20.9 C
Nicosia
Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021 | 3:51

Κομισιόν: Στοπ αμέσως στο καθεστώς χρυσών διαβατηρίων – Τέρμα και στις εκκρεμείς αιτήσεις

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Christian Wigant δήλωσε στο KYΠΕ ότι οι αρχές στην Κύπρο πρέπει να τερματίσουν πλήρως το καθεστώς χρυσών διαβατηρίων στο σύνολό του και να σταματήσουν να επεξεργάζονται τις εκκρεμείς αιτήσεις, καθώς αυτό παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ. Εξήγησε περαιτέρω ότι εάν και όταν οι αρχές τερματίσουν το πρόγραμμα στο σύνολό του, τότε η Κομισιόν θα εξετάσει εκ νέου την κατάσταση, αλλά προς το παρόν εναπόκειται στην Κύπρο να απαντήσει στις ανησυχίες που εξέφρασε η Επιτροπή αιτιολογημένη γνώμη που εκδόθηκε την Τετάρτη.

Πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Christian Wigant είπε στο ΚΥΠΕ ότι “χθες, η Κομισιόν έκανε τα επόμενα βήματα στις διαδικασίες παράβασης σχετικά με τα συστήματα υπηκοότητας επενδυτών που διαχειρίζονται η Κύπρος και η Μάλτα, που αναφέρονται επίσης ως χρυσά διαβατήρια”.

“Η Κομισιόν απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη στην Κύπρο, και οι ανησυχίες που διατυπώνονται στην προειδοποιητική επιστολή δεν έχουν αντιμετωπιστεί. Ενώ η Κύπρος έχει καταργήσει το σχέδιό της, συνεχίζει να επεξεργάζεται εκκρεμείς αιτήσεις”, σημείωσε ο εκπρόσωπος.

“Η Κομισιόν αποστέλλει επίσης μια πρόσθετη προειδοποιητική επιστολή στη Μάλτα, στην οποία επεκτείνει τις ανησυχίες της στο νέο καθεστώς υπηκοότητας των επενδυτών που θεσπίστηκε στα τέλη του περασμένου έτους”, είπε.

“Η Κομισιόν θεωρεί ότι με τη θέσπιση και τη λειτουργία συστημάτων υπηκοότητας επενδυτών που προσφέρουν συστηματικά την ιθαγένεια σε αντάλλαγμα προκαθορισμένων πληρωμών και επενδύσεων, αυτά τα δύο κράτη μέλη παραβιάζουν τη νομοθεσία της ΕΕ”, υπενθύμισε.

“Η κυπριακή και η μαλτέζικη Κυβέρνηση έχουν στη διάθεσή τους δύο μήνες για να απαντήσουν. Εάν οι απαντήσεις δεν είναι ικανοποιητικές, η Κομισιόν μπορεί να κάνει τα επόμενα βήματα στη διαδικασία παραβίασης”, δήλωσε ο Christian Wigant στο ΚΥΠΕ.

Διευκρίνισε επίσης ότι “ενώ η Κύπρος κατάργησε το πρόγραμμά της και σταμάτησε να εξετάζει νέες αιτήσεις την 1η Νοεμβρίου 2020, εξακολουθεί να επεξεργάζεται τις αιτήσεις που εκκρεμούν. Πιστεύουμε ότι η επεξεργασία αυτών των αιτήσεων παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ”.

“Όπως ανέφερε “εάν και όταν κάποιο από τα κράτη μέλη τερματίσει το καθεστώς στο σύνολό του, τότε η Κομισιόν θα επανεξετάσει την κατάσταση, δεν θα κάνω εικασίες σε αυτό το στάδιο για τα πιθανά επόμενα βήματα”.

“Φυσικά, όμως, σημειώνουμε τα ευρήματα μιας ειδικής επιτροπής που συγκροτήθηκε για να εξετάσει τις πολιτογραφήσεις στην Κύπρο, και τώρα ενδιαφερόμαστε φυσικά πώς σχεδιάζουν οι κυπριακές αρχές να αντιμετωπίσουν την κατάσταση ως απάντηση στην αιτιολογημένη γνώμη μας. Και έτσι δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε περισσότερες λεπτομέρειες σε αυτό το στάδιο, είναι, τώρα είναι σειρά της Κύπρου να το εξετάσει, και από την πλευρά της να απαντήσει στην Κομισιόν εγκαίρως, σχετικά με το πώς θέλουν να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες μας “.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Γλυκά Νερά: Οι κινήσεις που «πρόδιδαν» την ενοχή του πιλότου – Προμελετημένο έγκλημα ή εν βρασμώ;

Από την πρώτη στιγμή τα στοιχεία που έδινε ο 33χρονος πιλότος για τη ληστεία που είχε σκηνοθετήσει έδειχναν ελλιπή. Ο συζυγοκτόνος χρειάστηκε 37 μέρες μέχρι...

Ρωσία: Σε διαθεσιμότητα θα τεθούν οι εργαζόμενοι που αρνούνται να εμβολιαστούν

Οι εργαζόμενοι, που θα αρνούνται να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 στις περιοχές όπου είναι υποχρεωτικό, θα μπορούν να τεθούν σε διαθεσιμότητα, ανακοίνωσε ο υπουργός...

Ιράκ: Επίθεση με ρουκέτα εναντίον βάσης που στεγάζονται Αμερικανοί

Επίθεση με ρουκέτα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Ιράκ, εναντίον μιας βάσης της πολεμικής αεροπορίας στο δυτικό τμήμα της χώρας, όπου στεγάζονται Αμερικανοί στρατιώτες, ανέφερε...

Σύνταγμα: Συγκέντρωση στα μαύρα για την Καρολάιν

Συγκέντρωση στο Σύνταγμα πραγματοποίησαν γυναικείες οργανώσεις με αφορμή τη στυγνή δολοφονία της Καρολάιν από τον σύζυγό της, στα Γλυκά Νερά.  Η συγκέντρωση ξεκίνησε στο Σύνταγμα...

Δένδιας: «Όπλο» μας για συμμαχίες η επιθετικότητα της Άγκυρας

«Μπορέσαμε και χρησιμοποιήσαμε την τουρκική επιθετικότητα σαν «όπλο» εναντίον της ίδιας της Τουρκίας, δηλαδή η ίδια η Τουρκία μας βοήθησε στο να δημιουργήσουμε κατανοήσεις...

Τι ποινές αναμένουν τον συζυγοκτόνο στα Γλυκά Νερά

Στον 7ο όροφο της ΓΑΔΑ παραμένει κρατούμενος για τρίτο 24ωρο ο 33χρονος πιλότος-καθ' ομολογίαν του δράστης συζυγοκτονίας στα Γλυκά Νερά, ενώ το πρώτο επισκεπτήριο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!