18.8 C
Nicosia
Παρασκευή 8 Δεκέμβριος 2023 | 13:46

Καδής: Είμαστε έτοιμοι για αντιμετώπιση πυρκαγιών το καλοκαίρι

Όσον αφορά ειδικά τη φετινή αντιπυρική περίοδο, όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του κράτους βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, έχοντας ολοκληρώσει τον προγραμματισμό τους και υλοποιώντας έγκαιρα όλα τα επαναλαμβανόμενα μέτρα και δράσεις πρόληψης και ετοιμότητας που εφαρμόζονται, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής.

Σε χαιρετισμό του στη σημερινή άσκηση κατάσβεσης μεγάλης δασικής πυρκαγιάς με την επωνυμία «ΗΦΑΙΣΤΟΣ 2022», η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Εβδομάδας Προστασίας των Δασών, ο κ. Καδής διαβεβαίωσε ότι σε σχέση με το κεφάλαιο της επάρκειας των πτητικών μέσων που διαθέτει η χώρα μας, και παρά τις δυσκολίες που έχουν προκύψει λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, το Υπουργείο του προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για εξασφάλιση των αναγκαίων πρόσθετων μέσων αεροπυρόσβεσης. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ανέφερε, η Δημοκρατία θα έχει στη διάθεση της τον απαιτούμενο αριθμό πρωτευόντων πτητικών μέσων, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που έχουν γίνει.

Τόνισε ότι τα δάση, με τον πολυλειτουργικό ρόλο τους, έχουν τεράστια αξία για τη χώρα μας, αφού αποτελούν τη σπονδυλική στήλη του φυσικού περιβάλλοντος, ενισχύουν την οικονομική, περιβαλλοντική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου και συμβάλλουν στη δημιουργία καλύτερων συνθηκών ζωής και η προστασία τους από τις πυρκαγιές, αποτελεί ζήτημα ουσιώδους σημασίας και απαιτεί τη συμβολή όλων μας.

Από την πλευρά της, η Κυβέρνηση, συνέχισε, μεριμνά για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων πυροπροστασίας και ενισχύει τις αρμόδιες Υπηρεσίες σε ανθρώπινο δυναμικό, εξοπλισμό και υποδομές, με στόχο την αποτροπή της πρόκλησης δασικών πυρκαγιών και τη μείωση των καταστροφών που προκαλούνται εξαιτίας της πύρινης λαίλαπας.

Πολύ πρόσφατα, είπε, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πλήρωσης 22 θέσεων Δασικού Λειτουργού, ενώ εντός του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία πλήρωσης ακόμη 28 ανάλογων θέσεων. Παράλληλα, συνέχισε, έχει ληφθεί πολιτική απόφαση για περαιτέρω ενίσχυση του Τμήματος Δασών, με τη δημιουργία 27 νέων θέσεων Δασικών Υπαλλήλων. Επίσης, πρόσθεσε, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης 111 νέων δασοπυροσβεστών, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των μελών του Δασοπυροσβεστικού Σώματος σε 575.

«Πέραν της ενίσχυσης σε ανθρώπινο δυναμικό, έχει δρομολογηθεί η ενίσχυση του Τμήματος Δασών τόσο σε εναέρια, όσο και σε επίγεια μέσα πυρόσβεσης, αφού, μέχρι το 2024, αναμένεται η απόκτηση με ενοικιαγορά δύο επιπρόσθετων πυροσβεστικών αεροσκαφών και η αγορά καινούργιων πυροσβεστικών οχημάτων. Η σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση στην προστασία των δασών από τις πυρκαγιές, αναδεικνύεται και από τη συμπερίληψη στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στο Πρόγραμμα «Κύπρος το Αύριο» ειδικού σχεδίου για τη δασοπυρόσβεση, με προϋπολογισμό ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ», συμπλήρωσε.

Ο κ. Καδής κάλεσε, «για μια ακόμη χρονιά, όπως ανανεώσουμε τη δέσμευσή μας για ετοιμότητα, συντονισμό και αποτελεσματικότητα στο δύσκολο έργο που μας περιμένει και αυτό το καλοκαίρι. Όλοι μαζί να εργασθούμε σκληρά και ακούραστα, αντιμετωπίζοντας κάθε περιστατικό πυρκαγιάς, με υπευθυνότητα και επαγγελματισμό».

Χαιρέτισε επίσης την παρουσία παρατηρητών από την Ιορδανία, τους οποίους καλωσόρισε στην Κύπρο. «Με την παρουσία τους στη σημερινή άσκηση, αποδεικνύεται και εμπράκτως η θέληση για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των κρατών μας, με στόχο τη διαχείριση δασικών πυρκαγιών και τη δημιουργία βάσης αεροπυρόσβεσης για την Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο», επεσήμανε.

Εξέφρασε τέλος, θερμές ευχαριστίες στην Κυβέρνηση του Ισραήλ για τη συνδρομή στην άσκηση και την προθυμία με την οποία αντιμετωπίζει κάθε αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για βοήθεια σε περίπτωση μεγάλης πυρκαγιάς.

Στην άσκηση «ΗΦΑΙΣΤΟΣ 2022» συμμετείχαν όλα τα πτητικά μέσα πυρόσβεσης που διαθέτει η Δημοκρατία, αφού στο σενάριο της προβλεπόταν και η ενεργοποίηση του σχεδίου «ΙΚΑΡΟΣ 2», όπως και δύο πτητικά μέσα από το Ισραήλ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Λύσεις για Ογκολογικό συζήτησαν ΠτΔ – Συμβούλιο Επιτρόπων

Λύσεις στα προβλήματα και στα οικονομικά ελλείμματα που αντιμετωπίζει το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, τα οποία σχετίζονται με το γεγονός ότι το Κέντρο...

ΣΟΑΚ: Οι κυβερνοεπιθέσεις ο μεγαλύτερος κίνδυνος για οικονομία

Οι κυβερνοεπιθέσεις, η μαζική εισροή μεταναστών και η επιδείνωση των κλιματικών αλλαγών, αποτελούν τους τρεις σοβαρότερους κινδύνους της οικονομίας, όπως αυτοί καταγράφηκαν στην έρευνα...

Έκλεισε ο διορισμός της Νάντια Καλβίνο στην ΕΤΕπ

Τον διορισμό της στη θέση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) επιβεβαίωσε η Ισπανίδα Υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνο κατά την άφιξή της στη...

Η Lidl Κύπρου στηρίζει την Κύπρο του μέλλοντος

Με επίκεντρο την ευθύνη και τη συνεισφορά της στην κυπριακή κοινωνία και οικονομία και με γνώμονα τη διαφάνεια και την αντικειμενικότητα, η Lidl Κύπρου,...

Ελληνική Τράπεζα: Εδραίωση της ψηφιοποίησης και εξατομικευμένη εξυπηρέτηση

Λιγότερες και μεγαλύτερες τράπεζες, εδραίωση της ψηφιοποίησης και έντονη χρήση του Artificial Generative Intelligence θα αποτελέσουν το σκηνικό του μέλλοντος για τον τραπεζικό κλάδο,...

Γαλλία: 2 συλλήψεις για απάτη με… κοριούς

Στη σύλληψη δύο ατόμων, τα οποία φέρονται να εξαπάτησαν ηλικιωμένους πουλώντας τους υπηρεσίες για αντιμετώπιση των κοριών, προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές στο Στρασβούργο της Γαλλίας. Σύμφωνα με...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW