29.8 C
Nicosia
Τρίτη 16 Απρίλιος 2024 | 19:22

Για το κυπριακό να διδαχθούμε από το Ιρλανδικό μοντέλο, μας συστήνει η Ουνφικύπ

Η Κύπρος θα μπορούσε να μάθει πολλά από τη μελέτη του ιρλανδικού μοντέλου αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο δύο πλευρές που έχουν βιώσει συγκρούσεις μπορούν να συνεργαστούν για την προώθηση της ειρήνης, δήλωσαν στο ΚΥΠΕ μέλη των ειρηνευτικών δυνάμεων από τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία που υπηρετούν στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στο περιθώριο δεξίωσης που παρατέθηκε στην κατοικία του Ιρλανδού Πρέσβη στη Λευκωσία το βράδυ της Πέμπτης.

Οι άνθρωποι μπορούν να κοιτάξουν τα παιδιά τους και να γνωρίζουν ότι η κοινωνία μέσα στην οποία θα μεγαλώσουν είναι μια κοινωνία με διαφορές αλλά χωρίς φόβο, αναφέρει στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρέσβης της Ιρλανδίας στην Κύπρο Κόνορ Λονγκ, σημειώνοντας παράλληλα ότι παρά τις προκλήσεις η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής «έχει αποδειχθεί απίστευτα ανθεκτική».

Αν υπάρχει η διάθεση, υπάρχει χώρος για αρμονική ζωή στο νησί

Ο επιθεωρητής της ιρλανδικής αστυνομίας Ντένις Γουίλαν δήλωσε ότι πριν ενταχθεί στο σώμα το 1995, γνώρισε τη μέλλουσα σύζυγό του, μια προτεστάντισσα από τη Βόρεια Ιρλανδία, το 1992 και θυμάται πολύ έντονα το πολιτισμικό σοκ που βίωσε όταν πέρασε για πρώτη φορά τα σύνορα στην άλλη πλευρά του νησιού.

«Η αλλαγή που συντελέστηκε και στις δύο πλευρές κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών ήταν μεταμορφωτική. Οι νεότερες γενιές προχωρούν, δεν γνωρίζουν τα προβλήματα που πέρασαν οι προηγούμενες», πρόσθεσε σχετικά.

Ευρισκόμενος στην Κύπρο τις τελευταίες έξι εβδομάδες, ο Γουίλαν δήλωσε ότι μπορεί σίγουρα να δει τις ομοιότητες μεταξύ των όσων περνούν οι άνθρωποι εδώ και αυτών που συνέβησαν στην Ιρλανδία.

«Αν υπάρχει η διάθεση, υπάρχει σίγουρα χώρος για αρμονική ζωή σε αυτό το νησί. Θα χρειαστεί βούληση εκ μέρους των πολιτικών και των ανθρώπων και των δύο πλευρών. Η Ιρλανδία αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα ότι αυτό είναι εφικτό, αυτά που πέρασαν οι άνθρωποι εδώ μοιάζουν σε μεγάλο βαθμό με τα όσα πέρασαν οι άνθρωποι στην Ιρλανδία», σημείωσε.

Είπε επίσης ότι όλες οι πλευρές αποδέχθηκαν αυτό που ήθελε η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων στη Βόρεια Ιρλανδία. «Ο λαός έχει φωνή και ό,τι κι αν πει ο λαός, έτσι θα γίνει», τόνισε.

Ερωτηθείς σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ στρατιωτών από τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία που υπηρετούν στην Κύπρο, είπε ότι κάτι τέτοιο πιθανόν να μην ήταν δυνατό πριν από 30 χρόνια, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι σχεδόν όλοι αυτοί οι στρατιώτες είναι κάτω των 30 ετών, δεν έχουν βιώσει τις ταραχές, επομένως βλέπουν την κατάσταση μέσα από μια νέα οπτική γωνία.

