18 C
Nicosia
Πέμπτη 18 Απρίλιος 2024 | 8:19

Εντολές Χριστοδουλίδη για να διασφαλιστεί η ασφάλεια στην Χλώρακα

Εντολές να διασφαλιστεί η ασφάλεια στην περιοχή με όλους τους τρόπους που διαθέτει το κράτος έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε έκτακτη σύσκεψη της οποίας προήδρευσε την Τρίτη, στο Προεδρικό, για τα επεισόδια στη Χλώρακα.

Στη σύσκεψη συμμετείχε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, ο Διοικητής της ΚΥΠ και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μετά τη σύσκεψη, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου, Βίκτωρας Παπαδόπουλος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι στη σύσκεψη «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε ενδελεχώς και δια ζώσης για τα χθεσινοβραδινά επεισόδια στη Χλώρακα».

Ανέφερε ότι ο Πρόεδρος τηρείτο ενήμερος καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και τώρα ενημερώθηκε σφαιρικά για όλα τα γεγονότα. Πρόσθεσε ότι συζήτησαν με την Υπουργό Δικαιοσύνης, τον Αρχηγό της Αστυνομίας και τον Διοικητή της ΚΥΠ το επιχειρησιακό σχέδιο που υπάρχει για να διατηρηθεί η ασφάλεια και η ηρεμία στην περιοχή.

Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι ο Πρόεδρος έδωσε εντολές για να διασφαλιστεί η ασφάλεια στην περιοχή, με όλους τους τρόπους που διαθέτει το κράτος.

«Η κυβέρνηση από τη μέρα που ανέλαβε αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό, το θέμα της παράνομης μετανάστευσης με όλους τους τρόπους. Έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ οι ελεύσεις, έχουν αυξηθεί οι επιστροφές, έχουν αυξηθεί στο διπλάσιο οι εξετάσεις των αιτήσεων», ανέφερε.

«Για το συγκεκριμένο θέμα της Χλώρακας και για το συγκεκριμένο υποστατικό έχουν ληφθεί αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, οι οποίες εκτελούνται κατά γράμμα μέχρι το τέλος της βδομάδας. Γίνονται όλα όσα πρέπει να γίνονται. Το επίσημο κράτος κάνει αυτά που πρέπει να γίνουν», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν αναμένεται να αυξηθεί η αστυνόμευση στην περιοχή, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «υπάρχει σχεδιασμός, η Αστυνομία βρίσκεται και θα βρίσκεται στην περιοχή, ελπίζουμε ότι δεν θα γίνει οτιδήποτε άλλο. Και η έκκληση μας είναι να μη γίνει οτιδήποτε άλλο».

Απαντώντας σε ερώτηση αν εξετάζεται η λήψη επιπρόσθετων μέτρων μετά και τα χθεσινά επεισόδια, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «επεισόδια μεταξύ αλλοδαπών και Κυπρίων δεν έχουν γίνει, αυτά αποφεύχθηκαν και αυτό ήταν μια μεγάλη επιτυχία. Εκείνο που έγινε είναι ότι μετά που διαλύθηκε (η διαδήλωση), κάποιοι κουκουλοφόροι με ρόπαλα και άλλα αντικείμενα παρεισφρήσαν σε αυτές τις εκδηλώσεις. Η Αστυνομία, η Κυβέρνηση, το κράτος θα επιβάλει τον νόμο και την τάξη».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «από την πρώτη στιγμή και η Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Αρχηγός της Αστυνομίας ήταν εκεί και παρά τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας όλα κύλησαν ομαλά ως ένα σημείο. Μετά από αυτό το σημείο γίνατε μάρτυρες του τι έγινε. Δεν θα επιτραπεί να διασαλευτεί η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή».

