσιο και σημαντικό σας έργο, ως επίσης η διαχρονική σας προσφορά σε κάθε πτυχή του ιδιωτικού και δημόσιου βίου, αποτελούν για τον καθένα σε πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων», διαμήνυσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη διαδικτυακή εκδήλωση της Επιτρόπου για την Ισότητα των Φύλων, για την Ημέρα της Γυναίκας. Παράλληλα τόνισε ότι πρώτιστο μέλημα παραμένει η επίλυση, στο μέτρο του δυνατού, των προβλημάτων με τα οποία έρχονται συχνά αντιμέτωπες οι γυναίκες.

Ακολουθεί αυτούσια η ομιλία του ΠτΔ:

Φίλες και φίλοι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που χαιρετίζω την καθιερωμένη εκδήλωση που διοργανώνει το Γραφείο της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Δυστυχώς, οι ιδιάζουσες συνθήκες, εξαιτίας της πανδημίας, δεν επέτρεψαν φέτος να πραγματοποιηθεί, ως είθισται, η εν λόγω εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ωστόσο, είμαι ευτυχής που τη συμβολική αυτή μέρα τιμής της γυναίκας, των αγώνων και των κατακτήσεων της, μου δίδεται η ευκαιρία, μέσω αυτού του μηνύματος, να απευθυνθώ σε όλες εσάς.

Σε όλες τις γυναίκες κάθε ηλικίας. Τις γιαγιάδες, μητέρες, τις κόρες, τις συζύγους, τις εργαζόμενες, τις ηρωίδες των αγώνων της πατρίδας μας αλλά και της ζωής.

Τις γυναίκες που καταφέρνετε να ανταποκρίνεστε με επιτυχία σε όλους αυτούς τους πολλαπλούς και συχνά αλληλοαντικρουόμενους ρόλους που καθημερινά καλείστε να αναλάβετε.

Αυτός άλλωστε ο δυναμισμός και η αγωνιστική στάση που διακρίνει ανέκαθεν τη γυναίκα είναι που σας επέτρεψε, ξεπερνώντας κάθε συμβατικό κανόνα, όχι μόνο να διεκδικήσετε και να υπερασπιστείτε τα δικαιώματά σας, αλλά και να συμβάλετε τα μέγιστα στη διαμόρφωση της κοινωνικής δομής, τη θωράκιση της κοινωνικής συνοχής, την πρόοδο και την ευημερία του τόπου μας.

Όλα τα επιτεύγματα και κατακτήσεις σας, το πλούσιο και σημαντικό σας έργο, ως επίσης η διαχρονική σας προσφορά σε κάθε πτυχή του ιδιωτικού και δημόσιου βίου, αποτελούν για τον καθένα σε πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων.

Την ίδια στιγμή, αποτελούν υπόμνηση του δικού μας χρέους έναντί σας.

Είναι στο πλαίσιο αυτό, που, ως Πολιτεία, παραμένουμε απόλυτα προσηλωμένοι στην εδραίωση των κεκτημένων, στην υπεράσπιση και την προαγωγή των δικαιωμάτων, ως επίσης την αξιοποίηση των ικανοτήτων σας προς όφελος της κοινωνίας.

Και επιθυμώ, δραττόμενος της ευκαιρίας,  να τονίσω την εμπιστοσύνη που τρέφω απέναντι στις ικανότητες του γυναικείου φύλου, επιλέγοντας συνειδητά να αναθέτω καίρια πόστα και θέσεις ευθύνης σε γυναίκες, είτε σε Υπουργεία, είτε σε ανεξάρτητους θεσμούς είτε σε Ημικρατικούς Οργανισμούς.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Αντιλαμβανόμενοι, τις δυσκολίες στις οποίες καλείστε καθημερινά να ανταπεξέλθετε λόγω των ποικίλων υποχρεώσεών σας, πρώτιστο μέλημα παραμένει η επίλυση, στο μέτρο του δυνατού, των προβλημάτων με τα οποία έρχεστε συχνά αντιμέτωπες.

Προς τον σκοπό αυτό, και λαμβάνοντας πρωτίστως υπόψη τις απόψεις και τις εισηγήσεις αρμόδιων φορέων και εκπροσώπων γυναικείων οργανώσεων, θέσαμε ως προτεραιότητα τόσο την εναρμόνιση του οικογενειακού και επαγγελματικού βίου, όσο και την καταπολέμηση και εξάλειψη κάθε μορφής βίας, αλλά και κάθε είδους ανισοτήτων, διακρίσεων και εκμετάλλευσης εις βάρος των γυναικών.

