26.7 C
Nicosia
Δευτέρα 22 Απρίλιος 2024 | 15:06

Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία οι προκλήσεις για το νέο Πρόεδρο, σύμφωνα με το διεθνή Τύπο

Στην επόμενη ημέρα για την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή, εστιάζει ο διεθνής Τύπος στα ρεπορτάζ του για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο. Σύμφωνα με τα ξένα μέσα ενημέρωσης το Κυπριακό, το μεταναστευτικό και τα προβλήματα στην οικονομία είναι οι βασικές προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Ο Νίκος Χριστοδουλίδης κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο την Κυριακή μετά τον δεύτερο και τελευταίο γύρο της ψηφοφορίας, υποσχόμενος μια κυβέρνηση ενότητας που θα αναλάβει να βγει από το αδιέξοδο των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους απομονωμένους Τουρκοκύπριους», γράφει η «Φωνή της Αμερικής», για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, «ο επόμενος Πρόεδρος αντιμετωπίζει προβλήματα που κυμαίνονται από το αδιέξοδο στις συνομιλίες επανένωσης με τους Τουρκοκύπριους στο εθνοτικά διαιρεμένο νησί και τις εργασιακές διαφορές εν μέσω του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού, μέχρι τις επιπτώσεις από τα σκάνδαλα διαφθοράς και την έξαρση της μετανάστευσης που έχει αφήσει τις αρχές να αντιμετωπίσουν χιλιάδες αιτήσεις ασύλου».

Η «Φωνή της Αμερικής» προσθέτει ότι «η διαίρεση της Κύπρου για περισσότερο από μισό αιώνα κυριάρχησε στην προεκλογική εκστρατεία». Αναφέρεται επιγραμματικά στο ιστορικό του Κυπριακού γράφοντας ότι «ο Χριστοδουλίδης λέει ότι θέλει να επαναλάβει τις συνομιλίες. Το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών που διέπει τις συνομιλίες, το οποίο εκδόθηκε το 2017, θα πρέπει να τύχει επαναδιαπραγμάτευσης».

Άλλο αμερικανικό δίκτυο, το «ABC News» μετέδωσε το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών με τον τίτλο «Ο βετεράνος διπλωμάτης Μαυρογιάννης παραδέχεται την ήττα του από τον πρώην Υπουργό Χριστουλίδη στις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο».

Το «ABC News» εστίασε στο τελικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών και την επόμενη ημέρα των εκλογών που αναμένει την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή.

Το κινέζικο πρακτορείο «Xinhua» στο ρεπορτάζ του για το τελικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών ανάφερε ότι «ο Χριστοδουλίδης θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Μαρτίου, για να διαδεχθεί τον Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος έχει ήδη υπηρετήσει δύο θητείες και δεν μπορούσε να διεκδικήσει επανεκλογή σύμφωνα με το νόμο. Ο Χριστοδουλίδης έχει υπηρετήσει υπό τον Αναστασιάδη ως διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Εξωτερικών».

«Ο Χριστοδουλίδης κάλεσε τον ΔΗΣΥ να συμμετάσχει σε μια “κυβέρνηση γενικής αποδοχής” που σχεδιάζει να ανακοινώσει, αλλά το κόμμα αρνήθηκε την προσφορά και δήλωσε ότι θα ενεργήσει ως “υπεύθυνη αντιπολίτευση”», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Ο νέος Κύπριος πρόεδρος, προσθέτει, «θα έχει να αντιμετωπίσει αρκετές πιεστικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της επανεκκίνησης των αδιέξοδων διαπραγματεύσεων για την επανένωση, της αποτροπής της αυξανόμενης παράνομης μετανάστευσης και της επίλυσης των εργασιακών διαφορών εν μέσω υψηλού πληθωρισμού».

Το ρεπορτάζ του «Xinhua» αναδημοσιεύει η αγγλόφωνη κινεζική εφημερίδα «China Daily».

