19.8 C
Nicosia
Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021 | 17:08

Ελεγκτής: Θέμα ασυμβίβαστου για Κιζίλγιουρεκ

Θέμα ασυμβίβαστου για τον Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, ο οποίος μετά την εκλογή του στο Ευρωκοινοβούλιο δεν συνταξιοδοτήθηκε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο οποίο ήταν καθηγητής, εγείρει ο Γενικός Ελεγκτής, καλώντας τον υπουργό Εσωτερικών να ενημερώσει αρμοδίως τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προκειμένου να λάβει μέτρα.

Παράλληλα, καλεί τον Γενικό Εισαγγελέα να εξετάσει κατά πόσον συντρέχει λόγος διερεύνησης του ενδεχομένου διάπραξης από τη Σύγκλητο, ή από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο, οποιουδήποτε αδικήματος του Ποινικού Κώδικα, ή οποιοδήποτε άλλο αδίκημα.

Ο Γενικός Ελεγκτής απέστειλε σχετική επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών την οποίαν κοινοποιεί στο Γενικό Εισαγγελέα, τον πρόεδρο του Συμβουλίου Πανεπιστημίου Κύπρου, τον Πρύτανη Πανεπιστημίου και στον επικεφαλής Γραφείου Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο.

Στην επιστολή του Γενικού Ελεγκτή αναφέρεται, πως μετά την εκλογή του κ. Νιαζί Κιζίλγιουρεκ στο αξίωμα του ευρωβουλευτή τον Ιούνη του 2019, ηγέρθη το θέμα του ασυμβίβαστου της θέσης αυτής με τη θέση καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΠΚ), κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε και από δύο γνωματεύσεις νομικών τις οποίες ζήτησε το Πανεπιστήμιο. Ανάλογη είναι, όπως αναφέρει ο Γενικός Ελεγκτής, και γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα.

Ο Γενικός Ελεγκτής υποδεικνύει επίσης, πως με βάση τους σχετικούς Κανόνες, εφόσον η άδεια άνευ αποδοχών παραχωρήθηκε για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αυτή θα συνυπολογίζεται για σκοπούς σύνταξης και εφάπαξ του Καθηγητή, όταν αυτός θα αφυπηρετήσει από το ΠΚ, ενώ ταυτόχρονα θα λαμβάνει και τη σύνταξη ευρωβουλευτή που είναι ίση με 3,5% επί του μισθού για κάθε πλήρες έτος άσκησης της θητείας του ως ευρωβουλευτής.

Αφού αναφέρει ότι το Πανεπιστήμιο δεν συνταξιοδότησε, ως όφειλε, τον κ. Κιζίλγιουρεκ, ώστε να αρθεί το ασυμβίβαστο, καλεί τον πρόεδρο του Συμβουλίου του ΠΚ, όπως «ενημερώσει σχετικά το Συμβούλιο το οποίο έχει την τελική ευθύνη για τη διαχείριση και τον έλεγχο των διοικητικών και οικονομικών υποθέσεων του Πανεπιστημίου, όπως και των θεμάτων προσωπικού, προκειμένου να λάβει άμεσα μέτρα για τερματισμό της παρανομίας χωρίς άλλη καθυστέρηση».

Από πλευράς του ο Πρύτανης κ. Τάσος Χριστοφίδης, θεωρεί, πως δεν υφίσταται θέμα σύγκρουσης συμφέροντος και υποδεικνύει ότι πολλοί ευρωβουλευτές είναι εν ενεργεία καθηγητές πανεπιστημίων και όχι με άδεια άνευ απολαβών όπως ο κ. Κιζίλγιουρεκ. Εξάλλου, όπως είπε, ο κ. Κιζίλγιουρεκ, τον ενημέρωσε ότι κατέχει σχετική έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο. Παράλληλα, ο Πρύτανης υποδεικνύει πως ο φορολογούμενος δεν θα επιβαρυνθεί ούτε σεντ, ούτε και θα αυξηθούν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα του, διότι αυτό ξεκαθαρίζεται από κανονισμό του Πανεπιστημίου. Πέραν αυτών, υποστηρίζει πως αποτελεί θετικό γεγονός για την Κύπρο και το Πανεπιστήμιο, ότι ένας καθηγητής του τυγχάνει ταυτοχρόνως και ευρωβουλευτής.

Σχετικά με τις γνωματεύσεις των δύο νομικών, ανέφερε ότι το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου τις έκρινε ως μη υπάρχουσες, δεδομένου ότι δεν τις ζήτησε ο ίδιος ο Πρύτανης που έχει τη σχετική αρμοδιότητα.

Τέλος ανέφερε, ότι ζητήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε να επιτρέπεται καθηγητές δημοσίων πανεπιστημίων να αναλαμβάνουν δημόσια αξιώματα, φτάνει να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών και ο Πρόεδρος φέρεται να αντέδρασε θετικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Συνελήφθη στα ΗΑΕ ο τούρκος αρχιμαφιόζος Σεντάτ Πεκέρ

Υπό κράτηση βρίσκεται ο Τούρκος αρχιμαφιόζος, Σεντάτ Πεκέρ. Σύμφωνα με τα νέα του Al Jazeera, ο αρχηγός της οργάνωσης του οργανωμένου εγκλήματος, Σεντάτ Πεκέρ βρίσκεται υπό κράτηση από...

Γερμανία: Ανακοινώθηκε η σύνθεση της νέας κυβέρνησης με ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών

Ο επόμενος Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς προχώρησε σε μια σειρά από μικρές εκπλήξεις καθώς όρισε τους υπουργούς του υπουργικού συμβουλίου το πρωί της Δευτέρας. Προσκαλώντας κάθε...

Αυστρία: Ορκίστηκε Καγκελάριος ο Καρλ Νεχάμερ

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ έγινε επίσημα καγκελάριος σήμερα Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου, ο τρίτος που καταλαμβάνει αυτή τη θέση μέσα σε λίγους...

Ινδονησία: Εξερράγη ξανά το ηφαίστειο – Στους 22 οι νεκροί

To ηφαίστειο στην Ινδονησία εξερράγη ξανά τη Δευτέρα, εκτοξεύοντας καυτά σύννεφα στάχτης, δύο ημέρες μετά από την ισχυρή έκρηξη που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον...

«Θλιβερές» οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, λέει η Μόσχα

Το Κρεμλίνο τη Δευτέρα χαρακτήρισε την κατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας ως «πολύ θλιβερή» την παραμονή μιας τηλεδιάσκεψης μεταξύ του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Αμερικανού ομολόγου...

Στη Μόσχα θέλει να πάει ο Πάπας Φραγκίσκος για να συναντηθεί με τον Κύριλλο

Ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε σήμερα ότι είναι διατεθειμένος να πάει στη Μόσχα για την επόμενη συνάντησή του με τον Ρώσο ορθόδοξο Πατριάρχη Κύριλλο, η...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!