Στο πλαίσιο μάλιστα των δράσεων και πολιτικών που υιοθετούμε, πετύχαμε καταγεγραμμένα αποτελέσματα, όσον αφορά την εδραίωση των δικαιωμάτων, τη βελτίωση και ενδυνάμωση της θέσης της γυναίκας αλλά και την άμβλυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, αναφέρω ότι προς την κατεύθυνση αυτή:

  •         Ενδυναμώσαμε την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και των όρων συνταξιοδότησης τους, ως επίσης την επιμόρφωση, την κατάρτιση και την επιχορήγηση της νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας. Σημειώνω ότι στα πλαίσια της Προγραμματικής περιόδου 2014-2020, δόθηκαν εγκρίσεις συνολικού ύψους €11 εκατομμυρίων σε 320 γυναίκες με βάση τα Σχέδια της Γυναικείας και Νεανικής Επιχειρηματικότητας.
  •         Στηρίξαμε τον θεσμό της οικογένειας και τη συνεκτική οικογενειακή πολιτική. Μεταξύ άλλων αναφέρω την επαναφορά του επιδόματος μάνας, την επέκταση της άδειας μητρότητας, την αλλαγή των κριτηρίων βάση των οποίων παρέχεται το επίδομα τέκνου. Παράλληλα, προχωρήσαμε στην αναθεώρηση των νομοθεσιών του Οικογενειακού Δικαίου.
  •         Υιοθετήσαμε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα μεταξύ Ανδρών και Γυναικών 2019-2023.
  •         Εκπονήσαμε το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την πλήρη εφαρμογή του Ψηφίσματος 1325 του ΟΗΕ σχετικά με τις Γυναίκες, την Ειρήνη και την Ασφάλεια.
  •         Υιοθετήσαμε τον Οδηγό για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στις δημόσιες πολιτικές καθώς και τον Οδηγό για την εξάλειψη του Γλωσσικού Σεξισμού στα έγγραφα της Δημόσιας Υπηρεσίας.
  •          Προχωρήσαμε στη δημιουργία του «Σπιτιού για τη Γυναίκα», το οποίο θα λειτουργεί ως ένα διεπιστημονικό κέντρο, συστεγάζοντας όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες, με στόχο την παροχή ολιστικών και ολοκληρωμένων υπηρεσιών στήριξης στα θύματα έμφυλης βίας.
  •          Κυρώσαμε τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, γνωστή και ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, προχωρώντας παράλληλα στον καταρτισμό σημαντικών νομοθεσιών για καταπολέμηση της παρενόχλησης, της παρενοχλητικής παρακολούθησης και της βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών.

Και αναφερόμενος στα θέματα παρενόχλησης έχω δώσει ρητές οδηγίες, όπως όλες οι περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν καταγγελίες  σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης, τύχουν ενδελεχούς διερεύνησης στη βάση των υφιστάμενων νομοθεσιών και όσοι ευθύνονται να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Έχοντας την πεποίθηση ότι οι Παγκόσμιες μέρες αποτελούν ευκαιρία για απολογισμό, ανάληψη ευθυνών αλλά και περαιτέρω δράσεων, αναγνωρίζω ότι έχουμε να πράξουμε ακόμη πιο πολλά.

Γιατί αυτό είναι το χρέος μας.

Το χρέος μας απέναντι στις γυναίκες για την ισότητα, τη δικαιοσύνη, τα δικαιώματα τους.

Το χρέος μας απέναντι στις νέες γενιές που θα έρθουν.

Εκφράζοντας τη βαθύτατη εκτίμηση και σεβασμό αλλά και ευγνώμονες ευχαριστίες για όλα όσα διαχρονικά έχετε επιτύχει προς όφελος της πατρίδας και της κοινωνίας μας, θέλω να είστε βέβαιες ότι θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε ακόμη πιο δυναμικά για την εκπλήρωση αυτού του χρέους.

Χρόνια Πολλά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μας έπνιξε η σκόνη και απρόβλεπτες ψηλές θερμοκρασίες

Ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης παρατηρούνται σήμερα, 20 Απριλίου 2021, στην ατμόσφαιρα σύμφωνα με τις μετρήσεις των επίγειων Σταθμών του Δικτύου Παρακολούθησης της Ποιότητας Αέρα του...

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών πίσω από τη δολοφονία του 37χρονου στο Κίτι

Σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών φαίνεται να αποδίδεται ο φόνος του 37χρονου Ελληνοκύπριου που εντοπίστηκε νεκρός μέσα στο όχημά του στον δρόμο Μενεού - Κιτίου στη...

Κύπρος: Συνεχίζει η ανησυχία με 822 νέα κρούσματα και τρεις θανάτους

Το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει ότι σήμερα, 19 Απριλίου 2021: - Τρία άτομα έχουν αποβιώσει από τη νόσο COVID-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων σε 294. -...

Ρωσία: Στο 97,6% η αποτελεσματικότητα του Sputnik-V σε 3,8 εκατ. εμβολιασθέντες

Η αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V έφθασε το 97,6%,σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων που προέκυψαν από τον εμβολιασμό 3,8 εκατομμυρίων Ρώσων πολιτών ανακοίνωσε...

ΕΕ: Επιπλέον 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNtech

Επιπλέον 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά του κορωνοϊού προμηθεύεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοίνωσαν οι εταιρείες τη Δευτέρα σύμφωνα με το Reuters. Έτσι, ενεργοποιείται η επιλογή αγοράς επιπλέον...

Ακιντζί και Ταλάτ προειδοποιούν τον Τατάρ ενόψει Γενεύης

Την ανάγκη να διασφαλίσουν αυτά που συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο, τόνισε ο τέως Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, προσθέτοντας ότι η εγκατάλειψή τους σημαίνει και παραίτηση...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!