Η ινδική ενημερωτική ιστοσελίδα «India Today», μετέδωσε το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών αποδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στη νέα περίοδο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Μεταδίδοντας τις τελευταίες πληροφορίες από τις προεδρικές εκλογές, η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» επεσήμανε ότι η «εκλογική αναμέτρηση γεμάτη σπάνιο δράμα και αγωνία, προκάλεσε επίσης, προβληματισμό. Ο Χριστοδουλίδης, ο οποίος κατέβηκε ως ανεξάρτητος, είχε υποστηριχθεί από ομάδες που τηρούν ανοιχτά εχθρική στάση απέναντι στις συνομιλίες για την επανένωση του νησιού της Μεσογείου».

«Για πολλούς η νίκη του διέλυσε τις ελπίδες για εξεύρεση λύσης στο εγγύς μέλλον στη διαμάχη δεκαετιών που έχει αφήσει την Κύπρο, το ανατολικότερο κράτος της ΕΕ, πικρά διαιρεμένη», γράφει.

«Ενώ ο Χριστοδουλίδης προσελκύει τους υποστηρικτές του λέγοντας ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τη βάση πάνω στην οποία έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα οι συνομιλίες με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, έχει επίσης επίγνωση ότι οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας αν πρόκειται να αναστηθεί η ειρηνευτική διαδικασία», συνεχίζει το βρετανικό δημοσίευμα.

Γράφει επίσης ότι ο απερχόμενος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2013, είχε κατηγορηθεί για παρεμπόδιση μιας λύσης την τελευταία στιγμή και ότι ο Χριστοδουλίδης «κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας πρότεινε ότι η Κύπρος θα μπορούσε να υποστηρίξει την επιθυμία της Τουρκίας να δει την τελωνειακή της ένωση με την ΕΕ αναβαθμισμένη, καθώς και την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που εισέρχονται στην ένωση, με αντάλλαγμα τη συμφωνία της Άγκυρας να ανοίξει ένα λιμάνι για πλοία με κυπριακή σημαία».

Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών απασχολεί και τον αραβικό Τύπο. Το δίκτυο Αλ Τζαζίρα μεταδίδοντας το τελικό αποτέλεσμα εστίασε στις πολιτικές ισορροπίες που άνοιξαν τον δρόμο για την ανάδειξη του Νίκου Χριστοδουλίδη στην εξουσία.

Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών μετέδωσαν και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, υπενθυμίζοντας τα καθήκοντα του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας στις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η Ελληνική Τράπεζα μαζί με το Priceless Planet Coalition της Mastercard® γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα Γης

Στις 22 Απριλίου 2024, η Ελληνική Τράπεζα γιόρτασε για ακόμη μια χρονιά την Παγκόσμια Ημέρα Γης, ανακοινώνοντας παράλληλα την ανανέωση της συνεργασία της με...

Cyfield: 17 μοναδικές κατοικίες υπο κατασκευή στο πανέμορφο χωριό Λεύκαρα

Σέ ένα από τα πιο διάσημα και παραδοσιακά χωριά της Κύπρου, στα Λεύκαρα, ο Όμιλος Cyfield κατασκευάζει 17 μοναδικές κατοικίες. Πρόκειται για το έργο  «Country...

Θεσσαλονίκη: Πτώση ανθρώπου από τον Λευκό Πύργο

Από τον Λευκό Πύργο έπεσε πριν από λίγη ώρα ένας άνδρας στη Θεσσαλονίκη. Υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες ο άνδρας βρέθηκε στο κενό από το μνημείο. Στο σημείο έχει...

«Ήρεμα νερά» και «τουρκικό πιστόλι» στις διαπραγματεύσεις

Κώστας Μαυρίδης* Η κατευναστική πολιτική της Αθήνας έναντι του τουρκικού επεκτατισμού, ιδιαίτερα τα τελευταία 2-3 χρόνια, έχει πολλές παραδοξότητες τόσο επί της ουσίας όσο και...

Emirates: Καλοκαιρινή Απόδραση στο Ντουμπάι για Αξέχαστες Εμπειρίες σε Προσιτές Τιμές

Ταξιδέψτε με την Emirates προς ή μέσω Ντουμπάι αυτό το καλοκαίρι και επωφεληθείτε από τις ειδικές προσφορές για διαμονή σε ξενοδοχεία. Από την εξερεύνηση των...

Πασχαλινές στιγμές για όλους στη Lidl Food Academy

Για ακόμα μία χρονιά, η Lidl Food Academy «φοράει» τα γιορτινά της και προσκαλεί όλους, μικρούς και μεγάλους, στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο της, για...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!