16.8 C
Nicosia
Κυριακή 3 Μάρτιος 2024 | 14:08

Α. Βύρας: Μόνος νικητής ο πολίτης από τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Την εκτίμηση ότι ο πολίτης θα είναι ο μόνος νικητής από μια επιτυχημένη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εξέφρασε, με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων και Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας.

Ο κ. Βύρας εξέφρασε την εκτίμηση πως «τα όσα βιώνει ο κυπριακός λαός όλους αυτούς του μήνες του τρέχοντος έτους, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και με την κρίση που ξέσπασε και αφορά τους θεσμούς του κράτους, ανέδειξε περισσότερο από ποτέ την ανάγκη να έχουμε μια Τοπική Αυτοδιοίκηση, όχι κυπριακών αλλά ευρωπαϊκών προδιαγραφών, που να διαθέτει την ευελιξία, τα μέσα αλλά και την κατάλληλη χρηματοδότηση και ανθρώπινο δυναμικό για να ασκεί την απαιτούμενη πολιτική».

Ερωτηθείς για το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόσο ως Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων όσο και ως Δήμαρχος Λάρνακας, ο κ. Βύρας είπε πως «το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί προτεραιότητα για την Ένωση Δήμων και μέσα στο 2019, πραγματοποιήθηκαν δύο έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις. Η πρώτη έγινε τον Απρίλιο και η δεύτερη το Νοέμβριο, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τις διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και Ένωσης Δήμων, ενώ για το ίδιο θέμα πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση της Ένωσης, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού το Νοέμβριο του τρέχοντος έτους».

Ο κ. Βύρας εξέφρασε ως Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων «ικανοποίηση για την πρόοδο που παρατηρείται στο θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έθεσε η Βουλή και θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση του. Το νομοσχέδιο που υπάρχει διασφαλίζει εν πολλοίς τους βασικούς πυλώνες που θέσαμε ως στόχο στην αρχή της συγκεκριμένης διαδικασίας».

Εξήγησε ότι «πρόκειται για ένα νέο σύστημα στο οποίο οι Δήμοι θα έχουν αυξημένες αρμοδιότητες και θα μπορούν να ασκούν ουσιαστική πολιτική μέσω της διοικητικής και της οικονομικής τους αυτοτέλειας από το κεντρικό κράτος. Δηλαδή οι Δήμοι θα καταστούν πραγματικές τοπικές αυτο-κυβερνήσεις, όπως άλλωστε ορίζει ο Χάρτης Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Σύμφωνα με τον κ. Βύρα «η διαδικασία προκειμένου τα πράγματα να φτάσουν μέχρι εδώ ήταν διαδραστική, πολύπλοκη και απαιτητική. Η διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς, η συνεχής καταγραφή των θέσεων των Δήμων και η νομοτεχνική επεξεργασία που γινόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας,  απαιτούσαν μεγάλη αφοσίωση στο συγκεκριμένο έργο από όλα τα μέλη της ομάδας εργασίας, αιρετούς και υπηρεσιακούς».

Ανέφερε ακόμα πως «το κείμενο του νομοσχεδίου περιέχει ορισμένα σημεία που, πιστεύουμε ότι χρειάζονται βελτίωση, ενώ δεν εφησυχάζουμε αφού θεωρούμε πως η δουλειά ουσιαστικά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Θέσαμε τους εαυτούς μας στη διάθεση των βουλευτών και συνεχίζουμε να διεκδικούμε θέματα όπως την αρμοδιότητα της κοινωνικής πολιτικής, τη διαχείριση των βιομηχανικών περιοχών, τα υγειονομικά θέματα και την κατοχύρωση των δικλείδων ασφαλείας για την κρατική χορηγία στα επόμενα στάδια της διαδικασίας».

