25.1 C
Nicosia
Σάββατο 28 Σεπτέμβριος 2024 | 1:19

Βουλή: Στο φως η λίστα Γιωρκάτζη – 47 υπέρ και 1 εναντίον – Τι έγινε στη συνεδρία

Με 47 ψήφους υπερ και μία εναντίον και την μη συμμετοχή της ΕΔΕΚ στην ψηφοφορία, δόθηκε από τη Βουλή το πράσινο φως για τη δημοσιοποίηση της Λίστας Γιωρκάρτζη. Από την ιστοσελίδα της Βουλής θα δουν τη Λίστα οι Αβέρωφ Νεοφύτου και η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Αντίτυπο της λίστας πήραν μετά το πέρας της ψηφοφορίας, ΑΚΕΛ, Οικολόγοι, ΕΛΑΜ, Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων και Ζαχαρίας Κουλίας.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Βουλής Αδάμος Αδάμου σημείωσε το θέμα υπ’ αριθμόν 9 της ημερίσιας διάταξης που αφορούσε την δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη θα συζητηθεί πρώτο. Ακολούθως η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου ανέγνωσε το Σχέδιο Απόφασης της Ad Hoc επιτροπής, ενώ έλαβαν το λόγο οι πολιτικοί αρχηγοί για να τοποθετηθούν επί του ζητήματος.

Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών

Η Άννα Θεολόγου δεν θέλησε να χρησιμοποιήσει το χρόνο της για να τοποθετηθεί.

Στη συνέχεια, εκ μέρους του Κινήματος Αλληλεγγύη, έλαβε το λόγο ο Μιχάλης Γιωργάλλας, δηλώνοντας πως το κόμμα του τάσσεται υπέρ της δημοσιοποίησης της λίστας Γιωρκάτζη στηρίζοντας κάθε ενέργεια για κάθαρση και διαφάνεια.

Η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων δια στόματος Άγγελου Βότση σημείωσε ετοιμότητα να ψηφίσει ξανά τη δημοσιοποίηση της λίστας υπογραμμίζοντας την έντονη πρωτοβουλία Αδάμου για δημοσιοποίηση της Λίστας. Τόνισε ακόμη πως αναμένεται η πρωτοβουλία Γενικού Ελεγκτή ο οποίος δήλωσε πως θα είχε την έρευνα για 14 πολιτικά πρόσωπα που έτυχαν χαριστικής διευθέτησης των δανείων τους.

Υπερψηφίζει και το ΕΛΑΜ όπως δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής του κόμματος Λίνος Παπαγίαννης για λόγους διαφάνειας και ξεκάθαρης αποτύπωσης και της πραγματικότητας προς την κοινωνία.  Πιθανόν,είπε, κάποιοι να μην έπρεπε να βρίσκονται στη λίστα. Όμως είμαι βέβαιος πως κάποιοι που είναι στη λίστα έχουν λερωμένη τη φωλιά τους. Απευθυνόμενος στο ΑΚΕΛ, ο Λίνος Παπαγίαννης διερωτήθηκε αν στη Λίστα υπάρχουν στελέχη του ΑΚΕΛ που πλήρωσαν τις εισφορές τους προς το κόμμα, αλλά άφησαν τα δάνεια τους Μη Εξυπηρετούμενα. Η δική μας θέση, είπε ο κ. Παπαγιάννης, είναι πως η Ad Hoc επιτροπή θα πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία της.

Το λόγο έλαβε εκ μέρους των Οικολόγων ο Γιώργος Περδίκης, σημειώνοντας ότι η σημερινή μέρα είναι μεγάλο βήμα για τη Βουλή κάνοντας αναδρομή στα όσα συνέβησαν γύρω από την Λίστα Γιωρκάτζη, υπογραμμίζοντας την καταλυτική παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής Αδάμου Αδάμου μέχρι τη δημοσιοποίηση της Λίστας.

Εκ μέρους της Συμμαχίας Πολιτών, ο Γιώργος Λιλλήκας, τόνισε πως πλέον η κοινωνία έχει απηυδήσει και πλέον δεν μιλά για λίστες αλλά για ληστές. Σημείωσε ακόμη πως μέσα από αυτή τη σωρεία σκανδάλων η κοινωνία δείχνει σημάδια να γίνεται πιο ευαίσθητη και πιο απαιτητική. Υπέδειξε πως η Λίστα ήταν λογικό να προσελκύσει έντονο ενδιαφέρον. Διερωτήθηκε μάλιστα αν είναι αξιόπιστη ενώ είπε πως δέχεται σχόλια ότι έχει ανακρίβειες. Η μη δημοσιοποίηση, είπε, μας άφησε εκτεθειμένους γιατί η κοινωνία ευκολα πείστηκε πως έχουμε κάτι να κρύψουμε. “Ουσιαστικά επιτρέψαμε να μας ισοπεδώνουν όλους και να εξισώνουν αυτούς που εμπλέκονται με αυτούς που δεν εμπλέκονται”τόνισε. Τέλος υπέδειξε πως δίνει θετική ψήφο στην δημοσιοποίηση της Λίστας Γιωρκάτζη.

