10.5 C
Nicosia
Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021 | 23:15

Κ. Χατζηγιάννη: Η πρωτοφανής κρίση από την πανδημία δημιουργεί ευκαιρίες για βελτιώσεις

Ο κόσμος βιώνει τις τρομερές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά την ίδια στιγμή η πρωτοφανής αυτή κρίση δημιουργεί ευκαιρίες για βελτιώσεις σε πολλούς τομείς, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ανθρωπιστικά Θέματα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ ΟΑΣΕ), βουλευτής Κυριάκος Χατζηγιάννη, ο οποίος συμμετείχε χθες σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, που διοργάνωσε το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ, με θέμα «Κοινοβούλια και Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ)».

Σε ανακοίνωσή της, η Βουλή αναφέρει πως ο κ. Χατζηγιάννη επεσήμανε ότι ο κόσμος βιώνει τις τρομερές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά την ίδια στιγμή η πρωτοφανής αυτή κρίση δημιουργεί ευκαιρίες για βελτιώσεις σε πολλούς τομείς, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και την ενισχυμένη χρήση των ΤΠΕ.

Αναφερόμενος στα βήματα που έγιναν από πλευράς της Βουλής των Αντιπροσώπων στον τομέα αυτό, ο κ. Χατζηγιάννη σημείωσε την ψηφιοποίηση του αρχείου της Βουλής, το οποίο, όπως ανέφερε, έχει καταστεί εύκολα και άμεσα προσβάσιμο στα Μέλη του, ενώ με τον τρόπο αυτό, τα έγγραφα μπορούν να διανεμηθούν, να τροποποιηθούν, να αναθεωρηθούν και να αναδιανεμηθούν με ακριβή και αποτελεσματικό τρόπο.

Επίσης, αναφέρθηκε στο ηλεκτρονικό σύστημα σύνταξης και διαχείρισης εγγράφων που διατηρεί η Βουλή, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί πολύ σημαντικό εργαλείο, ιδιαίτερα στις παρούσες συνθήκες, αλλά και γενικότερα, για το συντονισμό και την υποστήριξη του έργου των κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Εξάλλου, επεσήμανε πως η τεχνολογία είναι απαραίτητη για την υποστήριξη της διαδικασίας καταγραφής των ψήφων ή άλλων ενεργειών των βουλευτών, καθώς και για τη διαδικτυακή μετάδοση των συνεδριών της Ολομέλειας.

Σημείωσε ακόμα ότι νομοσχέδια και οι προτάσεις νόμου κοινοποιούνται στην ιστοσελίδα της Βουλής, για την απρόσκοπτη και εύκολη πρόσβαση των ΜΜΕ, οργανωμένων συνόλων και των πολιτών.

«Επομένως», υπογράμμισε, «η χρήση των ΤΠΕ μπορεί να διασφαλίσει μια πιο αποτελεσματική, προσβάσιμη και διαφανή κοινοβουλευτική διαδικασία».

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η προώθηση της διαφάνειας μπορεί όντως να ενθαρρύνει και να διευκολύνει την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, ωστόσο, πρόσθεσε, παρά το ότι υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες και παρά το ότι μεγάλο μέρος της κοινωνίας έχει αποκτήσει γνώσεις πληροφορικής, χρειάζεται σίγουρα να γίνουν περισσότερα.

Τόνισε δε τη σημασία της ενεργού ενθάρρυνσης και προώθησης της συμμετοχής των πολιτών, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι ένα τμήμα της κοινωνίας θα πρέπει να καλύψει σημαντικά κενά, προκειμένου για να έχει ισότιμη πρόσβαση στην πληροφόρηση.

Καταλήγοντας, ο κ. Χατζηγιάννη τόνισε ότι μια ισχυρή στρατηγική ΤΠΕ στα εθνικά κοινοβούλια πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των προσπαθειών εκπλήρωσης των δημοκρατικών τους δεσμεύσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Βρετανία: Προβλέπεται lockdown μέχρι τον Μάρτιο

Η βρετανική κυβέρνηση ελπίζει να χαλαρώσει ορισμένους περιορισμούς του lockdown τον Μάρτιο, καθώς συνεχίζει την ταχύτερη στην Ευρώπη εκστρατεία εμβολιασμού κατά της νόσου Covid-19,...

Ολλανδία: Χιλιάδες διαδήλωσαν στο Άμστερνταμ κατά του lockdown

Χιλιάνδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα, χωρίς την άδεια των αρχών, στο Άμστερνταμ, διαμαρτυρόμενοι για το lockdown που έχει επιβληθεί στη χώρα, με στόχο την αναχαίτιση...

Ελλάδα: 28 νέοι θάνατοι – 320 στις ΜΕΘ και 237 νέα κρούσματα

237 νέα κρούσματα  covid-19 εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας για το τελευταίο 24ωρο. Ο συνολικός αριθμός των...

Lockdown και κρίση στα κατεχόμενα για τα περιοριστικά μέτρα

Σε κρίση έχει μετατραπεί το μπέρδεμα χθες με τις αποφάσεις πρωτίστως του «υπουργικού συμβουλίου» και έπειτα της «επιτροπής λοιμωδών/μεταδοτικών ασθενειών» του «υπουργείου υγείας» για...

Συναγερμός στο Φοίνιξ της Αριζόνα μετά από πυροβολισμούς

Συναγερμός σήμανε την Κυριακή στο Φοίνιξ της Αριζόνα καθώς υπάρχουν πληροφορίες για πυροβολισμούς αλλά και θύματα από το συμβάν. Η αστυνομία και οι υπηρεσίες έκτακτης...

Υποθέσεις κακοποίησης στον Αθλητισμό που συγκλόνισαν

Η Σοφία Μπεκατώρου άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, σχετικά με υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης και βίας που υπάρχουν στην Ελλάδα και αφορούν νεαρές αθλήτριες και...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!