38.7 C
Nicosia
Παρασκευή 14 Ιούνιος 2024 | 12:55

Εντός δύο μηνών ο διορισμός νέου Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των ορεινών κοινοτήτων συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού στο πλαίσιο της συζήτησης θέματος για την Εθνική Στρατηγική για την Ανάπτυξη των Ορεινών Κοινοτήτων και τον ρόλο του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων και την καθυστέρηση στον διορισμό του.

Επί του τελευταίου σύμφωνα με βουλευτές, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Ανδρέας Γρηγορίου διαβεβαίωσε ότι ο διορισμός του νέου Επιτρόπου θα γίνει εντός των επόμενων δύο μηνών.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας έκανε λόγο για αδικαιολόγητη καθυστέρηση από πλευράς Κυβέρνησης για τον διορισμό Επιτρόπου Ορεινών Περιοχών, λέγοντας ότι ο ΔΗΣΥ έχει επανειλημμένα τονίσει την αναγκαιότητα και ασκεί πίεση προς την Κυβέρνηση, να προχωρήσει άμεσα στον διορισμό του εν λόγω Επιτρόπου.

«Αδικαιολόγητη η πρόφαση περί αξιολόγησης του θεσμού, αφού τόσο οι κοινότητες διαμέσου της Ένωσης Κοινοτήτων, αλλά και οι φορείς ανάπτυξης των ορεινών περιοχών Τροόδους θεωρούν επιβεβλημένο τον διορισμό», είπε, εκφράζοντας ωστόσο την ίδια στιγμή ικανοποίηση για την πρόθεση από πλευράς Κυβέρνησης να προχωρήσει εντός δύο μηνών στον διορισμό Επιτρόπου.

Ο κ. Σύκας είπε ακόμη ότι αποτελεί μεγάλη προίκα από την προηγούμενη κυβέρνηση η Εθνική Στρατηγική περί Ορεινών Περιοχών, η οποία προνοεί 236 δράσεις συνολικού κόστους €400 εκ. μέχρι το 2030, παρατηρώντας μετά λύπης, όπως είπε, ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει λάβει η Επιτροπή από τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα και υπηρεσίες, παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά την υλοποίηση της Στρατηγικής, κάτι που, όπως εξήγησε, οφείλεται και στον μη διορισμό Επιτρόπου.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα δήλωσε ότι για να επιστρέψει ο κόσμος πίσω στην ύπαιθρο και να μπορέσουν οι κοινότητες της υπαίθρου να ορθοποδήσουν χρειάζεται πρώτον ασφαλές οδικό δίκτυο, σχολεία, ιατρικά κέντρα και νέες θέσεις εργασίας.

Ειδικότερα για τον θέμα του οδικού δικτύου ο κ. Κώστα είπε ότι σε αρκετές περιοχές είναι επικίνδυνο και πεπαλαιωμένο, ενώ έκανε και ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του δρόμου Λεμεσού – Σαϊττά, επαναλαμβάνοντας πως το έργο δεν θα πρέπει να σταματήσει στην 1 φάση μέχρι την Παλώδια.

«Δυστυχώς κανένα κονδύλι για την Α2 φάση δεν υπάρχει στον κρατικό προϋπολογισμό του 2024 ενώ η Α1 φάση παρουσιάζει τεράστια καθυστέρηση», είπε.

Δήλωσε ακόμη ότι η Εθνική Στρατηγική για την Ανάπτυξη των Ορεινών Κοινοτήτων του Τροόδους αναφέρει όντως σημαντικές δράσεις, κάποιες εκ των οποίων έχουν υλοποιηθεί, εκκρεμεί, ωστόσο, η περαιτέρω προώθηση της αλλά και ότι αναμένεται η υλοποίηση της δέσμευσης για διορισμό νέου Επιτρόπου  το αργότερο σε δύο μήνες.

Είπε τέλος ότι αυτό που χρειάζονται οι κάτοικοι των κοινοτήτων Τροόδους είναι επιτέλους σημαντικά έργα που θα επιλύσουν τα πολλαπλά προβλήματα τους και οι στρατηγικές και οι μελέτες να μετατραπούν σε πράξεις.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ανέφερε πως επιτέλους πρόκειται εντός δύο μηνών να προχωρήσει η Κυβέρνηση στον διορισμό Επιτρόπου.

Έκανε παράλληλα λόγο για σοβαρές καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, κάτι που όπως εξήγησε σχετίζεται και με τον μη διορισμό Επιτρόπου.

Ο κ. Παπαδούρης ανέφερε επίσης ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρωθεί σε μέτρα, που θα υποβοηθούν τον κόσμο που ζει ή θέλει να ζήσει στις ορεινές κοινότητες, εξηγώντας πως αυτό μπορεί να γίνει με βελτίωση οδικού δικτύου, ενίσχυση υπηρεσιών, παροχή κινήτρων για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τέλος με στήριξη της καθημερινότητας όσων επιλέξουν να ζήσουν στην ύπαιθρο.

