17.4 C
Nicosia
Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021 | 14:29

Αρχιεπίσκοπος: Αν μας ζητηθεί θα επιστρέψουμε την εισφορά του Μαλαισιανού – Την Τρίτη καταθέτει στην Ερευνητική

Την ερχόμενη Τρίτη αναμένει να δώσει την δική του κατάθεση  για το θέμα των πολιτογραφήσεων ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, ο οποίος σε δηλώσεις του στην Πάφο ανέφερε, μεταξύ  άλλων, ότι η εισφορά που λήφθηκε από Μαλαισιανό που πολιτογραφήθηκε για την Θεολογική Σχολή δεν έχει δαπανηθεί και ευχαρίστως θα επιστραφεί στην χώρα του αν ζητηθεί.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Μακαριότατος από την Ιερά Μονή του Αγίου Νεοφύτου ανέφερε πως αναμένεται να δώσει την δική του κατάθεση στην Αρχιεπισκοπή λόγω δυσκολίας που αντιμετωπίζει με το πόδι του και με τις μετακινήσεις του, προσθέτοντας ωστόσο πως η δική του υπόθεση είναι πολύ «καθαρή», κατά την έκφραση του.

Ανέφερε ότι ο επιχειρηματίας ανάπτυξηςς γης, ο οποίος είχε πουλήσει την έπαυλη στον κ. Λόου, η οποία είχε κτιστεί σε οικόπεδο της Αρχιεσπικοπής του ζήτησε να στείλει ένα σημείωμα στον Υπουργό για να προωθηθεί το θέμα εξασφάλισης διαβατηρίου.

Πρόσθεσε δε, πως δεν είναι ούτε η πρώτη φορά που έστειλα επιστολές σε Υπουργούς, ούτε η τελευταία φορά.

Έχουμε συνέχισε, «μια καλή προσέγγιση και με την παρούσα κυβέρνηση αλλά και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις», αναφέροντας ωστόσο πως αυτό βέβαια, «δεν σημαίνει ότι οσάκις στείλουμε μια επιστολή, ότι ο Υπουργός, ή ο Πρόεδρος θα κάνει το θέλημα μας».

Όπως ο Αρχιεπίσκοπος εξήγησε, πολλές φορές ακούνε αυτά που τους λένε, αλλά και πολλές φορές απορρίπτουν όταν δηλαδή δεν θεωρούν ότι αυτό που τους λένε πρέπει να γίνει.

Ενδεικτικά ως παράδειγμα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου αναφέρθηκε στην περίπτωση της Πάφου με τον Ούγγρο επιχειρηματία.

Ξέρετε σημείωσε, «με τον Ούγγρο, τι σχέδια είχαμε» αναφέροντας πως όχι μια επιστολή απέστειλε στον τότε Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο αλλά και επισκέψεις του έκανε με τον επιχειρηματία στο γραφείο του, ενώ επισκέψεις συνέχισε έκανε μαζί του και στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Δεν μας άκουσε, ούτε ο Πρόεδρος, ούτε ο κ. Υπουργός», είπε, προσθέτοντας πως στο τέλος ο Ούγγρος επιχειρηματίας έφυγε πικραμένος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου σημείωσε πως διατηρεί φιλικές σχέσεις και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τον τέως Υπουργό Εσωτερικών. Είναι φίλος, είπε, ο Σωκράτης  Χάσικος, σημειώνοντας πως «δεν σημαίνει όταν δεν μας ακούει, είναι εχθρός μας, και όταν μας ακούει, είναι φίλος μας».

Μάλιστα, είπε, όπως είχε πληροφορηθεί, – σημειώνοντας ωστόσο πως μπορεί να κάνει και λάθος, όμως δεν το νομίζει-  «όταν πήρε την επιστολή μου, ήδη είχε δώσει διαβατήριο στον Τζο Λόου, και  δεν περίμενε από μένα αν θα του δώσει ή εάν δεν θα του δώσει».

Εξήγησε ακόμη πως το ενδιαφέρον του, «ήταν διότι το οικόπεδο που κτίστηκε η έπαυλη, του εν λόγω κύριου, ανήκε στην Αρχιεπισκοπή και επειδή ο developer δεν είχε χρήματα να ξοφλήσει, υπέγραφα ως εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής εγώ ο ίδιος».

Για το θέμα της εισφοράς ο Μακαριότατος ανέφερε πως ο ίδιος αυτόν τον άνθρωπο δεν τον ήξερε,  και πως για πρώτη φορά ήταν ο επιχειρηματίας ανάπτυξης γης που του είπε επειδή προθυμοποιήθηκε να στείλει κάποιο σημείωμα στον Υπουργό, αυτός επιθυμούσε να κάνει και μια εισφορά στην Αρχιεπισκοπή.

Κατόπιν τούτου συνέχισε, του ζήτησε να τον προσκαλέσει για φαγητό ώστε να γνωριστούν, όπως και έγινε.

Επεσήμανε ωστόσο πως αν σήμερα δει αυτόν τον άνθρωπο σίγουρα δεν θα τον καταλάβει, αφού τον είδε μόλις τρία τέταρτα και την ώρα του φαγητού.

