27.8 C
Nicosia
Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021 | 11:17

Κομισιόν: Όταν η Κύπρος καταργήσει πλήρως τα χρυσά διαβατήρια θα ξαναδούμε την προσφυγή

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Christian Wigant δήλωσε στο KYΠΕ ότι οι αρχές στην Κύπρο πρέπει να τερματίσουν πλήρως το καθεστώς χρυσών διαβατηρίων στο σύνολό του και να σταματήσουν να επεξεργάζονται τις εκκρεμείς αιτήσεις, καθώς αυτό παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ. Εξήγησε περαιτέρω ότι εάν και όταν οι αρχές τερματίσουν το πρόγραμμα στο σύνολό του, τότε η Κομισιόν θα εξετάσει εκ νέου την κατάσταση, αλλά προς το παρόν εναπόκειται στην Κύπρο να απαντήσει στις ανησυχίες που εξέφρασε η Επιτροπή αιτιολογημένη γνώμη που εκδόθηκε την Τετάρτη.

Πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Christian Wigant είπε στο ΚΥΠΕ ότι “χθες, η Κομισιόν έκανε τα επόμενα βήματα στις διαδικασίες παράβασης σχετικά με τα συστήματα υπηκοότητας επενδυτών που διαχειρίζονται η Κύπρος και η Μάλτα, που αναφέρονται επίσης ως χρυσά διαβατήρια”.

“Η Κομισιόν απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη στην Κύπρο, και οι ανησυχίες που διατυπώνονται στην προειδοποιητική επιστολή δεν έχουν αντιμετωπιστεί. Ενώ η Κύπρος έχει καταργήσει το σχέδιό της, συνεχίζει να επεξεργάζεται εκκρεμείς αιτήσεις”, σημείωσε ο εκπρόσωπος.

“Η Κομισιόν αποστέλλει επίσης μια πρόσθετη προειδοποιητική επιστολή στη Μάλτα, στην οποία επεκτείνει τις ανησυχίες της στο νέο καθεστώς υπηκοότητας των επενδυτών που θεσπίστηκε στα τέλη του περασμένου έτους”, είπε.

“Η Κομισιόν θεωρεί ότι με τη θέσπιση και τη λειτουργία συστημάτων υπηκοότητας επενδυτών που προσφέρουν συστηματικά την ιθαγένεια σε αντάλλαγμα προκαθορισμένων πληρωμών και επενδύσεων, αυτά τα δύο κράτη μέλη παραβιάζουν τη νομοθεσία της ΕΕ”, υπενθύμισε.

“Η κυπριακή και η μαλτέζικη Κυβέρνηση έχουν στη διάθεσή τους δύο μήνες για να απαντήσουν. Εάν οι απαντήσεις δεν είναι ικανοποιητικές, η Κομισιόν μπορεί να κάνει τα επόμενα βήματα στη διαδικασία παραβίασης”, δήλωσε ο Christian Wigant στο ΚΥΠΕ.

Διευκρίνισε επίσης ότι “ενώ η Κύπρος κατάργησε το πρόγραμμά της και σταμάτησε να εξετάζει νέες αιτήσεις την 1η Νοεμβρίου 2020, εξακολουθεί να επεξεργάζεται τις αιτήσεις που εκκρεμούν. Πιστεύουμε ότι η επεξεργασία αυτών των αιτήσεων παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ”.

“Όπως ανέφερε “εάν και όταν κάποιο από τα κράτη μέλη τερματίσει το καθεστώς στο σύνολό του, τότε η Κομισιόν θα επανεξετάσει την κατάσταση, δεν θα κάνω εικασίες σε αυτό το στάδιο για τα πιθανά επόμενα βήματα”.

“Φυσικά, όμως, σημειώνουμε τα ευρήματα μιας ειδικής επιτροπής που συγκροτήθηκε για να εξετάσει τις πολιτογραφήσεις στην Κύπρο, και τώρα ενδιαφερόμαστε φυσικά πώς σχεδιάζουν οι κυπριακές αρχές να αντιμετωπίσουν την κατάσταση ως απάντηση στην αιτιολογημένη γνώμη μας. Και έτσι δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε περισσότερες λεπτομέρειες σε αυτό το στάδιο, είναι, τώρα είναι σειρά της Κύπρου να το εξετάσει, και από την πλευρά της να απαντήσει στην Κομισιόν εγκαίρως, σχετικά με το πώς θέλουν να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες μας “.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πωλήθηκε το πολυτιμότερο γραμματόσημο στον κόσμο έναντι 8,3 εκατ. δολ.

Ο σχεδιαστής παπουτσιών και συλλέκτης Στιούαρτ Γουάτζμαν πώλησε την ίδια ημέρα με ένα σπάνιο χρυσό νόμισμα του 1933 και το σπανιότερο γραμματόσημο στον κόσμο....

Όταν η καλύτερη βολή σου σπάει το παρμπρίζ του αυτοκινήτου σου

Το χτύπημα της μπάλας έξω από το στάδιο στο έξι είναι το όνειρο κάθε παίκτη του κρίκετ, αλλά η μεγάλη βολή του Βρετανού ερασιτέχνη του κρίκετ...

Γιατί οι άνθρωποι άνοιγαν τους τάφους πριν από 1.400 χρόνια;

Οι άνθρωποι που ζούσαν σε όλη την Ευρώπη πριν από περίπου 1.400 χρόνια συνήθιζαν να ξανανοίγουν τάφους και να αφαιρούν αντικείμενα για λόγους που...

Οι αράχνες είναι serial killers φιδιών

Ο κόσμος των αραχνών συνεχίζει να προκαλεί θαυμασμό με την συνεχή ανακάλυψη άγνωστων μέχρι σήμερα δυνατοτήτων και συμπεριφορών των περίπου 45 χιλιάδων ειδών αραχνών...

Knight Frank: Είσοδος στην ελληνική αγορά, με γραφεία στην Αθήνα

Η πολυεθνική εταιρεία Knight Frank, ηγέτης στο χώρο του Real Estate, βρίσκεται πλέον και στην Αθήνα με νεοσύστατα γραφεία, από τον Ιούνιο του 2021. powered...

Κίνα: Το Πεκίνο θα διαθέσει 50.000 τόνους αλουμινίου από τα εθνικά αποθέματα

Η Κίνα θα διαθέσει 50.000 τόνους αλουμινίου από τα εθνικά της αποθέματα, στο πλαίσιο των προσπαθειών μείωσης των αυξήσεων στις τιμές, αλλά και χαλάρωσης...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!