«Τα πράγματα αυτή τη στιγμή φαίνεται να κινούνται με μεγάλες καθυστερήσεις, θα αναμένουμε εντός των επόμενων δύο μηνών τον διορισμό Επιτρόπου και θα έχουμε ξανά συζήτηση για να εξετάσουμε ποιοι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν αν θέλουμε πραγματικά να στηρίξουμε τις κοινότητες» πρόσθεσε.

Ανέφερε τέλος πως τα θεματικά, όπως τα χαρακτήρισε έργα που προγραμματίζονται στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2024, απέχουν πολύ από την επείγουσα παροχή βασικών υπηρεσιών. «νομίζω μεταπηδήσαμε ένα στάδιο αφήνοντας τα σημαντικά πίσω και ασχολούμαστε με άλλα πράγματα» είπε.

Αθλητικό Κέντρο Γλαύκος Κληρίδης

Στο πλαίσιο της συνεδρίας της Επιτροπής συζητήθηκε και το θέμα που αφορά το μέλλον του Αθλητικού Κέντρου Γλαύκος Κληρίδης στον Αγρό με τον βουλευτή του ΔΗΣΥ Νίκο Σύκα να αναφέρει ότι με βάση την ενημέρωση που έγινε, «το κόσμημα αυτό της Πιτσιλιάς έχει καταστεί έρμαιο της γραφειοκρατίας».

Πρόσθεσε πως ενώ ο ΚΟΑ ήταν έτοιμος να προχωρήσει στην υλοποίηση έργων αναβάθμισης στο Αθλητικό Κέντρο με προϋπολογισμό της τάξης των €3 εκ. για κάποιο λόγο με απόφαση διυπουργικής επιτροπής μετατέθηκε η υλοποίηση της αναβάθμισης στο Υφυπουργείο Τουρισμού και μάλιστα αναφέρθηκε στην Επιτροπή ότι το Υφυπουργείο Τουρισμού θεωρεί πως ο μοναδικός τρόπος αναβάθμισης του Κέντρου είναι μέσω ιδιώτη επενδυτή.

Όπως είπε, είναι απαράδεκτο από τη στιγμή που υπήρχαν σχέδια προσφορών να επιλέγεται ένα άλλο είδος ανάπτυξης «σε ζεύξη με τον ιδιωτικό τομέα».

«Εφόσον ο ΚΟΑ τα είχε όλα έτοιμα για να προχωρήσει θα πρέπει (η υλοποίηση της αναβάθμισης) να ανατεθεί πίσω στον ΚΟΑ για να υλοποιήσει το έργο», συμπλήρωσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Αρχή κατά της Διαφθοράς: Απέρριψε ανώνυμη καταγγελία κατά της Γιαννάκη

Η Αρχή κατά της Διαφθοράς απέρριψε ανώνυμη καταγγελία που κατατέθηκε ενώπιον της, κατά της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνας Γιαννάκη. Οι καταγγελίες έκαναν...

Μεταναστευτικό: Στους 254 οι διαμένοντες στο κέντρο Πουρνάρα από τους 3145 το 2022

Μειώθηκαν αισθητά οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών μετά και τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση. Ενδεικτικός είναι αριθμός των διαμενόντων στο κέντρο φιλοξενίας Πουρνάρα. Πιο...

Ένταση στα κατεχόμενα, εργαζόμενοι θέλουν να κόψουν το ρεύμα στο παράνομο αεροδρόμιο

Στα χεριά πιάστηκαν πριν απο λίγο συντεχνιακοί της El Sen, συντεχνίας των υπαλλήλων στην «αρχή ηλεκτρισμού» με «αστυνομικούς» που τους εμπόδισαν να μπουν στο...

ΥΠΑΝ: Για πρώτη φορά υπάρχει σχεδιασμός για την εγκατάσταση κλιματιστικών

Για πρώτη φορά υπάρχει σχεδιασμός για την εγκατάσταση κλιματιστικών, είπε η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, προσθέτοντας ότι ο στόχος πρωτίστως είναι...

Στεφανιαία νόσος: Πότε βάζουμε στεντ, πότε κάνουμε μπαλονάκι και πότε χειρουργείο;

Μιχάλης Δημοσθένους*  Κάθε χρόνο περίπου 60 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αναπτύσσουν μια καρδιακή νόσο. Υπολογίζεται ότι περίπου 200 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με στεφανιαία...

Τρίτοι πίσω από τον Φάρατζ για πρώτη φορά σε δημοσκόπηση οι Συντηρητικοί

Για πρώτη φορά δημοσκόπηση στο Ηνωμένο Βασίλειο ενόψει των εκλογών της 4ης Ιουλίου δείχνει το Συντηρητικό Κόμμα να υποχωρεί στην τρίτη θέση, πίσω από...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!