28.8 C
Nicosia
Τετάρτη 24 Απρίλιος 2024 | 13:16

Κυπριανού: Πιο δύσκολα τα πράγματα στο κυπριακό με τον Τατάρ

«Εμείς και όλοι όσοι αγωνίζονται για την ειρήνη στην Κύπρο επιμένουμε και θα επιμένουμε στη λύση του Κυπριακού. Λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, βασισμένη στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στο συμφωνημένο πλαίσιο. Λύση που θα επανενώνει τον τόπο και το λαό μας, τους θεσμούς και την οικονομία» δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

Μιλώντας στην κηδεία του τέως αγνοουμένου Αντρέα Αριστοδήμου Γεωργίου, η οποία τελέστηκε από τον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας, στη Μοσφιλωτή, ο κ. Κυπριανού είπε πως η Τουρκία ήταν διαχρονικά το εμπόδιο για την επίτευξη λύσης με τις αδιάλλακτες θέσεις της και πως πάντοτε είχε ως προτεραιότητα και προωθούσε τα δικά της συμφέροντα.

«Πώς μπορούμε να καταστήσουμε ανέφικτους τους στόχους της; Πώς μπορούμε να την υποχρεώσουμε είτε να συνεργαστεί στην ορθή βάση λύσης, είτε να εκτεθεί, πληρώνοντας το ανάλογο κόστος» διερωτήθηκε ο κ. Κυπριανού. Θα το πετύχουμε, σύμφωνα με τον ίδιο, εμμένοντας στη συμφωνημένη βάση λύσης.

«Αυτό μας συμβουλεύουν όλοι διεθνώς να κάνουμε. Θα το πετύχουμε αξιοποιώντας το δίκαιο που έχουμε με το μέρος μας. Συνεργαζόμενοι με εκείνους τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας που θέλουν και αγωνίζονται και αυτοί για τη λύση και την επανένωση» είπε.

«Η μόνιμη προσπάθεια της Τουρκίας και όσων αποφάσισαν ότι η διχοτόμηση είναι δήθεν η καλύτερη λύση, είναι να προκληθούν προβλήματα, στην προσπάθεια της λύσης. Θέλουν να πείσουν, εξήγησε, ότι το Κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί με επανένωση της Κύπρου. Αυτό επιφορτίζει την πλευρά μας με διπλή ευθύνη. Να βρεθεί βήματα μπροστά. Να αναλαμβάνει συνεχώς πρωτοβουλίες που να αποδεικνύουν ότι εμείς θέλουμε λύση, ότι εργαζόμαστε για αυτή και το εννοούμε. Μόνο έτσι δεν θα πέσουμε στην παγίδα της τουρκικής πλευράς που μας περιμένει στη γωνία για να πει στη διεθνή κοινότητα ότι η ευθύνη είναι δική μας, άρα της χρωστούν την αναβάθμιση του ψευδοκράτους» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, τα πράγματα είναι σήμερα ακόμα πιο δύσκολα, αφού στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας βρέθηκε ο Ερσίν Τατάρ, ένας άνθρωπος, όπως είπε, εκφραστής των επιδιώξεων του Ερντογάν για λύση δύο κρατών.

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου και όχι μόνο της Αμμοχώστου. Όλοι μπορούν να καταλάβουν ότι σιγά-σιγά η Τουρκία θα επιδιώξει να φέρει τα πράγματα σε σημείο που δεν θα υπάρχει επιστροφή» είπε.

Κάλεσε δε τους κυβερνώντες να καταλάβουν ότι «η θέση μας είναι δύσκολη, η διχοτόμηση μας κτυπά την πόρτα. Διχοτόμηση σημαίνει τουρκοποίηση του τόπου μας».

«Έχουν ήδη περάσει τρία χρόνια από το ναυάγιο του Κρανς Μοντανά. Οι κυβερνώντες πρέπει να το συνειδητοποιήσουν αυτό πριν να είναι αργά και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να γίνεται ξεκάθαρο ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι αυτή που θέλει λύση, βασισμένη στο συμφωνημένο πλαίσιο» συνέχισε.

