24.8 C
Nicosia
Πέμπτη 18 Απρίλιος 2024 | 12:35

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: Πολιτική κρίση με παραίτηση της ψευδοκυβέρνησης

Την παραίτηση της τρικομματικής «κυβέρνησης» ΚΕΕ – ΔΚ – ΚΑ υπέβαλλε ο «πρωθυπουργός» Ερσάν Σανέρ στον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Σανέρ επικαλείται για την παραίτηση το πρόβλημα απαρτίας στη «βουλή», οι εξελίξεις εντός των δύο εκ των τριών κομμάτων της «συγκυβέρνησης» και κάποια προβλήματα που προέκυψε εντός της «κυβέρνησης».

Στην γραπτή του δήλωση ο κ. Σανέρ πρόσθεσε ότι η τρικομματική «κυβέρνηση» σχηματίστηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2020 με το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπέγραψαν τότε τα 3 κόμματα και πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στη «βουλή» στις 19 Δεκεμβρίου. Κύριος στόχος τους, ανέφερε, ήταν να περάσουν με όσο το δυνατόν λιγότερες δυσκολίες την πανδημία και τις οικονομικές συνέπειες, θεωρώντας ότι «πετύχαμε και στα δύο».

Αναφέρει επίσης ότι η έλλειψη απαρτίας στη «βουλή» εμποδίζει την «κυβέρνηση» από του να παράγει έργο και να αντιμετωπίσει τις διάφορες ανάγκες αλλά και να ανταποκριθεί στο «νομοθετικό» έργο.

Ως τελευταίο, σημείωσε, το ότι η πρόταση που έκανε με καλή πρόθεση – όπως είπε – για τον καθορισμό ημερομηνίας πρόωρων «βουλευτικών» απορρίφθηκε και από τους συνομιλητές του σε αυτή τη «βουλή» «δεν είδαμε την απαραίτητη κατανόηση και στήριξη».

Αντιδράσεις μετά την παραίτηση της 10μηνης «κυβέρνησης» στα κατεχόμενα

Δέκα μήνες άντεξε η τρικομματική συνεργασία ΚΕΕΕ – ΔΚ – ΚΑ στην «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα, η οποία ξεκίνησε ως «κυβέρνηση μειοψηφίας» με 25 «βουλευτές» και στήριξη δύο ανεξάρτητων «βουλευτών» που είχαν αποχωρήσει από το κόμμα του Λαού.

Ωστόσο, από τις αρχές του καλοκαιριού άρχισε να εμφανίζεται το πρόβλημα της έλλειψης απαρτίας στη «βουλή». Οι δύο «βουλευτές» του ΚΑ έγιναν ένας, αφού αποχώρησε από το κόμμα αυτό ο Μπερτάν Ζάρογλου, ιδρύοντας πρόσφατα το δικό του. Έτσι ο αριθμός έπεσε στο 24 από τους 26 που χρειάζεται για την απαρτία. Προβλήματα υπήρχαν όμως και στο ΔΚ, όπου ο Σερντάρ Ντενκτάς δεν παρουσιαζόταν στις ολομέλειες, διαφωνώντας με ενέργειες και αποφάσεις της «κυβέρνησης».

Το πρόβλημα χειροτέρεψε με την έναρξη της νέας «κοινοβουλευτικής περιόδου» την 1η Οκτωβρίου αφού η «κυβέρνηση» δεν κατόρθωσε ποτέ να συγκεντρώσει τον αριθμό των 26 «βουλευτών» για την απαρτία. Η σύγκλιση «κυβέρνησης» και αντιπολίτευσης για διεξαγωγή πρόωρων «βουλευτικών» στις 6 Φεβρουαρίου 2022 κόλλησε στην απαίτηση των αντιπολιτευόμενων κομμάτων να ισχύσουν άμεσα οι απαγορεύσεις της προεκλογικής περιόδου για να μην εκμεταλλευτεί την παραμονή στην εξουσία το ΚΕΕ και τα άλλα «συγκυβερνώντα» κόμματα.

Αυτή την εβδομάδα η «βουλή» προσπάθησε να συνέλθει κάθε μέρα, αλλά δεν κατέστη δυνατό.

Αυτή η «κυβέρνηση» δεν είναι δυνατόν να συνεχισθεί περισσότερο γι’ αυτό και υπέβαλλα την παραίτησή μου, δήλωσε βγαίνοντας από το γραφείο του Ερσίν Τατάρ σήμερα, ο «πρωθυπουργός», Ερσάν Σανερ. Σε μια δύσκολη περίοδο διεθνώς, είπε, σχημάτισαν μια «κυβέρνηση μειοψηφίας» γιατί δεν ήθελαν να αφήσουν την «χώρα» ακυβέρνητη. Επανέλαβε ότι θεωρεί πως χειρίστηκαν με τον καλύτερο τρόπο την πανδημία και γι αυτό το ψευδοκράτος βρίσκεται ψηλά στις χώρες με την καλύτερη διαχείριση.

Ο κ. Σανέρ σημείωσε επίσης ότι ενώ οι «βουλευτές» του ΚΕΕ βρισκόταν στην «βουλή», οι «βουλευτές» του ΔΚ και του ΚΑ για δικούς τους εσωκομματικούς λόγους, δεν ήταν παρόντες. Πρόσθεσε δε ότι εάν δεν αποχωρούσε ο ένας «βουλευτής» του ΚΑ, πολύ πιθανόν θα είχαν σήμερα την πλειοψηφία στη «βουλή».

