27.5 C
Nicosia
Δευτέρα 7 Οκτώβριος 2024 | 12:42

Διμερής συνεργασία σε πολλούς τομείς με την Αίγυπτο – Συνάντηση Αναστασιάδη-Σίσι

Την πάγια στήριξη της Αιγύπτου στη Λευκωσία στο θέμα του Κυπριακού εξέφρασε ο Πρόεδρος της χώρας  Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, σε διάσκεψη Τύπου που παραχώρησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, μετά την ολοκλήρωση της  ιστορικής πρώτης Διακυβερνητικής Συνάντησης των δύο χωρών στο Κάιρο, καθώς και τις διευρυμένες συνομιλίες των Υπουργών που συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις.

Ο κ. Σίσι τάχθηκε υπέρ του σεβασμού του διεθνούς δικαίου στο Κυπριακό, μίλησε για  την ανάγκη μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών και εξέφρασε την πάγια στήριξη της χώρας του στην Κύπρο στο θέμα του Κυπριακού.

Καλωσόρισε τον Κύπριο Πρόεδρο και όλους τους Υπουργούς που τον συνόδευαν «στη δεύτερη χώρα τους την Αίγυπτο», όπως είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας τις μεγάλες δυνατότητες των δύο φίλων χωρών να επιτύχουν τα κοινά τους συμφέροντα ως ένα πρότυπο συνεργασίας σε περιφερειακό επίπεδο.

Και οι δύο Πρόεδροι εξέφρασαν τη βούλησή τους για περαιτέρω στενότερη συνεργασία των δύο χωρών σε όλους τους τομείς.

Ευχαριστώντας τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αλ Σίσι για τη θερμή υποδοχή, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης τόνισε στις δηλώσεις του που ακολούθησαν προς τους δημοσιογράφους ότι η από κοινού με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο «ταύτιση απόψεων επί περιφερειακών ζητημάτων συνάδει απόλυτα με το κοινό μας όραμα για τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας, σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι «ταύτιση υπήρξε επίσης στο ότι οι συνέργειες που αναπτύσσουμε είτε σε διμερές είτε σε τριμερές ή και σε πολυμερές επίπεδο, δεν στρέφονται εναντίον κανενός των γειτόνων μας».

Τόνισε ότι «αντίθετα, ευχή και ελπίδα μας είναι όπως μέρος των συνεργειών καταστούν και τα όποια κράτη σέβονται τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τους κανόνες διεθνούς δικαίου και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών, αναπτύσσοντας αμοιβαία επωφελείς συνέργειες. Συνέργειες όπως, μεταξύ άλλων, μέσω της πρωτοβουλίας του Προέδρου Σίσι για τη δημιουργία του East Mediterannean Gas Forum, εις το οποίο συμμετέχει σημαντικός αριθμός κρατών της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο».

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ευχαρίστησε «τον αδελφικό φίλο, Πρόεδρο Σίσι, για την κατανόηση αλλά και την σταθερή και αμετάβλητη στάση αρχών που η Αίγυπτος τηρεί στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στη βάση των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ αλλά και στη καταδίκη των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας, είτε αυτές αφορούν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της ΚΔ είτε τη δημιουργία νέων τετελεσμένων επί του εδάφους».

«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Πρόεδρο Σίσι για τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις που αφορούν την επίλυση του Κυπριακού, με τις νέες θέσεις και ενέργειες της τουρκικής πλευράς που εκτρέπει το Κυπριακό από τα όσα τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και οι Όροι Εντολής του Γενικού Γραμματέα διαλαμβάνουν», ανέφερε συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Οι συναντήσεις της Διακυβερνητικής Συνάντησης Κύπρου – Αιγύπτου συνέβαλαν στην επανεξέταση διαφόρων θεμάτων της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, με αναφορά στα θέματα ενέργειας, ασφάλειας, άμυνας, γεωργίας, ιχθυοκαλλιεργειών, τουρισμού και μεταφορών καθώς και στην ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων αλλά και στη συνεργασία επιστημονικής έρευνας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μεταξύ των δύο κρατών, επεσήμανε από την πλευρά της η αιγυπτιακή προεδρία.

Στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρεται ότι οι Πρόεδροι Κύπρου και Αιγύπτου τόνισαν ότι η πραγματοποίηση της Διακυβερνητικής αποτελεί νέα βάση εκκίνησης για την προώθηση και ενίσχυση της συνεργασίας και της ενσωμάτωσης μεταξύ των δύο φίλων κρατών, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων και στην από κοινού στήριξη των συμφερόντων των δύο λαών.

«Στρατηγική» χαρακτήρισε τη συνεργασία με την Αίγυπτο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σε ανάρτησή του από το Κάιρο, όπου βρίσκεται για την πρώτη Διακυβερνητική Συνάντηση των δύο χωρών ο Πρόεδρος  της Δημοκρατίας ανέφερε ότι: «Mε τον Πρόεδρο κατά τη διάρκεια της Συνόδου αλλά κ των διμερών επαφών μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών, Ενέργειας, Άμυνας, Γεωργίας, Παιδείας και Ναυτιλίας, είχαμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε ιδέες και απόψεις για διεύρυνση της συνεργασίας μας σε νέους τομείς. Αμοιβαία ήταν η θέση για θεσμοθέτηση της #G2G Συνόδου για εξέταση της υλοποίησης των τομεακών συμπράξεων στη βάση του οδικού χάρτη που έχουμε καθορίσει, αλλά και της ευρύτερης μας συνεργασίας, η οποία, πλέον, θεωρείται ως στρατηγική».

Όπως αναφέρει ακόμη η σελίδα της Προεδρία στο Twitter συμφωνήθηκαν μεταξύ των δύο χωρών τα ακόλουθα:

  • Διαπραγματεύσεις για υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης στους τομείς της Ανώτερης Εκπαίδευσης και Έρευνας και της Συμφωνίας για Αμοιβαία Αναγνώριση Τίτλων Σπουδών, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων κ την εκατέρωθεν αύξηση ανταλλαγής φοιτητών.
  • Στη βάση της Συμφωνίας Κύπρου – Αιγύπτου στον Τομέα της Ηλεκτρικής Ενέργειας και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, συμφωνήθηκε η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, ιδιαίτερα επί της αξιοποίησης ηλιακών θερμικών και φωτοβολταϊκών συστημάτων, καθώς και παραγωγής πράσινου υδρογόνου.
  • Στον τομέα του Εμπορίου, συμφωνήθηκε η θεσμοθέτηση επιχειρηματικών φόρουμ, ώστε να ενισχυθούν οι δεσμοί μεταξύ των επιχειρηματικών επιμελητηρίων, με στόχο την αύξηση του εμπορίου υπηρεσιών και αγαθών, ιδιαίτερα φαρμακευτικών σκευασμάτων και προϊόντων υδατοκαλλιέργειας.

Θερμή υποδοχή επιφύλαξε το Σάββατο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ο Αιγύπτιος Πρόεδρος  Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι.  

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έφτασε στο Κάιρο, επικεφαλής αντιπροσωπείας, συνοδευόμενος από τους Υπουργούς Εξωτερικών  Νίκο Χριστοδουλίδη, Άμυνας Χαράλαμπο Πετρίδη, Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας  Νατάσα Πηλείδη, Παιδείας και Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας  Πρόδρομο Προδρόμου, Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος  Κώστα Καδή, τον Υφυπουργό Ναυτιλίας Βασίλη Δημητριάδη, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Μάριο Πελεκάνο και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Οι  ηγέτες Κύπρου και Αιγύπτου είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο στην Ηλιούπολη της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, ενώ παράλληλα διεξάγονταν διμερείς συναντήσεις ανάμεσα στους Κύπριους Υπουργούς και τους Αιγύπτιους ομολόγους τους.

Ακολούθησαν οι διευρυμένες συνομιλίες των δύο χωρών, παρουσία των δύο Προέδρων ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπείες.