Είπε ακόμη ότι «εμείς και όλοι όσοι αγωνίζονται για την ειρήνη στην Κύπρο επιμένουμε και θα επιμένουμε στη λύση του Κυπριακού. Λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, βασισμένη στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στο συμφωνημένο πλαίσιο, που θα επανενώνει τον τόπο και το λαό μας, τους θεσμούς και την οικονομία και  που θα ανοίγει το δρόμο της συμβίωσης του λαού μας σε ενωμένο Κράτος- συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, με μια κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα και με πολιτική ισότητα όπως προνοείται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ».

Το μέλλον της Κύπρου δεν μπορεί να είναι η διχοτόμηση, είπε. «Θέλουμε Κύπρο επανενωμένη, ειρηνική, Κύπρο που να ανήκει στο λαό της. Αυτό δε μας το ζητούν μόνο τα παιδιά μας, δεν το επιτάσσει μόνο το μέλλον. Το απαιτεί η θυσία όλων αυτών των παιδιών που έτρεξαν να υπερασπιστούν αυτό τον τόπο άοπλοι και προδομένοι. Το ζητά το αίμα τους που πότισε τον Πενταδάχτυλο, τη Μεσαορία, την Κερύνεια, κάθε σπιθαμή του τόπου μας που προδόθηκε από τα μέσα και από τα έξω. Το ζητούν τα μαρτυρικά λείψανα που ακόμα μένουν θαμμένα μέσα στα ερείπια και περιμένουν δικαίωση. Μόνο έτσι δεν θα πάει χαμένη η θυσία του Αντρέα, η θυσία όλων των παλικαριών. Μόνο έτσι θα απαλύνει ο πόνος όλων αυτών που έμειναν πίσω. Μόνο έτσι θα τιμήσουμε τη μνήμη όσων θυσιάστηκαν, όσων χάθηκαν για την Κύπρο. Για τη θυσία τους, για την Κύπρο μας θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μέχρι την απελευθέρωση και την επανένωση» κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

CNBC: Μεταδίδει εικόνες της «πορτοκαλί» Αθήνας από τη σκόνη

Από τα βασικά θέματα του CNBC, η αφρικανική σκόνη που σκέπασε μεγάλο μέρος της Ελλάδας χθες, δημιουργώντας ένα απόκοσμο τοπίο. «Η Αθήνα και η νότια Ελλάδα...

Opinion Poll: Τα φαβορί της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για την ευρωβουλή

O ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να κερδίζει τη μάχη της δεύτερης θέσης από το ΠΑΣΟΚ. Στην τέταρτη θέση η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου. Πτώση για το...

Ξανά στο τιμόνι της ΠΑΣΥΔΥ ο Στράτης Ματθαίου

Ο Στράτης Ματθαίου επανεξελέγη χωρίς ανθυποψήφιο στη θέση του Γενικού Γραμματέα της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ) για πενταετή θητεία, στέλνοντας μήνυμα ότι θα...

Διεθνής Αμνηστία: Κινδυνεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα – Υπό διάλυση η μεταπολεμική παγκόσμια τάξη

Σοβαρή προειδοποίηση απευθύνει η Διεθνής Αμνηστία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή της. Η παγκόσμια τάξη που οικοδομήθηκε μετά το 1945 βρίσκεται...

Πρωτοφανές περιστατικό στη Βουλή: Ο Κ. Φλώρος γρονθοκόπησε βουλευτή της Ελληνικής Λύσης

Σκηνές ντροπής μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ ο ανεξάρτητος βουλευτής (προερχόμενος από τους Σπαρτιάτες) γρονθοκόπησε τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γραμμένο. Δεν...

Παρισινού: Πρότεινα τον Γεάδη γιατί είμαστε από χρόνια φίλοι

Η πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη, Νιόβη Παρισινού, πρότεινε τον εκπρόσωπο τύπου του ΕΛΑΜ και υποψήφιο Ευρωβουλευτή, Γεάδη Γεάδη, στη διάρκεια...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!