21.8 C
Nicosia
Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022 | 4:58

Η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει 7 έργα στον τομέα της άμυνας της Κύπρου

Κυπριακές επιχειρήσεις και ερευνητικά ιδρύματα εξασφάλισαν χρηματοδότηση για επτά έργα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (European Defence Fund – EDF) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2021, αναφέρει το Υπουργείο Άμυνας.

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου επισημαίνεται ότι «σημαντική επιτυχία για την εγχώρια έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας αποτελεί η συμμετοχή κυπριακών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ερευνητικών ιδρυμάτων σε 7 προτάσεις έργων του EDF για το 2021».

Τα έργα που πέτυχαν τη χρηματοδότησή τους είναι:

MarsEUs: Modular ARchitecture Solution for EU States (Συμμετοχή εταιρειών SIGNAL GENERIX LTD και ADITESS). Το έργο αφορά στην ανάπτυξη τεχνολογιών που ενισχύουν τη δυνατότητα αντιαρματικών συστημάτων για βολή πέραν του οπτικού ορίζοντα.

COMMANDS: Convoy Operations with Manned – Unmanned Systems (Συμμετοχή εταιρειών ADDITESS, 8BELLS, SIGNALGENERIX και NEDACIANA HOLDINGS). Το έργο αφορά στην ανάπτυξη τεχνολογιών για την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατότητων, στόλου συνεργαζόμενων ευφυών επανδρωμένων ή μη επανδρωμένων χερσαίων οχημάτων μάχης.

RF SHIELD: RF Interference Removal for Military Services Based on Spaces Link (Συμμετοχή εταιρείας ECLIPTIC DEFENCE AND SPACE). Το έργο αφορά στην ανάπτυξη τεχνολογιών για την προστασία των ευρωπαϊκών δορυφορικών επικοινωνιών (COMSATCOM/MILSATCOM) στρατιωτικής χρήσης, από εκούσιες ή ακούσιες παρεμβολές.

ALADAN: Ai-based LAnguage technology development framework for Defence ApplicatioNs (Συμμετοχή εταιρείας IANUS CONSULTING). Το έργο αφορά στη σχεδίαση και ανάπτυξη συστήματος αυτόματης μετάφρασης, ομιλίας και κειμένου, βασιζόμενο σε τεχνητή νοημοσύνη για αμυντικές εφαρμογές.

ACTING: Advanced European platform and network of Cybersecurity training and exercises centers (Συμμετοχή Κέντρου Αριστείας ΚΟΙΟΣ και εταιρειών 8BELLS και SIDROCO). Το έργο αφορά στην ανάπτυξη ευρωπαϊκής πλατφόρμας εκπαίδευσης και ασκήσεων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ενσωματώνοντας εξελιγμένες μεθόδους και τεχνικές προσομοίωσης με σκοπό την ενίσχυση της ενημέρωσης και αξιολόγησης του προσωπικού κυβερνοασφάλειας.

AInception: AI Framework for Improving Cyber Defence Operations (Συμμετοχή των εταιρειών 8BELLS και UBITECH). Το έργο αφορά στην ανάπτυξη εργαλείων καθώς και τεχνικών που βασίζονται σε Τεχνητή Νοημοσύνη για σκοπούς ανίχνευσης, παρακολούθησης και αντιμετώπισης κυβερνοεπιθέσεων για προστασία στρατιωτικών συστημάτων.

iFurther: High Frequency Over the Horizon Sensors’ Cognitive Network (Συμμετοχή εταιρίας SIGNALGENERIX). Το έργο αφορά στην ανάπτυξη τεχνολογιών δικτυωμένων έξυπνων ραντάρ πέραν του ορίζοντα για αντιμετώπιση εναέριων και θαλάσσιων απειλών σε μεγάλες αποστάσεις με σκοπό την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Άμυνας.

Στο πλαίσιο των προσκλήσεων του EDF2021, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει συνολικά 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ για 61 έργα ως αποτέλεσμα των 23 προσκλήσεων που δημοσιεύθηκαν το 2021, αναφέρει το δελτίο Τύπου.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «η επιτυχία των κυπριακών εταιρειών με τη συμμετοχή σε 7 προγράμματα του 2021, αποτελεί συνέχεια των επιτυχημένων προσπαθειών του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης στην Άμυνα (EDIDP) 2019 και 2020, όπου επιλέχθηκαν συνολικά 10 προτάσεις με συμμετοχή κυπριακών οντοτήτων».

Ο Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, συγχαίρει θερμά τις επιχειρήσεις Ε&Κ και τα Κέντρα Αριστείας για την επιτυχία τους καθώς επίσης όσους συνέβαλαν σε αυτή την επιτυχία και ιδιαίτερα την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων, το Κυπριακό Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Έρευνας και Καινοτομίας.

Όλα τα αποτελέσματα δημοσιεύονται αναλυτικά ατην ηλεκτρονική διεύθυνση https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_22_4595.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η διαφωνία για τα αεροδρόμια και οι επηρεασμοί στον τουρισμό

H εξέλιξη που σημειώθηκε με τα αεροδρόμια χρήζει περισσότερων διευκρινίσεων. Η κυβέρνηση εξέδωσε μια ανακοίνωση λέγοντας ότι τερματίζεται η συνεργασία με τη Hermes Airport...

Η ρητορική Ερντογάν και ο κίνδυνος πολεμικού επεισοδίου

Η επιθετική ρητορική του Ερντογάν κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, έχει φτάσει στα άκρα. Δεν υπάρχει άλλο προηγούμενο χώρας που απειλεί με τέτοιο...

62 χρόνια Κυπριακή Δημοκρατία: Οδοιπορικό στην ιστορία της (φωτό)

Τα μεσάνυχτα της 15ης προς τη 16η Αυγούστου του 1960 η Κύπρος έπαψε να αποτελεί βρετανική αποικία και έγινε ανεξάρτητη Δημοκρατία. Στις 16 Αυγούστου...

Σαββατοκύριακο καλοκαίρι και από Δευτέρα υποχωρεί η θερμοκρασία – Δείτε πρόβλεψη καιρού

Aσθενής χαμηλή πίεση αρχίζει να επηρεάζει την περιοχή. Στην ατμόσφαιρα πιθανό να αιωρείται κατά διαστήματα αραιή σκόνη, μέχρι και τη Δευτέρα. Σήμερα, ο καιρός θα...

Μήνυμα Αναστασιάδη εντός και εκτός Κύπρου: Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια

Στις τουρκικές απειλές απάντησε με έντονο ύφος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά το τέλος της στρατιωτικής παρέλασης τονίζοντας πως «δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα...

Εντυπωσιακή η παρέλαση για την Κυπριακή Ανεξαρτησία (φωτό)

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο, 1η Οκτωβρίου η στρατιωτική παρέλαση στα πλαίσια των εορτασμών για την συμπλήρωση 62 ετών ανεξαρτησίας της χώρας μας. Ενώπιον της πολιτειακής και...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW