26.7 C
Nicosia
Δευτέρα 22 Απρίλιος 2024 | 15:30

Διάλογο για συμπόρευση στις Προεδρικές άρχισαν ΔΗΚΟ – ΕΔΕΚ

Διάλογο με σκοπό την συνεργασία για τις Προεδρικές εκλογές άρχισαν ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ με τον Νικόλα Παπαδόπουλο να κάνει λόγο σε κόμματα πυλώνες του κεντρώου χώρου και τον Μαρίνο Σιζόπουλο να λέει ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να διερευνήσουν τις δυνατότητες και την προοπτική συμπόρευσης.

Μιλώντας μετά το τέλος της συνάντησης που έγινε τη Δευτέρα στα γραφεία του ΔΗΚΟ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η συνεργασία με την ΕΔΕΚ «μπορεί να εγγυηθεί την αλλαγή που θέλουμε να δούμε στη χώρα μας για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας τα οποία έχουν προκαλέσει απανωτές κρίσεις,  η κρίση του 2013, το μνημόνιο, η πανδημία και φυσικά πρόσφατα ο πόλεμος στην Ουκρανία».

Για να αντιμετωπίσουμε συνέχισε, τα προβλήματα της ακρίβειας, του πληθωρισμού, του κόστους ενέργειας που σήμερα γονατίζουν κυριολεκτικά τα κυπριακά νοικοκυριά και τις κυπριακές επιχειρήσεις, για να αντιμετωπίσουμε το μεταναστευτικό πρόβλημα. «που πλέον έχει τεθεί παντελώς εκτός ελέγχου”.

Για να κερδίσουμε, συνέχισε, και πάλι την αξιοπιστία της χώρας μας και να εξαφανίσουμε τις σκιές της διαπλοκής και της διαφθοράς. Για να επαναφέρουμε την ελπίδα σ’ ότι αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού και να αποτρέψουμε τον κίνδυνο της διχοτόμησης που ορθώνεται αυτή τη στιγμή μπροστά μας.

Το ΔΗΚΟ, συνέχισε, θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε αυτή η συνεργασία να προχωρήσει και να υλοποιηθεί «για να μπορέσουμε να επαναφέρουμε την ελπίδα στην κοινωνία, στον τόπο και στο λαό μας.»

Είναι προφανές ότι ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ είναι τα κόμματα που έχουν τις περισσότερες συγκλίσεις και τις λιγότερες αποκλίσεις σε θέματα κυβερνητικής και όχι μόνο, πολιτικής, ανέφερε από την πλευρά του ο Μαρίνος Σιζόπουλος και γι’ αυτό για την ΕΔΕΚ, πρόσθεσε, είναι πάρα πολύ σημαντικό να διερευνήσει τις δυνατότητες και την προοπτική συμπόρευσης με το ΔΗΚΟ στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

«Με ένα βασικό στόχο: όχι απλά να εμβολιάσουμε το κυβερνητικό πρόγραμμα της επόμενης πενταετίας αλλά να καθορίσουμε το πρόγραμμα της επόμενης πενταετίας και αυτό στη βάση των όσων προηγουμένως ο φίλος Νίκολας Παπαδόπουλος αναφέρθηκε  στα επιμέρους ζητήματα που πρέπει να απασχολήσουν αλλά και πρέπει να δώσει η επόμενη κυβέρνηση λύση για χάριν του λαού μας, για χάρη της πατρίδας μας».

Στην ερώτηση αν υπάρχουν προϋποθέσεις γι’ αυτή τη συνεργασία είτε σε προγραμματικές θέσεις είτε σε πρόσωπα, οι Πρόεδροι των δύο κομμάτων είπαν ότι δεν έγινε προ το παρόν συζήτηση προσώπων κι αυτό που συζητούν είναι το σε ποια βάση τα δύο κόμματα μπορούν να συμπορευθούν στις Προεδρικές.

ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ θα ενημερώσουν, είπε ο κ. Σιζόπουλος τα συλλογικά τους όργανα στη βάση των απόψεων που αντάλλαξαν σήμερα  και θα συνεχίσουν τις συναντήσεις για την διερεύνηση της δυνατότητας συμπόρευσης.

Στην ερώτηση εάν υπάρχει κάτι κλειστό ή προσέγγιση από το ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι «δεν υπάρχει τίποτε κλειστό και τίποτε ανοικτό».

Προϋπόθεση είναι να συμφωνήσουμε στις προγραμματικές θέσεις, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ υπενθυμίζοντας ότι με την ΕΔΕΚ συνεργάστηκαν στις Προεδρικές του 2018 και σε άλλες εκλογικές αναμετρήσεις «και είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να ξαναπετύχουμε και να διαμορφώσουμε και τώρα τέτοιες συγκλίσεις».