Από το βήμα της Ολομέλειας ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος σημείωσε πως η Λίστα Γιωρκάτζη άρχισε με αίτημα της ΕΔΕΚ προς την τότε πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας. Τόνισε πως η κ. Γιωρκάτζη την παραμονή της αποχώρησης της, παρέδοση μια λίστα με 4,500 ονόματα συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου για το υπόλοιπο της πιστωτικής του κάρτας η οποία μπήκε στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.Την ίδια στιγμή, είπε ο κ. Σιζόπουλος,  χρειάζεται να γίνει μια πλήρης διερεύνηση για να ξέρουμε που βρισκόμαστε και τι συμβαίνει.. Εμείς είπαμε πως πρώτα  θα πρέπει να γίνει ποινική έρευνα για να ετοιμαστεί η λίστα. Γιατί η Βουλή δεν ζητά ποινική έρευνα από την Γενική Εισαγγελία, διερωτήθηκε.  Ο κ. Σιζόπουλος σημείωσε πως η ΕΔΕΚ θέλει επικαιροποιημένη λίστα η οποία εκτός από την δημοσιοποίηση της να δοθεί στη Νομική Υπηρεσία να διαπιστωθεί αν υπήρχαν σκοπιμότητες στη σύνταξη της λίστας.

Σήκωσε το γάντι των προκλήσεων και απάντησε ο Νικόλας Παπαδόπουλος σημειώνοντας πως το ΔΗΚΟ ψήφισε υπέρ της δημοσιοποίησης της Λίστας Γιωρκάτζη και εναντίον της αναπομπής του Προέδρου. Διερωτήθηκε μάλιστα εαν διαφανεί πως ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ βρίσκεται στη Λίστα Γιωρκάτζη θα του ζητήσουν να αποχωρήσει; Η δημοσιοποίηση της Λίστας, είπε, δεν γίνεται κάτω από ιδανικές συνθήκες. Η λίστα όμως πρέπει να δημοσιοποιηθεί και θα βοηθήσει να αντιμετωπιστούν όλες αυτές οι κατηγορίες που ακούει η Βουλή ενώ πρέπει να σταθμίσει την προστασία των προσωπικών δεδομένων και ιδιωτικής ζωής για σοβαρούς λόγους δημοσίου συμφέροντος. Ταυτόχρονα ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε πως υπάρχουν ερωτηματικά γιατί έχουν περιληφθεί εξυπηρετούμενα δάνεια ή πιστωτικές κάρτες. Η Κεντρική Τράπεζα που ετοίμασε αυτόν τον κατάλογο οφείλει να δώσει απαντήσεις, αλλιώς θα είναι εκτεθειμένη, είπε, και πρέπει να δώσει απαντήσεις αν πρόκειται για λάθη, αμέλεια ή πολιτική σκοπιμότητα.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, υπέδειξε πως είναι τραγικό να μιλούν για υπεροχή δημόσιου συμφέροντος αυτοί που είναι παράτημα εκγληματικής οργάνωσης, αναφερόμενος στο ΕΛΑΜ. Σημείωσε επίσης πως το 95% του λαού λέει πως υπάρχει διαφορά στην Κύπρο, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας είπε ότι η Κύπρος είναι πρωταθλήτρια στην αύξηση της Διαφθράς. Αναφέρθηκε επίσης στο αποψινό διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος, όπως είπε, θα μας πει ότι φταίνε όλοι οι υπόλοιποι εκτός από τον ίδιο. Είπε ακόμη πως δεν έχει πρόθεμση να μπει σε θέματα διαφοθράς, όμως έχει ακούσει τι περιλαμβάνει το διάγγελμα του Προέδρου και είναι εκπληκτικό ότι παρουσιάζεται άμωμος και αμόλυντος επιρρίπτοντας ευθύνες στη Βουλή, γιατί δεν ασκούσε έλεγχο. Τόνισε ακόμη πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν έχει απαντήσει ούτε μια φορά στην ερώτηση σε ποια άλλη χώρα το δικηγορικό γραφείο του Προέδρου υποβάλλει αιτήσεις στο Υπουργικό, το Υπουργικό τις εγκρίνει και στη συνέχεια η οικογένεια έχει όφελος από αυτές τις αποφάσεις. Ο κ. Κυπριανού, έκανε έκκληση προς όλους, λέγοντας, αν θέλουμε να αποκατασταθεί η αξιοπιστία μας και αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι ας επικεντρωθούμε πως εξυπηρετούμε το λαό και τις πραγματικές ανάγκες του τόπου.