«Στο τέλος της ημέρας, δεν έχει σημασία από πού είσαι, η πλειονότητα των ανθρώπων θέλει απλώς να ζει ειρηνικά, θέλουν να μεγαλώσουν τις οικογένειές τους χωρίς τον κίνδυνο για τη ζωή και τη σωματική τους ακεραιότητα. Πρέπει όλοι να καθίσουν γύρω από το τραπέζι και να συζητήσουν γιατί στο τέλος της ημέρας είμαστε όλοι άνθρωποι, δεν μας χωρίζουν πολλά πράγματα», τόνισε.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι την επόμενη φορά που θα επισκεφθεί στην Κύπρο σε λίγα χρόνια η κατάσταση θα έχει βελτιωθεί. «Αν υπάρχει προθυμία, όλα είναι δυνατά», κατέληξε.

Κάθε ταξίδι αρχίζει με ένα πρώτο βήμα

Η Κύπρος θα μπορούσε να μάθει πολλά από τη μελέτη του ιρλανδικού μοντέλου, αν και χρειάζεται ακόμη να γίνει σημαντική δουλειά, δήλωσε ο Διοικητής του Τομέα 2 της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αντισυνταγματάρχης Κόλιν Μακλέναχαν.

Πρόσθεσε για την περίπτωση της Βόρειας Ιρλανδίας ότι χρειάστηκε θάρρος για να πιστέψει κανείς ότι υπάρχει ένα καλύτερο μέλλον.

«Είκοσι πέντε χρόνια μετά υπάρχουν ακόμη πράγματα πάνω στα οποία πρέπει να δουλέψουμε, αλλά είμαστε πολύ καλύτερα τώρα σε σύγκριση με 25 χρόνια πριν. Κάθε ταξίδι αρχίζει με ένα πρώτο βήμα, υπάρχει πάντα κάτι για να ελπίζουμε και στο οποίο προσβλέπουμε, να μπορούμε να έχουμε αυτή την πίστη ότι υπάρχει κάτι που μπορεί να ενώσει τους ανθρώπους για ένα κοινό καλύτερο μέλλον», σημείωσε.

Είπε επίσης ότι η συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής επέτρεψε σε μια γενιά παιδιών να μεγαλώσουν ειρηνικά, καθώς δεν έχουν μνήμες από τα γεγονότα του παρελθόντος.

«Αυτό είναι το μέλλον για το οποίο αγωνιζόμαστε, υπάρχουν ακόμη δυσκολίες που πρέπει να ξεπεραστούν, οι άνθρωποι δεν θέλουν μία άλλη συμφωνία, αλλά ειρήνη και σταθερότητα για να ζήσουν τα παιδιά τους αρμονικά μαζί», τόνισε.

Ανθεκτική η Συμφωνία Μεγάλης Παρασκευής, οι κοινότητες εκφράζουν τις διαφωνίες τους μέσω της πολιτικής

Ο Πρέσβης της Ιρλανδίας στην Κύπρο Κόνορ Λονγκ επικεντρώθηκε από την πλευρά του στη διάσταση της ταυτότητας, σημειώνοντας ότι δεν τίθεται θέμα απώλειας ή υποβάθμισης της ταυτότητας της μιας ή της άλλης κοινότητας από τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, η οποία αναγνωρίζει ρητά ότι υπάρχουν δύο ταυτότητες και θέτει ένα πλαίσιο συνεργασίας.

«Υπάρχουν ακόμα διαφορές μεταξύ των δύο κοινοτήτων, δεν προσπαθούμε να πούμε ότι όλα εξαφανίστηκαν, αλλά η εμπειρία που βιώνουν είναι πολύ διαφορετική σε σύγκριση με τη δεκαετία του 1970 και του 1980», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι μπορούν να κοιτάξουν τα παιδιά τους και να γνωρίζουν ότι η κοινωνία μέσα στην οποία θα μεγαλώσουν είναι μια κοινωνία με διαφορές αλλά χωρίς φόβο.

