Τις παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, που σημειώθηκαν από την Τουρκία τον περασμένο Ιανουάριο, κατήγγειλε με επιστολή του προς τον Γενικό-Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου. Η επιστολή ημερομηνίας 17 Μαρτίου, κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Η Τουρκία συνεχίζει να παρενοχλεί συστηματικά πολιτικά και στρατιωτικά αεροσκάφη στο FIR Λευκωσίας με ραδιοφωνικές κλήσεις, ενώ το αποσχιστικό καθεστώς που εγκατέστησε στην περιοχή της Κύπρου υπό παράνομη στρατιωτική κατοχή της Τουρκίας ισχυρίζεται ότι θα εκδώσει ειδοποιήσεις προς αεροπόρους σχετικά με ασκήσεις από την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία», αναφέρει στην επιστολή του ο Κύπριος πρέσβης, υπογραμμίζοντας ότι τα τουρκικά εμπορικά αεροσκάφη χρησιμοποιούν συστηματικά το αεροδρόμιο της Τύμπου, το οποίο συνεχίζει να λειτουργεί παράνομα μετά το κλείσιμο από την Κυπριακή Κυβέρνηση όλων των λιμένων εισόδου στις περιοχές όπου δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο από την τουρκική εισβολή του 1974.
Ο κ. Χατζηχρυσάνθου τονίζει ότι οι εν λόγω ενέργειες της Τουρκίας στοχεύουν σαφώς στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Κύπρου, στην εδραίωση της τρέχουσας de facto διαίρεσης του νησιού και στην προσπάθεια αναβάθμισης του στάτους του αποσχιστικού καθεστώτος μέσω της φερόμενης ύπαρξης ξεχωριστού εναέριου χώρου πάνω από το κατεχόμενο έδαφος της Δημοκρατίας.
«Από αυτή την άποψη, πρέπει να επισημανθεί ότι, όπως ορίζεται, μεταξύ άλλων, σε διάφορα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ιδίως στα ψηφίσματα 541 (1983) και 550 (1984), υπάρχει μόνο ένα Κυπριακό Κράτος, που είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Κατά συνέπεια, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το μοναδικό διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος που είναι υπεύθυνο για την παροχή υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας στην περιοχή πληροφοριών πτήσεων της Λευκωσίας στο σύνολό της, και για τη δημοσίευση αεροναυτικών πληροφοριών σχετικά με αυτήν την περιοχή πληροφοριών πτήσεων».
Επισημαίνει ότι η πολιτική του ICAO για θέματα που σχετίζονται με την Κύπρο είναι απολύτως συνεπής με εκείνη των Ηνωμένων Εθνών και αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία και την κυβέρνησή της ως τον μοναδικό εκπρόσωπο ολόκληρου του νησιού.
Ο Κύπριος μόνιμος αντιπρόσωπος γράφει πως τα αεροδρόμια που βρίσκονται στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, η δημιουργία του λεγόμενου «συμβουλευτικού εναέριου χώρου Ercan» ή «συμβουλευτικών υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας Ercan» και «ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας» (δεν περιλαμβάνονται στο περιφερειακό σχέδιο αεροναυτιλίας) είναι παράνομα και κατά συνέπεια η δραστηριότητά τους είναι μη υπαρκτή, άκυρη και λειτουργικά δεν λαμβάνεται υπόψη από τη διεθνή αεροναυτιλία και την κοινότητα της πολιτικής αεροπορίας.
«Αντί να προσπαθεί μάταια να υπονομεύσει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και να προωθήσει τη διχοτόμηση της Κύπρου επιδιώκοντας να αναβαθμίσει πολιτικά την αποσχιστική οντότητα στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου, η Τουρκία και η υποτελής τοπική διοίκηση της θα πρέπει να προσπαθήσουν να συμβάλουν εποικοδομητικά σε μια ουσιαστική επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας. Από αυτήν την άποψη, είναι λυπηρό το γεγονός ότι η Τουρκία και ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης απορρίπτουν δημόσια τις μακροχρόνιες παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού και προωθούν ενεργά τη λεγόμενη «λύση δύο κρατών», κατάφωρα αγνοώντας τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».
Ο κ. Χατζηχρυσάνθου χαρακτηρίζει εξίσου ανησυχητικό το γεγονός ότι η τουρκική πλευρά συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό τη δημιουργία νέων τετελεσμένων επί του εδάφους στα Βαρώσια, αδιαφορώντας εντελώς για τις πρόσφατες εκκλήσεις του Συμβουλίου, για αποφυγή δράσεων σε αυτόν τον τομέα οι οποίες δεν είναι σύμφωνες με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου και για αντιστροφή της απόφασης για άνοιγμα των ακτών της πόλης.
«Προφανώς, πρέπει να υπενθυμίσουμε στην τουρκική πλευρά ότι σε όλες τις εκθέσεις σας σχετικά με την επιχείρηση των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, υπάρχει σαφής αναφορά στο γεγονός ότι «τα Ηνωμένα Έθνη εξακολουθούν να θεωρούν την κυβέρνηση της Τουρκίας υπεύθυνη για την κατάσταση στα Βαρώσια», και ότι το Συμβούλιο, στο ψήφισμά του 550 (1984), αφού δήλωσε ότι «ανησυχεί σοβαρά για τις περαιτέρω αποσχιστικές πράξεις στο κατεχόμενο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας», ζητεί τη μεταφορά των Βαρωσίων στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών», επισημαίνει προς τον ΓΓ του ΟΗΕ ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου.
Υπενθυμίζει επιπλέον ότι με το ψήφισμά του 789 (1992), το Συμβούλιο διευκρίνισε ότι «ενόψει της εφαρμογής του ψηφίσματος 550 (1984), η περιοχή που επί του παρόντος είναι υπό τον έλεγχο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει τα Βαρώσια».
«Είναι λοιπόν αναμφίβολο πως οποιαδήποτε γραμμή δράσης της Τουρκίας στα Βαρώσια εκτός από εκείνη που ορίζεται από τα προαναφερθέντα ψηφίσματα, θα αποτελούσε ουσιώδη παραβίαση από την Τουρκία των υποχρεώσεών της βάσει των εν λόγω ψηφισμάτων», καταλήγει η επιστολή Χατζηχρυσάνθου προς τον ΓΓ του ΟΗΕ.