33.8 C
Nicosia
Δευτέρα 22 Ιούλιος 2024 | 22:55

Η Ματσόλα καταδικάζει «τον άμεσο πολιτικό και οικονομικό παρεμβατισμό της Τουρκίας» στα κατεχόμενα

Στηρίζει τις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία καταδίκασε επίσης «τον άμεσο πολιτικό και οικονομικό παρεμβατισμό της Τουρκίας» στα κατεχόμενα αλλά και την έντονη παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» μετά την συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Στρασβούργο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η κ. Μέτσολα ανέφερε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας «θέτουν σε περαιτέρω κίνδυνο τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών».

Η Πρόεδρος του ΕΚ είπε ότι το Κυπριακό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επαναλαμβάνει την μακροχρόνια υποστήριξή του για λύση του Κυπριακού στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Για εμάς είναι ξεκάθαρο πως, όσο η Κύπρος είναι διχασμένη, η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ ολοκληρωμένη. Αυτό δεν είναι μόνο ένα κυπριακό πρόβλημα. Είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα» είπε.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένα καταδικάσει τις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες που πραγματοποιούνται υπό στήριξη της Τουρκίας (συμπεριλαμβανομένης της μερικής επαναλειτουργίας της παραλίας) στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, πρόσθεσε, ενέργειες που – όπως ανέφερε – παραβιάζουν κατάφορα τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ.

«Καταδικάζουμε ανεπιφύλακτα τον άμεσο πολιτικό και οικονομικό παρεμβατισμό της Τουρκίας και τη συνεχιζόμενη στρατιωτική παρουσία στο κατεχόμενα τμήμα της Κύπρου. Οι ενέργειές της θέτουν σε περαιτέρω κίνδυνο τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις» πρόσθεσε.

Η κ. Μέτσολα είπε πως ανέφερε στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ότι «μία βιώσιμη λύση για την επανένωση της νήσου Κύπρου και του λαού της μπορεί να βρεθεί μόνο μέσω διαλόγου, διπλωματίας και διαπραγμάτευσης και γι’ αυτό, όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορούν να τεθούν στη διάθεση της Κύπρου».

Ευρωεκλογές

Στη διάρκεια της συνάντησής τους στο Στρασβούργο, προστίθεται, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απηύθυνε πρόσκληση προς την Ρομπέρτα Μέτσολα, να έρθει στην Κύπρο προκειμένου να εγκαινιάσουν μαζί την εκστρατεία τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024.

Η Ρομπέρτα Μέτσολα έστειλε και μήνυμα προς τους πολίτες για τις ευρωεκλογές λέγοντας: «Εάν δεν ψηφίσετε στις ευρωεκλογές πάλι οι έδρες θα συμπληρωθούν. Ποιος είναι αυτός που θέλετε να σας εκπροσωπήσει; Είναι πολύ σημαντικό να ψηφίσετε. Η ψήφος είναι το δικαίωμα του να ασκείς κριτική και να αναγκάζεις αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία να λογοδοτούν».

Η Πρόεδρος του ΕΚ είπε ότι θα επισκεφθεί κάθε χώρα της ΕΕ προκειμένου να εξηγήσω αυτό το μήνυμα και ιδιαίτερα στους νέους ψηφοφόρους, λέγοντας ότι σε ορισμένες χώρες ψηφίζουν από τα 16 τους. «Το παρόν και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι επίσης στα χέρια τους. Γι’ αυτό προσπαθώ να συναντώ νέους κάθε φορά που επισκέπτομαι ένα κράτος μέλος. Πρέπει να υπερασπιστούμε τον τρόπο ζωής μας και τη δημοκρατία μας. Δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε και να υπερασπιζόμαστε τις αξίες μας» είπε.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, συνέχισε, μας έδειξε ότι στον τρόπο ζωής μας τίποτε δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο. «Οι ευρωπαϊκές εκλογές του 2024 θα καθορίσουν την κατεύθυνση που θα πάρει η Ένωση μας. Και κάθε ψήφος μετράει. Δεν μπορούμε να χάσουμε αυτή την ευκαιρία», σημείωσε.

Κράτος δικαίου

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση η κ. Μέτσολα είπε ότι για το ΕΚ το κράτος δικαίου είναι αδιαπραγμάτευτο, είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο οικοδομείται η εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών μελών. Μέσα από τη θεσμική αρχιτεκτονική της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουμε τους μηχανισμούς για να λαμβάνουμε τις αποφάσεις που πρέπει να γίνονται σεβαστές από κάθε κράτος μέλος, δήλωσε. Είπε ότι το ΕΚ θα συνεχίσει να παίζει πάντα τον δικό του ρόλο και για το κράτος δικαίου δεν θα υπάρξει ποτέ κανένας συμβιβασμός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Με ενιαία γραμμή τοποθετείται η Αθήνα, λέει ο Π.Μαρινάκης για δηλώσεις Ερντογάν

Οι θέσεις που έχουν εκφραστεί από τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Υπουργό Άμυνας αλλά και από τον ίδιο και το σύνολο των μελών...

Απέρριψε έφεση εγγυητών σε δάνειο στη Λαϊκή Τράπεζα το Ανώτατο Δικαστήριο

Με ομόφωνη απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση δύο προσώπων κατά απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, η οποία είχε εκδοθεί εναντίον τους για...

Με μικρά κέρδη ξεκίνησε τη βδομάδα το Χρηματιστήριο

Με μικρά κέρδη ξεκίνησε τη βδομάδα το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει τη Δευτέρα στις 165,62 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο 0,45%. Οριακά μεγαλύτερη άνοδο,...

Αυτοί είναι οι αντίπαλοι των ομάδων μας στην Ευρώπη

Tους αντιπάλους τους σε περίπτωση προκρισης στον επόμενο προκριματικό γύρο των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, στις οποίες συμμετέχουν, έμαθαν τη Δευτέρα οι τέσσερις κυπριακές ομάδες (ΑΠΟΕΛ,...

Ελαφράς μορφής αναπνευστικά προβλήματα σε 8 παιδιά ηλικίας 10-15 χρονών – Αιτία οι αναθυμιάσεις από πισίνα

Ελαφράς μορφής αναπνευστικά προβλήματα παρουσίασαν τα 8 παιδιά ηλικίας 10-15 χρονών, που φέρεται να επηρεάστηκαν από αναθυμιάσεις λόγω εργασιών που διεξάγονταν σε πισίνα ξενοδοχείου, στην Γεροσκήπου,...

Διαχειρίσιμη η πυρκαγιά σε Πάχνα και Πραστειό Αυδήμου

Διαχειρίσιμη είναι η κατάσταση σε σχέση με την πυρκαγιά που ξέσπασε μεταξύ των κοινοτήτων Πάχνας και Πραστειού Αυδήμου, ωστόσο ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων παραμένει, αναφέρει σε...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!