20.8 C
Nicosia
Τρίτη 19 Νοέμβριος 2024 | 13:17

Δημοσιεύονται για πρώτη φορά νέα στοιχεία που υποστηρίζουν την κυπριακή προέλευση του χαλουμιού

Σημαντικά νέα στοιχεία που υποστηρίζουν την κυπριακή προέλευση γαλακτοκομικών προϊόντων και ειδικά του χαλουμιού δημοσιεύονται για πρώτη φορά από το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής ανακοινώνει την ολοκλήρωση του βιβλίου με τίτλο: «Ο Γαλακτοκομικός Πολιτισμός της Κύπρου: Ιστορία – Παραδόσεις – Λαογραφία», το οποίο θα εκδοθεί προσεχώς στα ελληνικά και αγγλικά και καλεί όλους τους φορείς, οι οποίοι θα αξιοποιήσουν αυτό το υλικό, να στηρίξουν την προσπάθεια, με χορηγία για την έκδοση και προαγορά βιβλίων.
Όπως σημειώνει το βιβλίο έχει συνολική έκταση 220 σελίδων και περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό και 6 κεφάλαια, καλύπτοντας πολυπρισματικά το θέμα της γαλακτοκομικής παράδοσης της Κύπρου, μέσα από τα επιστημονικά πεδία της ιστορίας, αρχαιολογίας, λαογραφίας και εκκλησιαστικής ζωής.

Εξάλλου, αναφέρει ότι δημοσιεύονται για πρώτη φορά σημαντικά νέα στοιχεία, που υποστηρίζουν την κυπριακή προέλευση των εν λόγω προϊόντων και ειδικά του χαλουμιού και μεταξύ άλλων για πρώτη φορά εντοπίστηκε και αναδημοσιεύεται κείμενο από πηγή 16ου αιώνα, στην οποία δηλώνεται ξεκάθαρα ότι «τα άσπρα αλμυρά τυριά που παρασκευάζονται στην Κύπρο και διατηρούνται σε τυρόγαλο, δεν μπορεί να τα βρει κανείς αλλού».

Επίσης, παρουσιάζεται για πρώτη φορά ενδελεχής συζήτηση για τις ρίζες των ονομασιών των κυπριακών γαλακτοκομικών προϊόντων και παρουσιάζεται λεξιλόγιο, με ρίζες στην αρχαία ελληνική τυροκομία, το οποίο επιβιώνει στην κυπριακή διάλεκτο, υποδηλώνοντας ότι η πράξη της τυροκομίας εφαρμόζεται στην Κύπρο από τα αρχαία χρόνια, με συγκεκριμένες μεθόδους και μέσα.

Καταληκτικά το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής αναφέρει ότι τα στοιχεία που παρουσιάζονται είναι εξαιρετικής σημασίας ως προς την κατοχύρωση του χαλουμιού ως προϊόν κυπριακής προέλευσης, με ιστορικές ρίζες αιώνων, ενώ σημειώνει πως αναμένεται ότι το βιβλίο αυτό θα αποτελέσει απαραίτητο βοήθημα σε όλους όσοι ασχολούνται με την παραγωγή των γαλακτοκομικών προϊόντων, υποστηρικτικό υλικό και αδιάψευστο τεκμήριο σε όλες τις προσπάθειες κατοχύρωσης των γαλακτοκομικών προϊόντων και εργαλείο προβολής σε εμπορικές εκθέσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Αύριο η απόφαση του Ανωτάτου για το Πόθεν Έσχες κρατικών αξιωματούχων

Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο ανακοινώνει αύριο, Τετάρτη, την απόφασή του σε σχέση με την αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον Νόμο, που αφορά...

Με ζημιές συνεχίζεται η διαπραγμάτευση στο ΧΑΚ

Ζημιές παρουσιάζει το ΧΑΚ την Τρίτη. Ο Γενικός Δείκτης (στις 12:28) υποχωρεί στις 202,79 μονάδες παρουσιάζοντας ζημιές της τάξης του 0,59%. Ζημιές 0,60% καταγράφει ο...

Στο 4,75% το ποσοστό Wellington στην Τράπεζα Κύπρου

Στο 4,75% ανέρχεται το ποσοστό συμμετοχής του θεσμικού επενδυτικού ταμείου Wellington στην Τράπεζα Κύπρου, όπως ανακοινώθηκε σήμερα. Στα ονόματα των μετόχων του ταμείου περιλαμβάνονται οι...

Στο 1,6% ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Κύπρο τον Οκτώβριο

Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) αυξήθηκε κατά 1,6% τον Οκτώβριο του 2024, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία...

Αυξήθηκε ο αριθμός επενδυτικών οργανισμών τον Σεπτέμβριο, μειώθηκε το ενεργητικό

Αυξήθηκε ο αριθμός των επενδυτικών οργανισμών τον Σεπτέμβριο του 2024, σε σύγκριση με τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου, αλλά μειώθηκε το συνολικό ενεργητικό τους,...

Υπ.Υγείας: Στόχος η προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε ρευματοπαθείς

Το Υπουργείο Υγείας διαχρονικά στηρίζει τις προσπάθειες του Συνδέσμου Ρευματοπαθών Κύπρου και στοχεύει στην προσφορά ολοκληρωμένων και ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στον Κύπριο ρευματοπαθή, δήλωσε...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!