Από αιγυπτιακής πλευράς συμμετείχαν, πέραν του Αιγυπτίου Προέδρου Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Σάμεχ Σούκρι, ο Υπουργός Άμυνας κ. Μοχάμεντ Αχμεντ Ζάκι, ο Υπουργός αρμόδιος για θέματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κ. Μοχάμεντ Ελ Μάρκαμπι, ο Υπουργός Πετρελαίων και Φυσικών Πόρων κ. Τάρεκ ελ Μόλλα, η Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας κα Νεβίν Γκάμεα, ο Υπουργός Γεωργίας κ. Αλ Σαγιέντ αλ Κιουσαϊρ, ο Υπουργός Ανώτερης Εκπαίδευσης και Επιστημονικής Έρευνας Δρ Χάλιντ Άμπντελ Γκχαφάρ, η Υπουργός Πολιτισμού Δρ Ινάς Άμπντελ Ντάγιεμ, ο Υπουργός Μεταφορών κ. Κάμελ Αλ Ουαζίρ και ο Υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού κ. Άσραφ Σόμπχι.

Ενισχύεται η συνεργασία Κύπρου – Αιγύπτου, η οποία πλέον όχι μόνο διέπεται από αλληλοσεβασμό, εμπιστοσύνη και αδελφικούς δεσμούς, αλλά και από μια στρατηγική συναντίληψη για τα οφέλη που αποφέρει σε διμερές, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, αναφέρεται σε ανάρτηση της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Twitter.

“Στο Κάιρο σήμερα η ιστορική 1η Διακυβερνητική Σύνοδος. Ενίσχυση της συνεργασίας η οποία πλέον όχι μόνο διέπεται από αλληλοσεβασμό, εμπιστοσύνη και αδελφικούς δεσμούς, αλλά και από μια στρατηγική συναντίληψη για τα οφέλη που αποφέρει σε διμερές, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο”, σημειώνεται.

Σε άλλη ανάρτηση της Προεδρίας επισημαίνεται πως οι Υπουργοί Εξωτερικών, Ενέργειας, Άμυνας, Γεωργίας, Παιδείας και Ναυτιλίας της ΚΔ έχουν συναντήσεις με τους Αιγύπτιους ομολόγους τους στην 1η Διακυβερνητική Σύνοδο και γίνεται λόγος για ενίσχυση της συνεργασίας και διεύρυνσή της σε νέους τομείς.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ανέφερε πως προσβλέπει να συζητήσει με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι, νέες ή εκτεταμένες μορφές συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου.

Σε ανάρτησή του στο Twitter αμέσως μετά την άφιξή του στο Κάιρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε: “Ευχαριστώ αγαπητέ φίλε μου Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι για τη φιλοξενία της ιστορικής πρώτης Διακυβερνητικής Διάσκεψής μας στο Κάιρο. Προσβλέπω στη συνάντησή μας προκειμένου να επιβεβαιώσουμε τις άριστες σχέσεις και συνέργειες που οι δυο χώρες μας έχουν εγκαθιδρύσει και για να συζητήσουμε νέες ή εκτεταμένες μορφές συνεργασίας”.

Τον Πρόεδρο υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο του Καϊρου ο Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων Τάρεκ Ελ Μόλλα.

Αμέσως μετά τη συνάντηση των Προέδρων των δύο χωρών Αναστασιάδη – Αλ Σίσι, θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες, παρουσία των Υπουργών των δύο κυβερνήσεων, όπου θα συζητηθεί μία ευρεία γκάμα θεμάτων που αφορούν τις δύο χώρες.

Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συνοδεύουν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας, Ενέργειας, Παιδείας,  Γεωργίας,  ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ανάμεσα στα σημαντικότερα θέματα που θα συζητήσουν οι δύο ηγέτες,συμπεριλαμβάνονται  θέματα ενέργειας, η περαιτέρω ενδυνάμωση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών και η ενίσχυση των επιχειρηματικών σχέσεων.

