14.9 C
Nicosia
Κυριακή 3 Μάρτιος 2024 | 20:35

Ενώπιον της Βουλής EuroAsia και υψηλά επιτόκια – Κρίσιμη συνεδρία Επιτροπής Εμπορίου την Τρίτη

Δύο φλέγοντα θέματα με πολλαπλές προεκτάσεις, ήτοι το θέμα της βιωσιμότητας της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα και το Ισραήλ, EuroAsia Interconnector και τις συνέπειες στους δανειολήπτες και τους καταναλωτές από τις απανωτές αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ θα εξετάσει την Τρίτη η κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου σε συνεδρία της παρουσία των αρμόδιων Υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας.

Όπως αναφέρεται στην ατζέντα της επιτροπής, η συνεδρία θα ξεκινήσει με ενημέρωσή της για την πορεία υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ μέσω υποθαλλάσιου καλωδίου. Το έργο αυτό αποσκοπεί στον τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου με ένα υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους 1.280 χλμ, ένα έργο που έχει χαρακτηριστεί ως έργο κοινού ενδιαφέρονς (PCI) και τον φορέα υλοποίησης να έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση €657 εκατ. από την ΕΕ μέσω της διευκόλυνσης Συνδέοντας την Ευρώπη. Ωστόσο με το συνολικό κόστος του όλου έργου να έχει αυξηθεί στα €1,9 δις, πρόσφατες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας φέρουν την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να λέει όχι στη χρηματοδότηση του έργου, εγείροντας ερωτηματικά για την οικονομική βιωσιμότητα του εμβληματικού έργου.

Ο ίδιος ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου έχει δηλώσει ότι η Κυβέρνηση εξετάζει τρία σενάρια αναφορικά με το θέμα δηλαδή αν θα παραχωρήσει κρατικές εγγυήσεις στο έργο, ή αν θα συμμετέχει στο κεφάλαιο (equity investment) ή κατά πόσο δεν θα πράξει τίποτα.

Σε ανάρτησή του στο twitter, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης είχε δηλώσει πως το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης και η βιωσιμότητα του έργου θα απασχολήσει την επιτροπή.

«Ο EuroAsia αποτελεί ευκαιρία διασύνδεσης της Κύπρου το δίκτυο της Ευρωπης. Το ενιαίο δίκτυο ηλεκτροδότησης μπορεί να επιφέρει πολλαπλά οφέλη στην οικονομία της χώρας. Για αυτά τα σημαντικά έργα πρέπει πάντα να υπάρχει υποστήριξη αλλά και διαφάνεια», έγραψε.

Για το θέμα στη συνεδρία κλήθηκαν ο Υπουργός Ενέργειας, εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου, του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου και του Διαχειριστή Συστήματος Διανομής, η Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και εκπρόσωποι της EuroAsia Interconnector Limited.

Επιτόκια και η ανάγκη λήψης προστατευτικών μέτρων

Ακολούθως η επιτροπή θα συζητήσει παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού το θέμα των συνεχόμενων αυξήσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ στην προσπάθεια περιορισμού του υψηλού πληθωρισμού.

Ήδη από τον Ιούλιο του 2022 η ΕΚΤ προχώρησε σε εννέα διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων της, επιστρέφοντας απότομα σε έναν κύκλο περιοριστικής νομισματικής πολιτικής σε μια προσπάθεια να τιθαθεύσει τον πληθωρισμό που ύστερα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις συνακόλουθες κυρώσεις κατά της Μόσχας εκτοξεύτηκε σε επίπεδα ρεκόρ.

Ήδη τα επιτόκια στην Κύπρο παρουσιάζουν σημαντική αύξηση, εγείροντας ερωτηματικά για την ικανότητα αποπληρωμής και για ενδεχόμενη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η συνεδρία πραγματοποιείται στον απόηχο πληροφοριών για το ενδεχόμενο επιβολής φορολογίας απροσδόκητων κερδών στις τράπεζες (windfall tax).

«Δυστυχώς αναπόφευκτη θα είναι η αύξηση των κόκκινων δανείων με τη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων. Θα είναι από τα πρώτα θέματα που θα δούμε στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής στις 29 Αυγούστου», είχε δηλώσει σε ανάρτησή του ο κ. Χατζηγιάννης.

Σύμφωνα με την ατζέντα, για το θέμα προσκλήθηκαν ο Υπουργός Οικονομικών ή εκπρόσωπός του, εκπρόσωποι του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, εκπρόσωποι του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης, της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), της Γενικής Συνομοσπονδίας Παγκύπριων Οργανώσεων Βιοτεχνών Επαγγελματιών Καταστηματαρχών (ΓΣ ΠΟΒΕΚ), του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ), του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας, του Συνδέσμου Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων και Διαχειριστριών Εταιρειών Πιστωτικών Διευκολύνσεων, του Συνασπισμού Μικρών Επιχειρήσεων και Αυτοεργοδοτουμένων (ΣΥ.Μ.Ε.Α.), της Κυπριακής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων Λτδ (ΚΕΔΙΠΕΣ), της Ελληνικής, της Τράπεζας Κύπρου, της Κυπριακής Τράπεζας Αναπτύξεως, της Ancoria Bank και της Astrobank.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΟΠΕΚ: Παρατείνονται οι μειώσεις της παραγωγής πετρελαίου

Στην παράταση της μείωσης της παραγωγής πετρελαίου και για το δεύτερο τρίμηνο του έτους συμφώνησαν τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ+ που μειώνουν εθελοντικά την πετρελαϊκή...

Τράπεζα Πειραιώς: Ξεκινά το placement για το 27% – Φεύγει το ΤΧΣ

Τη Δευτέρα το πρωί θα αναρτηθεί το ενημερωτικό δελτίο για την έκδοση της Τράπεζας Πειραιώς που θα περιλαμβάνει την τιμή και το εύρος της έκδοσης. Το...

Βερολίνο: Ο Πούτιν επιχειρεί να αποσταθεροποιήσει τη Γερμανία

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας κατηγόρησε σήμερα το Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι επιδιώκει να «αποσταθεροποιήσει» τη χώρα, μετά τη δημοσιοποίηση από τη Ρωσία εμπιστευτικών...

Κάιρο: Ισραηλινό μποϊκοτάζ στις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα- Γιατί δεν προσήλθε αντιπροσωπεία

Ισραηλινή εφημερίδα αναφέρει πως το Ισραήλ δεν προσήλθε σήμερα σε συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός, που διεξάγονται στο Κάιρο, αφότου η Χαμάς δεν...

Θεσσαλονίκη: Πανό 102 μέτρων για τα 57 θύματα των Τεμπών

Ανθρώπινα σώματα αποτυπώθηκαν σε ένα ειδικά προετοιμασμένο πανό 102 μέτρων με την μέθοδο της κυανοτυπίας από μια ομάδα φωτογράφων της gallery Πινακήθη, Tempi, In...

Ο ΑΠΟΕΛ 1-0 την Πάφο και βλέπει τίτλο

Ο ΑΠΟΕΛ κέρδισε την Πάφο με 1-0 σε αγώνα για τον Α΄Ομιλο της 2ης αγωνιστικής της β' φάσης του ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Cyta. Το νικηφόρο γκολ...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!