Ταυτόχρονα όμως, σημείωσε, «πρέπει να ομολογήσουμε ότι πετύχαμε ώστε το νομοσχέδιο να περιέχει και σημεία, τα οποία έχουν τεράστια σημασία για εμάς όπως την αρμοδιότητα των σχολικών εφορειών, τη διαχείριση των παραλιών και τη συντήρηση των δρόμων εντός δημοτικών ορίων. Ακόμα το νομοσχέδιο είναι διάσπαρτο με μηχανισμούς, που διασφαλίζουν τη διαφάνεια και την αξιοκρατία».

Κληθείς να αναφέρει ποιο είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της Ένωσης Δήμων, ο Ανδρέας Βύρας είπε πως «καταφέραμε να αναστρέψουμε την αρνητική εικόνα που υπήρχε για τους Δήμους μέχρι πρόσφατα ότι δηλαδή προσπαθούσαν να μπλοκάρουν την πορεία της μεταρρύθμισης».

«Όλοι εργάστηκαν συλλογικά και αρμονικά, σε πνεύμα δημοκρατικού διαλόγου και κατανόησης και αφήσαμε κατά μέρος τις όποιες επιμέρους κομματικές ή προσωπικές θέσεις», ανέφερε  και σημείωσε πως «απόλυτη προτεραιότητα μας είναι το συμφέρον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κατ’ επέκταση το συμφέρον του πολίτη».

Όσον αφορά το θέμα της συγχώνευσης/συνένωσης Δήμων, είπε πως «η Ένωση Δήμων συνειδητά απείχε από τη συζήτηση για τα συγκεκριμένα σενάρια, αφού», όπως εξήγησε «αυτή δεν είναι η ουσία της μεταρρύθμισης, αλλά είναι μια προϋπόθεση ώστε να καταστεί δυνατή η μεγάλη εικόνα».

Σημείωσε επίσης ότι «ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι να προσφέρει στους πολίτες την καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών, διασφαλίζοντας έτσι την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής τους».

«Η Ένωση Δήμων κατάφερε να κρατήσει αυτή την αξία ως μια πυξίδα που οδηγούσε και συνεχίζει να οδηγεί τις κινήσεις μας» ανέφερε και πρόσθεσε πως «ο μόνος νικητής που θα βγει από μια πετυχημένη μεταρρύθμιση, είναι ο πολίτης και αυτό είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Σε κρίσιμη κατάσταση στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, 42χρονος μοτοσυκλετιστής

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, 42χρονος μοτοσυκλετιστής από τη Λάρνακα, έπειτα από οδική σύγκρουση που συνέβη το απόγευμα του Σαββάτου στον δρόμο Αγρού...

ΗΠΑ-Κύπρος συζητούν για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

H αναφορά στη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου για την παροχή μεγαλύτερων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας στην Παλαιστίνη στηρίζεται σε συζητήσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κυπριακής...

Σήμερα το μνημόσυνο Γρηγόρη Αυξεντίου

Τελείται το πρωί της Κυριακής στην Ιερά Μονή Μαχαιρά το εθνικό μνημόσυνο του ήρωα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959, Γρηγόρη Αυξεντίου, ο οποίος...

Πάλι άρχισε τις προκλήσεις η Τουρκία – Η Κύπρος απάντησε με Anti-NAVTEX

Η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε Anti-NAVTEX μετά την έκδοση προειδοποίησης ναυσιπλοϊας (NAVTEX) από την Τουρκία ότι προχωρεί σε νέες έρευνες σε περιοχές οι οποίες εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της...

Ερυθρά Θάλασσα: Νέο πλήγμα των Χούθι σε πλοίο-Αναφέρθηκε βύθισή του

Η βρετανική ναυτιλιακή υπηρεσία The United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO) ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε μία αναφορά σχετικά με μία επίθεση που έγινε σε...

Δένδιας: Η Ελλάδα δεν έχει καμία πρόθεση να καταστεί χώρα περιορισμένης κυριαρχίας

Στην Ρόδο βρέθηκε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας,όπου επισκέφτηκε την 95η Ανωτέρα Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Δημήτριο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!