Η Διακυβερνητική με Κύπρο επιβεβαιώνει τη συνεργασία των δύο χωρών σε νέους τομείς, τονίζει η Αιγυπτιακή Προεδρία

«Η σημερινή Διακυβερνητική Συνάντηση Αιγύπτου – Κύπρου στο Κάιρο, παρουσία των Προέδρων Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι και Νίκου Αναστασιάδη, επιβεβαιώνει στο πιο υψηλό επίπεδο την κοινή βούληση των δύο χωρών για να ενισχύσουν και να αναπτύξουν την παραδοσιακή μεταξύ τους συνεργασία ώστε αυτή να συμπεριλάβει νέους τομείς, παράλληλα με την εδραίωση των ισχυρών και ιστορικών δεσμών φιλίας μεταξύ των δύο χωρών», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Αιγυπτιακή προεδρία.

Η Αιγυπτιακή προεδρία σημειώνει ότι η Διακυβερνητική Συνάντηση γίνεται για πρώτη φορά, με την παρουσία των Προέδρων των δύο χωρών και με τη συμμετοχή των αρμόδιων Υπουργών και των δύο αντιπροσωπειών.

Όπως αναφέρει ο Εκπρόσωπος της Αιγυπτιακής προεδρίας, Πρέσβης Μπάσαμ Ράντι, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν «τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας, της στρατιωτικής συνεργασίας, της ασφάλειας, της ενέργειας, του εμπορίου, των επενδύσεων, των θαλασσίων μεταφορών, της γεωργίας, της εκπαίδευσης, του περιβάλλοντος και της νεολαίας».

Στην ανακοίνωση, επισημαίνεται επίσης ότι οι Πρόεδροι των δύο χωρών θα διεξάγουν συζητήσεις αναφορικά με τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, τόσο σε περιφερειακό όσο και διεθνές επίπεδο, ιδίως υπό το φως των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι δύο φίλες χώρες, που απαιτούν ακόμη μεγαλύτερο συντονισμό και διαβούλευση μεταξύ της Αιγύπτου και της Κύπρου σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να εδραιωθεί η ασφάλεια, η σταθερότητα και η ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Χαμάς: Επίθεση με ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, ανήμερα της επετείου της 7ης Οκτωβρίου

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς λέει ότι βομβάρδισε την κεντρική ισραηλινή πόλη με καταιγισμό ρουκετών Maqadmeh M-90, σύμφωνα με δήλωση στο Telegram. Η ομάδα δήλωσε...

Taylor Swift – Η πλουσιότερη γυναίκα μουσικός στον κόσμο

Η Taylor Swift είναι η πλουσιότερη γυναίκα μουσικός στον κόσμο με εκτιμώμενη περιουσία 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Reuters Νωρίτερα, φέτος τον Απρίλιο η Σουίφτ εμφανίστηκε στην ετήσια...

Το ροδόσταγμα Αγρού το 13ο προϊόν στη λίστα των ΠΓΕ, αύξηση επιδικώκει το Υπ. Γεωργίας

Το «Ροδόσταγμα Αγρού/Rodostagma Agrou/Agros Rosewater» είναι το δέκατο τρίτο κυπριακό προϊόν που καταχωρίζεται στο επίσημο μητρώο των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης...

Ο ΟΠΕΚ μπορεί να καλύψει την «εξαφάνιση» του ιρανικού πετρελαίου

Υποχωρούν ελαφρά σήμερα του πετρελαίου, παρά τις ανησυχίες για την επικείμενη «απάντηση» του Ισραήλ στο Ιράν, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι μπορεί να καλυφθεί...

Στις 13 Ιανουαρίου ξεκινά επί της ουσίας η δίκη για τις πολιτογραφήσεις

Στην επί της ουσίας ακροαματική διαδικασία αναμένεται να προχωρήσει στις 13 Ιανουαρίου του 2025 η διαδικασία της ποινικής υπόθεσης, που αφορά τόσο στο ρεπορτάζ του...

Ο Χέρτσογκ καλεί τον κόσμο «να υποστηρίξει το Ισραήλ στη μάχη κατά των εχθρών»

Ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ κάλεσε σήμερα τον κόσμο «να υποστηρίξει το Ισραήλ στη μάχη του κατά των εχθρών», κατά την πρώτη επέτειο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!