Η Κύπρος επαινείται για τη σύσταση της ανεξάρτητης αρχής κατά της διαφθοράς, γεγονός που δείχνει πολιτική δέσμευση για το κράτος δικαίου, δήλωσε την Παρασκευή η Επίτροπος Věra Jourová, μιλώντας στο 4ο Cyprus Forum στη Λευκωσία. Η Επίτροπος τόνισε πως η Αρχή αυτή πρέπει να λειτουργήσει πλήρως και κερδίσει την εμπιστοσύνη των δημοσίων υπαλλήλων και των πολιτών.
Η Επίτροπος σημείωσε ακόμη ότι η Κύπρος επαινείται για την υποστήριξή της στον Ευρωπαϊκό Νόμο για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης, τονίζοντας τη σημασία της διαφάνειας στην ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης και στις κρατικές δαπάνες για τη διαφήμιση.
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο Cyprus Forum, η Επίτροπος είπε ότι αναγνωρίζονται οι προσπάθειες της Κύπρου για μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, αλλά εκφράζονται ανησυχίες σχετικά με τον συμβουλευτικό και εισαγγελικό ρόλο της Νομικής Υπηρεσίας. Σημείωσε επίσης ότι η Κύπρος ενθαρρύνεται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που σχετίζονται με την ερμηνεία και την εφαρμογή νομικών εξαιρέσεων για την πρόσβαση σε πληροφορίες του δημόσιου τομέα.
Η Επίτροπος Jourova είπε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ένα πακέτο μέτρων για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην ΕΕ και παγκοσμίως και αυτό περιλαμβάνει ενημέρωση και ενίσχυση του νομικού πλαισίου για την καταπολέμηση και την πρόληψη της διαφθοράς, που καλύπτει τόσο τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα.
Μίλησε επίσης για τις προσπάθειες εναρμόνισης των ορισμών των ποινικών αδικημάτων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και την αύξηση του επιπέδου των ποινικών κυρώσεων σε ολόκληρη την ΕΕ.
Η Ευρωπαία Επίτροπος είπε περαιτέρω ότι οι εθνικές αρχές επιβολής του νόμου διασφαλίζουν αποτελεσματικές έρευνες και διώξεις διαφθοράς και έχουν βελτιώσει τις διαδικασίες συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών.
Η Επίτροπος μίλησε επίσης για την πρόληψη, σημειώνοντας ότι η οικοδόμηση μιας κουλτούρας ακεραιότητας έρχεται μέσω ενημερωτικών εκστρατειών, έρευνας και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Σημείωσε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ καλούνται να υιοθετήσουν μηχανισμούς για την ανοιχτή πρόσβαση στις πληροφορίες, τη διαχείριση των συγκρούσεων συμφερόντων και τη ρύθμιση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Πρέπει επίσης είπε να δημιουργηθούν εξειδικευμένοι φορείς κατά της διαφθοράς με επαρκείς πόρους και κατάρτιση.
Σύμφωνα με την Επίτροπο η θεμελιώδης αξία της ΕΕ είναι το κράτος δικαίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την προστασία της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων.