17 C
Nicosia
Κυριακή 7 Μαρτίου 2021 | 20:29

Κυπριακό: Σκληρή κόντρα κυβέρνησης-ΔΗΚΟ για την πενταμερή

«Καθόλα παραπλανητική» χαρακτήρισε την προσέγγιση του ΔΗΚΟ, για την επιχειρούμενη προσπάθεια του ΓΓ των ΗΕ, για συνέχιση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας στις σημερινές κατηγορίες του Προέδρου του ΔΗΚΟ.

Νωρίτερα o Nικόλας Παπαδόπουλος εξαπέλυσε καταγγελίες κατά της Κυβέρνησης ότι βαδίζουμε «προς μια παταγώδη αποτυχία», όσον αφορά την επικείμενη Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό, υπογραμμίζοντας ότι εκ των προτέρων «μας έχουν υποβαθμίσει σε κοινότητα και εξαφανίστηκε η βάση της λύσης».

Απαντώντας στις δηλώσεις του ΔΗΚΟ, ο κ. Κούσιος σημειώνει ότι:

«Σε απάντηση της σημερινής δήλωσης του Προέδρου του ΔΗΚΟ κ. Νικόλα Παπαδόπουλου, επιθυμώ να σημειώσω τα πιο κάτω:

  1.      Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος του ΟΗΕ, πλήρες μέλος της ΕΕ και, συνεπώς, με κανένα τρόπο δεν καθίσταται εκλιπούσα, όπως είναι η πάγια τακτική και θέση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.
  2.      Να υπενθυμίσουμε  ότι το ίδιο δεν επισυνέβη κατά τις διαπραγματεύσεις στο Μπούργκενστοκ, όταν ο τότε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος, συμμετείχε στη διαδικασία επιδιαιτησίας από τον τότε ΓΓ των ΗΕ.

Ούτε βεβαίως η Κυπριακή Δημοκρατία διέτρεξε κίνδυνο κατάργησης όταν ο εκάστοτε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συμμετείχε ως αρχηγός της ελληνοκυπριακής κοινότητας στις κατά καιρούς διαπραγματεύσεις για τη λύση του Κυπριακού.

  1.      Οι αναφορές του Προέδρου του ΔΗΚΟ πως τάχα η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην πενταμερή διάσκεψη θα σημαίνει πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκλιπούσα, αποτελεί μια καθόλα παραπλανητική προσέγγιση για την επιχειρούμενη προσπάθεια του ΓΓ των ΗΕ για συνέχιση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού.
  2.      Εκείνο που μας εκπλήσσει είναι και η όψιμη θέση του ΔΗΚΟ πως αποτελεί τάχα τη δύναμη προάσπισης της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας.
  3.      Και τίθεται το μεγάλο ερώτημα κατά πόσο, και προς τούτο καλείται το ΑΚΕΛ να απαντήσει, η συμμετοχή μας στην πενταμερή διάσκεψη θα σημαίνει είτε κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταστεί εκλιπούσα.
  4.      Το ζήτημα που καλούμαστε σήμερα να αντιμετωπίσουμε είναι αν έχουμε το δικαίωμα να αρνηθούμε την πρόσκληση του ΓΓ των ΗΕ, εφόσον θα προσέλθουμε στην πενταμερή διάσκεψη, τηρώντας πάντα τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού, όπως αυτές έχουν εκφραστεί μέσα από τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, και όχι μέσα από λαϊκίστικες προσεγγίσεις να προτείνεται η μη συμμετοχή μας σε μια διάσκεψη που συγκαλεί ο ΓΓ των ΗΕ.
  5.      Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε πως ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε πιέσεις, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό, στόχος και σκοπός μας είναι να συμμετάσχουμε στην πενταμερή διάσκεψη που συγκαλείται από τον ΓΓ των ΗΕ, προκειμένου να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για να επιτύχουμε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό η οποία δεν θα παραγνωρίζει τις ευαισθησίες των Τουρκοκυπρίων, αλλά ούτε, βεβαίως, θα αγνοεί τις δίκαιες ευαισθησίες των Ελληνοκυπρίων.

Θέλουμε, περαιτέρω, να βεβαιώσουμε ότι, όπως είναι η πάγια θέση μας, η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι μέσα στα πλαίσια της συμφωνημένης βάσης λύσης».

ΔΗΚΟ: «Μας έχουν υποβαθμίσει σε κοινότητα και εξαφανίστηκε η βάση της λύσης»

Νωρίτερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ δήλωσε ότι «το Δημοκρατικό Κόμμα είχε προειδοποιήσει πως το κοινό ανακοινωθέν της 3ης Νοεμβρίου 2020, με το οποίο ανακοινώθηκε η Πενταμερής Διάσκεψη, είχε ελλείψεις και κενά. Καμία αναφορά στη βάση των διαπραγματεύσεων. Καμία αναφορά σε πρόσκληση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τώρα απουσιάζουν αυτές οι αναφορές και από τις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε. για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και για το Κυπριακό. Καμία αναφορά στη βάση των διαπραγματεύσεωνΚαμία αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία. Μας έχουν υποβαθμίσει σε κοινότητα και εξαφανίστηκε η βάση της λύσης».

Ανέφερε ακόμη ότι «είναι ενδεικτικό το ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, επιδίωξαν και ζήτησαν αλλαγή αυτών των επίμαχων αναφορών, αλλά δεν κατάφεραν να το πετύχουν. Αυτό από μόνο του επισημοποιεί την αποτυχία της πολιτικής που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια», σημειώνοντας ότι «είναι πλέον ξεκάθαρο πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πάει στη Πενταμερή διάσκεψη με εκλιπούσα την Κυπριακή Δημοκρατία και ενώ η τουρκική πλευρά προτάσσει λύση των δυο κρατών».

«Με άλλα λόγια, πριν καν πάμε στην Πενταμερή, ξεκινά η πλευρά μας με μια παταγώδη αποτυχία, ενδεικτικό του τί έχουμε να αντιμετωπίσουμε όταν θα πάμε», κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στην Αθήνα ο Νουρής για διήμερη επίσκεψη εργασίας για το μεταναστευτικό

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, μεταβαίνει τη Δευτέρα στην Αθήνα για διήμερη επίσκεψη εργασίας, κατόπιν πρόσκλησης του Έλληνα Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη. Σύμφωνα...

Στους 50 οι νοσηλευόμενοι ασθενείς στο Νοσοκομείο Αναφοράς

Αυξήθηκαν στους 50 οι ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονται σήμερα, Κυριακή, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το οποίο λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς. Από τους 50 ασθενείς,...

Νταβούτογλου : Όποιος θελήσει να στριμώξει την Τουρκία στην Αττάλεια θα αντιδράσουμε

«Όποιος σκεφθεί πως θα μπορέσει να στριμώξει την Τουρκία στον κόλπο της Αττάλειας, τότε να ξέρει πως θα αντιδράσουμε έντονα» απειλεί ο Αχμέτ Νταβούτογλου, πρόεδρος του...

Μιανμάρ: Οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους παρά την αιματηρή καταστολή

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν και πάλι στους δρόμους σήμερα Κυριακή για να διαδηλώσουν εναντίον του καθεστώτος που επιβλήθηκε με το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης...

Στην Ρόδο για τον εορτασμό της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου η Κ. Σακελλαροπούλου

Με τον μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου που βρίσκεται στο νησί της Ρόδου για...

Αυστρία: Στο 6,6% η συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2020

Μέσα στο 2020, τη χρονιά της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, η οικονομία της Αυστρίας συρρικνώθηκε κατά κάτι λιγότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν και, σύμφωνα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!