Ο κ.Αβέρωφ Νεοφύτου, επέλεξε να μην τοποθετηθεί, λέγοντας απλώς πως η Λίστα Γιωρκάτζη θα κριθεί από την κοινωνία.

Ενώπιον της ολομέλειας τοποθετήθηκε και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας και ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου. 

Πως θα γίνει η δημοσιοποίηση 

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Αδάμου, η Λίστα Γιωρκάτζη θα δοθεί στη δημοσιότητα ως μέρος των πρακτικών της ολομέλειας της Βουλής τα οποία θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Βουλής και θα μπορούν να έχουν πρόσβαση οι πολίτες. Σημείωσε ωστόσο πως η λίστα θα αφορά την περίοδο την οποία η κ. Γιωρκάτζη την είχε παραδώσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων χωρίς να επικαιροποιηθεί. Υπό αυτά τα δεδομένα αρκετά από τα στοιχεία να έχουν ήδη μεταβληθεί σε σχέση με τις Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις που διατηρούσαν Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα.

Υπενθυμίζεται πως στην προηγούμενη φάση στην οποία η δημοσιοποίηση της Λίστας Γιωρκάτζη τέθηκε ενώπιον της Βουλής, αρκετά πρόσωπα τα οποία περιλαμβάνονται έδωσαν εξηγήσεις δημοσιοποιώντας τα στοιχεία και τις καταστάσεις των δανείων τους.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Στην ατζέντα της ολομέλειας βρίσκεται η δημοσιοποίηση της Λίστας Γιωρκάτζη με το Σχέδιο Απόφασης της Ad Hoc επιτροπής να οδηγείται ενώπιον του σώματος, όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος της Βουλής Αδάμος Αδάμου.

Η απόφαση η οποία αναμένεται να ληφθεί σήμερα για δημοσιοποίηση της λίστας είναι η 3η, με όλα τα στοιχεία να συγκλίνουν πως αυτή τη φορά θα δοθεί στη δημοσιότητα καθώς η Ad Hoc επιτροπή έλαβε γνωματεύσεις από τρεις έγκριτους νομικούς και την συναίνεση των κομμάτων για τη θετική τους ψήφο. Ωστόσο, μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί η στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές, των οποίων το όνομα βρίσκεται πάνω στη Λίστα.

Υπενθυμίζεται πως στην προηγούμενη φάση στην οποία η δημοσιοποίηση της Λίστας Γιωρκάτζη τέθηκε ενώπιον της Βουλής, αρκετά πρόσωπα τα οποία περιλαμβάνονται έδωσαν εξηγήσεις δημοσιοποιώντας τα στοιχεία και τις καταστάσεις των δανείων τους.

Δείτε live τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής: 

 

Με μισή ώρα καθυστέρηση η έναρξη της συνεδρίασης της ολομέλειας της Βουλής. 

  • Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος της Βουλής Αδάμος Αδάμου, σημείωσε πως οι εργασίες θα ξεκινήσουν με το υπ’ αριθμόν εννέα θέμα που αφορά τη λίστα Γιωρκάτζη.
  • Η Αννίτα Δημητρίου διάβασε το Σχέδιο της Απόφασης της Ad Hoc επιτροπής για τη Λίστα Γιωρκάτζη.
  • Επιγραμματικά, σύμφωνα με τη γνωμάτευση εξωτερικών νομικών συμβούλων κρίνεται πως απαιτείται εκ νέου απόφαση από το σώμα της Βουλής.
  • Η λίστα Γιωρκάτζη θα δημοσιοποιηθεί αυτούσια όπως κατατέθηκε από την κ. Γιωρκάτζη χωρίς παρεμβάσεις.
  • Δόθηκε χρόνος στους πολιτικούς αρχηγούς να τοποθετηθούν επί του ζητήματος.
  • Η Άννα Θεολόγου δεν θέλησε να χρησιμοποιήσει το χρόνο της για να τοποθετηθεί.
  • Ακολούθως, εκ μέρους του Κινήματος Αλληλεγγύη, έλαβε το λόγο δηλώνοντας πως το κόμμα του τάσσεται υπέρ της δημοσιοποίησης της λίστας Γιωρκάτζη στηρίζοντας κάθε ενέργεια για κάθαρση και διαφάνεια.
  • Η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων δια στόματος Άγγελου Βότση σημείωσε ετοιμότητα να ψηφίσει ξανά τη δημοσιοποίηση της λίστας υπογραμμίζοντας την έντονη πρωτοβουλία Αδάμου για δημοσιοποίηση της Λίστας. Τόνισε ακόμη πως αναμένεται η πρωτοβουλία Γενικού Ελεγκτή ο οποίος δήλωσε πως θα είχε την έρευνα για 14 πολιτικά πρόσωπα που έτυχαν χαριστικής διευθέτησης των δανείων τους.
  • Υπερψηφίζει και το ΕΛΑΜ όπως δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής του κόμματος Λίνος Παπαγίαννης για λόγους διαφάνειας και ξεκάθαρης αποτύπωσης και της πραγματικότητας προς την κοινωνία.  Πιθανόν,είπε, κάποιοι να μην έπρεπε να βρίσκονται στη λίστα. Όμως είμαι βέβαιος πως κάποιοι που είναι στη λίστα έχουν λερωμένη τη φωλιά τους. Απευθυνόμενος στο ΑΚΕΛ, ο Λίνος Παπαγίαννης διερωτήθηκε αν στη Λίστα υπάρχουν στελέχη του ΑΚΕΛ που πλήρωσαν τις εισφορές τους προς το κόμμα, αλλά άφησαν τα δάνεια τους Μη Εξυπηρετούμενα. Η δική μας θέση, είπε ο κ. Παπαγιάννης, είναι πως η Ad Hoc επιτροπή θα πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία της.
  • Το λόγο έλαβε εκ μέρους των Οικολόγων ο Γιώργος Περδίκης, σημειώνοντας ότι η σημερινή μέρα είναι μεγάλο βήμα για τη Βουλή κάνοντας αναδρομή στα όσα συνέβησαν γύρω από την δυο

Πως θα γίνει η δημοσιοποίηση 

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Αδάμου, η Λίστα Γιωρκάτζη θα δοθεί στη δημοσιότητα ως μέρος των πρακτικών της ολομέλειας της Βουλής τα οποία θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Βουλής και θα μπορούν να έχουν πρόσβαση οι πολίτες. Σημείωσε ωστόσο πως η λίστα θα αφορά την περίοδο την οποία η κ. Γιωρκάτζη την είχε παραδώσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων χωρίς να επικαιροποιηθεί. Υπό αυτά τα δεδομένα αρκετά από τα στοιχεία να έχουν ήδη μεταβληθεί σε σχέση με τις Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις που διατηρούσαν Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Το Ισραήλ βομβάρδισε το στρατηγείο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό (βίντεο)

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι ανακοίνωσε ότι η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έπληξε το κεντρικό αρχηγείο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, πρωτεύουσα του Λιβάνου, μόλις λίγα...

Maggie Smith: Πέθανε η βραβευμένη ηθοποιός των ταινιών «Χάρι Πότερ»

Σε ηλικία 89 ετών άφησε την τελευταία της αναπνοή η αγαπημένη Βρετανίδα ηθοποιός Μάγκι Σμιθ (Maggie Smith), όπως ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή (27/9), η οικογένειά...

Κεφαλογιάννη: Αντιμετωπίζω κρίση στον γάμο μου – Κύριο μέλημα τα παιδιά μου

Η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, προχώρησε σε δήλωση, κάνοντας λόγο για κρίση στον γάμο της με τον Μίνωα Μάτσα. Όπως αναφέρει η ίδια, βιώνει δύσκολες στιγμές...

ΧΑΚ: Μηνιαία κέρδη 5,7% και ο γενικός δείκτης στις 191.02 μονάδες

Κέρδη και στην τελευταία εβδομάδα Σεπτεμβρίου κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, το οποίο βρίσκεται ενώπιον σημαντικών μηνιαίων κερδών της τάξης του 5,7%, μία χρηματιστηριακή...

Συμφωνία Γερμανίας-Τουρκίας για το μεταναστευτικό

Σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών ΜΜΕ -τα οποία και φαίνεται πως επιβεβαιώνει η κυβέρνηση του Βερολίνου- επήλθε συμφωνία Γερμανίας-Τουρκίας για το μεταναστευτικό. Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις...

Η έρευνα για τα τουρκικά μπαξίσια στον δήμαρχο Νέας Υόρκης επεκτείνεται σε 6 χώρες: Ο ρόλος της Turkish Airlines και το τουρκικό προξενείο στο...

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως σχετικά με τα «μπαξίσια», που έλαβε επί σειρά ετών ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης από αξιωματούχους της Τουρκίας. Οι ομοσπονδιακές...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!