Σε ερώτηση αν η συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια περίπτωση επιτυχίας όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο οι διαφορές μεταξύ των κοινοτήτων μπορούν να επιλυθούν ειρηνικά προς όφελος όλων, ο κ. Λονγκ είπε ότι η πολιτική της Βόρειας Ιρλανδίας εξακολουθεί σε μεγάλο βαθμό να καθοδηγείται από τα ζητήματα ταυτότητας.

Πρόσθεσε ότι η συμφωνία εξακολουθεί να ισχύει και παρά τις πολιτικές προκλήσεις έχει αποδειχθεί απίστευτα ανθεκτική ως πολιτικό πλαίσιο.

«Ακόμα και τώρα η συζήτηση αφορά στην αποκατάσταση της διοίκησης με καταμερισμό της εξουσίας, δεν πρόκειται για την αναζήτηση μιας καλύτερης συμφωνίας, αλλά για έναν συμβιβασμό που αναγνωρίζει τις δύο ταυτότητες στη Βόρεια Ιρλανδία, που ορίζει την προστασία των δικαιωμάτων, καθιερώνει τον καταμερισμό της εξουσίας και που εγκρίνεται δημοκρατικά από τον λαό της Βόρειας Ιρλανδίας, ο οποίος εξακολουθεί να ψηφίζει κόμματα που στην πλειονότητά τους επιθυμούν η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής να καταστεί λειτουργική», πρόσθεσε.

«Μεγαλώσαμε με μια Βόρεια Ιρλανδία όπου δεν υπήρχε ένα πολιτικό πλαίσιο μέσω του οποίου θα μπορούσαν να εκφραστούν οι διαφορές μεταξύ των κοινοτήτων, και ως αποτέλεσμα υπήρχε βία. Τα τελευταία 25 χρόνια οι δύο κοινότητες εκφράζουν τις διαφορές τους μέσω της πολιτικής και αυτό αποτελεί απόδειξη επιτυχίας», κατέληξε ο Ιρλανδός Πρέσβης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΥΠΟΙΚ: Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας

Καθοδήγηση, για την ορθή εφαρμογή του νέου άρθρου 5ιη (5r) του Κανονισμού 833/2014 της 12ης δέσμης περιοριστικών μέτρων, σε νομικά πρόσωπα, οντότητες και φορείς με...

Λεμεσός: Διασώθηκαν ενώ το σκάφος τους βυθιζόταν

Δύο άτομα που επέβαιναν σε μικρό σκάφος που βυθιζόταν στον κόλπο της Λεμεσού, διασώθηκαν από μέλη της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας. Σε ανακοίνωση του ΚΣΕΔ...

Πτώση παρουσίασε την Τρίτη το Χρηματιστήριο

Πτώση παρουσίασε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, λόγω του αρνητικού κλίματος που επικράτησε στις διεθνείς αγορές, εν μέσω ανησυχιών για τις γεωπολιτικές εξελίξεις....

ΔΝΤ: Πάνω τα επιτόκια αν ανέβει απότομα το πετρέλαιο

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αυξήσουν τα επιτόκια εάν η κρίση στη Μέση Ανατολή πυροδοτήσει απότομη άνοδο της τιμής του...

ΔΝΤ: Στο 2% του ΑΕΠ η ελληνική οικονομία το 2024

Στο 2% του ΑΕΠ προσγειώνει για τη φετινή χρονιά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το ΔΝΤ, ενώ παράλληλα εκτιμά πώς το 2025 θα κινηθεί οριακά χαμηλότερα,...

Στην τελευταία του κατοικία ο Γιάννης Φέρτης (φωτό)

Συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι του Γιάννη Φέρτη τον οδήγησαν σήμερα στην τελευταία του κατοικία και είπαν στον αγαπημένο τους φίλο, συνεργάτη και σύζυγο το...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!