Πρόσθεσε ότι «έγιναν συλλήψεις και λήφθηκαν όλα τα προληπτικά μέτρα που έπρεπε να ληφθούν, αλλά και τα αποτρεπτικά μέτρα και θα συνεχίσουμε πάνω σε αυτή τη βάση».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι μετανάστης διαδηλωτής που βρέθηκε θετικός στο νάρκοτεστ βρισκόταν στις διαπραγματεύσεις με την Υπουργό και τον Αρχηγό της Αστυνομίας, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι δεν ήταν στις διαπραγματεύσεις, συνόδευσε έναν εκ των άλλων μεταναστών εκείνη την ώρα. «Από εκείνη την ώρα που βρέθηκε στον αστυνομικό σταθμό καταγγέλθηκε για κάποιες άλλες δηλώσεις και αναρτήσεις του και στη συνέχεια συνελήφθη», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν διερευνάται ποιοι είναι οι κουκουλοφόροι, είπε ότι όποιοι παρέβησαν τον νόμο θα αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη.

Με τη σειρά του, ο αρχηγός της Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, είπε ότι, ως Αστυνομία, «θα συνεχίσουμε τις δράσεις μας εκεί αλλά και τη συνεχή μας παρουσία με σκοπό την αποτροπή οποιωνδήποτε άλλων παρεκτροπών από οποιουσδήποτε».

Ερωτηθείς για τα μέτρα που λαμβάνονται για αποφυγή τρίτης νύχτας επεισοδίων, σημείωσε ότι έχει ετοιμαστεί επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο αν υπάρξουν οποιεσδήποτε πληροφορίες μπορεί να τροποποιηθεί, για να διασφαλιστεί ότι θα αποφευχθεί τέτοιο ενδεχόμενο.

Απαντώντας αν είναι ικανοποιημένος με το επιχειρησιακό πλάνο της Αστυνομίας τις τελευταίες 48 ώρες, είπε ότι «θεωρώ ότι στη βάση των όσων είχαμε υπόψη μας στην κάθε περίπτωση ανταποκριθήκαμε επαρκώς και αυτό αποδεικνύεται και από τις συλλήψεις και τις προαγωγές ενώπιον δικαστηρίου».

Σε ερώτηση για τις επικρίσεις για τον μετανάστη που παρευρέθηκε στις διαπραγματεύσεις ενώ την ίδια ώρα διερευνάται εναντίον του ποινική υπόθεση για υποκίνηση βίας, ο αρχηγός απάντησε ότι ήταν άλλος ο σκοπός της συνάντησης. «Δεν σημαίνει ότι αν συναντήσεις κάποιον και στη συνέχεια υποπέσει σε οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα δεν θα κάνεις τη δουλειά σου», είπε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η Λαγκάρντ, η Μελόνι και τα ιταλικά ομόλογα – Τι θα γίνει με την οικονομία της Ιταλίας

Με το εγχειρίδιο των κανόνων της ΕΚΤ ανά χείρας, εξετάζοντας πόσο ασφαλής είναι η επένδυσή τους, βρίσκονται οι κάτοχοι ιταλικών ομολόγων υψηλής απόδοσης, οι οποίοι τα...

Έκρηξη σε γκαράζ οικίας στη Λακατάμια τα ξημερώματα

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Διωκτικές Αρχές τα ξημερώματα της Πέμπτης, 18 Απριλίου μετά από έκρηξη που σημειώθηκε στην επαρχία Λευκωσίας. Σύμφωνα με την Αστυνομία, γύρω...

Αίθριος ο καιρός με σκόνη στην ατμόσφαιρα

Ασθενής χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Στην ατμόσφαιρα, θα αιωρείται κατά διαστήματα αραιή σκόνη. Σήμερα, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, παρόλο που μετά το...

Πρόγραμμα για στήριξη τ/κ επιχειρήσεων από ΕΕ ανακοίνωσε η Κομισιόν

Πρόγραμμα για στήριξη της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και ώθηση στο εμπόριο μέσω της Πράσινης Γραμμής εγκαινιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε...

Υπουργός Εσωτερικών: Οι παράτυπες μετακινήσεις εκλογέων θα καταγγελθούν

Σε περιπτώσεις που μετά τον έλεγχο αποδειχθεί ότι έγιναν παράτυπα πιστοποιήσεις των στοιχείων πολιτών για τη μετακίνηση των εκλογικών τους δικαιωμάτων σε άλλους Δήμους ή Κοινότητες,...

Ιράν: «Το ιρανικό Πολεμικό Ναυτικό συνοδεύει ιρανικά εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα»

Το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν συνοδεύει ιρανικά εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός του, ο ναύαρχος Σαχράμ Ιρανί, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!