Ανέφερε ακόμη ότι στη βάση της απόφασης του Εκτελεστικού Γραφείου, το ΔΗΚΟ έχει καθοριστεί με ποια κόμματα θα συνεχίσει τις επαφές, «δηλαδή με άλλα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου και ανεξάρτητους υποψηφίους».

Το ποιος θα είναι υποψήφιος για το ΔΗΚΟ, αυτό θα το αποφασίσουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος, απάντησε ο κ. Παπαδόπουλος όταν ρωτήθηκε εάν θα ήθελε να ήταν ο ίδιος ο υποψήφιος του κεντρώου χώρου.

Ερωτηθείς εάν στο Κυπριακό συμφωνεί το ΔΗΚΟ με την ΕΔΕΚ που έχει απόφαση εναντίον της ΔΔΟ, ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι με την ΕΔΕΚ έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν και βρήκαν συγκλίσεις και στο Κυπριακό και σε άλλα σημαντικά ζητήματα.

Σκοπός των συζητήσεων και συναντήσεων, πρόσθεσε, είναι να συμφωνήσουν κάποιες κοινά αποδεκτές προγραμματικές θέσεις που θα αφορούν το Κυπριακό, την ουσία του Κυπριακού, την οικονομία, το κοινωνικό κράτος, το περιβάλλον, την ενέργεια και αλλά θέματα.

Κληθέντες να σχολιάσουν μια ενδεχόμενη,τελική, υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη από το ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι δεν θα σχολιάσει αυτή τη στιγμή εσωκομματικές διαδικασίες άλλων κομμάτων. Ίδια ήταν και η απάντηση του Προέδρου της ΕΔΕΚ που προέτρεψε να περιμένουμε πρώτα να διαμορφωθεί το προεκλογικό σκηνικό, «ας αποφασίσουν τα συλλογικά όργανα των κομμάτων για τους υποψηφίους τους. Εμείς δεν αποκλείουμε την επαφή με οποιονδήποτε. Αντίθετα, κάποιοι ενδεχομένως με τις πράξεις τους και τις ενέργειές τους, πιθανόν να μην επιδιώκουν αυτή την συνεργασία και την συμπόρευση».

Στη βάση των δεδομένων που θα προκύψουν, είπε ο κ. Σιζόπουλος τα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ θα πάρουν τις αποφάσεις τους για το τί μέλει γενέσθαι, λέγοντας ότι προτεραιότητα είναι η διερεύνηση της δυνατότητας συμπόρευσης με το ΔΗΚΟ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Να συμμετέχουν στα κοινά και να διεκδικούν, ενθαρρύνει ο ΠτΔ τους νέους

Να συμμετέχουν στα κοινά και να διεκδικούν, ενθάρρυνε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τους νέους, σε συζήτηση με μαθητές λυκείων σε...

Τέσσερα πιθανά θύματα εμπορίας προσώπων αναγνωρίστηκαν από την Αστυνομία

Τέσσερα πιθανά θύματα εμπορίας προσώπων έχουν αναγνωριστεί από την Αστυνομία, μετά τον εντοπισμό τους κατά τη διενέργεια εκπαιδευτικών επιχειρήσεων - σε πραγματικό χρόνο, στο...

Κ. Μητσοτάκης: Ενθαρρυντικά δείγματα πως ο επίμονος πληθωρισμός στα τρόφιμα αρχίζει να κάμπτεται

Ο αγώνας κατά της ακρίβειας είναι συνεχής, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ σημείωσε ότι «έχουμε για πρώτη φορά ενθαρρυντικά δείγματα ότι και ο...

Ιταλία: Πίτμπουλ κατασπάραξαν μωρό 13 μηνών

Δύο πίτμπουλ τραυμάτισαν θανάσιμα ένα μωράκι μόλις 13 μηνών σε ιδιωτική κατοικία στο Σαλέρνο της νότιας Ιταλίας, σε μικρή απόσταση από την Νάπολη. Το μωρό...

Οι πιο έξυπνες πόλεις στον κόσμο – Η θέση της Λευκωσίας

Τι καθιστά μία πόλη έξυπνη; Και πόσο έξυπνες είναι οι πόλεις, στις οποίες ζούμε; «Οι πόλεις πρέπει να σχεδιάζουν και να υιοθετούν στρατηγικές που...

Είσπραξη €608 εκ. ληξιπρόθεσμων οφειλών από το 2017, νέα δυνατότητα ρύθμισης

Από το 2017 μέχρι σήμερα έχουν εισπραχθεί €608 εκ. από 41.600 φορολογούμενους, με τη διαδικασία της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, δήλωσε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!