Μάλιστα συμπλήρωσε του είχε αναφέρει πως δεν θα επιθυμούσε εισφορά για την Αρχιεπισκοπή, αφού αυτή πηγαίνει πολύ καλά, αλλά για την Θεολογική Σχολή που δεν είχε ακόμη προλάβει να την προικοδοτήσει. Εξήγησε δε, πως όταν κάνει ένα έργο, του αρέσει να το προικοδοτεί  για να στέκει στα δικά του πόδια.  Είπε ακόμη πως τα πρώτα χρόνια δέχτηκε εισφορές από πολλούς, αναφέροντας πως δεν πίστευε ότι θα δώσει αυτού του ύψους το ποσό αλλά εκτιμούσε πως θα του έδιδε 10 με 15 χιλιάδες όπως έδωσαν και άλλοι.

Ερωτηθείς το μέγεθος της εισφοράς του κ. Λόου στην Θεολογική Σχολή ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ανέφερε πως ήταν επιταγή ύψους €300.000 που την πήραν από την Τράπεζα Κύπρου.

Είπε ακόμη, «δεν μας τα έφερνε στην σακούλα, και μας τα έδωσε ένα γραφείο που μπορεί να εξυπηρετούσε το γραφείο αυτό, το οποίο αυτή η εταιρεία είναι γραμμένη στην Δημοκρατία. Υπάρχει μέχρι σήμερα και δουλεύει». Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος πρόσθεσε, ότι στην Επιτροπή την Τρίτη θα δώσει τα σχετικά, όπως πως ονομάζεται, ποιος ήταν τότε ο Διευθυντής και ότι είναι εγγεγραμμένη στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ανέφερε επίσης πως δεν είχε ανάγκη αυτού του ποσού και δεν το έχουν ξοδέψει. Το ποσό αυτό συνέχισε, το πήραμε το 2015.  Το 2018 βγήκε στην φόρα ότι ο εν λόγω άνθρωπος δεν είναι σωστός, έκανε καταχρήσεις και η χώρα του τον καταδιώκει.

Είπε ακόμη πως όταν το άκουσε είπε να μείνει εκεί το ποσό,  αφού δεν το ξόδεψαν και πως αν η χώρα αυτή τους το ζητήσει θα της το επιστρέψουν. Δεν μας ανήκει, είπε.

Ανέφερε ακόμη πως δίδουν κάπου 3 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο βοήθειες και διερωτήθηκε τι είναι οι 300 χιλιάδες μπροστά στα 3 εκατομμύρια τον χρόνο. Επιπρόσθετα σημείωσε, πως στις εργάσιμες μέρες  με σχετική ανάλυση που έκανε με τον οικονομικό τους σύμβολο, η Αρχιεπισκοπή παρέχει βοήθεια ύψους των 10.000 ευρώ την ημέρα.

Ευχήθηκε τέλος να τον βρει η χώρα του, να του δεσμεύσει την περιουσία, να τον παρουσιάσει στο Δικαστήριο και αν τους ζητήσουν πίσω τα χρήματα, τότε αυτοί με πολύ χαρά θα τα επιστρέψουν, όπως ανέφερε, προσθέτοντας πως αυτά τα χρήματα δεν τους κάνουν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

O ΟΚΥπΥ έχει έτοιμο για πιθανό τρίτο κύμα

Έτοιμος, δηλώνει ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος κορωνοϊού, με την διαμόρφωση αναθεωρημένου σχεδίου ανάπτυξης περισσοτέρων κλινών...

Στις εταιρείες Loizou & Co και MAP Innovation ανέθεσε το ΚΕΒΕ την προώθηση των startups

Το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) ανέθεσε στις εταιρείες Loizou & Co and MAP Innovation την ανάπτυξη εκστρατείας συμμετοχικής χρηματοδότησης crowdfunding για κυπριακά...

Σε επιφυλακή η ΕΛ.ΑΣ. μετά τις συνεχείς επιθέσεις από αλληλέγγυους στον Δ. Κουφοντίνα

Σε επιφυλακή βρίσκεται η ελληνική αστυνομία μετά τις συνεχείς επιθέσεις από αλληλέγγυους στον Δημήτρη Κουφοντίνα ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Λαμίας. Στο αρχηγείο της ΕΛΑΣ...

Πέραν των 850.000 δικαιούχων εγγράφηκαν τους πρώτους 18 μήνες στο ΓεΣΥ

Πέραν των 850.000 δικαιούχων έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ), σύμφωνα με τον απολογισμό πεπραγμένων για τους πρώτους 18 μήνες του...

Υπό κράτηση 50χρονος για κλοπή σκύλων

Υπόθεση κλοπής σκύλων, διερευνά η Αστυνομία Πάφου . Σύμφωνα με την Αστυνομία, υπόθεση κλοπής κυνηγετικών σκύλων από την περιοχή της Πέτρας του Ρωμιού καταγγέλθηκε από...

Σε υψηλό τριών ετών η μεταποίηση στην ευρωζώνη

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη κινήθηκε με ταχείς ρυθμούς τον Φεβρουάριο χάρη στην αύξηση της ζήτησης, σύμφωνα με έρευνα του δημοσιεύθηκε σήμερα, αν και...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!