Ερωτηθείς τι θα γίνει από δω και πέρα, ο κ. Σανέρ είπε ότι αυτό είναι στην διακριτική ευχέρεια του κ. Τατάρ, της «βουλής» και του «λαού». Δήλωσε πάντως ότι το κόμμα του είναι έτοιμο για «εκλογές» παρ’ ότι έχει μπροστά του το εσωκομματικό εκλογικό συνέδριο.

Ο πρόεδρος του ΚΑ και «αναπληρωτής πρωθυπουργός», Ερχάν Αρικλί είπε ότι αναμένει η διαδικασία που θα ακολουθηθεί να αρμόζει στο «σύνταγμα». «Για παράδειγμα, θα δούμε αν η αντιπολίτευση θα δείξει την ικανότητα σχηματισμού μιας ευρείας εκλογικής κυβέρνησης στην οποία επικεντρώνεται εδώ και μήνες» ανέφερε εννοώντας μια «υπηρεσιακή κυβέρνηση» που θα ισχύει μέχρι να γίνουν οι πρόωρες «βουλευτικές».

Είτε θα σχηματιστεί «κυβέρνηση» ευρείας βάσης εντός 60 ημερών, συνέχισε ο κ. Αρικλί, είτε θα πρέπει να διεξαχθούν πρόωρες «εκλογές» στα τέλη Δεκεμβρίου.

«Η κυβέρνηση που τελικά συνειδητοποίησε ότι δεν υπάρχει, παραιτήθηκε! Επιστροφή από τον κόσμο των ονείρων στον πραγματικό κόσμο!» ήταν το σχόλιο  στα ΜΚΔ του προέδρου του αντιπολιτευόμενου ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν.

Σε δηλώσεις του αργότερα σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, ο κ. Ερχιουρμάν είπε ότι ο κ. Τατάρ είναι υποχρεωμένος τώρα να συναντήσει τα «κοινοβουλευτικά» κόμματα και να διαβουλευθεί μαζί τους για το τι θα γίνει. Τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής «βουλευτικών» το συντομότερο δυνατό.

«Αυτή η κυβέρνηση, η οποία εδώ και μήνες είχε παραδώσει την ψυχή της, που δεν είχε καμία χρησιμότητα στη χώρα, τώρα θάβεται. Συγχαρητήρια στο λαό, στην χώρα. Αυτή η χώρα δεν είναι χωρίς ιδιοκτήτες», σχολίασε τσα ΜΚΔ και ο πρόεδρος του ΚΛ, Κουντρέτ Οζερσάι.

Εδώ και καιρό είχε τελειώσει η «κυβέρνηση» ΚΕΕ – ΔΚ – ΚΑ, το ήξεραν και οι ίδιοι, δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Όζγιγιτ λέγοντας ότι μέχρι εδώ «έφτασαν με το ζόρι. Άλλωστε το να παραμένουν στις θέσεις τους, κάθε μέρα είναι η κλοπή του μέλλοντος αυτής της κοινότητας, αυτής της χώρας».

Ο κ. Όζγιιγιτ είπε ότι θα ξεκινήσει τώρα μια νέα διαδικασία, την οποία ο κόσμος πρέπει να αξιολογήσει καλά και τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής «εκλογών».

Έγινε αυτό που έπρεπε, άλλωστε εδώ και καιρό «κυβέρνηση» δεν υπήρχε, δήλωσε ο «βουλευτής» του ΔΚ, Σερντάρ Ντενκτάς λέγοντας πως ενώπιόν τους έχουν δύο επιλογές: είτε «υπουργικό συμβούλιο» τεχνοκρατών, είτε «εκλογές»

ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στ.Στεφάνου: Θετική για ευρύτερη περιοχή η λύση Κυπριακού

Η λύση του Κυπριακού θα έχει θετική επίδραση στην ευρύτερη περιοχή και ταυτόχρονα η ίδια η Κύπρος θα μπορεί καλύτερα και αποτελεσματικότερα να λειτουργήσει...

ΥΠΟΙΚ για πολλαπλές συντάξεις: «Ανέκδοτο» ότι έχουν αντικατασταθεί με φιλοδώρημα

Παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα επί των κυβερνητικών προτάσεων προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα των πολλαπλών συντάξεων κρατικών αξιωματούχων, δήλωσε ότι αναμένει ο Υπουργός...

Tα μέτρα στήριξης που προτείνει ο ΔΗΣΥ για τη μεσαία τάξη στη φορολογία και την ενέργεια

Δίνοντας συνέχεια στην παρουσίαση προτάσεων που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων που απασχολούν σήμερα την κοινωνία, η Πρόεδρος κ. Αννίτα Δημητρίου, μετά το...

Η Τεχεράνη διαβεβαίωσε τις ΗΠΑ ότι δεν επιδιώκει εξάπλωση έντασης με Ισραήλ

Ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ- Αμπντολαχιάν δήλωσε ότι η χώρα του έχει στείλει πολλά «μηνύματα» στις ΗΠΑ για να τις διαβεβαιώσει ότι η...

Trilogy Plaza Opening: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το νέο προορισμό της Λεμεσού

Κάτι ξεχωριστό ετοιμάζεται στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού: ένας νέος προορισμός, μια ποικιλόμορφη κοινότητα που συνυπάρχει αρμονικά με την πόλη. Η πολυαναμενόμενη παράδοση των...

ΠτΔ: Στείλαμε ένα θετικό μήνυμα στην Τουρκία, ήταν στόχος η ουσιαστική διασύνδεση ευρωτουρκικών με Κυπριακό (ΒΙΝΤΕΟ)

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συζήτησης για τα συμπεράσματα για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!